Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

COVID - szczepionka

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
michał1234
Croentuzjasta
Re: Pandemia koronawirusa a wakacje 2021

Nieprzeczytany postnapisał(a) michał1234 » 02.07.2021 19:26

Chris_M napisał(a):
walp napisał(a):Jutro ważny dzień w naszej rodzinie, a żona cała roztrzęsiona. Spotkała koleżankę (foliarę) i ta jej powiedziała, że są dwie opcje:

albo podali nam placebo, aby poprawić naszą kondycję psychiczną, wtedy jesteśmy uratowani;
albo rzeczywiście wstrzyknęli śmiercionośną szczepionkę, wówczas już po nas, mamy kilka, kilkanaście tygodni życia.

Żona pyta: skąd takie informacje i czy są wiarygodne? Odpowiedź foliary: informacje z internetu, jak najbardziej wiarygodne.

Nadzieję budzi fakt, że z każdą następną falą koronawirusa antyszczepionkowców będzie mniej, obecnie w USA już 99% zmarłych na covid to są osoby niezaszczepione:
https://www.usnews.com/news/health-news ... vaccinated
Bądźmy więc dobrej myśli ;)

A na marginesie, to polecam ten pouczający artykuł, jeszcze z epoki przed-covidowej:
https://www.rp.pl/Medycyna-i-zdrowie/18 ... ewage.html
Może ten artykuł da niektórym coś do myślenia.

Minęło półtorej godziny. Prawie nikt nie oponuje. Albo ich przekonałeś, albo zgodnie z Twoim życzeniem umarli. Czasami wystarczy być dobrej myśli.
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 02.07.2021 19:30

Tomek W napisał(a):Jeśli chodzi o ten anglojęzyczny artykuł to albo u mnie otwiera się nie to, co powinno albo czytam tam sprostowanie informacji o tych 99%...

Fakt, ja ten artykuł czytałem jeszcze w jego oryginalnej postaci, a dzisiaj skopiowałem tylko link do niego, nie sprawdzając jego aktualnej zawartości.
Niestety, tym swoim postem odebrałeś mi nadzieję na szybkie zniknięcie z tego Forum trolli antyszczepionkowych :(

Jeśli jednak tak jest to dlaczego statystyki np. w Izraelu czy w UK są diametralnie różne?

Z UK sprawa jest dosyć prosta, gdyż oni nie szczepili się szczepionkami mRNA, tylko ASTRA ZENECĄ, która ma znacznie niższą skuteczność.
Co do Izraela, to wdzięczny byłbym za link do tych statystyk, o których piszesz.

I proszę: nie róbcie z osób które nie chcą eliksiru na C-19 od razu antyszczepionkowców lub foliarzy.

Każdy sam zgodnie ze swoimi przekonaniami podejmuje decyzję czy się szczepić czy nie i jest to całkowicie zrozumiałe, każdy ma do tego prawo. Ale całkiem czym innym jest stanowisko, które Ty tutaj reprezentujesz, a czym innym to co uprawiają trolle zakładający po wiele kont na każdym możliwym portalu i prowadzący z tych kont intensywną kampanię antyszczepionkową.

Mam całkiem długą listę przyjętych szczepionek, z tym że te poprzednie były dobrze przebadane. W przeciwieństwie do tych stanowiących ostatni krzyk mody. Dajcie nam chociaż dwa lata, aż ukończona zostanie trzecia faza badania preparatów - wtedy być może bardziej świadomie (najlepiej całkowicie świadomie) będzie można podąć decyzję!

Tutaj mamy przykład jednej z fałszywych informacji propagowanych w internecie przez antyszczepionkowców; przecież w dniu 18 listopada 2020 r. został opublikowany komunikat o zakończeniu 3-ej fazy badania klinicznego szczepionki Pfizer-BioNtech!
- https://www.pfizer.com.pl/o-firmie/pres ... zczepionki
Zakończenie 3-ej fazy badania klinicznego było niezbędne dla dopuszczenia tej szczepionki do stosowania na obszarze UE, ale antyszczepionkowcy jakby nigdy nic , dalej rozpowszechniają nieprawdziwą informację o tym, że jakoby tych badań wciąż jeszcze nie przeprowadzono!
Tomek W
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek W » 02.07.2021 20:21

naszastruga napisał(a):Kim jesteś z wykształcenia i w jakiej branży pracujesz?

Czy to ma w tym kontekście jakiekolwiek znaczenie?
Chris_M napisał(a):Fakt, ja ten artykuł czytałem jeszcze w jego oryginalnej postaci, a dzisiaj skopiowałem tylko link do niego, nie sprawdzając jego aktualnej zawartości.
Niestety, tym swoim postem odebrałeś mi nadzieję na szybkie zniknięcie z tego Forum trolli antyszczepionkowych :(

Nie obraź się, proszę, ale sam przed chwilą szerzyłeś fake newsa o tych 99%, więc co? Foliarz?
Z UK sprawa jest dosyć prosta, gdyż oni nie szczepili się szczepionkami mRNA, tylko ASTRA ZENECĄ, która ma znacznie niższą skuteczność.
Co do Izraela, to wdzięczny byłbym za link do tych statystyk, o których piszesz.

Jeśli tak to dlaczego będąc zaszczepionym AZ mam paszport tak samo jak innymi? A mając przeciwciała po przechorowaniu nie?
Link do statystyk (pierwszy lepszy, który wypluł google): https://www.medonet.pl/koronawirus/koro ... 97854.html

Każdy sam zgodnie ze swoimi przekonaniami podejmuje decyzję czy się szczepić czy nie i jest to całkowicie zrozumiałe, każdy ma do tego prawo. Ale całkiem czym innym jest stanowisko, które Ty tutaj reprezentujesz, a czym innym to co uprawiają trolle zakładający po wiele kont na każdym możliwym portalu i prowadzący z tych kont intensywną kampanię antyszczepionkową.

Obawiam się, że trolle są po obu stronach.
Tutaj mamy klasyczny przykład fałszywych informacji propagowanych przez antyszczepionkowców; przecież w dniu 18 listopada 2020 r. został opublikowany komunikat o zakończeniu 3-ej fazy badania klinicznego szczepionki Pfizer-BioNtech!
Zakończenie 3-ej fazy badania klinicznego było niezbędne dla dopuszczenia tej szczepionki do stosowania na obszarze UE, ale antyszczepionkowcy jakby nigdy nic , dalej rozpowszechniają nieprawdziwą informację o tym, że jakoby tych badań wciąż jeszcze nie przeprowadzono!

To stwierdzenie stoi w sprzeczności z materiałem na stronie PZH - Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego, gdzie czytamy: "Badania kliniczne 3 fazy są jednak cały czas kontynuowane, aby ocenić takie parametry jak np. czas utrzymywania się ochrony poszczepiennej. Przykładowo szczepionka Comirnaty została warunkowo dopuszczona do obrotu na podstawie okresowej oceny badań klinicznych 3 fazy rozpoczętych w sierpniu 2020 roku." Żródło: https://szczepienia.pzh.gov.pl/faq/na-c ... cji-lekow/

Cieszę się, że możemy tu popisać na te tematy bez epitetów, choć i tak weźmiecie mnie za foliarza ;-)

Bok!
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 02.07.2021 20:26

Tomek W napisał(a):Jeśli tak to dlaczego będąc zaszczepionym AZ mam paszport tak samo jak innymi? A mając przeciwciała po przechorowaniu nie?

WAŻNE! Certyfikat UCC mogą pobrać tylko osoby, które:

- są w pełni zaszczepione - otrzymały dwie dawki szczepienia lub przyjęły jednodawkową szczepionkę. Certyfikat jest ważny od 14. do 365. dnia po podaniu ostatniej dawki lub
- otrzymały negatywny wynik testu na obecność koronawirusa (czas ważności certyfikatu to 48 godzin) lub
- wyzdrowiały po COVID-19 (certyfikat jest ważny od 11. do 180. dnia od uzyskania pozytywnego wyniku testu PCR).
Tomek W
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek W » 02.07.2021 20:31

Ale ja nie miałem testu PCR, mam natomiast przeciwciała!
naszastruga
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) naszastruga » 02.07.2021 20:39

Tomek W napisał(a):Jeśli chodzi o ten anglojęzyczny artykuł to albo u mnie otwiera się nie to, co powinno albo czytam tam sprostowanie informacji o tych 99%...
Ale mój angielski jest bardziej angielski niż mój więc biorę poprawkę.
Jeśli jednak tak jest to dlaczego statystyki np. w Izraelu czy w UK są diametralnie różne?

I proszę: nie róbcie z osób które nie chcą eliksiru na C-19 od razu antyszczepionkowców lub foliarzy. Mam całkiem długą listę przyjętych szczepionek, z tym że te poprzednie były dobrze przebadane. W przeciwieństwie do tych stanowiących ostatni krzyk mody. Dajcie nam chociaż dwa lata, aż ukończona zostanie trzecia faza badania preparatów - wtedy być może bardziej świadomie (najlepiej całkowicie świadomie) będzie można podąć decyzję!

Bok!

Kim jesteś z wykształcenia i w jakiej branży pracujesz?
Tomek W
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek W » 02.07.2021 20:49

naszastruga napisał(a):
Ale mój angielski jest bardziej angielski niż mój więc biorę poprawkę.

I proszę: nie róbcie z osób które nie chcą eliksiru na C-19 od razu antyszczepionkowców lub foliarzy. Mam całkiem długą listę przyjętych szczepionek, z tym że te poprzednie były dobrze przebadane. W przeciwieństwie do tych stanowiących ostatni krzyk mody. Dajcie nam chociaż dwa lata, aż ukończona zostanie trzecia faza badania preparatów - wtedy być może bardziej świadomie (najlepiej całkowicie świadomie) będzie można podąć decyzję!

Bok!

Kim jesteś z wykształcenia i w jakiej branży pracujesz?

Nie mogę powiedzieć ale ostrzegam: w razie transferu nie będzie tanio ;-)
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 02.07.2021 20:54

Tomek W napisał(a):
Tutaj mamy klasyczny przykład fałszywych informacji propagowanych przez antyszczepionkowców; przecież w dniu 18 listopada 2020 r. został opublikowany komunikat o zakończeniu 3-ej fazy badania klinicznego szczepionki Pfizer-BioNtech!

To stwierdzenie stoi w sprzeczności z materiałem na stronie PZH - Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego, gdzie czytamy: "Badania kliniczne 3 fazy są jednak cały czas kontynuowane, aby ocenić takie parametry jak np. czas utrzymywania się ochrony poszczepiennej. Przykładowo szczepionka Comirnaty została warunkowo dopuszczona do obrotu na podstawie okresowej oceny badań klinicznych 3 fazy rozpoczętych w sierpniu 2020 roku." Żródło: https://szczepienia.pzh.gov.pl/faq/na-c ... cji-lekow/

Przecież tutaj nie ma żadnej sprzeczności!
Cytat z podanej przez Ciebie strony:

Szczepionki zostały dopuszczone po ocenie wyników badania klinicznego 3 fazy, gdzie potwierdzono skuteczność kliniczną i bezpieczeństwo szczepionki w ochronie przed objawami COVID-19. Badania kliniczne 3 fazy są jednak cały czas kontynuowane, aby ocenić takie parametry jak np. czas utrzymywania się ochrony poszczepiennej.

Czyli 18 listopada 2020 r. zostały ukończone badania kliniczne 3 fazy mające na celu potwierdzenie skuteczności klinicznej oraz bezpieczeństwo szczepionki (a przecież właśnie tego dotyczyły Twoje obawy przed zaszczepieniem!), natomiast dalsze badania mają służyć już tylko do oceny takich parametrów, jak np. czas utrzymywania się ochrony poszczepiennej, a przecież chyba nie ze względu na ten parametr obawiałeś się zaszczepić?

Natomiast co do tego zarzutu, że szczepionka została dopuszczona warunkowo, to cytuję wyjaśnienie z tej samej strony, co to określenie oznacza:
Warunkowe pozwolenie na dopuszczenie szczepionki do obrotu oznacza bardziej szczegółowy nadzór nad bezpieczeństwem i skutecznością szczepionek w porównaniu do nadzoru prowadzonego dla innych szczepionek.

Więc z tego "warunkowego dopuszczenia" możemy się tylko cieszyć!
Tomek W
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek W » 02.07.2021 21:03

Widać mamy odmienną interpretację zapisu, że badania 3 fazy są kontynuowane. Obawy w duże mierze dotyczą długoterminowych skutków przyjmowania preparatów. To jest trochę tak, jakbyś miał polecieć przez Atlantyk samolotem, który został zbadany jedynie nad kanałem La Manche.
Cieszę się, że wierzysz w ten bardziej szczegółowy nadzór. Ja mam wątpliwości patrząc na to, jak się u mnie w pracy ukrywa ewidentne NOPy, w imię propagowania postaw proszczepionkowych.
Każdy ma swój punkt widzenia.
Życzę zdrowia, każdy niech dba o swoje najlepiej jak potrafi!
Bok!
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 02.07.2021 21:15

alechandro napisał(a):walp, daj spokój dzbanom już, niech sobie piszą.

Czy leci z nami pilot?!!!
Są równi i równiejsi???
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.07.2021 21:19

Yanush napisał(a):
alechandro napisał(a):walp, daj spokój dzbanom już, niech sobie piszą.

Czy leci z nami pilot?!!!
Są równi i równiejsi???

Pilot był i zadziałał.
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 02.07.2021 21:29

Tomek W napisał(a):Cieszę się, że wierzysz w ten bardziej szczegółowy nadzór. Ja mam wątpliwości patrząc na to, jak się u mnie w pracy ukrywa ewidentne NOPy, w imię propagowania postaw proszczepionkowych.

U mnie cała rodzina jest zaszczepiona, łącznie ok. 20 osób i poza trwającymi przez ok. dobę bólami ręki w miejscu szczepienia (identycznymi jak przy szczepieniu przeciwko grypie) żadnych innych NOP-ów u nikogo nie było.

Każdy ma swój punkt widzenia.

Oczywiście!
Mój punkt widzenia jest dość jednoznaczny: oboje z żoną jesteśmy już po 70-ce, moja żona jest wciąż praktykującym lekarzem, a ryzyko że żona przywlecze covida z pracy było na tyle duże, że nie mieliśmy wątpliwości, iż trzeba się zaszczepić jak najprędzej.
I nie mam żadnych wątpliwości, że szczepiąc się postąpiliśmy słusznie.
Tomek W
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek W » 02.07.2021 21:48

Chris_M napisał(a):Mój punkt widzenia jest dość jednoznaczny: oboje z żoną jesteśmy już po 70-ce, moja żona jest wciąż praktykującym lekarzem, a ryzyko że żona przywlecze covida z pracy było na tyle duże, że nie mieliśmy wątpliwości, iż trzeba się zaszczepić jak najprędzej.
I nie mam żadnych wątpliwości, że szczepiąc się postąpiliśmy słusznie.

Pełna zgoda, nie widzę jednak powodu aby wywierać taką presję na szczepienie ludzi młodych. Skoro szczepionka nie zabezpiecza przed przenoszeniem (roznoszeniem) wirusa to po co szczepić grupy niskiego ryzyka? O dzieciach już nie wspominając.
Bok!
J.Kowalski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) J.Kowalski » 02.07.2021 22:31

Tomek W napisał(a):...... nie widzę jednak powodu aby wywierać taką presję na szczepienie ludzi młodych. Skoro szczepionka nie zabezpiecza przed przenoszeniem (roznoszeniem) wirusa to po co szczepić grupy niskiego ryzyka? O dzieciach już nie wspominając.
Bok!

Tak uważa laik bez żadnej wiedzy w temacie, ale rozumujący tak na prosty chłopski rozum., a poniżej opinia prof. Tomasza J. Wąsika, szefa Katedry i Zakładu Mikrobiologii i Wirusologii Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach :
cyt. " Jeżeli w populacji mamy dwie podgrupy: jedną, która jest zaszczepiona i drugą podatną na wirusa, to wirus będzie atakował i namnażał się wśród tej grupy. A warto pamiętać, że zazwyczaj niezaszczepionymi są młodzi ludzie, którzy są bardziej aktywni, częściej się spotykają. Osoby zaszczepione, nawet jeżeli się zakażą, będą produkowały tego wirusa bardzo mało i przez krótki okres. To oznacza, że będą mniej zakaźne i nie będą przyczyniały się do łańcucha kolejnych zakażeń, a osoby niezaszczepione mogą się stać superroznosicielami. To są osoby podatne na zakażenie, które przechodzą infekcję bezobjawowo lub skąpoobjawowo, ale są w stanie zakazić kilka, a nawet kilkadziesiąt osób"

, ale co tam wiedza, co tam badania przecież nie matura lecz chęć szczera....
Tomek W
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek W » 02.07.2021 22:52

A gdzie te badania? Mogę poszukać i znaleźć innych profesorów, którzy mówią coś zupełnie odwrotnego. Choćby tu: https://psnlin.pl/dokumenty/PSNLiN_komu ... szkoli.pdf
Właśnie o to chodzi aby były jakieś badania, aby było na czym się oprzeć. Bo np. prof. Gut albo Horban jeszcze półtora roku mówili co innego a teraz co innego. Proszę o podanie badań, które potwierdziłyby te tezy bo pragmatyka pokazuje, że szczepienia nie przynoszą założonych efektów.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

COVID - szczepionka - strona 177
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone