Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Covidowe wakacje, czyli Bułgaria zamiast… Bułgarii

Stolicą Bułgarii jest Sofia – miasto o wyjątkowej historii, którego początki sięgają już starożytności. Gest kręcenia głową w dwie strony Bułgarzy odbierają jako przyznanie racji lub wyrażenie zgody. Odwrotnie niż w pozostałej części Europy! Narodowym kwiatem Bułgarii są róże. Z tego państwa pochodzi aż 50% całkowitej światowej produkcji olejku różanego.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 01.06.2021 19:22

:hut:

No i nastał ostatni dzień naszych wczasów w Bułgarii.
Rano tradycyjnie poszliśmy obejrzeć wschód słońca. Niby codziennie taki sam, a jednak za każdym razem inny.

DSC_3417.jpg

DSC_3419.jpg

DSC_3420.jpg

DSC_3421.jpg

DSC_3422.jpg

Na ten dzień zaplanowaliśmy spacer do centrum Słonecznego Brzegu, bo do tej pory tam nie byliśmy (nie licząc przejazdu taksówką w drodze do Sv. Vlasa).
Ale spacer odbyliśmy plażą, bo to trochę krótsza trasa niż drogą, a ponadto znacznie przyjemniejsza.

Na plaży pusto.
DSC_3425.jpg

DSC_3428.jpg

Trochę glonów morze wyrzuciło na brzeg.
DSC_3429.jpg

W wodzie też ich sporo się zebrało.
DSC_3430.jpg

DSC_3432.jpg

Hadjiyska rzeka uchodzi tutaj do Morza Czarnego.
DSC_3433.jpg

DSC_3434.jpg

Przy ujściu rzeki jest plaża nudystów.
DSC_3435.jpg

Nudyści wylegiwali się w głębi plaży wśród tej roślinności.
DSC_3439.jpg
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 03.06.2021 09:33

W pewnym momencie ujrzeliśmy takie tablice umieszczone przy samym brzegu morza.

DSC_3444.jpg

DSC_3445.jpg

DSC_3446.jpg

DSC_3447.jpg

DSC_3448.jpg

Nasi znajomi, którzy byli w Słonecznym Brzegu już kilka razy wyjaśnili nam, że w oznaczonych miejscach pod wodą istnieją niebezpieczne doły i dlatego w tych miejscach kąpiel jest zabroniona.
Chciałam dowiedzieć się czegoś więcej na ten temat i zaczęłam szperać w internecie, aby zdobyć jakieś wiadomości.
Dowiedziałam się, że według bułgarskich ratowników niebezpieczne doły denne znajdują się w pobliżu aż 17 plaż na bułgarskim wybrzeżu Morza Czarnego.

Image_2221353_128_0.jpg

Na plażach strzeżonych miejsca te oznaczone są znakami, ale plażowicze często ignorują te znaki. Natomiast na plażach niestrzeżonych miejsca z dołami dennymi są nieoznakowane.

Doły powstają podczas mocno wiejących wiatrów, które wzburzają morze. Silne fale wykopują doły a cofająca się woda tworzy podwodne rzeki. Są w nich niebezpieczne wiry wody i silne prądy z kierunkiem powrotnym na otwarte morze. Na dnie tworzą się kaniony o szerokości 10-12 m, w których woda płynie z dużą siłą i nikt nie może wydostać się z nurtu bez pomocy ratowników.
Miejsca, w których znajduje się najwięcej dennych dołów znajdują się w pobliżu ujścia rzek. Dlatego na bułgarskim wybrzeżu Morza Czarnego jest zakaz kąpieli na przestrzeni 200 metrów po obu stronach ujścia każdej z rzek. Wiele lat temu na plaży rzeki Kamchia wraz z nauczycielem utonęło 15 dzieci.
Szef Stowarzyszenia Ratownictwa Wodnego dr Andrey Naidenov zaleca, żeby w przypadku wpadnięcia do dołu nie panikować, ale płynąć równolegle z nurtem, a nie do brzegu, gdyż walcząc z nurtem człowiek słabnie, a gdy pozwoli się nieść nurtowi, ten zabierz go na brzeg.
Ratownicy mają obowiązek każdego rana skontrolować teren pod kątem dołów dennych w powierzonym im obwodzie. Istniejące doły zmieniają swoje położenie albo znikają, ale powstają też nowe. W każdej chwili układ dołów może się zmienić.
Bardzo złudne jest to, że morze wydaje się spokojne. Ludzie dziwią się, że ratownicy wywiesili czerwone flagi zakazujące kąpieli. Wchodzą do wody nie spodziewając się niebezpieczeństwa i wtedy dochodzi do utonięć. Tam, gdzie na wodzie widać pianę jest prąd podwodny zaś w miejscu, w którym nie widać fal, jest martwa fala.

Mapkę z oznaczeniem niebezpiecznych miejsc oraz przytoczone wyżej informacje znalazłam w tych artykułach:
https://www.24chasa.bg/Article/2217765
https://www.bgonair.bg/a/2-bulgaria/201353-opasni-podvodni-yami-na-plazha-v-burgas-spasitelite-opanaha-signalni-lenti
https://www.viapontika.com/index.php?page=article&article=45412
Warto się z nimi zapoznać, aby w przypadku pobytu w Bułgarii wiedzieć coś więcej na ten temat.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 20.06.2021 19:24

Bardzo ciekawa sprawa , dotycząca wszystkich akwenów z piaszczystym dnem i rzekami wpływającymi do nich w takich rejonach .
Szukając podobnych artykułów trafiłem na taką wiadomość dotyczącą Morza Czarnego
Artykuł z 2010 roku , ale ciekawy i aktualny :papa:

Pozdrawiam
Piotr
Sara76
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sara76 » 21.06.2021 21:19

Dzięki Twojej relacji zmieniłam rezerwację z Krety na Nessebar i w piątek wróciłam z Bułgarii. Było super, tylko pogoda kapryśna (podobno od 15 lat nie było takiego deszczowego czerwca). Stare Miasto nas zachwyciło, mimo iż po kilkunastokrotnym przeczytaniu Twojej relacji wiedziałam czego się spodziewać. Dziękuję Ci bardzo za relację i czekam na relację tegoroczną (bo jakiś wyjazd na pewno będzie).
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 26.06.2021 19:08

piotrf napisał(a):Bardzo ciekawa sprawa , dotycząca wszystkich akwenów z piaszczystym dnem i rzekami wpływającymi do nich w takich rejonach .
Szukając podobnych artykułów trafiłem na taką wiadomość dotyczącą Morza Czarnego
Artykuł z 2010 roku , ale ciekawy i aktualny :papa:

Pozdrawiam
Piotr
Ciekawy, niestety wkradł się do niego błąd, gdyż autor tego artykułu napisał "Swoje powstanie rzeka zawdzięcza różnicy w zasoleniu między Morzem Marmara, a Morzem Czerwonym". W kolejnym zdaniu już jest mowa o Morzu Czarnym.
Ale się czepiam :oczko_usmiech:.

Sara76 napisał(a):Dzięki Twojej relacji zmieniłam rezerwację z Krety na Nessebar i w piątek wróciłam z Bułgarii. Było super, tylko pogoda kapryśna (podobno od 15 lat nie było takiego deszczowego czerwca). Stare Miasto nas zachwyciło, mimo iż po kilkunastokrotnym przeczytaniu Twojej relacji wiedziałam czego się spodziewać.
Bardzo się cieszę, że Nessebar przypadł Wam do gustu.
Czy hotel mieliście w samym Nessebarze ?.
Co jeszcze zwiedziliście ?.

Sara76 napisał(a):Dziękuję Ci bardzo za relację i czekam na relację tegoroczną (bo jakiś wyjazd na pewno będzie).
Wyjazd z tym roku już był i tak jak u Ciebie również z kapryśną pogodą. W tym samym czasie, gdy Wy byliście w Bułgarii, my odpoczywaliśmy na Krecie, gdzie też były anomalia pogodowe. Padało nocą z 14-15 czerwca a 15 czerwca był trochę pochmurny. Wieczorem tego dnia, w czasie jazdy samochodem, złapała nas wielka ulewa, która trwała kilka godzin. Na szczęście pozostałe dni były już z typowo grecką pogodą.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 26.06.2021 19:32

Idziemy dalej w kierunku centralnej plaży Słonecznego Brzegu.
DSC_3449.jpg

Ludzi na plaży jest nie ma zbyt wielu. Większe skupiska plażowiczów pojawiają się w pobliżu hoteli, które wyrastają prawie z piasku plażowego.
DSC_3455.jpg

DSC_3459.jpg

Kolejne oznakowanie dołów dennych. Oznakowana takie pojawiały się podczas tego spaceru kilka razy.
DSC_3464.jpg

Ktoś wyraził w ten sposób swą miłość do Słonecznego Brzegu.
DSC_3466.jpg

W oddali widać już molo, do którego mamy zamiar dotrzeć.
DSC_3469.jpg

Molo z oddali wygląda nieźle,
DSC_3470.jpg

ale po podejściu bliżej zastanawiamy się, czy wejście na nie nie wiąże się ze zbyt dużym ryzykiem.
DSC_3471.jpg

Decydujemy się jednak zaryzykować i rozpoczynamy spacer po molo.
DSC_3472.jpg

Molo jest dosyć krótkie, więc bardzo szybko dochodzimy do jego końca, gdzie znajduje się przystanek morskiej taksówki do Starego Nessebaru.
DSC_3474.jpg

DSC_3476.jpg

Stojąc na końcu mola patrzymy w prawo,
DSC_3479.jpg

w lewo
DSC_3477.jpg
i wracamy na ląd.

Tutaj też przyszła moda na kłódki (szkaradki), których kilka wisi przyczepionych do balustrady.
DSC_3482.jpg

DSC_3483.jpg

Idziemy teraz w kierunku głównego deptaka w Słonecznym Brzegu, ale niestety nie jest to miejsce, które przypadłoby nam do gustu. Robię kilka fotek i chowam aparat, bo nie ma na czym zawiesić oka.
DSC_3484.jpg

DSC_3485.jpg

DSC_3488.jpg

Potem wracamy do hotelu i ostatniego popołudnia w Bułgarii odpoczywamy na plaży.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 26.06.2021 20:30

A kolejnego dnia z samego rana biegniemy jeszcze obejrzeć ostatni raz wschód słońca.
Potem wracamy na śniadanie i czekamy na autokar, który zawozi nas na lotnisko.
I to już koniec naszych wakacji 2020.

Trochę podsumowania bułgarskich wakacji:

Po pierwsze nie szarpnęły nas po kieszeni. Powiem więcej, były dosyć tanie, ale podejrzewam, że to było zasługą trwającej pandemii.

Po drugie były bardzo bezludne, co sprawiło nam sporo frajdy, ale niestety taka sytuacja spowodowała była przez covida, więc nie było to powodem do radości.

Po trzecie nasz pobyt w Bułgarii uważam za udany. Zobaczyliśmy dosyć sporo, jak na 7-dniowy pobyt, ale jakiś niedosyt pozostał. Brakowało mi tam pięknego koloru wody, znanego z chorwackiego czy greckiego wybrzeża, urokliwych zatoczek i większej ilości miasteczek z klimatycznymi uliczkami. Tylko Nessebar i Sozopol spełniły te oczekiwania.
Bułgaria jest krajem, które ma sporo do zaoferowania, co stwierdzam po przeczytaniu kilku książek i przewodników, ale niestety większość tych wspaniałych miejsc znajduje się w głębi lądu i ponadto są one od siebie dosyć oddalone. Aby je obejrzeć trzeba by na dojazd do nich przeznaczyć kilka godzin, a potem jeszcze powrót, więc z tego rodzaju zwiedzania zrezygnowaliśmy. Bardzo mnie pociągał Płowdiw, ale właśnie z powodu odległości od wybrzeża nie zdecydowaliśmy się na wycieczkę do tego miasta. Bułgaria jest sporym krajem, więc według mnie najlepszym sposobem na jego zwiedzenie jest przyjazd tutaj samochodem i oglądanie ciekawych miejsc i zabytków po drodze, z docelowym kilkudniowym pobytem nad Morzem Czarnym.
Niemniej jednak wspomnienia z tych wakacji mamy bardzo przyjemne, co nie znaczy, że będziemy tam koniecznie chcieli wrócić. Może dopiero wtedy, gdy będzie możliwość odbycia planowanej przez nas wycieczki do Stambułu.

KONIEC :papa: :papa: :papa:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 27.06.2021 17:51

Dzięki za relację, fajnie się z Wami zwiedzało i wypoczywało 8) !

Do Bułgarii z pewnością kiedyś się wybierzemy, wówczas na bank wrócę do tego, z nam pokazałaś :D

:papa:
Sara76
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sara76 » 27.06.2021 18:09

Tak, hotel mieliśmy w Nessebarze - Sol Marina Palace (polecam). Wykupiliśmy sobie w lokalnym biurze dwie wycieczki - Pomorie, Sozopol i Burgas oraz Bałczik (ogrody i pałacyk królowej rumuńskiej) i przylądek Kaliakra. Po pierwszej wycieczce jeszcze mieliśmy bonus - Old Town Nessebar wraz z degustacją w winiarni Messembria. Mam podobno odczucia jak Ty co do koloru wody (nie jest tak piękny jak w Chorwacji czy w Grecji). Ps. Czekam zatem na relację z tego roku. I już z góry dziękuję, bo takie relacje to skarbnica wiedzy.
aga_stella
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga_stella » 30.06.2021 18:25

Jak wiesz fanką Bułgarii nie jestem, ale Twoją relację z przyjemnością przeczytałam.
Teraz czekam na zdecydowanie ładniejsze plenery. No kiedy?
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 01.07.2021 11:46

Dzięki Gosiu za relację. Czekam na Kretę. :papa:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 03.07.2021 18:04

Chwilę zaledwie mnie na forum nie było , a tu koniec relacji :roll: :wink:
Pięknie nam pokazałaś wybrzeże bułgarskie , Gosiu i za to bardzo dziękuję . Zgadzam się z tym , że Bułgaria ma wiele do zaoferowania , ale lepszym wyjściem do jej zwiedzenia ze względu na spore odległości pomiędzy atrakcjami jest objazdówka .
"Nasza objazdowa Turcja" również stanęła pod znakiem zapytania , chociaż paszporty Covidowe , szczepienia i różne dziwne badania już za nami . . .

Życzę nam wszystkim normalności w życiu i podróżowaniu

Pozdrawiam
Piotr
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 03.08.2021 21:02

Dziękuję Wam za miłe słowa :D :D :D

Chciałam Wam jeszcze pokazać wspaniały koncert „ИМА ТАКЪВ НАРОД“, który zauroczył mnie i wszystkich moich znajomych, którym go pokazałam.
To wielkie widowisko, które oglądaliśmy z zapartym tchem.
Cały koncert wart jest obejrzenia, ale na mnie szczególne wrażenie zrobiły dwa utwory. Pierwszy (w 20 minucie) to wspaniale wykonany przez chór utwór sakralny z niesamowitymi efektami wizualnymi i "tańczącymi zakonnicami", który rozpoczyna się bardzo spokojnie a po chwili przechodzi w rockowe rytmy. Drugi (w 56 minucie), to utwór-wspomnienie o Hristo Prodanov - jedynym bułgarskim wspinaczu, który zdobył Mont Everest w kwietniu i zginął podczas drogi powrotnej. Podczas słuchania tego utworu ludzie na widowni płakali a mnie aż ciarki przechodziły po plecach.

piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 04.08.2023 19:56

Widowisko , spektakl , koncert , jak zwał , tak zwał - bardzo interesujące i miejscami energetyczne :coool: 1:22:34 z elementami folkowymi i baletem - skojarzyłem przy sekcji dętej z filmami Emira Kusturicy :D Dziękuję

Pozdrawiam
Piotr
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 04.08.2023 20:32

piotrf napisał(a):Widowisko , spektakl , koncert , jak zwał , tak zwał - bardzo interesujące i miejscami energetyczne :coool: 1:22:34 z elementami folkowymi i baletem - skojarzyłem przy sekcji dętej z filmami Emira Kusturicy :D Dziękuję

Pozdrawiam
Piotr

Masz rację, że jest w tym klimat Kusturicy.
Mieliśmy w tym roku zwiedzać wioskę-skansen, wybudowaną na wzgórzu Meczavnik na potrzeby kręcenia filmu Emira Kusturicy "Życie jest cudem", więc przed wyjazdem przypomniałam sobie kilka jego filmów. Są zwariowane i naszpikowane czarnym humorem oraz sporą dawką muzyki.

Ps. Nasz wyjazd w tamte rejony jednak nie doszedł do skutku.
Poprzednia strona

Powrót do Bułgaria - България

Covidowe wakacje, czyli Bułgaria zamiast… Bułgarii - strona 22
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone