piekara114 napisał(a):Tam daleko chyba widzę latarnię morską
Postnapisał(a) megidh » 17.01.2021 21:18
piekara114 napisał(a):
Tej umywalki muszelkowej to nie żałuj.... podobno (jak piszą na fb) kamienne umywali ciężko się czyści
Nie żałuję, bo i tak nie pasowałaby do mojej łazienki
Cieszę się, że tu trafiłaś i że Ci się podoba.Katerina napisał(a):Ależ ciekawa ta Twoja Bułgaria A ja dopiero teraz tu trafiłam
Bardzo dużo świetnych zdjęć
Życzę, aby spełniło Ci się to marzenie. A z lektury Twojej relacji wychodzi mi, że jak sobie coś postanowisz, to raczej osiągasz swój cel.Katerina napisał(a):Mi się bardzo podoba ta umywalka, takie mam już "kamieniarskie" skrzywienie
Może niekoniecznie w kształcie muszli, ale jakąś podobną kiedyś będę miała.
Tak jest wszędzie , że budulec ma swoją wartość i bywa używany wielokrotnie . W środkowej Anglii kustosz muzeum zamkowego opowiadał mi o tym jak wędrował budulec ze starego zamku rycerskiego . Kamieni z jego rozbiórki użyto przy budowie klasztoru , po czym ( po wielkim pożarze ) wróciły one użyte do budowy nowego zamku , aby w sporej części , po latach , bo już na początku dwudziestego wieku posłużyć do budowy stodół pobliskiej farmy
piotrf napisał(a):Mieszkańcy Sozopola zapewne mają rację , mieszkają bowiem w rejonie , który na przestrzeni wieków do spokojnych raczej nie należał , a burzliwe czasy bardzo rzadko pozostawiają po sobie budowle w stanie nienaruszonym . Tak jest wszędzie , że budulec ma swoją wartość i bywa używany wielokrotnie . W środkowej Anglii kustosz muzeum zamkowego opowiadał mi o tym jak wędrował budulec ze starego zamku rycerskiego . Kamieni z jego rozbiórki użyto przy budowie klasztoru , po czym ( po wielkim pożarze ) wróciły one użyte do budowy nowego zamku , aby w sporej części , po latach , bo już na początku dwudziestego wieku posłużyć do budowy stodół pobliskiej farmy . Swoją drogą nie każda stodoła ma w swoich murach bogato rzeźbione kamienie
Katerina napisał(a):Z naszego podwórka - cegły z ruin zniszczonego niemal doszczętnie Gdańska pojechały do Warszawy, aby posłużyć do rekonstrukcji Starego Miasta...Panta rei.
Katerina napisał(a):Muszę się przyznać, że mało wiem o Bułgarii, tylko z opowieści, ale zaczyna ona wzbudzać moje zainteresowanie
Katerina napisał(a):Kilka stron wcześniej przeczytałam komentarz Kamili pomorzanka zachodnia, która dopatrzyła sie podobieństw fragmentów bułgarskiego wybrzeża z naszym. Coś w tym jest - z jednej strony egzotyka, powiew Wschodu, a z drugiej - coś takiego ...znanego mi od dziecka.