Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

COVID - szczepionka

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 02.06.2021 19:17

Jest taki stary kawał:
Co robić na pustyni, gdy jest gorąco?
Szybko biec. Wtedy owiewające powietrze będzie chłodzić.
Gdy miniesz trupa, znaczy: za szybko biegł i zamarzł.

To odwzorowuje w "1:1" sposób myślenia, kojarzenia i wyciągania wniosków przez różnych "Y-23".
michał1234
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) michał1234 » 02.06.2021 19:26

Siedzą dwie głuche sowy na gałęzi. Pierwsza mówi: mam cię w dupie. A druga na to: a ja ciebie w dupie.

Ten drugi w kolejności dowcip z serii wysokich lotów „odwzorowuje” poziom Waszych argumentów tutaj.
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 02.06.2021 19:33

michał1234 napisał(a):Siedzą dwie głuche sowy na gałęzi. Pierwsza mówi: mam cię w dupie. A druga na to: a ja ciebie w dupie.

Ten drugi w kolejności dowcip z serii wysokich lotów „odwzorowuje” poziom Waszych argumentów tutaj.

Mam pytanie. Po co założyłeś konto na forum o Chorwacji?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.06.2021 19:58

Bravik napisał(a):Mam pytanie. Po co założyłeś konto na forum o Chorwacji?

Co by nas nawracać :lol:
anakin napisał(a):A podasz powód?

Jeszcze na urlop nie chcę :mrgreen: :oczko_usmiech:
mariusz123
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz123 » 02.06.2021 20:00

Bravik napisał(a):Ty masz nas za debili, którzy nie potrafią otworzyć linka?

Na prawie 6-letnią Twoja aktywność na forum fanów Chorwacji tylko 3 pierwsze posty (notabene o zabarwieniu dość negatywnym) dotyczyły Chorwacji. Po 5-letniej hibernacji Covid przywrócił Cię do życia, chyba tylko po to, żeby bombardować nas tym foliarskim śmieciem. Daruj sobie.

Staż na forum i ilość pochlebnych postów ma być oceną użytkownika?
I nikogo nie mam za debili - to ty masz w zwyczaju" określać tak osoby o innym niż twój światopoglądzie.
Bravik napisał(a):Gdybym miał to skomentować, byłby to ciąg słów uważanych za bardzo wulgarne i skończyłoby się to banem. Jednak ten debilizm nie jest tego wart. :roll:

A co do ciebie, to z pewnością umiesz "otworzyć link", ale co do przeczytania tego ze zrozumieniem, to już nie jestem pewien.
Bravik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 02.06.2021 20:01

alechandro napisał(a):
Bravik napisał(a):Mam pytanie. Po co założyłeś konto na forum o Chorwacji?

Co by nas nawracać :lol:
anakin napisał(a):A podasz powód?

Jeszcze na urlop nie chcę :mrgreen: :oczko_usmiech:

No to zostaje życzyć powodzenia. :oczko_usmiech:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 02.06.2021 20:07

Bravik napisał(a):
michał1234 napisał(a):Wiem, wiem. W kupie siła.
Ciekawi mnie, czy na forach o np. szydełkowaniu lub uprawie buraka pastewnego też masz założone konta? Bo oprócz Covida brak jakiegokolwiek zainteresowania Chorwacją. :?:

Na forum ogrodniczym nie ma, greckim i albańskim też, na bułgarskim też nie trafiłam. Szydełkującego nie znam, bo nie umiem szydełkowac, ale na szyjącym go nie ma. Więc chyba Cromaniacy zostali wyróżnieni....
r19
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) r19 » 02.06.2021 20:16

mariusz123 napisał(a):A co do ciebie, to z pewnością umiesz "otworzyć link", ale co do przeczytania tego ze zrozumieniem, to już nie jestem pewien.

Jesteś niezły manipulant....
Ten sam człowiek, inny artykuł, przekaz zupełnie inny...
https://www.se.pl/poznan/intensywna-ter ... -zAhG.html

Uprzedzając stwierdzenie co do wiarygodności źródła.... ten tekst powieliło wiele znanych serwisów internetowych.

Mam taką propozycję.... nie dokarmiać trolli.
Bravik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 02.06.2021 20:20

mariusz123 napisał(a):
Bravik napisał(a):Ty masz nas za debili, którzy nie potrafią otworzyć linka?

Na prawie 6-letnią Twoja aktywność na forum fanów Chorwacji tylko 3 pierwsze posty (notabene o zabarwieniu dość negatywnym) dotyczyły Chorwacji. Po 5-letniej hibernacji Covid przywrócił Cię do życia, chyba tylko po to, żeby bombardować nas tym foliarskim śmieciem. Daruj sobie.

Staż na forum i ilość pochlebnych postów ma być oceną użytkownika?
I nikogo nie mam za debili - to ty masz w zwyczaju" określać tak osoby o innym niż twój światopoglądzie.
Bravik napisał(a):Gdybym miał to skomentować, byłby to ciąg słów uważanych za bardzo wulgarne i skończyłoby się to banem. Jednak ten debilizm nie jest tego wart. :roll:

A co do ciebie, to z pewnością umiesz "otworzyć link", ale co do przeczytania tego ze zrozumieniem, to już nie jestem pewien.

A gdzie tam znalazłeś ocenę użytkownika? Znowu nie zrozumiałeś. No to po kolei. Zakładasz konto, tydzień później wrzucasz 3 posty i milkniesz na 5 lat. To jest opis, nie ocena. Gdyby nie Covid, dalej by Cię nie było.
Teraz następna kwestia. Pokaż mi post, w którym kogoś nazwałem debilem. Jeśli tego nie zrobisz, oficjalnie zgłoszę to do moderacji .
Na koniec - nie martw się o moje zdolności poznawcze. Ogarnij własne...
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 02.06.2021 20:42

r19 napisał(a):
mariusz123 napisał(a):A co do ciebie, to z pewnością umiesz "otworzyć link", ale co do przeczytania tego ze zrozumieniem, to już nie jestem pewien.

Jesteś niezły manipulant....
Ten sam człowiek, inny artykuł, przekaz zupełnie inny...
https://www.se.pl/poznan/intensywna-ter ... -zAhG.html

Uprzedzając stwierdzenie co do wiarygodności źródła.... ten tekst powieliło wiele znanych serwisów internetowych.

Mam taką propozycję.... nie dokarmiać trolli.

Dzięki, że to znalazłeś. Niesamowity tekst.
Tak brzmi w całości...
Mam na imię Bartek, jestem rezydentem 4.roku specjalizacji z Chorób Wewnętrznych i pracuję w Wielospecjalistycznym Szpitalu Miejskim im. J. Strusia w Poznaniu. Od 10 miesięcy pracuję w ramach oddziału "covidowego". Jeśli ktoś przez ostatnie 3-4 tygodnie żył w puszczy albo pod kamieniem w jaskini, to tylko przypominam - tak, mamy 3.falę pandemii. Znowu jest bardzo duży wzrost zakażeń, znowu mamy pełno pacjentów w bardzo ciężkim stanie. Ale reguły gry bardzo się zmieniły.

Widzimy coraz więcej osób w wieku 30-, 40-, 50-lat... poznajemy się na oddziale, wiem że pacjent ma zajęte 70-90% płuc... słabo... spróbujcie nalać do dzbanka wody przez kran zapchany w 90% kamieniem... dać się jakoś da, ale szału nie ma. Większość historii zaczyna się podobnie - przyniosła córka z przedszkola/szkoły, znajomy wyszedł dodatni, ktoś w pracy zachorował... "tylko oni zostali w domu i mają się dobrze, a ja leżę tutaj"... włączamy wszystkie leki wg.najnowszych zaleceń (o ile jeszcze są w hurtowniach...), podajemy tlen, najpierw na maskę, a potem przez specjalną aparaturę stanowiącą ostatni krok przed respiratorem, czyli nasze kochane airvo... pomimo iż wielu pacjentów airvo uratowało, to nawet pomimo maksymalnych ustawień przepływów i stężeń tlenu czasem i ono musi się poddać... pacjenci pytają ze strachem w oczach - "kiedy będzie lepiej?"... nie wiem... "Doktorze, ja już nie mam siły oddychać"... robimy konsylium na oddziale, kombinujemy, ale wyczerpaliśmy wszystkie możliwości... saturacja dalej spada, mamy 60%... podejmujemy decyzję o przekazaniu pacjenta na intensywną terapię... oznajmiam pacjentowi jak wygląda sytuacja - widzę coraz większy strach w oczach... tłumaczę, że nie mamy na naszym oddziale większych możliwości leczenia... "czy ja tutaj jeszcze wrócę?"... znowu nic nie odpowiadam... z naszego doświadczenia wiem, że ma zaledwie 5-10% szans na przeżycie pod respiratorem.

Jedziemy windą w akompaniamencie pikania przenośnego defibrylatora, który mierzy spadającą saturację i tętno oraz syku butli, która próbuje podać jak najwięcej tlenu pacjentowi... wjeżdżamy na oddział intensywnej terapii, gdzie pacjent będąc jeszcze świadomym, ale oddychając bardzo ciężko, widzi 20 stanowisk na oddziale, który był przewidziany na stanowisk 10. Na każdym z nich nieruchoma postać z licznymi rurkami i przewodami podłączonymi do różnych sprzętów. Widzę jego strach, jak z sekundy na sekundę coraz bardziej uświadamia sobie, że za chwilę do nich dołączy... przekładamy pacjenta na drugie łóżko, słyszę kolejny raz: "dzień dobry, jestem anestezjologiem, musimy pana/panią zaintubować. Rurka 7.5, midanium, propofol, fentanyl". To ostatnie zdanie, będzie dla wielu z nich ostatnim, jakie usłyszą w swoim życiu... rurka 7.5, midanium, propofol, fentanyl... 95%. Pacjentów na intensywnej terapii umiera... na te 20 stanowisko, tylko na jednym hospitalizacja skończy się względnie pomyślnie...

Potem zostaje rozmowa z rodziną, w której często okazuje się, że z powodu COVID-19 miesiąc temu zmarła mama/tata/babcia... a ja wiem, że za chwilę będą przeżywać kolejną tragedię...

Możecie niezgadzać z Ministerstwem Zdrowia, ja się też w wielu rzeczach z nim nie zgadzam, a z Panem Ministrem raczej przy kawie nie miałbym o czym rozmawiać. Ale z zasadą Dystans-Dezynfekcja-Maseczka-Szczepienie zgadzam się całkowicie. Ograniczmy na jakiś czas spotkania/imprezy/wyjścia... Każdy ma dość po tych 12 miesiącach, ale musimy w tym wszystkim razem wytrzymać dbając o siebie i naszych najbliższych. Kilka prostych rzeczy zmniejsza znacznie szansę na to, że spotkamy się pewnej nocy na dyżurze i nie będziecie mi odpowiadać na pytanie: "co się u pana/pani stało?". Bo jeśli nawrócicie się na te zasady w momencie kiedy się spotkamy lub spotkam się z Waszymi bliskimi na oddziale, to może być już zdecydowanie za późno...

Trzymajcie się zdrowo i dbajcie o siebie i swoich bliskich.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.06.2021 20:55

sviva napisał(a):
plakon napisał(a):@alechandro ma 100% racji, po zaszczepieniu 2 dawką od razu pojawiła się zakładka o której pisze kolega wyżej. Można pobrać pdfa i masz w dwóch językach unijny certyfikat covid. U mnie pozostałe przyciski na IKP mówią że wygenerowanie nie jest możliwe, bo - zresztą zgodnie z prawdą - nie jestem ozdrowieńcem ani nie wykonywałem testu.

Unijny certyfikat szczepienia można pobrać już po pierwszej dawce. Sprawdzone :D

Tylko na granicach jeszcze nie działa
https://www.gov.pl/web/mobywatel/zaswia ... o-covid-19
Bravik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 02.06.2021 21:14

Janusz Bajcer napisał(a):Tylko na granicach jeszcze nie działa
https://www.gov.pl/web/mobywatel/zaswia ... o-covid-19

Chyba nie do końca tak jest.
Nie działa jeszcze w całej Unii i w aplikacji mObywatel. Ale kilka państw, w tym Polska i Chorwacja na zasadzie wzajemności certyfikat udostępnia i honoruje. :wink:

https://www.money.pl/gospodarka/unijny- ... 0016a.html
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.06.2021 21:17

Nie rozumiem czy to co na IKP to coś innego niż będzie na mObywatel ? No i jak na przełomie czerwca oraz lipca skoro już jest ? Ja nie chcę instalować tej aplikacji gdyż w telefonie nie bawię się hasłami do konta bankowego.
Bravik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 02.06.2021 21:25

alechandro napisał(a):Nie rozumiem czy to co na IKP to coś innego niż będzie na mObywatel ? No i jak na przełomie czerwca oraz lipca skoro już jest ? Ja nie chcę instalować tej aplikacji gdyż w telefonie nie bawię się hasłami do konta bankowego.

Tu chodzi bardziej o to, że na aplikacje mObywatel i mojeIKP certyfikat będzie dostępny dopiero po 25 czerwca. Także na razie zostaje nam albo forma wydrukowana, albo np. pdf na smartfonie lub tablecie.

PJazz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) PJazz » 02.06.2021 21:30

Unijny certyfikat jest już dostępny.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

COVID - szczepionka - strona 146
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone