napisał(a) Freddie » 11.06.2021 19:46
Wracając do tematu szczepionek mam ważną informację dla chcących szczepić dzieci w wieku 12-15 lat.
W telewizji oraz na infolinii Narodowego Programu Szczepień przeciw COVID-19 twierdzą, że dzieci w wieku 12-15 lat drugą dawkę Pfizera mają podawaną po 3 tygodniach od pierwszej.
Nie jest to do końca prawda. Drugi termin ustala punkt szczepień i nikt inny.
Przed zaplanowaniem szczepień dziecka upewnijcie się, po jakim okresie Wasz wybrany punkt szczepień podaje drugą dawkę. Może się okazać, że druga dawka wypada po 5 czy nawet 7 tygodniach od pierwszej i jest to np. termin urlopowy.
Jako przykład podam dzisiejszy przypadek.
Zapisywałem we wtorek dwunastolatka na szczepienie poprzez Infolinię. Miły Pan potwierdził, że druga dawka po 3 tygodniach. Dziś (przed podaniem pierwszej dawki, po ankiecie) w Powszechnym Punkcie Szczepień lekarz informuje mnie, że druga dawka za 5 tygodni. Nie zmieni terminu, bo takie jest zalecenie Ministerstwa Zdrowia i koniec.
Mieliśmy wybór podawać pierwszą dawkę, czy nie. Szczepimy.
Po wyjściu telefon na Infolinię o przyśpieszenie terminu a tam Pani twierdzi, że druga dawka jest w okienkach 3 do 7 tygodni i nie może jej zmienić. Może to zrobić tylko punkt szczepień.
Inna sprawa to bajzel z ankietami. Wydrukowałem i wypełniłem we wtorek a dziś się okazuje, że dwa dni temu zmienili druk (jakieś duperele) i muszę wypisywać nowy.
Teraz mamy problem, bo druga dawka wypada praktycznie w dniu wyjazdu.
Oczywiście będę próbował przyśpieszyć, ale na razie jest niezły wk...w