Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Covidowe wakacje, czyli Bułgaria zamiast… Bułgarii

Stolicą Bułgarii jest Sofia – miasto o wyjątkowej historii, którego początki sięgają już starożytności. Gest kręcenia głową w dwie strony Bułgarzy odbierają jako przyznanie racji lub wyrażenie zgody. Odwrotnie niż w pozostałej części Europy! Narodowym kwiatem Bułgarii są róże. Z tego państwa pochodzi aż 50% całkowitej światowej produkcji olejku różanego.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 04.04.2021 22:01

pomorzanka zachodnia napisał(a):... ten wampir to może z Rumunii przybył :wink: .

Może coś w tym jest, bowiem bułgarskie ministerstwo turystyki promuje "szlak wampirzych pogrzebów', prowadzący z Transylwanii na bułgarskie wybrzeże Morza Czarnego.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 04.04.2021 22:25

:hut:

Dzień spędzony w Burgas i w Sozopolu był bardzo aktywny - przemierzyliśmy 24.388 kroków (15,26 km).

1601112905052_share.jpg

Nie jestem jednak do końca zadowolona z tego dnia, bowiem brakło nam czasu na dokładniejsze obejrzenie Sozopola.
Powinniśmy byli wstać wcześniej i pojechać jakimś wcześniejszym autobusem. Mogliśmy też dłużej pobyć w Sozopolu i wrócić później. Mogliśmy też mniej czasu spędzać w restauracjach. Ale ponieważ ten wyjazd miał być bardziej "luzacki", to wszystko robiliśmy na zwolnionych obrotach. No i skutek był taki, że Sozopol nie został przez nas dokładniej zwiedzony.

Katerina napisał(a):Ta zawartość jest wysoce interesująca.

Cóż dodać? Drewniane budynki robią to coś.
:sm: :la: :coool:

Dokładnie tak i dlatego nie jestem w pełni ukontentowana, gdyż zobaczyłam ich za mało. Brakuje mi dłuższego spacerowania uliczkami Starego Miasta. To co zobaczyliśmy w tym temacie było tylko fragmentem, zdecydowanie za małym.

Natomiast bardzo mnie w Sozopolu zafascynował przylądek Skamni i tam spędziliśmy sporo czasu, którego absolutnie nie żałuję. Przeciwnie, mogłabym tam posiedzieć jeszcze dłużej, niestety kosztem nie zobaczenia niczego więcej.

W czytanych przez mnie informacjach na temat Sozopola znajdowały się porównania Sozopola do Nessebaru. Jednym bardziej podoba się Nessebar a innym Sozopol. Mnie bardziej spodobał się Nessebar, który wydaje mi się dostojnym miastem, natomiast Sozopol sprawia wrażenie uśpionego miasteczka, w którym życie toczy się
w zwolnionym tempie (co nie jest absolutnie wadą). Może na moje odczucia miał wpływ fakt, iż w Nessebarze mogłam spędzić więcej czasu i dlatego poznałam go dokładniej. A w Sozopolu pozostało dla mnie jeszcze sporo do odkrycia. Jeśli kiedyś jeszcze pojadę do Bułgarii, to na miejsce pobytu wybiorę Sozopol, aby mieć jego Stare Miasto na wyciągnięcie ręki i móc do niego zaglądać w każdym dogodnym momencie, podobnie jak podczas tego pobytu mogłam zaglądać do Nessebaru.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 10.04.2021 18:19

Kolejny dzień tradycyjnie rozpoczęliśmy od podziwiania wschodu słońca.

DSC_2984.jpg

DSC_2985.jpg

DSC_2986.jpg

DSC_2987.jpg

DSC_2988.jpg

DSC_2989.jpg

DSC_2990.jpg

DSC_2994.jpg

DSC_3001.jpg

DSC_3002.jpg

DSC_3004.jpg

DSC_3007.jpg

DSC_3011.jpg

DSC_3018.jpg
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 10.04.2021 23:57

Po prostu pięknie - i bardzo...bałtycko :)
Jaka była temperatura o poranku?
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 11.04.2021 21:38

Katerina napisał(a):Po prostu pięknie - i bardzo...bałtycko :)
Wizualnie tak, ale już temperatura wody z bałtycką nie ma nic wspólnego.

Katerina napisał(a):Jaka była temperatura o poranku?
Było ciepło, jakieś 15-17 stopni. I niech Cię nie zwiedzie zdjęcie mojego męża z kurtce, bo jest to bardzo cieniutka kurteczka puchowa (ultra light). Takie kurteczki zawsze zabieramy na wyjazdy zamiast bluz czy swetrów. Przede wszystkim dlatego, że po złożeniu zajmują bardzo mało miejsca i są leciutkie. A ponadto bardzo dobrze sprawdzają się jako jaśki, po włożeniu do małych poszeweczek, które również ze sobą zabieramy.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 12.04.2021 19:49

Zastanawialiśmy się co robić w tym tak pięknie rozpoczętym dniu.
Nie mieliśmy żadnych planów wyjazdowych a wylegiwanie się na plaży czy przy basenie nie bardzo nam się uśmiechało.
Znajomi mieli w planach jakieś zakupy i zdecydowali się zrealizować je właśnie tego dnia, więc poszliśmy sami na zwiedzanie nieodkrytych jeszcze terenów.
Nasz wybór padł na drugą stronę Nessebaru. Chcieliśmy tam dojść uliczkami miasta, ale w czasie tego spaceru zrobił się taki upał, że jedynym rozsądnym wyjściem było dojście do plaży i kontynuacja spaceru brzegiem morza.
Tam w oddali widać cel naszego spaceru.

DSC_3019.jpg

DSC_3020.jpg

DSC_3023.jpg

Na plażę schodzimy przez Park Południowy (Южен парк).

DSC_3022.jpg

DSC_3024.jpg

DSC_3025.jpg

Roślinność na skarpach już jest mocno wyschnięta, chociaż owoce pigwowca wyglądają na soczyste.

DSC_3027.jpg

DSC_3026.jpg

DSC_3028.jpg

DSC_3029.jpg

DSC_3030.jpg
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 12.04.2021 20:02

Wchodzimy na południową plażę Nessebaru.

DSC_3031.jpg

W początkowej jej części znajdują się hotele, ale na szczęście nie jest ich tam zbyt dużo.

DSC_3032.jpg

DSC_3034.jpg

DSC_3035.jpg

DSC_3036.jpg

DSC_3040.jpg

Plażowicze korzystają z uroków pięknej pogody.

DSC_3041.jpg

Hotele zostały za nami.

DSC_3042.jpg

Oglądając się podziwiamy widok na Stary Nessebar.

DSC_3043.jpg

DSC_3050.jpg

Już po sezonie, wiec bary na plaży są pozamykane.

DSC_3051.jpg

DSC_3053.jpg

Cel naszej dzisiejszej wyprawy już jest coraz bliżej.

DSC_3058.jpg

DSC_3059.jpg
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 13.04.2021 20:32

Plaża pod klifem jest opanowana przez nudystów, więc idąc jej brzegiem zdjęć nie robiliśmy.
Dopiero po dotarciu na koniec plaży zdecydowałam się na ponowne używanie aparatu.

DSC_3067.jpg

Za plecami zostawiliśmy plażę i weszliśmy w inny świat.
Szliśmy wzdłuż niewysokiego klifu, który stanowi koniec półwyspu Akrotiria.
Było tu wspaniale. Spokój tego miejsca bardzo nam przypadł do gustu. Nikt nam nie przeszkadzał, bo byliśmy w tym miejscu zupełnie sami.

DSC_3060.jpg

DSC_3061.jpg

DSC_3062.jpg

DSC_3063.jpg

DSC_3065.jpg

DSC_3066.jpg

DSC_3068.jpg

DSC_3070.jpg

Jaki znajomy motyw. W Chorwacji często spotyka się taki kamienne wieżyczki. A w Bułgarii zobaczyliśmy je po raz pierwszy i ostatni, gdyż nigdzie indziej ich nie widzielismy.

DSC_3071.jpg

DSC_3072.jpg

DSC_3073.jpg

DSC_3075.jpg

DSC_3076.jpg

DSC_3077.jpg

DSC_3078.jpg

DSC_3080.jpg

DSC_3081.jpg

DSC_3083.jpg

Waldek coś znalazł, ciekawe co ?

DSC_3082.jpg
aga_stella
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga_stella » 13.04.2021 20:42

Zaglądam, zaglądam tylko się nie ujawniłam przez jakiś czas 8)
Miejscami ta Bułgaria całkiem ładna.
Pustki w knajpach aż trochę zdumiewające, bo pandemia, pandemią, ale jak czynne to jakiś ludź powinien być.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 13.04.2021 20:54

aga_stella napisał(a):Zaglądam, zaglądam tylko się nie ujawniłam przez jakiś czas 8)

Wszelki duch.... 8O
Nareszcie się odezwałaś :D Bardzo się z tego powodu cieszę.

aga_stella napisał(a):Miejscami ta Bułgaria całkiem ładna.
Pustki w knajpach aż trochę zdumiewające, bo pandemia, pandemią, ale jak czynne to jakiś ludź powinien być.

Faktycznie w knajpkach tłumów nie było, co było zaskakujące.
Ale z drugiej strony to bardzo fajnie się siedzi w takiej wyludnionej knajpce. Nie trzeba długo czekać na kelnera :oczko_usmiech: .
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 13.04.2021 22:51

Niesamowite ile skojarzeń mi się uaktywniło patrząc na Twoje kadry.
I plaże Trójmiasta - Stogi, Nowy Port, Brzeźno, Gdynia Orłowo; Hiszpania, pewne moje sekretne miejsce na płd. Francji, a nawet Sutivan 8O :D
Wieżyczki z kamieni pewnie łatwiej układać z tych chropowatych skał, niż z otoczaków :)

Patent z kurteczkami muszę wykorzystać :D
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 14.04.2021 19:40

Na samym końcu tego cypla coś zaczęło nam bardzo chrzęścić pod nogami.

DSC_3084.jpg

Z zainteresowaniem spoglądaliśmy na to, co mamy pod butami i okazało się, że są to muszle, które zapewne w tym miejscu są wyrzucane przez morze.

DSC_3088.jpg

Nazwaliśmy to miejsce muszelkowym cmentarzyskiem, bo naprawdę było ich tam tysiące albo i więcej. A pośród nich trafiały się wyschnięte kraby.

DSC_3089.jpg

DSC_3087.jpg

Początkowo wydawało nam się, że tam są tylko takie proste muszle, ale jak wzrok się przyzwyczaił, to nagle zaczęliśmy pośród nich wypatrywać takie zakręcone.
W niektórych jeszcze były żyjątka i te wrzucałam do wody, ale to przecież syzyfowa praca była, bo morze za chwilę i tak je ponownie wyrzuci.

DSC_3093.jpg

DSC_3094.jpg

Koleżanka mówiła nam, że obiecała dzieciom znajomych przywieźć im z Bułgarii muszle, ale do tej pory nie znalazła ich zbyt sporo. Zadzwoniłam więc do niej z zapytaniem, czy jest zainteresowana dalej muszlami, bo jeśli tak, to mogę jej trochę pozbierać. Bardzo była zainteresowana, więc zabraliśmy się z Waldkiem za zbieranie i koniec końców w plecaku miałam chyba ze dwa kilo muszli. Większość wzięła koleżanka ale sobie zostawiłam kilka na pamiątkę.

IMG_20210414_193237884_HDR.jpg

Wydawało nam się, że w tym miejscu skończy się nasz spacer i trzeba będzie wracać

DSC_3095.jpg

ale okazało się, że za zakrętem dalej można wędrować wzdłuż brzegu morza pośród chrzęszczących pod nogami muszli.

DSC_3096.jpg

DSC_3098.jpg

DSC_3101.jpg

DSC_3104.jpg

Przed nami kolejny zakręt.

DSC_3099.jpg

DSC_3100.jpg

DSC_3106.jpg

DSC_3108.jpg

DSC_3109.jpg
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 15.04.2021 18:18

Za tym zakrętem sceneria znów się zmieniła.

DSC_3110.jpg

DSC_3114.jpg

DSC_3115.jpg

DSC_3116.jpg

DSC_3119.jpg

DSC_3123.jpg

DSC_3129.jpg

DSC_3130.jpg

DSC_3136.jpg

DSC_3137.jpg

DSC_3138.jpg

DSC_3139.jpg

DSC_3142.jpg

DSC_3143.jpg

DSC_3144.jpg

W tym pięknym otoczeniu postanowiliśmy trochę się zrelaksować.
Rozłożyliśmy się na płaskich kamieniach, a ponieważ chciało nam się pić, to wyciągnęłam z plecaka grecką retsinę (schłodzoną i taszczoną w plecaku w termicznych pokrowcach), którą wypatrzyłam w markecie w Słonecznym Brzegu. Jak ona nam smakowała.
DSC_3146.jpg

Ruszyliśmy dalej, ale na drodze stanął nam plażowicz, którym opalał się w zagłębieniu skał. Odpuścilismy więc dalszą wędrówkę brzegiem morza i postanowiliśmy wspiąć się na klif.

DSC_3152.jpg
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 16.04.2021 19:01

Wejście na klif nie było trudne, bowiem niedaleko miejsca, w którym piliśmy retsinę, w klifie wyżłobiona była ścieżka biegnąca wzdłuż jego ściany. Zdjęcia niestety nie mam :( .
Półwysep Akrotirija jest lub był własnością Ministerstwa Obrony i został przeznaczony do sprzedaży, ale czy już zmienił właściciela, to nie wiem.

Z góry podziwialiśmy takie widoki.

DSC_3155.jpg

DSC_3156.jpg

W oddali widać Rawdę.
DSC_3157.jpg

DSC_3159.jpg

DSC_3160.jpg

DSC_3161.jpg

DSC_3163.jpg

DSC_3164.jpg
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 19.04.2021 22:18

Na półwyspie Akrotirija znajdują się pozostałości po baterii nadbrzeżnej.

IMG_2546.jpg

IMG_2547.jpg

DSC_3166.jpg

DSC_3169.jpg

Do tego miejsca można również dotrzeć samochodem, bo jest tutaj mocno ubita polna droga.
DSC_3167.jpg

Jak widać ludzie korzystają z tej opcji.
DSC_3172.jpg

DSC_3168.jpg

Drogę powrotną również postanowiliśmy odbyć plażą, bo z powodu panującego upału spacer przez te suche pola nam się nie uśmiechał.
Udaliśmy się więc drogą w kierunku urwiska.
DSC_3170.jpg

DSC_3171.jpg

DSC_3174.jpg

Na plażę zeszliśmy taką ścieżką.
DSC_3175.jpg

DSC_3176.jpg

DSC_3177.jpg

DSC_3178.jpg

DSC_3181.jpg

Na zdjęciu poniżej widać ścieżkę, którą schodziliśmy.
DSC_3188.2.jpg

DSC_3184.jpg

DSC_3185.jpg

Na tym cudnym piaseczku nagle zobaczyliśmy wielką meduzę.
DSC_3191.jpg

DSC_3193.jpg

DSC_3197.jpg
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Bułgaria - България

Covidowe wakacje, czyli Bułgaria zamiast… Bułgarii - strona 18
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies