Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Cres czy Losinj?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
aglia
Autostopowicz
Cres czy Losinj?

Nieprzeczytany postnapisał(a) aglia » 26.06.2008 16:53

Witam
Wybieram sie za 2 tygodnie do Chorwacji, tym razem na miejsce pobytu wybralem... No wlasnie co polecacie, Cres czy Losinj? Zalezy mi na czystym morzu, miejscach do nurkowania, spokoju
themoon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) themoon » 26.06.2008 17:48

aglia, poszukaj na forum i przeanalizuj wszystko. Jedź tam gdzie Ci się bardziej podoba. Ja również miałem taki dylemat. Na początku to w ogóle planowałem Istrię, ale po lekturze forum i wielokrotnym skorzystaniu z opcji "szukaj" zdecydowałem się Losinj. Czy to dobry wybór? Nie wiem. Każdemu morze się podobać co innego. Mi zależało na spokoju. A kiedy się wybierasz? Bo może po powrocie będę mógł służyć pomocą i opisac swoje wrażenia poparte fotkami. A jadę za tydzień. Pozdrawiam.
aglia
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) aglia » 28.06.2008 06:53

Wiem ze jest sporo na ten temat, ale watku porownawczego chyba nie bylo, obie wyspy sa z tego co o nich czytam swietne i wlasnie dlatego zglupialem... A jade 12.07
themoon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) themoon » 28.06.2008 20:36

agila, a więc po prostu jedź i zatrzymaj się tam, gdzie Ci się spodoba. Trochę odwagi.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 28.06.2008 20:55

aglia napisał(a):Witam
Wybieram sie za 2 tygodnie do Chorwacji, tym razem na miejsce pobytu wybralem... No wlasnie co polecacie, Cres czy Losinj? Zalezy mi na czystym morzu, miejscach do nurkowania, spokoju

Jeżeli spokój - to zdecydowanie Cres :D
Jacol
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacol » 28.06.2008 23:50

Albo Losinj wybór należy do Ciebie. Luzik tu i tam 8)
aglia
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) aglia » 29.06.2008 06:13

no to nie ma co.... rozwialiscie moje watpliwosci ;) A co powiecie na Beli na Cresie?
themoon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) themoon » 29.06.2008 07:51

agila, bardzo dobry wybór-na pewno dlatego, że Twój. Jeżeli Ci się tam podoba to niech to będzie cel Twej podróży. Jeżeli coś będzie nie tak zawsze możesz się przemieścić. Ja osobiście wybieram się na Losinj. A konkretnie Mali Losinj. Pozdrawiam Cię serdecznie.
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 29.06.2008 08:18

pitape
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pitape » 29.06.2008 17:53

aglia napisał(a):Witam

Jezeli ma być spokój to Mali Losinj odpada, (własnie wróciłem), polecam Veli Losinj, spokojną miejscowość oddaloną tylko (co ma swoje zalety) o około 4 km od Mali Losinj . Pozdrawiam
themoon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) themoon » 29.06.2008 19:51

pitape, nie strasz mnie, ze tam tylu turystów? Wyjeżdżam w czwartek. Może nieco więcej informacji odnośnie Mali Losinj? Byłbym wdzięczny.
pitape
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pitape » 30.06.2008 11:36

themoon napisał(a):pitape, nie strasz mnie, ze tam tylu turystów? Wyjeżdżam w czwartek. Może nieco więcej informacji odnośnie Mali Losinj? Byłbym wdzięczny.

Nie jest tak źle, ale plaze w zachodniej części wyspy są zatłoczone, a centrum zaczyna żyć po 21. Część plaż okupują emeryci nudyści :). Wieczorem w knajpach nie ma problemu ze znalezieniem wolnego stolika, ceny kształtują sie podobnie wszędzie - kawa 8-10 kn piwo 15-16, cola, fanta 12-15kn, lody -gałka 4-6kn, pizza 40kn. Polecam wycieczkę na Susak rejsowym promem Jadrolini cena to tylko 11-13 kn od osoby. Warto tez wybrac sie na całodniową wycieczke kutrem dookoła wyspy Losinj cena wraz z posiłkiem 180kn(można negocjowac). I jeszcze rada co do trasy, zaplanuj podróż tak aby być w Brestovej na przeprawie promowej rano. My wyjeżdżaliśmy z Głogowa ok 18, w Brestovej bylismy przed 8, a na miejscu ok 10.30, trasa powrotna nieco dłuższa z powodu 2 godzinnego oczekiwania na przeprawę w Porozinie. Życzę udanego urlopu. Pozdrawiam. :)
themoon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) themoon » 30.06.2008 17:58

pitape, a jak z dostępnością kwater? Można "w ciemno"? Czy raczej byś nie polecał?
pitape
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pitape » 30.06.2008 19:26

themoon napisał(a):pitape, a jak z dostępnością kwater? Można "w ciemno"? Czy raczej byś nie polecał?

tutaj raczej nie pomogę, moze pomocna bedzie informacja ze w informatorze dotyczącym kwater w Mali Losinj naliczyłem ok 150 adresow, dla porównania w Veli Losinj - 16 . Szczerze mówiąc, nie wyobrażam siebie szukającego kwatery po 17 godz. jazdy
themoon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) themoon » 01.07.2008 07:05

pitape, no to trzymaj za mnie kciuki, bo tak właśnie mam zamiar zrobić. Wielkie dzięki za wszystkie informacje-są bardzo przydatne. I jeszcze tylko jedno pytanie-czy widziałeś dużo wywieszek przed domami typu "sobe", "apartman"?
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne