napisał(a) megidh » 20.04.2021 21:42
Po zejściu z plaży dalszą drogę pokonywaliśmy nadmorskim deptakiem.
W pewnym momencie pośród liści na mijanym drzewku coś mi kolorowo zamigotało.
Zaciekawiona podeszłam bliżej i zobaczyłam takie cudeńka.
To były
martenice, o których czytałam, ale nie myślałam, że będę miała okazję je zobaczyć.
Pojawiają się one na kramach wystawianych na bułgarskich ulicach już od połowy lutego, kiedy trwają przygotowania do święta Pierwszego marca, w którym najważniejsza jest mityczna Baba Marta, siostra Dużego i Małego Seczko (czyli stycznia i lutego). Najczęściej przedstawiana jest ona jako kapryśna staruszka, mogąca niezadowoloną miną przywołać złą pogodę. Legenda mówi, że pewna młoda kobieta postanowiła wyruszyć w góry ze stadem owiec jeszcze przed odejściem Seczko. Teściowi, który próbował ją zatrzymać mówiła "co może mi zrobić Marta". A Marta się na nią zezłościła i sprowadziła wiatr i ciemne chmury, które zasłoniły słońce a biały szron pokrył obsypane pąkami drzewa. Młoda kobieta nigdy nie powróciła do domu. Od tego czasu ludzie starają się nie denerwować Baby Marty. A gdy ta się uśmiecha, to na niebie pojawia się słońce.
Martenice są, podobnie jak niebieskie oko, amuletem. Są to wykonane z biało czerwonej włóczki bransoletki lub zawieszki Piżo i Penda (czerwony chłopak i biała dziewczyna) - symbol wiecznej miłości. Ludzie obdarowują się nimi wzajemnie pierwszego marca - w dniu powitania wiosny. Kolory martenicy symbolizują nadzieję, zdrowie i miłość. Życzenia, jakie Bułgarzy sobie wtedy składają brzmią: "Bądźcie biali i czerwoni". Najstarsza kobieta w rodzinie zawiązuje martenicę na rączkach dzieci, aby były zdrowe i w celu odgonienia uroków. Osoba obdarowana musi nosić martenicę co najmniej do dziewiątego marca. Później można ją zdjąć i powiesić na kwitnącym drzewie. I wszyscy się do tych reguł stosują, bo wiedzą, że muszą spełnić te warunki, aby magia biało-czerwonej włóczki zadziałała.
I nam pod koniec września udało się zobaczyć wiszące na drzewie od kilku miesięcy martenice.
Ostatnio edytowano 21.04.2021 08:57 przez
megidh, łącznie edytowano 1 raz