Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

COVID - szczepionka

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ApropoDefacto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ApropoDefacto » 01.06.2021 13:15

ŁukaszCiupa napisał(a):
szewc napisał(a):Ponieważ(…)*
Paszport dla zaszczepionych ważny tylko rok, czyli co? Za rok kolejne dwie dawki (ewentualnie 1xJohnson), chyba że WHO raczy łaskawie odwołać pandemię?!?

A co Ty myślałeś że po zaszczepieniu już dożywotnio będziesz chroniony :mrgreen: Na grypę szczepisz się raz na 10 lat? Czy co sezon? A nie, ty się zapewnię w ogóle nie szczepisz :twisted:

*nie będę cytował i tym samym rozpowszechniał tego…lamentu
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 01.06.2021 13:47

szewc napisał(a):...

:lool: :lool: :lool: Zaklinam Cię, nie odbieraj nam prawa do wolnego wyboru :lool: :lool: :lool:
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 01.06.2021 13:58

szewc napisał(a): Nie zarażajcie psychozą srowidową. Nie rozpowszechniajcie medialnej zarazy!

Statystyka postów szewca. 61 postów z czego 60 w wątkach "covidowych" :mrgreen:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 01.06.2021 14:22

szewc napisał(a):Ponieważ ciężko tu prowadzić dyskusje oparte o podstawę logiczną

Zachoruj, idź do szpitala na kilka tygodni, pooddychaj państwowym tlenem (podłącz się do respiratora), wróć szczęśliwie do domu, naucz się od nowa chodzić (bo cały czas leżałeś na wyrku), dużo spaceruj, zaczynając od dziesięciu metrów dziennie, bo na tyle Ci oddech pozwoli, rehabilituj płuca we własnym zakresie, albo jedź do sanatorium, za jakieś 3500zł ( turnus dwutygodniowy), bo na NFZ dostaniesz termin za rok, czy dwa...Jeżeli pracujesz fizycznie, zapomnij o pracy, bo siły masz tyle żeby sobie ewentualnie w nosie podłubać...

A jak już dojdziesz do siebie, napisz do mnie.
I wtedy porozmawiamy....logicznie.
Bo na razie to nie masz bladego pojęcia o czym mówisz.

ps.kilka stron wstecz proponowałem zakład, chętnego jednak ciągle nie ma.
Ciekaw jestem dlaczego....
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 01.06.2021 14:24

A ja zamierzam od razu pokazywać, aby szybciej odprawa trwała, a nie bezsensownie przedłużać.
Zawsze od razu daje komplet dokumentów i nie zamierzam tego zmieniać, bo ktoś nie chce się szczepić, bo tak sobie ubzdurał....
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 01.06.2021 14:29

anakin napisał(a):
szewc napisał(a):Ponieważ ciężko tu prowadzić dyskusje oparte o podstawę logiczną

Zachoruj, idź do szpitala na kilka tygodni, pooddychaj państwowym tlenem (podłącz się do respiratora), wróć szczęśliwie do domu, naucz się od nowa chodzić (bo cały czas leżałeś na wyrku), dużo spaceruj, zaczynając od dziesięciu metrów dziennie, bo na tyle Ci oddech pozwoli, rehabilituj płuca we własnym zakresie, albo jedź do sanatorium, za jakieś 3500zł ( turnus dwutygodniowy), bo na NFZ dostaniesz termin za rok, czy dwa...Jeżeli pracujesz fizycznie, zapomnij o pracy, bo siły masz tyle żeby sobie ewentualnie w nosie podłubać...

O tym samym pomyślałam i szczerze mówiąc, wciąż się dziwię że są ludzie nazywający aktualny stan plandemią...
KasiaWW
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KasiaWW » 01.06.2021 14:57

Witam,
Jaką mają ważność Certyfikaty Covid?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.06.2021 14:58

Certyfikat unijny jest na IKP.
KasiaWW napisał(a):Witam,
Jaką mają ważność Certyfikaty Covid?

Rok, u mnie jest rok od drugiej dawki.
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 01.06.2021 20:02

anakin napisał(a):A u mnie jest tak:

Wygenerowanie Unijnego Certyfikatu COVID (UCC) nie jest możliwe. Jeśli jesteś po szczepieniu, jesteś ozdrowieńcem lub masz negatywny wynik testu, skontaktuj się z punktem szczepień lub mobilnym punktem pobrań. Pamiętaj, że UCC ważny jest przez określony czas, w zależności od sytuacji.

Nie mam szczepienia, jestem ozdrowieńcem.

Ja i żona dostaliśmy identyczny komunikat, a już w lutym zostaliśmy zaszczepieni druga dawką szczepionki Moderna. Moja córka i syn zostali zaszczepieni Pfizerem i oni na IKP mają "unijne" certyfikaty.
Przypuszczam, że te dane dla różnych przypadków /szczepionek znajdują się w odrębnych bazach danych i one będą po kolei konwertowane do "unijnego" standardu.
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 01.06.2021 20:16

anakin napisał(a):

...jak rozumiem piszesz to jako ...user, a to że byłeś hospitalizowany pozwala Ci na wypowiedź jako ekspert ?
I jest to twoje osiągnięcie, że wyzdrowiałeś, czy po prostu miałeś szczęście, że w ogóle dotarłeś do szpitala. Twoje szczęście być może już się wyczerpało, więc nie zakładałbym się, cokolwiek by to nie było. Protekcjonalny ton którym się zwracasz do innych nie bardzo pasuje szczególnie od kogoś kto nie był na tyle "błyskotliwy" by pojąć podstawowe zasady higieny.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.06.2021 20:53

Chris_M napisał(a):Ja i żona dostaliśmy identyczny komunikat, a już w lutym zostaliśmy zaszczepieni druga dawką szczepionki Moderna. Moja córka i syn zostali zaszczepieni Pfizerem i oni na IKP mają "unijne" certyfikaty.

Dziwne to bo moja żona 29.04 miała pierwszą dawkę Moderny i już certyfikat unijny na IKP posiada, w poniedziałek ma drugą dawkę. Według mnie jest to bałagan organizacyjny bo mojej żony 3 dni temu nie było w systemie na drugą dawkę, nie było skierowania w IKP mimo, że karteczkę dostała. Dopiero moja interwencja punkcie szczepień spowodowała, że żona dostała potwierdzenie skierowania na drugą dawkę. Podobnie może być właśnie z tym, ktoś coś musiał przeoczyć gdyż Pani z którą rozmawiałem sama powiedziała, że ktoś zapomniał zarejestrować to w systemie.

fly napisał(a):to że byłeś hospitalizowany pozwala Ci na wypowiedź jako ekspert ?

A to trzeba być ekspertem ? Otworzyli już siłownie, zapytałem kumpla, który 3 tygodnie temu po ciężkim przebiegu wyszedł ze szpitala czy planuje iść na siłkę ale zaśmiał się, że nie ma siły na pierwsze piętro po schodach wejść a co dopiero ćwiczyć. Jeszcze we wrześniu ubiegłego roku potrafił mnie jedną ręką podnieść bo niezły kafar z niego. To co się dzieje dla niego było plandemią, jak teraz słyszy o plandemii to go zlewa mimo, że niedawno zalewało go jak ktoś mówił o pandemii. Widok życia przelatującego przed oczami w szpitalu nauczył go pokory kiedy zastanawiał się czy zobaczy jeszcze żonę i syna tym bardziej, że nasz wspólny kumpel nie miał tyle szcześcia mimo, że poważnie traktował zagrożenie.
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 01.06.2021 21:58

alechandro napisał(a):Dziwne to bo moja żona 29.04 miała pierwszą dawkę Moderny i już certyfikat unijny na IKP posiada, w poniedziałek ma drugą dawkę. Według mnie jest to bałagan organizacyjny bo mojej żony 3 dni temu nie było w systemie na drugą dawkę, nie było skierowania w IKP mimo, że karteczkę dostała. Dopiero moja interwencja punkcie szczepień spowodowała, że żona dostała potwierdzenie skierowania na drugą dawkę. Podobnie może być właśnie z tym, ktoś coś musiał przeoczyć gdyż Pani z którą rozmawiałem sama powiedziała, że ktoś zapomniał zarejestrować to w systemie.

W piątek mam drugiego Pfizera, ale na IKP mam już dwa certyfikaty. Jeden jako ozdrowieniec, z ważnością 6 miesięcy od daty pozytywnego testu, drugi z zaznaczeniem podania pierwszej dawki, rodzajem szczepionki i ważnością 1 roku od przyjęcia 1 dawki.
Żona po pełnym szczepieniu ma też dwa certyfikaty - jeden jako ozdrowieniec, a drugi z zaznaczeniem podania dwóch dawek, rodzajem szczepionki (AZ) i rocznym terminem ważności liczonym od daty podania drugiej dawki.
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 01.06.2021 23:12

Bravik napisał(a):W piątek mam drugiego Pfizera, ale na IKP mam już dwa certyfikaty. Jeden jako ozdrowieniec, z ważnością 6 miesięcy od daty pozytywnego testu, drugi z zaznaczeniem podania pierwszej dawki, rodzajem szczepionki i ważnością 1 roku od przyjęcia 1 dawki.
Żona po pełnym szczepieniu ma też dwa certyfikaty - jeden jako ozdrowieniec, a drugi z zaznaczeniem podania dwóch dawek, rodzajem szczepionki (AZ) i rocznym terminem ważności liczonym od daty podania drugiej dawki.

Mamy z żoną taką samą sytuację jak Bravik. Dwa certyfikaty: ozdrowieńca i szczepienia po 1 dawce. Także nasi synowie (13,15) mają certyfikaty ozdrowieńców.
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 02.06.2021 00:50

Chris_M napisał(a):
anakin napisał(a):A u mnie jest tak:

Wygenerowanie Unijnego Certyfikatu COVID (UCC) nie jest możliwe. Jeśli jesteś po szczepieniu, jesteś ozdrowieńcem lub masz negatywny wynik testu, skontaktuj się z punktem szczepień lub mobilnym punktem pobrań. Pamiętaj, że UCC ważny jest przez określony czas, w zależności od sytuacji.

Nie mam szczepienia, jestem ozdrowieńcem.

Ja i żona dostaliśmy identyczny komunikat, a już w lutym zostaliśmy zaszczepieni druga dawką szczepionki Moderna. Moja córka i syn zostali zaszczepieni Pfizerem i oni na IKP mają "unijne" certyfikaty.
Przypuszczam, że te dane dla różnych przypadków /szczepionek znajdują się w odrębnych bazach danych i one będą po kolei konwertowane do "unijnego" standardu.

Przed chwilą zalogowałem się do IKP. Poprzedni komunikat już się nie pojawił, natomiast wyświetlił mi się Unijny Certyfikat COVID, który od razu sobie wydrukowałem.
Pojawił się również przycisk dla ozdrowieńców, chociaż nie wiem czy poprawnie działa, bo ja ozdrowieńcem nie jestem :)
Jak widać, cały czas pracują nad systemem i poprawiają to, co nie działa.
naszastruga
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) naszastruga » 02.06.2021 06:25

Bravik napisał(a):
alechandro napisał(a):Dziwne to bo moja żona 29.04 miała pierwszą dawkę Moderny i już certyfikat unijny na IKP posiada, w poniedziałek ma drugą dawkę. Według mnie jest to bałagan organizacyjny bo mojej żony 3 dni temu nie było w systemie na drugą dawkę, nie było skierowania w IKP mimo, że karteczkę dostała. Dopiero moja interwencja punkcie szczepień spowodowała, że żona dostała potwierdzenie skierowania na drugą dawkę. Podobnie może być właśnie z tym, ktoś coś musiał przeoczyć gdyż Pani z którą rozmawiałem sama powiedziała, że ktoś zapomniał zarejestrować to w systemie.

W piątek mam drugiego Pfizera, ale na IKP mam już dwa certyfikaty. Jeden jako ozdrowieniec, z ważnością 6 miesięcy od daty pozytywnego testu, drugi z zaznaczeniem podania pierwszej dawki, rodzajem szczepionki i ważnością 1 roku od przyjęcia 1 dawki.

To nie certyfikat, tylko poświadczenie przejęcia pierwszej dawki. Nikomu nieprzydatne poza tobą.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

COVID - szczepionka - strona 142
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone