grot napisał(a):Czytałem w życiu już wiele różnych bzdur, ale to przebija wszystko. Trzeba stworzyć nowy dział - największe idiotyzmy. Bo tylko do tego działu można zakwalifikować to co pisze mariusz123.
Kolejny, który wszystko wie.
Czytałeś to?
http://zaprasza.net/a.php?article_id=36734Raczej nie - pewnie za długie.
To przytoczę kilka fragmentów:
""Bartek Kubecki jest rezydentem 4. roku specjalizacji z chorób wewnętrznych.
Pracuje w Wielospecjalistycznym Szpitalu Miejskim im. J. Strusia w Poznaniu.
Z naszego doświadczenia wiem, że ma zaledwie 5-10 proc. szans na przeżycie pod respiratorem" - wyznaje Kubecki.
Przekładamy pacjenta na drugie łóżko, słyszę kolejny raz: 'dzień dobry, jestem anestezjologiem, musimy pana/panią zaintubować.
Rurka 7.5, midanium, propofol, fentanyl'.
To ostatnie zdanie, będzie dla wielu z nich ostatnim, jakie usłyszą w swoim życiu."
Midanium to lek o silnym działaniu nasennym w postaci roztworu do wstrzykiwań.
Przeciwwskazania do stosowania Midanium
- Midanium nie wolno stosować w przypadku sedacji z zachowaniem świadomości u pacjentów z ciężką niewydolnością oddechową lub ciężką depresją oddechową. !!!!!!!!!
Propofol – organiczny związek chemiczny z grupy fenoli. Stosowany jako lek usypiający, działający szybko i stosunkowo krótkotrwale.
Do najważniejszych działań niepożądanych wywoływanych przez Propofol zalicza się:
- bezdech, hiperwentylacja,
- wzrost stężenia histaminy we krwi,
(histamina wywołuje problemy z oddychaniem, w tym astmę, katar lub zatkany nos)
- depresja układu oddechowego,
Fenatnyl należy do silnie działających leków przeciwbólowych z grupy opioidów, zwanych narkotycznymi lekami przeciwbólowymi.
Jego działanie jest ok. 100 razy silniej niż działanie morfiny.
Dawka śmiertelna dla większości osób (2 mg)
Fenatnyl był składnikiem gazu bojowego - użytego przez Specnaz w teatrze na Dubrowce.
Zginęły wtedy 173 osoby.
Przeciwwskazania do stosowania fentanylu
- ciężka choroba obturacyjna płuc;