Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Covidowe wakacje, czyli Bułgaria zamiast… Bułgarii

Stolicą Bułgarii jest Sofia – miasto o wyjątkowej historii, którego początki sięgają już starożytności. Gest kręcenia głową w dwie strony Bułgarzy odbierają jako przyznanie racji lub wyrażenie zgody. Odwrotnie niż w pozostałej części Europy! Narodowym kwiatem Bułgarii są róże. Z tego państwa pochodzi aż 50% całkowitej światowej produkcji olejku różanego.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 10.12.2020 18:57

kulka53 napisał(a):Bardzo fajne mieliście warunki świetlne (słoneczno-chmurowe) na tej plaży :idea:
Też myślę, że gdyby nie te chmury, to zdjęcia z tego miejsca nie byłyby by tak urokliwe.

kulka53 napisał(a):Całość wygląda świetnie, ten piaseczek :cool: i palmowe parasolki, ale jak słusznie napisałaś - w środku normalnego sezonu aż tak fajnie by pewnie nie było...
W swojej relacji napisałeś, żeby być we właściwym miejscu o właściwej porze. I nam się to udało, tak samo jak tym wszystkim, którzy zdecydowali się w tym roku - pomimo pandemii - wyjechać na wakacje.

pomorzanka zachodnia napisał(a):A czy ktoś pobierał opłatę za leżaki?
Cennik opłat wisiał, więc opłaty pewnie pobierano. Ale gdy tam byliśmy, to chyba z powodu sporego zachmurzenia chętnych na plażowanie nie było, więc może i pobieranie opłat zawieszono. W każdym razie nikt do nas nie podszedł, abyśmy zapłacili za korzystanie z tych leżanek i foteli, na których na chwilę usiedliśmy. Ale to faktycznie była tylko chwila, więc może nie zdążył do nas dojść, wszak plaża nie jest mała i na przejście z jednego jej końca na drugi trzeba trochę czasu poświęcić.

damianisko5 napisał(a):Witajcie ponownie i pozwólcie na pokazanie kilku starych slajdów /lata 70-te/, które po wielu trudach udało mi się odnaleźć.
Na 1 fotce od dołu plaże/wybrzeże przy campingu, na którym spędzałem wakacje z rodzicami. Różnią się od tych chorwackich, nieprawdaż? Na innej fragment plaży lub campingu i miasteczka - niestety nie pamiętam jakiego. KTO rozpoznaje co to za miejsce?
Dzięki, że zadałeś sobie tyle trudu, ale dzięki temu możemy obejrzeć wybrzeże bułgarskie sprzed 50 lat. Szmat czasu, a morze wcale się nie zmieniło.
Za słabo znam wybrzeże w Bułgarii i niestety nie wiem, gdzie mogły być zrobione Twoje slajdy.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 10.12.2020 19:10

:hut:

Stojąc pod napisem zastanawialiśmy się, co robić dalej i wtedy zobaczyliśmy człowieka idącego w naszym kierunku od strony północnej. Z tego wyciągnęliśmy wniosek, że jednak da się przejść wzdłuż klifu.
Ruszyliśmy więc w tamtą stronę coraz bardziej zachwyceni miejscem, w którym się znaleźliśmy.
Klif jest niewielki, ale to co można tam zobaczyć, dla nas było wielkie.
Na wyciągnięcie ręki mieliśmy przed sobą obraz wielowiekowej historii tego obszaru ziemskiego. Przepiękne skały osadowe z różnych okresów. Aby coś konkretnego napisać na temat tego, co widzieliśmy, to trzeba być geologiem. Ja się na tym zupełnie nie znam, więc nie będę się wymądrzać. Pokażę tylko zdjęcia.

DSC_2133.jpg

DSC_2134.jpg

DSC_2135.jpg

DSC_2137.jpg

DSC_2138.jpg

DSC_2140.jpg

DSC_2149.jpg

DSC_2150.jpg

DSC_2152.jpg

DSC_2153.jpg

DSC_2155.jpg

DSC_2156.jpg

DSC_2157.jpg

DSC_2172.jpg

DSC_2173.jpg

DSC_2174.jpg

DSC_2176.jpg
damianisko5
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianisko5 » 10.12.2020 19:18

Dzięki megidh za miłe słowa. Przed laty zupełnie inaczej wyglądały te skały wybrzeża. Nie były takie "gładkie", to chyba odpowiednie słowo do określenia ich budowy/wyglądu.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 17.12.2020 20:48

W czasie naszego spaceru wzdłuż klifu wiatr rozwiewał chmury i słońce zaczęło coraz śmielej z za nich wyglądać. Na niebie pojawił się wspaniały błękit upstrzony białymi chmurkami.
DSC_2179.jpg

Doszliśmy do następnej puściutkiej plaży.
DSC_2195.jpg

W oddali widać już było kolejną miejscowość - Elenite.
DSC_2197.jpg

Jak widać słońce czyni cuda i plażowicze zaczęli się pojawiać.
DSC_2200.jpg

DSC_2204.jpg

Na końcu tej plaży zobaczyliśmy molo, więc udaliśmy się w tamtym kierunku.
DSC_2208.jpg

DSC_2207.jpg

DSC_2210.jpg

Z bliska okazało się, że to nie molo a betonowy pomost, który upodobali sobie wędkarze.
DSC_2211.jpg

DSC_2213.jpg

DSC_2218.jpg

Z pomostu lepiej niż z plaży widać wybrzeże.
Widok na Elenite.
DSC_2215.jpg

Widok na Sveti Vlas.
DSC_2217.jpg

W oddali widać Nessebar.
DSC_2219.jpg

Na wprost pomostu znajduje się restauracja, do której weszliśmy napić się czegoś.
DSC_2225.jpg

Przy restauracji jest mała plaża a za nią wybrzeże robi się bardzo strome.
DSC_2226.jpg

DSC_2216.jpg

Wchodzimy do restauracji.
DSC_2240.jpg

DSC_2238.jpg

Z tarasu restauracji rozciąga się fajny widok na morze.
DSC_2239.jpg

Zamówiliśmi piwo i wino.
DSC_2235.jpg

DSC_2228.jpg

Niestety piwo było tutaj droższe niż w Nessebarze.
DSC_2236.jpg
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 18.12.2020 22:44

Po ugaszeniu pragnienia ruszyliśmy do wnętrza kurortu.

DSC_2241.jpg

DSC_2242.jpg

Stromą uliczką wspięliśmy się do najwyżej stojących apartamentów.
DSC_2243.jpg

DSC_2246.jpg

DSC_2248.jpg

DSC_2249.jpg

DSC_2250.jpg

DSC_2251.jpg

Później kurort nam się skończył, bo wyszliśmy na główną drogę.
DSC_2252.jpg

Przeszliśmy się nią kawałek i w tym miejscu ponownie weszliśmy pomiędzy zabudowania.
DSC_2254.jpg

Naszym celem była Cerkiew "Saint Vlasiy"
DSC_2256.1.jpg
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 20.12.2020 10:21

Spacer pod klifem super :D ! Natomiast kurort zupełnie mnie nie ujął..
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 20.12.2020 19:15

dangol napisał(a):Spacer pod klifem super :D ! Natomiast kurort zupełnie mnie nie ujął..

Mam dokładnie takie same odczucia.
Niestety kurorty mają to do siebie, że w sezonie ściągają mnóstwo turystów, którzy muszą gdzieś się ulokować. Stąd miejscowości tego rodzaju składają się przeważnie z samych hoteli i pensjonatów. I oczywiście jest bardzo wielu amatorów wypoczynku w miejscach typu „Resort”, którzy lubią tłumne plaże i basenowe rozrywki, najlepiej all inclusive.
Mnie Sveti Vlas, podobnie jak Słoneczny Brzeg, nie przypadł do gustu. Dobrze, że trafiliśmy na ten klif, który w jakimś stopniu zrekompensował nam pobyt w tej miejscowości.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 20.12.2020 20:19

W Elenite nie byliśmy, w SV Vlasie nie dotarliśmy nad samo morze ... ;)
No cóż, bylismy tam tylko tydzień ;L)

:papa:
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 20.12.2020 22:37

nie wiem czy byliście w "starej" części ŚV,
rejon mariny to porażka,prawie jak SB,
ja byłem w okolicach "ryneczku" mnie się tam podobało,
nie mam zbyt wielu fotek,
na plaży w końcu sierpnia "100k"ludzi,
Załączniki:
Obraz 148.jpg
Obraz 039.jpg
Obraz 038.jpg
Obraz 025.jpg
Obraz 024.jpg
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 21.12.2020 19:45

Klify też mi się bardzo podobają. :)
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 21.12.2020 20:17

tony montana napisał(a):W Elenite nie byliśmy,

W Elenite też nie byliśmy, oglądaliśmy tylko z niewielkiej odległości jej wybrzeże.

tony montana napisał(a): w SV Vlasie nie dotarliśmy nad samo morze ... ;)
No cóż, bylismy tam tylko tydzień ;L)

:lool: :lool: :lool: My też mieliśmy jedynie tydzień do dyspozycji.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 21.12.2020 20:40

599 napisał(a):nie wiem czy byliście w "starej" części ŚV,
ja byłem w okolicach "ryneczku" mnie się tam podobało,
Niestety nie dotarliśmy w te okolice.

599 napisał(a):Obrazek

Fajny klimacik bije z tej fotki.
Takie scenki bardzo lubię na wakacyjnych spacerach. Kiedyś w Jelsie na wyspie Hvar miałam okazję być przewieziona dziwnym pojazdem przez "ZZ-topa".
Zdjęcie000080.jpg
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 21.12.2020 20:50

pomorzanka zachodnia napisał(a):Klify też mi się bardzo podobają. :)

To było najfajniejsze miejsce w Svetim Vlasie.
Ja bardzo lubię klify i jak tylko nadarza się okazja, to je oglądam.
Najbardziej spektakularne klify jakie widziałam to Cliffs of Moher w Irlandii (kilka fotek stamtąd uchowało się w mojej relacji), jednak można je podziwiać tylko ze sporej odległości.
Tutaj byliśmy u ich podnóża i mogliśmy je podziwiać z bardzo bliska a nawet dotykać, a to stanowiło swoistą atrakcję.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 21.12.2020 20:56

:D
Z "ZZ-topem" przez Hvar :oczko_usmiech:

Swoją drogą w bałkańskich krajach spotyka się tyle ciekawych prototypowych pojazdów jak chyba w żadnej innej części świata 8)

Co do klifów - nigdzie nie widziałem tak wielu wyraźnych warstw osadowych jak w Bułgarii . Ma się wrażenie , że ktoś je dokładnie poprzekładał ( jak wafle :wink: ) używając wielokrotnie tego samego materiału :mrgreen:

Pozdrawiam
Piotr
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 21.12.2020 21:05

piotrf napisał(a)::D
Z "ZZ-topem" przez Hvar :oczko_usmiech:

Mogłaby to być wspaniała przygoda.

piotrf napisał(a):Co do klifów - nigdzie nie widziałem tak wielu wyraźnych warstw osadowych jak w Bułgarii . Ma się wrażenie , że ktoś je dokładnie poprzekładał ( jak wafle :wink: ) używając wielokrotnie tego samego materiału :mrgreen:

Wspaniale to ująłeś Piotrze.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Bułgaria - България

Covidowe wakacje, czyli Bułgaria zamiast… Bułgarii - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone