Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

COVID - szczepionka

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ApropoDefacto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ApropoDefacto » 28.05.2021 12:53

MRK napisał(a):
ApropoDefacto napisał(a):
krisf62 napisał(a):A propo a może de facto, skąd tyle jadu, chyba za długo w domku kolega przebywał i świata się boi.
:papa:

Krzysiu no i widzisz? Ciesze się że herbatka pomogła :) szkoda się denerwować :)

Temat jak widać cieszy się sporym zainteresowaniem. Gdyby go nie było, to tak jak Janusz pisze w każdym temacie ciągły by się covidowe dyskusje a tak to mamy wszystko w jednym miejscu. Jeżeli komuś ciśnienie owy temat podnosi, można go ominąć. Zdrówka i zaufajmy nauce :)

Ciśnienia mi nie podnosi. Ot, taką wrzutkę zrobiłem. Podniecać się nie będę, bo styknie mi obcowanie z dzbanami na FB, więc tutaj w dyskusję wchodzić nie będę. To tylko taki wniosek racjonalizatorski był:).

Zdrówka życzę tym z jednej strony, jak i z drugiej.

Akurat nie kolegę miałem na myśli :) sam od początku pisze aby każdy robił to co uważa za stosowne bo udowadnianie swoich racji za wszelką cenę jest…słabe.
Udanych wakacji :papa:
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 28.05.2021 12:55

ApropoDefacto napisał(a):Udanych wakacji :papa:

Dokładnie za tydzień o tej porze, powinienem być jakoś koło Krapiny:). Dzięki.
krisf62
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) krisf62 » 28.05.2021 13:01

A propo, de facto jednak herbatki nie było, może pifko będzie wieczorem, jad płynie z drugiej strony. Jeśli szczepienie pomogło wyzbyć się strachu przed światem to dobrze, ale w domku trzeba było swoje odsiedzieć. :D
Flayszakal
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Flayszakal » 28.05.2021 13:26

Wygląda że niektórzy zaszczepili się wbrew własnym przekonaniom. Zrobili to tylko po to, żeby mogli wygodnie i bez testów przekraczać granice.
I w związku z tym mają o to żal do całego świata. Żeby się uspokoić, mają pretensje do tych co myślą inaczej.
No nie poradzę, tak mi to wygląda :?
Ostatnio edytowano 28.05.2021 18:19 przez Flayszakal, łącznie edytowano 1 raz
hektor03
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) hektor03 » 28.05.2021 14:19

Gwidon Zakała napisał(a):Maszyna ruszyła, szczepienia rozpoczęte.
Kto się szczepi a kto nie, zapraszam do dyskusji?

Jestem przeciwnikiem przyjmowania jakichkolwiek środków farmakologicznych. Żyję od wielu lat nie jedząc żadnych leków przepisywanych przez lekarzy by jedynie leczyć" objawy". Zatem odpowiadając na Twoje pytanie - nie, nie będę się szczepił. Mam nadzieję, też, że system nie będzie dyskryminował mnie, mojej żony i moich dzieci. Osobiście też uważam, że zgadzanie się na przyjmowanie jakichkolwiek środków medycznych tylko dlatego, żeby "bez problemów", wyjechać na wakacje jest błędem ( oczywiście mówię o przypadku gdy się jest innego zdania co do przyjmowania medykamentów, bo jeśli ktoś uważa, że leki mu służą, to uważam, że robi to zgodnie ze swoim sumieniem). Co w następnej kolejności poświęcicie?

Nikogo nie namawiam, ani nie odradzam do brania szczepionek, uważam, że każdy ma swój rozum i powinien się go słuchać.
Uważam jednak, że brakuje otwartej debaty w telewizji publicznej w temacie samej pandemii i szczepień. Zastanawiające jest również, że program "Warto rozmawiać" został usunięty z ramówki TVP, gdy taką debatę właśnie zorganizował. Dziś muszą walczyć o swoje w necie. Odszukajcie sobie ich profil, przecież to ludzie z TVP :) O blokowaniu jakichkolwiek filmów i postów na FB czy YT chyba nie trzeba mówić. Dlaczego taka cenzura? Przecież prawda obroni się sama. Hmm.... Zastanawiające, czyż nie? ( to oczywiście pytanie retoryczne).

Życzę wszystkim wszystkiego dobrego.
Mam nadzieję, że spotkamy się i tego lata w Cro :)
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 28.05.2021 14:38

krisf62 napisał(a):Zadałem pytanie pani doktor - czy po szczepieniu mogę zarażać, odpowiedź - tak, oczywiście.
I to jest słowo "klucz". Możesz.
Nie oznacza, że na pewno będziesz zarażać.

A wracając do odbierania tytułów: jeśli ktoś z tytułem "dr" twierdzi np., że B.Gates zaplanował tę pandemię i szczepienia aby "zdepopulować" ludzkość, oraz jeszcze inne rewelacje, to niestety nie jest go (tytułu) godzien.

Doktor, to jest tytuł naukowy.
A to do czegoś zobowiązuje.
black_lord
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) black_lord » 28.05.2021 14:51

hektor03 napisał(a):Przecież prawda obroni się sama.

Prawda nigdy się sama nie obroni,
bo bardziej "kolorowe" jest kłamstwo.
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 28.05.2021 14:58

Widzę tutaj duskusja pomiędzy płaskoziemcami, foliarzami a ludźmi zdroworozsądkowymi. Ja się szczepię i na pohybel tym pierwszym :papa:
Gonzales
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gonzales » 28.05.2021 15:18

Tak się zastanawiam ze spora część ludzkości pali różne dziwne zielska, chleje różne (czasem mocno podejrzane bo produkowane nie wiadomo jak i przez kogo) ciecze, wącha (lub wciaga) różne dziwne substancje, obżera się rożnymi specyfikami dla "sportowców" robiących masę i rzeźbę, zajada się szkodliwymi ponoć cukrem i solą, bez żadnego umiaru zażywa różnego rodzaju oficjalne i nieoficjalne leki (nie sprawdzając uprzednio ich składu, działania i skutków ubocznych) czy też zajada się niezdrową żywnością pełną różnej dziwnej i szkodliwej dla zdrowia chemii. I ci sami ludzie jak ognia boją się szczepionek. Ciekawe :?:

Mam taką swoją teorię że boją się nie tyle szczepionki tylko igły za pomocą której się ten specyfik aplikuje do organizmu :lol: :lol: :lol:

Pozdrowienia.;)
ŁukaszCiupa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ŁukaszCiupa » 28.05.2021 15:23

krisf62 napisał(a):A propo, de facto jednak herbatki nie było, może pifko będzie wieczorem, jad płynie z drugiej strony. Jeśli szczepienie pomogło wyzbyć się strachu przed światem to dobrze, ale w domku trzeba było swoje odsiedzieć. :D
Dobra rada na przyszłość - siedzieć cicho i nie wkładać kija w mrowisko! A tak, to tylko podlałeś oliwy do ognia :(
Gonzales
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gonzales » 28.05.2021 16:19

walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 28.05.2021 17:18

hektor03 napisał(a):Zastanawiające jest również, że program "Warto rozmawiać" został usunięty z ramówki TVP, gdy taką debatę właśnie zorganizował. Dziś muszą walczyć o swoje w necie. Odszukajcie sobie ich profil, przecież to ludzie z TVP :)

Dlaczego program został zdjęty? Odpowiedź jest w poniższym cytacie:
boboo napisał(a):A wracając do odbierania tytułów: jeśli ktoś z tytułem "dr" twierdzi np., że B.Gates zaplanował tę pandemię i szczepienia aby "zdepopulować" ludzkość, oraz jeszcze inne rewelacje, to niestety nie jest go (tytułu) godzien.

Takie rewelacje w tym programie były niestety publikowane. Jeden konkretny odcinek obejrzałem dwa razy, bo nie mogłem uwierzyć, że w programie telewizyjnym ludzie z tytułami mogą mówić takie farmazony. Gdyby ode mnie to zależało, konsekwencje byłyby poważniejsze.
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 28.05.2021 17:33

krisf62 napisał(a):I znowu Wasza racja, Wasze, Was, to już jest fanatyzm szczepionkowy. Gdzie napisałem nie szczep się, szczep się, anty, pro, chłopie guzik mnie to interesuje kto, kiedy, czym i czy w ogóle się szczepi.

Nasz fanatyzm szczepionkowy?
Przecież to Ty właśnie dołączyłeś do kilku innych bardzo hałaśliwych userów, którzy na okrągło tu wypisują, że szczepionki są szkodliwe i nic nie dają, że oni się nie zaszczepią, a nawet jeśli się zaszczepią, to wbrew własnym przekonaniom i tylko po to, by wyjechać na wakacje.
Jeśli to nie jest fanatyzm antyszczepionkowy, to po co w kółko i aż do zablokowania konta umieszczacie na Forum te swoje ataki na szczepionki?
Nie chcesz się szczepić? Proszę bardzo, Twoja prywatna sprawa, ale nie zalewaj turystycznego forum kłamstwami wymyślanymi przez antyszczepionkowe "autorytety" w rodzaju Jerzego Zięby, inżyniera z branży górniczo-hutniczej.

Wiem, Wasza racja, nie ma żadnej, powtarzam żadnej innej racji, tylko Wasza. Ale nie wciskajcie kitu, że jak się nie zaszczepisz to zagrażasz życiu i zdrowiu innych ludzi.

A jeśli Twoim zdaniem szczepionki nie ograniczają transmisji wirusa, to w takim razie czym wytłumaczysz, że obecnie pomimo zniesienia lockdownu i powrotu dzieci do szkoły, codziennie mamy o ok. 45-50% mniej przypadków nowych zarażeń niż tego samego dnia tygodnia, ale tydzień wcześniej?
Tutaj masz wykres, który ten spadek ilustruje:

2021-05-28 - Poland.jpg

a tutaj dla porównania ten sam wykres, ale z zaznaczoną maksymalną ilością zarażeń:

2021-05-28 - Poland max.jpg

Podkreślam:
1 kwietnia br. - 28.878 nowych zarażeń
28 maja br. - 946 nowych zarażeń

Wirus się rozmyślił i przestał zarażać? :wink:

Ps. nie jestem antyszczepionkowcem, dorosłe dzieci zaszczepione, zona zaszczepiona, ja w trakcie, tylko mam inne zdanie ale Wy tego nie uznajecie, ot co, trudne do zaakceptowania.

Więc to Twoje przekonanie o szkodliwości szczepionek chyba nie jest zbyt głębokie, jeśli wystarczyła obietnica bezproblemowego przekraczania granic by wszelkie wątpliwości ustąpiły ;)
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 28.05.2021 18:15

hektor03 napisał(a):Zastanawiające jest również, że program "Warto rozmawiać" został usunięty z ramówki TVP, gdy taką debatę właśnie zorganizował. Dziś muszą walczyć o swoje w necie. Odszukajcie sobie ich profil, przecież to ludzie z TVP :)

Też byłem zszokowany zdjęciem tego programu z ramówki, więc odszukałem to nagranie na YT.
Obejrzałem ten program i pomimo tego, że lubię i szanuje Pospieszalskiego, to muszę stwierdzić, że ten program opierał się na demagogii, półprawdach i kłamstwach.

Dr Martyka skompromitował się twierdząc, że "lockdown nic nie daje", tymczasem w GB to właśnie lockdown zdusił epidemię koronawirusa, a nie szczepienia!
Wystarczy na znanej stronie Worldometer popatrzeć na wykres ilości zakażeń w UK;
widać wyraźnie, że od początku grudnia 2020 ilość zakażeń rośnie gwałtownie osiągając w dniu 8 stycznia 2021 prawie 67 tys zakażeń. I właśnie tego jednego dnia następuje całkowite załamanie tej wzrostowej tendencji i ilość zakażeń zaczyna GWAŁTOWNIE SPADAĆ!
Co się więc stało tego dnia? Właśnie wprowadzono w GB całkowity lockdown!
Ten sam efekt możemy zaobserwować na wykresach przedstawiających ilość nowych zarażeń w Polsce; od połowy lutego br. ich ilość coraz szybciej narastała, aż do dnia 1 kwietnia, kiedy następuje gwałtowne załamanie tego wzrostu i rozpoczyna się coraz szybszy spadek.
A co takiego wydarzyło się w Polsce dnia 1 kwietnia br? Ogłoszono w Polsce lockdown!

Szczepienia niewątpliwie są skuteczne, ale ich skutek można zaobserwować dopiero po pewnym czasie i to dopiero po zaszczepieniu dużej części populacji, a nie natychmiast, jednego dnia, jak to w GB miało miejsce w dniu 8 stycznia, a w Polsce 1 kwietnia!

Następny demagog, to prof. Rutkowski, który jest tylko alergologiem, a nie zakaźnikiem.
Prof Rutkowski twierdził, że noszenie maseczek jest całkowicie bezcelowe, ponieważ maseczka nie jest w stanie zatrzymać wirusa, gdyż cząsteczki wirusa są znacznie mniejsze niż pory w maseczce.
To pokazuje, że ten człowiek albo bezczelnie kłamie, albo nie ma pojęcia, o czym mówi!
Maseczka nie ma za zadanie powstrzymywać "wirusa", tylko cząsteczki śliny, które tego wirusa niosą, gdyż bez jakiegoś nośnika wirus sam się nigdzie nie przemieści! A jeśli prof. Rutkowski tego nie wie, to należałoby mu odebrać dyplom lekarza!

Tomasz Wróblewski z kolei twierdzi, że restrykcji nie należało wprowadzać, gdyż covid powoduje niewielką ilość zgonów.
Czy 73.550 zgonów to jest mało?
Czy więc rząd miał dopuścić do tego, żeby w Polsce ludzie umierali w karetkach stojących w kolejce do szpitala (tak jak to było we Włoszech), by p. Wróblewski uznał restrykcje za uzasadnione?
A co p. Wróblewski by powiedział, gdyby z powodu covida zmarła mu żona lub dziecko? Czy wtedy też twierdziłby, że restrykcje były niepotrzebne?

Z kolei przez prof. Hałasa cały czas przemawiała zwykła ludzka zazdrość i zawiść, najwyraźniej spowodowana utratą stanowiska w Ministerstwie Zdrowia, gdyż poza demonstrowaniem ogólnej niechęci do MZ żadnych konkretnych zarzutów nie stawiał poza tym, że ministrem zdrowia nie jest lekarz, lecz ekonomista.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 28.05.2021 18:19

Od początku maja mieliśmy z żoną zarezerwowany termin na 29.05 czyli jutro na Pfizera. Dzisiaj dostałem SMS-a z e-zdrowie myślałem że przypomnienie o jutrzejszym szczepieniu. Okazało się że że zmienili nam szczepionkę z Pfizera na Johnsona. Ciekawe czym nas finalnie zaszczepią :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

COVID - szczepionka - strona 136
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone