Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

COVID - szczepionka

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
-Katka-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Katka- » 11.06.2021 21:10

My dzisiaj szczepiliśmy 14 latka. Lekarka i pielęgniarka czytały rozporządzenie według którego 2 dawka może być już po 21 dniach. Może być też później. My chcieliśmy jak najszybciej, po 3 tyg, bo Młody na obóz jedzie w lipcu. Zapisaliśmy na 2 dawkę na 2.07.2021.
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 11.06.2021 21:22

Nie wiem czy było - w kwestii szczepienia dzieci to dodam, że mogą być one szczepione tylko w punktach gdzie jest lekarz na miejscu, a nie wszędzie jest (jest np. ratownik). Umówiłem córkę przez neta, a po 3 dniach telefon, że nie da rady bo u nich nie ma lekarza i trzeba do innego punktu przerejestrować. Kabaret... termin przepadł inne nie pasują w kontekście wyjazdu do Cro.
Freddie
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Freddie » 11.06.2021 21:48

yzedef napisał(a):Człowieku wyluzuj, nie wiem gdzie wszytko to poniżej wyczytałeś ale ja szczepiłem w tym tygodniu córkę, zanim to zrobiłem to zrobiliśmy symulację kiedy będzie 2 dawka, oczywiście przeglądając w necie wszelkie ku temu informacje oficjalne + rozmawiałem ze znajomymi którzy się teraz szczepili Pfizer-em. Druga dawka równo po 35 dniach, zresztą jest to w wielu miejscach napisane że 35 dni! i nie ma znaczenia czy dziecko czy dorosły!
Jedziemy zaraz na wakacje + córka ma obóz zaraz po powrocie i jakoś nie miałem problemu to wszystko skalkulować aby dawkę dostała będą w domu w przerwie między wyjazdami.

Sam sobie wyluzuj.
Przeczytałem informacje o terminie drugiej dawki dla 12-latków (tu masz Komunikat Ministra Zdrowia: https://www.gov.pl/attachment/aa96f2ff-c0b2-422d-bc39-462f69fc8f28), upewniłem się na Infolinii i wyliczyłem kiedy ona wypadnie z bezpiecznym zapasem 2 tygodni do wyjazdu.
Więc daruj sobie swoje dywagacje o wyliczeniach.
Napisałem informację dla innych by upewnili się w wybranym przez siebie punkcie jaką wybrali "strategię" terminu drugiej dawki, bo właśnie takie wyliczenia mogą wziąść w łeb.

yzedef napisał(a):Nie dorabiaj sobie jakiś własnych ideologii i teorii spiskowych, druga dawka jest po 35 dniach od pierwszej i tyle w temacie.

Nie dorabiam żadnych ideologii. Wszędzie od kilku dni trąbili o drugiej dawce dla 12-15 latków po 3 tygodniach a nie 35 dniach jak Ty twierdzisz. Dałem Ci linka do PDF Ministerstwa Zdrowia.
Jak widać w innych komentarzach da się po 3 tygodniach bo zależy to od punktu szczepień
Ostatnio edytowano 11.06.2021 21:57 przez Freddie, łącznie edytowano 3 razy
-Katka-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Katka- » 11.06.2021 21:49

Lechoo napisał(a):Nie wiem czy było - w kwestii szczepienia dzieci to dodam, że mogą być one szczepione tylko w punktach gdzie jest lekarz na miejscu

Tak, dokładnie, kwalifikacja do szczepienia przez lekarza obowiązkowa. Młody przed szczepieniem zbadany : osłuchany, temp zmierzona, gardło, uszy, sprawdzone :)
Freddie
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Freddie » 11.06.2021 22:03

-Katka- napisał(a):
Lechoo napisał(a):Nie wiem czy było - w kwestii szczepienia dzieci to dodam, że mogą być one szczepione tylko w punktach gdzie jest lekarz na miejscu

Tak, dokładnie, kwalifikacja do szczepienia przez lekarza obowiązkowa. Młody przed szczepieniem zbadany : osłuchany, temp zmierzona, gardło, uszy, sprawdzone :)

To zależy chyba od punktu i lekarza.
Mojego syna lekarz nie badał, tylko pytał się go jak się czuje a nas (rodziców) czy na coś nie choruje :-).
Tożsamości też nikt niczyjej nie sprawdzał a temperaturę synowi mierzył ochroniarz przy wejściu i wpisał ją długopisem na ankietę :-) (a dokładniej na dwie ankiety - tę wypełnioną i nową in blanco do przepisania bo się druk zmienił w międzyczasie...)
szewc
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) szewc » 12.06.2021 01:33

Freddie napisał(a):. Mojego syna lekarz nie badał, tylko pytał się go jak się czuje a nas (rodziców) czy na coś nie choruje :-)

Zdumiewająca ignorancja. Zadałeś sobie trud, by choć przez moment zdziwić się, dlaczego lekarz kompletnie zignorował jakiekolwiek rzetelne badanie stanu zdrowia poddanego nieznanej szprycy dziecka? I to Twojego?

PS: Ostatnio znajoma, młoda dziołcha lekko po 30 - tce, po szprycy z trudem zbiera myśli. Poszło prawdopodobnie w uraz neurologiczny, prawdopodobnie stan zapalny mózgu. Nie pamięta kodu do klatki bloku, nie ogarnia pamięci krótkotrwałej, gorączka i ogólna rozjebka. Ale ona bardzo chciała dostąpić tej para-religijnej łaski. Mało tego, to gorąca propagatorka, wręcz egzaltowana neofitka! To się nazywa ślepy pęd ku krawędzi klifu.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 12.06.2021 05:23

szewc napisał(a):(...) PS: Ostatnio znajoma, młoda dziołcha lekko po 30 - tce, po szprycy z trudem zbiera myśli. Poszło prawdopodobnie w uraz neurologiczny, prawdopodobnie stan zapalny mózgu. Nie pamięta kodu do klatki bloku, nie ogarnia pamięci krótkotrwałej, gorączka i ogólna rozjebka. Ale ona bardzo chciała dostąpić tej para-religijnej łaski. Mało tego, to gorąca propagatorka, wręcz egzaltowana neofitka! To się nazywa ślepy pęd ku krawędzi klifu.
Tylko wczoraj (piszę o tylko jednym dniu) w dużej (przeważającej) mierze dzięki szprycy w Niemczech nie zaraziło się 22.000 oraz nie zmarło 1.000 osób.
W Polsce przypuszczam podobnie, adekwatnie do liczby ludności.

PS: jakieś tam badania zdają się potwierdzać, że znajomości mogą również mieć wpływ na samopoczucie i kondycję psychiczną.
Gonzales
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gonzales » 12.06.2021 06:55

Bardzo fajny reportaż. Wiem że zadeklarowanych przeciwników nie przekona ale niezdecydowanych może skłoni do myślenia.

https://wiadomosci.wp.pl/wiecie-ze-zmarla-cala-rodzina-poszedlem-tropem-najstraszliwszej-historii-antyszczepionkowcow-6649501275655072a

Pozdrowienia.;)
naszastruga
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) naszastruga » 12.06.2021 08:26

szewc napisał(a):
Freddie napisał(a):. Mojego syna lekarz nie badał, tylko pytał się go jak się czuje a nas (rodziców) czy na coś nie choruje :-)

Zdumiewająca ignorancja. Zadałeś sobie trud, by choć przez moment zdziwić się, dlaczego lekarz kompletnie zignorował jakiekolwiek rzetelne badanie stanu zdrowia poddanego nieznanej szprycy dziecka? I to Twojego?

PS: Ostatnio znajoma, młoda dziołcha lekko po 30 - tce, po szprycy z trudem zbiera myśli. Poszło prawdopodobnie w uraz neurologiczny, prawdopodobnie stan zapalny mózgu. Nie pamięta kodu do klatki bloku, nie ogarnia pamięci krótkotrwałej, gorączka i ogólna rozjebka. Ale ona bardzo chciała dostąpić tej para-religijnej łaski. Mało tego, to gorąca propagatorka, wręcz egzaltowana neofitka! To się nazywa ślepy pęd ku krawędzi klifu.

Zastanawiające, to forum o Chorwacji i turystyce, a twoje kilkadziesiąt wpisów dotyczy jedynie covida i szczepień.

Głosy w twojej głowie nakazały ci misję? Może warto ochłonąć i pozbyć się tego strachu?
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 12.06.2021 08:37

szewc napisał(a):ogólna rozjebka. Ale ona bardzo chciała dostąpić tej para-religijnej łaski.

naszastruga napisał(a):Głosy w twojej głowie nakazały ci misję?

Mówiłem, że w ten sposób nie będziemy rozmawiać.
michał1234
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) michał1234 » 12.06.2021 08:52

Ktoś tutaj mnie pytał o forum o szydełkowaniu lub ogrodnicze :) Tam się rzeczywiście nie udzielam, ale z ciekawości przeglądnąłem kilka. I co znalazłem? Na tym poniższym ogrodniczym też pojawił się wątek covidowy, też drwiny, też kłótnie i również apele i pomysły zamknięcia wątku. I na przykład takie coś:

http://forumogrodniczeoaza.pl/media/kun ... nozaur.jpg

Na forum o szydełkowaniu ogólne rozmowy, ale bez kłótni. Ale wiadomo - szydełkowanie uspokaja.
Prot666
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Prot666 » 12.06.2021 10:50

Janusz Bajcer napisał(a):
ŁukaszCiupa napisał(a):I jeszcze na koniec, w kwestii ostatecznego zaszeregowania mnie do antyszczepionkowców i ludzi czerpiących wiedzę z portali społecznościowych w kwestii pandemii i szczepień to muszę szanownych forumowiczów rozczarować: na facebook konta nigdy nie miałem ...

Hm ... sporo Was :wink: :roll:

https://www.facebook.com/public/%C5%81ukasz-Ciupa

Z taki poziomem wyciągania wniosków chyba czas zrzec się przywileju moderatora.
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 12.06.2021 11:59

Prot666 napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):
ŁukaszCiupa napisał(a):I jeszcze na koniec, w kwestii ostatecznego zaszeregowania mnie do antyszczepionkowców i ludzi czerpiących wiedzę z portali społecznościowych w kwestii pandemii i szczepień to muszę szanownych forumowiczów rozczarować: na facebook konta nigdy nie miałem ...

Hm ... sporo Was :wink: :roll:

https://www.facebook.com/public/%C5%81ukasz-Ciupa

Z taki poziomem wyciągania wniosków chyba czas zrzec się przywileju moderatora.

:?
Nie życz tak źle temu forum :idea:
OTOTORENT
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) OTOTORENT » 13.06.2021 22:08

Ostatnio edytowano 13.06.2021 22:19 przez OTOTORENT, łącznie edytowano 1 raz
eryk_kr
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) eryk_kr » 13.06.2021 22:17

OTOTORENT napisał(a):Garść informacji odnośnie dotycząca zaszczepionych.
https://dorzeczy.pl/zdrowie/187954/osob ... lonca.html
https://twitter.com/i/status/1404163359352705030

Ze względu na postępujące łysienie zamierzam poddać się zabiegowi zagęszczenia włosów. Niestety zdążyłem się już zaszczepić dwoma dawkami. I stąd moje pytanie, czy ten zabieg będzie bezpieczny ?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

COVID - szczepionka - strona 167
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone