Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

COVID - szczepionka

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
PJazz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) PJazz » 02.06.2021 22:31

Bravik napisał(a):
PJazz napisał(a):Ciekawy jestem jakie restrykcje wprowadzą Bośniacy. W tym roku chciałbym wracać przez Mostar i Jajce.

Na granicy wymagane jest okazanie negatywnego testu na koronawirus SARS-CoV-2 typu PCR wykonanego w ciągu 48 h, licząc od daty wykonania testu. Zasada obowiązuje wszystkich bez względu na wiek, również dzieci i odnosi się do wjazdów na teren BiH, w tym do Medjugorje. Obowiązek okazania testu obejmuje także osoby zaszczepione. Test można wykonać także w Chorwacji. Nie obowiązuje kwarantanna.

W przypadku przejazdu przez tzw. korytarz w Neum jedynie na trasie Dubrownik - reszta Chorwacji (w obie strony) wyłącznie w charakterze tranzytowym test nie jest wymagany. Zatrzymanie się w Neum lub próba wjazdu stamtąd w głąb BiH bez testu wiąże się z wysokimi mandatami.

Co do zasady nakaz noszenia maseczek ochronnych obowiązuje tylko w zamkniętych pomieszczeniach.

Dzięki za info. Będę śledził obostrzenia BiH na bieżaco.
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 02.06.2021 22:33

PJazz napisał(a):
Bravik napisał(a):
PJazz napisał(a):Ciekawy jestem jakie restrykcje wprowadzą Bośniacy. W tym roku chciałbym wracać przez Mostar i Jajce.

Na granicy wymagane jest okazanie negatywnego testu na koronawirus SARS-CoV-2 typu PCR wykonanego w ciągu 48 h, licząc od daty wykonania testu. Zasada obowiązuje wszystkich bez względu na wiek, również dzieci i odnosi się do wjazdów na teren BiH, w tym do Medjugorje. Obowiązek okazania testu obejmuje także osoby zaszczepione. Test można wykonać także w Chorwacji. Nie obowiązuje kwarantanna.

W przypadku przejazdu przez tzw. korytarz w Neum jedynie na trasie Dubrownik - reszta Chorwacji (w obie strony) wyłącznie w charakterze tranzytowym test nie jest wymagany. Zatrzymanie się w Neum lub próba wjazdu stamtąd w głąb BiH bez testu wiąże się z wysokimi mandatami.

Co do zasady nakaz noszenia maseczek ochronnych obowiązuje tylko w zamkniętych pomieszczeniach.

Dzięki za info. Będę śledził obostrzenia BiH na bieżaco.

Z zapowiedzi wynika, że chyba nie ma co liczyć na jakieś większe zmiany. :roll:
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 03.06.2021 04:22

anakin napisał(a):
alechandro napisał(a):Weźcie zbanujcie dożywotnio tych @#?!%, no błagam.

A podasz powód?
Inne zdanie niż moje czy Twoje?
Ok, banujemy 90% userów. :oczko_usmiech:

Ignor.
To zadziała.

Ot i sensowna wypowiedź. Każdy ma swoje zdanie i prawo do jego formułowania. Czy nam się podoba czy nie. Żmzamiast banować to by trzeba cały temat usunąć. Może i by nam to na zdrowie wyszło? Jakby ktoś z zewnątrz tu wszedł i zobaczył co tu się dzieje to by wiaderka i łopatki rozdał. Ja wiem, że sezon się zbliża i trzeba ekwipunek zdobyć ale szanujmy się. Nie w taki sposób :D :mrgreen: :papa:
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 03.06.2021 05:41

anakin napisał(a):Zachoruj, idź do szpitala na kilka tygodni, pooddychaj państwowym tlenem (podłącz się do respiratora), wróć szczęśliwie do domu, naucz się od nowa chodzić (bo cały czas leżałeś na wyrku), dużo spaceruj, zaczynając od dziesięciu metrów dziennie, bo na tyle Ci oddech pozwoli, rehabilituj płuca we własnym zakresie, albo jedź do sanatorium, za jakieś 3500zł ( turnus dwutygodniowy), bo na NFZ dostaniesz termin za rok, czy dwa...Jeżeli pracujesz fizycznie, zapomnij o pracy, bo siły masz tyle żeby sobie ewentualnie w nosie podłubać...

A jak już dojdziesz do siebie, napisz do mnie.
I wtedy porozmawiamy....logicznie.
Bo na razie to nie masz bladego pojęcia o czym mówisz.

ps.kilka stron wstecz proponowałem zakład, chętnego jednak ciągle nie ma.
Ciekaw jestem dlaczego....

Anakin, z całym szacunkiem, wierzę, że przechorowałeś, słyszałem od znajomych, że choroba jest... wierzę, że było słabo ale czy ten elixir w postaci "szczepionki" ma uratować ludzkość?!
O ile widzę, ten wątek jest o szczepionce..
Wiemy, że po zaszczepieniu osoby mogą zarażać(była tutaj nt. nawet cytowana wypowiedź p. doktor podczas szczepienia), mogą chorować więc nie mam innego wytłumaczenia dla tego pędu po certyfikat jak tylko wyjazd za granicę na urlop (niekoniecznie do Cro). Tylko zastanawiam się dlaczego nikt do tej pory nie wprowadził takiego certyfikatu na szczepienia p/grypie? Na grypę (i powikłania z nią związane) też ludzie umierali...
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 03.06.2021 06:22

Yanush napisał(a):(...) Wiemy, że po zaszczepieniu osoby mogą zarażać(była tutaj nt. nawet cytowana wypowiedź p. doktor podczas szczepienia), mogą chorować więc nie mam innego wytłumaczenia dla tego pędu po certyfikat jak tylko wyjazd za granicę na urlop (...)
Co ciekawe, nikt tego nie neguje.
Ale wystarczy popatrzeć na liczby i wytłumaczenie aż "krzyczy".
Jak często zarażają/chorują: zaszczepieni vs niezaszczepieni.
Jak często trafiają na OIOM/tlen/respirator: zaszczepieni vs niezaszczepieni.

Jeśli uważasz, że słowa "mogą" w poniższych twierdzeniach są równoważne liczbowo/statystycznie:
- zaszczepieni mogą chrować/przenosić
- niezaszczepieni mogą chorować/przenosić

to... ja już nie mam innych pomysłów.
Gonzales
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gonzales » 03.06.2021 07:15

boboo napisał(a):to... ja już nie mam innych pomysłów.

A mi wpadł jeden pomysł :idea: :idea: :idea:

PRZESTAĆ KOPAĆ SIĘ Z KONIEM :!: :!: :!:

Pozdrowienia.;)
yooshky
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yooshky » 03.06.2021 07:18

Yanush napisał(a):Wiemy, że po zaszczepieniu osoby mogą zarażać(była tutaj nt. nawet cytowana wypowiedź p. doktor podczas szczepienia), mogą chorować więc nie mam innego wytłumaczenia dla tego pędu po certyfikat jak tylko wyjazd za granicę na urlop (niekoniecznie do Cro). Tylko zastanawiam się dlaczego nikt do tej pory nie wprowadził takiego certyfikatu na szczepienia p/grypie? Na grypę (i powikłania z nią związane) też ludzie umierali...

Liczba zachorowań i liczba zgonów z powodu grypy w PL (wg PZH):

Ryc_1.jpg

Zgodnie z powyższym:
W roku 2016 zachorowało ok. 4,2 mln Polaków. W wyniku choroby zmarło ok. 100 osób co daje umieralność na poziomie 0,0024%
W roku 2017 zachorowało ok. 5,0 mln Polaków. W wyniku choroby zmarło ok. 90 osób co daje umieralność na poziomie 0,0018%
W roku 2018 zachorowało ok. 5,2 mln Polaków. W wyniku choroby zmarło ok. 110 osób co daje umieralność na poziomie 0,0021%

Umieralność z powodu COVID-19 (wszędzie dostępne statystyki, moje z Wikipedii):

Przez cały okres pandemii w Polsce zachorowało ok. 2,87 mln osób. W wyniku choroby zmarło 73 856 osób co daje umieralność na poziomie 2,57%
Przez cały okres pandemii na świecie zachorowało ok. 171 mln osób. W wyniku choroby zmarło ok. 3,68 mln osób co daje umieralność na poziomie 2,15%

Trzy rzędy wielkości! Bardziej dokładnie: na jedną śmierć z powodu grypy przypada >1070 śmierci z powodu COVID-19.
Nie widać różnicy?

Co do szczepionek.... Generalizując nieco:
  • Wirus w dużej części przypadków, gdy dawka (ilość wirionów) nie jest zbyt duża i/lub gdy śluzówki są w b. dobrym stanie, przenika wyłącznie do śluzówek gdyż te, działając prawidłowo, stanowią barierę. Wirus w śluzówkach nie daje żadnych objawów lub bardzo skąpe objawy. Dlatego osoby, chorujące w ten sposób, posiadają znikoma liczbę przeciwciał lub nie posiadają ich wcale. Układ immunologiczny nie zetknął się z zagrożeniem lub zetknął się w niedostatecznym stopniu.
  • U części osób, wirus może przeniknąć dalej drogami oddechowymi do płuc. Może tam powodować choroby podobne do zapalenia płuc o cięższym lub lżejszym przebiegu. Może powodować zwłóknienia tkanek i osłabiać elastyczność płuc...
  • Prawdziwa jazda zaczyna się, gdy wirus ze śluzówek lub przez pęcherzyki płucne przedostanie się do krwi. Wtedy mamy problem wielonarządowy. I tu pole do popisu mają przeciwciała które powstały w wyniku zaszczepienia. Gdy ich nie ma we krwi, wirus ma duże pole działania i sporo czasu (aż za dużo żeby wykończyć organizm) zanim przeciwciała wytworzą się naturalnym sposobem. Takie osoby po przechorowaniu mają wysyp przeciwciał.

Dlatego szczepienie nie musi chronić w 100% przed chorobą (przeciwciała znajdują się w układzie krwionośnym) za to stanowią poważną ochronę przed najcięższym przebiegiem choroby - wielonarządowym zakażeniem podobnym do sepsy.

Jeśli chodzi o zarażanie innych przez osoby zaszczepione, to chyba za wcześnie aby o tym się rozpisywać.
Wg niektórych badaczy osoby zaszczepione i zakażone wirusem, zarażają od 4 do 100 razy rzadziej niż osoby niezaszczepione.
Pożyjemy, zobaczymy...

Yanush napisał(a):nie mam innego wytłumaczenia dla tego pędu po certyfikat jak tylko wyjazd za granicę na urlop

Certyfikat, wiadomo, że jest potrzebny przy wyjazdach. Po co mi w kraju? W kraju, póki co, mogę się przemieszczać swobodnie.
Nie wiem czy jesteś świadom, że ludzie nie tylko na urlopy wyjeżdżają. Certyfikat ma ułatwiać przekraczanie granic.

PS Sorry za chaotyczny tekst, ale nie chce mi się go edytować, nudne to jest....
Ostatnio edytowano 03.06.2021 07:41 przez yooshky, łącznie edytowano 5 razy
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 03.06.2021 07:29

Przeczytałem i jestem pod ogromnym wrażeniem jak ogólnopolski, ba ogólnoświatowy spisek można wykryć w oparciu
o studiowanie ulotek dołączonych do leków. Dyskusji w ogóle nie podejmuje. Za krótki jestem.

Przepraszam, że odbiegam od tematu, ale mam tylko pytanie czy autor tekstu to ta sama osoba co prezentuje swoje prace w zakładce Art zaprasza (prawy górny róg cytowanej strony) :

(zanim wejdziesz sprawdź czy masz 18 lat)

http://art.zaprasza.eu/author.php?user_id=2

Dla kolegi pytam, chciał sobie powiesić w salonie. :lol:

Ktoś, coś ?
Bravik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 03.06.2021 07:40

Yanush napisał(a): (...) słyszałem od znajomych, że choroba jest... (...)

To stwierdzenie mówi wszystko o Twojej "logice". A tym 74 tysiącom zmarłych wydawało się, że chorują. Bo ty słyszałeś od znajomych...

Yanush napisał(a): (...)więc nie mam innego wytłumaczenia dla tego pędu po certyfikat jak tylko wyjazd za granicę na urlop(...)

A ja twierdzę, że dla znacznej ilości osób szczepiących się jest to tylko wartość dodana.

Yanush napisał(a): (...)Tylko zastanawiam się dlaczego nikt do tej pory nie wprowadził takiego certyfikatu na szczepienia p/grypie? Na grypę (i powikłania z nią związane) też ludzie umierali...

Gdybyś porównał ilość zakażeń, ilość zgonów i ilość wykonanych zaszczepień przy obydwu epidemiach i wyciągnął z tego logiczne wnioski, to być może nie pisałbyś takich farmazonów.
Jednak z prawie 100% pewnością zakładam, że to by Cię przerosło.
Bravik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 03.06.2021 07:46

Kiepura napisał(a):

Przeczytałem i jestem pod ogromnym wrażeniem jak ogólnopolski, ba ogólnoświatowy spisek można wykryć w oparciu
o studiowanie ulotek dołączonych do leków. Dyskusji w ogóle nie podejmuje. Za krótki jestem.
Przepraszam, że odbiegam od tematu, ale mam tylko pytanie czy autor tekstu to ta sama osoba co prezentuje swoje prace w zakładce Art zaprasza (prawy górny róg cytowanej strony) :
(zanim wejdziesz sprawdź czy masz 18 lat)
http://art.zaprasza.eu/author.php?user_id=2
Dla kolegi pytam, chciał sobie powiesić w salonie. :lol:

Ktoś, coś ?

To samo. Jakby kolega się dowiedział szczegółowiej, to mój też byłby zainteresowany. :oczko_usmiech:
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 03.06.2021 08:55

Bravik napisał(a):
Yanush napisał(a): (...) słyszałem od znajomych, że choroba jest... (...)

To stwierdzenie mówi wszystko o Twojej "logice". A tym 74 tysiącom zmarłych wydawało się, że chorują. Bo ty słyszałeś od znajomych...

Tak, na 6 osób domowników, nikt, w pracy - w moim dziale - nikt, w innych działach pojedyncze przypadki, dlatego mówię, że słyszałem i nie neguję, że wirus jest...
A wiesz ile osób zmarło "nadplanowo" nie mając styczności z tym wirusem tylko dlatego, że służba zdrowia ich "olała"?
Bravik napisał(a):A ja twierdzę, że dla znacznej ilości osób szczepiących się jest to tylko wartość dodana.

Na dzień dzisiejszy wartość dodana jako ułatwienie przy przekroczeniu granicy, plany są znacznie szersze. 'Doradcy' z klubu wzajemnej adoracji (czytaj: m.in. "Rada Medyczna") chce większej tej 'wartości dodanej'

Bravik napisał(a):Jednak z prawie 100% pewnością zakładam, że to by Cię przerosło.

No comments...
yooshky
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yooshky » 03.06.2021 09:08

Yanush napisał(a):A wiesz ile osób zmarło "nadplanowo" nie mając styczności z tym wirusem tylko dlatego, że służba zdrowia ich "olała"?

To prawda niestety. Dlatego tym bardziej powinniśmy się szczepić aby jak najszybciej pożegnać COVID-19.
Zależności są bardzo wyraźnie widoczne.
Bravik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 03.06.2021 09:49

Yanush napisał(a): Tak, na 6 osób domowników, nikt, w pracy - w moim dziale - nikt, w innych działach pojedyncze przypadki, dlatego mówię, że słyszałem i nie neguję, że wirus jest...

I to jest właśnie poziom Twojej argumentacji. Jeśli coś nie dotknęło Ciebie i Twoich bliskich lub znajomych, to to coś nie istnieje. Nic, że od półtora roku to, o czym gdzieś tam słyszałeś, warunkuje funkcjonowanie globu. Ale Ty gdzieś tam coś słyszałeś...
Ciekawe czy wierzysz np. w atomową budowę materii, bo zakładam, że atomu na własne oczy nie widziałeś. Jeśli tak, to ciekawe na jakiej podstawie?
Yanush napisał(a): A wiesz ile osób zmarło "nadplanowo" nie mając styczności z tym wirusem tylko dlatego, że służba zdrowia ich "olała"?

Ile dokładnie - nie wiem i sądzę, że dokładnej liczby nie zna nikt. Ale w odróżnieniu od Ciebie nie neguję i nie bagatelizuję tego faktu, tak jak Ty robisz to w przypadku Covida. Tym się różnimy.
Yanush napisał(a): Na dzień dzisiejszy wartość dodana jako ułatwienie przy przekroczeniu granicy, plany są znacznie szersze. 'Doradcy' z klubu wzajemnej adoracji (czytaj: m.in. "Rada Medyczna") chce większej tej 'wartości dodanej'

Jakieś konkrety, bo zakładam że masz jakieś wtyki w tej Radzie Medycznej i newsy z pierwszej ręki. Tylko nie jakieś bzdety wyczytane na jakichś dziwnych stronach.
Yanush napisał(a):No comments...

I to jest podsumowanie. Jeśli nie potrafisz odnieść się do wiarygodnych danych podawanych przez innych (oczywiście jeśli przeczą Twoim "teoriom") to no comments...
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 03.06.2021 09:52

Yanush napisał(a):Anakin, z całym szacunkiem, wierzę, że przechorowałeś, słyszałem od znajomych, że choroba jest... wierzę, że było słabo ale czy ten elixir w postaci "szczepionki" ma uratować ludzkość?!

Tylko, że ja nigdzie nie napisałem, że jestem fanem szczepionek!
Wręcz przeciwnie - mam kupę wątpliwości i jestem do nich nastawiony dość sceptycznie.
Powiem Ci jednak, że gdybym kiedyś miał wiedzę, jak się na ten syf choruje i ktoś mi powiedział, że tego uniknę poprzez szczepienie, to bym się po prostu zaszczepił.
Na zasadzie wyboru mniejszego zła, choć nikt nie wie, które tak naprawdę będzie mniejsze.
Chorobę i jej skutki znam, komplikacje (ewentualne) po szczepieniu nie są mi znane.

Jeszcze raz powtarzam- fajnie się dyskutuje, jeżeli problem nie dotknął nas, naszych bliskich, znajomych bezpośrednio.
Wtedy każdy jest teoretycznym mistrzem świata.
Wystarczy jednak trochę praktycznej części zagadnienia i....

Decyzję o szczepieniu/nie szczepieniu każdy musi podjąć sam, bo sam poniesie (ewentualne) konsekwencje jednego czy drugiego.

Jest takie fajne powiedzenie- Nikt za mnie nie umrze, dlatego nikt mi nie będzie mówił jak mam żyć.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 03.06.2021 10:16

anakin napisał(a):Jest takie fajne powiedzenie- Nikt za mnie nie umrze, dlatego nikt mi nie będzie mówił jak mam żyć.
Byłoby jeszcze fajniejsze, gdyby "ów" trzymał się pewnych zasad i zminimalizował swój wpływ na życie i zdrowie innych.
Tylko tyle i aż tyle wolności... obustronnej.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

COVID - szczepionka - strona 148
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone