napisał(a) tony montana » 20.01.2012 19:58
Po kolejnych dwóch dniach spędzonych na plaży przy Kovacine wybraliśmy na na drugą wyspę (Losinj) mijając oczywiście klimatyczny wg Maslinki Osor. Przypominając o swojej bardzo słabej pamięci stwierdzam, że z Osoru pamiętam 1) most 2) knajpe, w której jak widziałem na forum jedli chyba wszyscy, którzy byli w Osorze (pierwszy raz w Cro spotkałem sie tam z dość niemiłą obslugą) (ale szczegółów, o co chodziło nie pomnę)
parcheggio w Osorze
Ozor ozor - a w tle beduini..
Ozor TOWN
znajomy widok, choć rejestracja z Rijeki..
parkowanie...
klimatyczna uliczka w Osorze
tam w głębi był dom, ale przez chaszcze go nie widać
Stateczki czekają sobie aż pan przesunie (ręcznie) most łączący wyspę Cres z Losinj
most "idzie"
nawet spora jednostka..
szczęśliwcy płyną ..
czy Yugo czy BMW - stoisz ...
Mali Losinj (ten większy) pokazał mi pierwszy raz tak dużą ilośc palm w Cro, miasto jest dość sympatyczne, ale tak naprawdę to bardziej podobało się w Veli Losinj (tym mniejszym)
Losinj Mały
Aby z kolei zwiedzić Veli Losinj - samochód zostawia się przy drodze i idzie się kilka minut miedzy ładnymi zabudowaniami. Miły, mały porcik, z klimatycznym kościołem na wzgórzu nad Adriatykiem, zaś za samym kościołem mały cmentarz - czyż można spoczywać w piekniejszym miejscu?
bohater pierwszego planu..
Młode chłopaki urządzali sobie skoki do wody ze skałek (jakieś 15 metrów), sugerowali gestami, abym nie był miętkim waflem (albo jak mówi franz Smuda "mietkim c... robiony") ale odmówiłem z honorem mówiąc że czas zejść ze sceny i ustąpić pola młodszym (btw koledze co zawsze na Kovacine ostatnio lekarz powiedział w kwestii kontuzji kolana "Panie Piotrze, w pewnym wieku najodpowiedniejszym sportem są szachy i 4x100 z kolegami w sobotę wieczorem")
Zjedliśmy nad samą wodą przepyszne lignje prazene - aby to akurat pamiętać nie mam problemu bo zawsze biorę albo na żaru albo prazene.
Jedynym elementem, który burzył mi nieco koncepcję wizualną w tym miejscu to stojący na wzgórzu naprzeciwko koscioła hotel typu "mniejsza wersja hoteli z Faliraki na Rodos"
a dzień zakończyliśmy
Ostatnio edytowano 16.08.2012 11:40 przez
tony montana, łącznie edytowano 1 raz