Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

COVID - szczepionka

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 26.05.2021 07:45

pavlo napisał(a):Kabaret, kabaret, lecz śmiechu w nim mało
I słowa w nim gorzkie, bez blasku i zalet.
Bo tak, proszę państwa, fatalnie się stało,
Że życie przerosło kabaret.

Ja jeszcze poczekam, może mieszkania będą dawać.
Wziąłbym dla córki i syna.

A tak poważnie to Bareja wiecznie żywy.
Szkoda, że odszedł, bo czasy takie, że z pięć filmów rocznie by mógł kręcić.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 26.05.2021 08:04

anakin napisał(a):
pavlo napisał(a):Kabaret, kabaret, lecz śmiechu w nim mało
I słowa w nim gorzkie, bez blasku i zalet.
Bo tak, proszę państwa, fatalnie się stało,
Że życie przerosło kabaret.

Ja jeszcze poczekam, może mieszkania będą dawać.

A tak poważnie to Bareja wiecznie żywy.
Szkoda, że odszedł, bo czasy takie, że z pięć filmów rocznie by mógł kręcić.

Byłaby "Barejowa telenowela" :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
A z mieszkaniami to Ty uważaj bo co będzie jak zaczną rozdawać kwaterki zamiast kawalerki 8O :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 26.05.2021 08:10

Kapitańska Baba napisał(a):A z mieszkaniami to Ty uważaj bo co będzie jak zaczną rozdawać kwaterki zamiast kawalerki 8O :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech:

Ale ja chcę dla dzieci, nie dla siebie. :lol:
Gonzales
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gonzales » 26.05.2021 08:11

Antyszczepionkowcy wśród wielu powielanych bzdur twierdzą że szczepionki przeciwko COVID-19 nie chronią przed transmisją koronawirusa. Jaka jest prawda w linku poniżej.

https://portal.abczdrowie.pl/czy-szczepionki-przeciwko-covid-19-chronia-przed-transmisja-koronawirusa-eksperci-wyjasniaja

Janusz Bajcer napisał(a):Zakończcie już w tym wątku pisać o wyjazdach w Bieszczady. :idea:

Jako że temat szeroko rozumianych Bieszczadów rozpalił niektórych w tym wątku do "czerwoności" pozwolę sobie założyć osobny topic.
Mam nadzieję że szanowna Administracja forum nie będzie miała zastrzeżeń 8)

Pozdrowienia.;)
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 26.05.2021 08:18

anakin napisał(a):Ja jeszcze poczekam, może mieszkania będą dawać.

:wink:
pavlo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pavlo » 26.05.2021 08:20

anakin napisał(a):
Kapitańska Baba napisał(a):A z mieszkaniami to Ty uważaj bo co będzie jak zaczną rozdawać kwaterki zamiast kawalerki 8O :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech:

Ja tam nie wiem jak wyjdzie z tymi mieszkaniami :oczko_usmiech:
Chyba większe jest prawdopodobieństwo, że wylosujesz milionową polską IZERĘ :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 26.05.2021 08:22

anakin napisał(a):

To jak jeszcze trochę zaczekasz to może okazać się że za każdą daweczkę mieszkaneczko. A że niedługo pewnie będzie trzecia potrzebna to jedno Ci zostanie - sprzedasz, będzie w sam raz na urządzenie dwóch pozostałych :mrgreen:
ApropoDefacto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ApropoDefacto » 26.05.2021 09:01

Zaszczepiony 24.05, jedna dawka Johnsona i spokój :) dzisiaj już żadnych „powikłań” ;)

Polecam, zwłaszcza że bańkę będzie można zgarnąć ;) a i od czerwca na koncert bez limitu osób pójść :)
bezrobotny500
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bezrobotny500 » 26.05.2021 10:10

ApropoDefacto napisał(a):Zaszczepiony 24.05, jedna dawka Johnsona i spokój :) dzisiaj już żadnych „powikłań” ;)

Polecam, zwłaszcza że bańkę będzie można zgarnąć ;) a i od czerwca na koncert bez limitu osób pójść :)

Z tymi koncertami to bym się tak nie rozpędzał..... we wczorajszym Rozporządzeniu Rady Ministrów możemy przeczytać:

" Od dnia 4 czerwca 2021 r. prowadzenie [...] działalności twórczej związanej z wszelkimi zbiorowymi formami kultury i rozrywki jest dopuszczalne na otwartym powietrzu, pod warunkiem:
1) udostępnienia widzom lub słuchaczom co drugiego miejsca na widowni, z tym że nie więcej niż 50% liczby miejsc, a w przypadku braku wyznaczonych miejsc na widowni – przy zachowaniu odległości 1,5 m pomiędzy widzami lub słuchaczami oraz udziału w wydarzeniu nie więcej niż 250 osób;
2) zapewnienia, aby widzowie lub słuchacze realizowali nakaz zakrywania ust i nosa, o którym mowa w § 25 ust. 1;
3) zapewnienia, aby widzowie lub słuchacze nie spożywali napojów lub posiłków. 19b. Do liczby osób, o której mowa w ust. 19a pkt 1, nie wlicza się osób zaszczepionych przeciwko COVID-19.”

I tak sobie myślę jak to ma wyglądać. Skoro niezaszczepieni mogą siedzieć co drugie miejsce to czy mogą siedzeń na przemian z zaszczepionymi i wspólnie wypełnić całą widownię?

Bilety na wiele festiwali/koncertów są już całkiem wyprzedane (co zrozumiałe ponieważ ich organizatorzy otrzymali obietnicę, że w wakacje będę je mogli na powietrzu organizować). Przy sprzedaży biletów ludzie nie otrzymali informacji o tym iż niezbędnym do uczestnictwa w wydarzeniu jest przyjęcie danego leku/szczepionki.

A kolejna ciekawostka w tym rozporządzeniu:

"Ograniczenia liczby miejsc udostępnianych publiczności [...] nie stosuje się do meczów kadry narodowej w piłce nożnej mężczyzn przeciwko:
1) reprezentacji Federacji Rosyjskiej, rozgrywanego w dniu 1 czerwca 2021 r. we Wrocławiu;
2) reprezentacji Republiki Islandii, rozgrywanego w dniu 8 czerwca 2021 r. w Poznaniu.

Podczas wydarzeń, o których mowa w ust. 31a, udostępnia się publiczności nie więcej niż 50% liczby miejsc przewidzianych dla publiczności, co drugie miejsce na widowni."

Dla przykładu taki stadion we Wrocławiu ma pojemność 43 302 miejsc, więc połowa to blisko 100 razy więcej ludzi niż na koncercie :!: Tu można wyciągnąć wniosek, iż występowanie wirusa w dalszym ciągu uzależnione jest od miejsca, konkretnego wydarzenia i daty (kiedyś masowo występował w lasach, teraz sporo ma się go pojawiać na koncertach z kolei stadiony piłkarskie będzie omijał w wyznaczone dni, są też pewne miejsca gdzie wirus w ogóle nie występował od początku pandemii...)
ApropoDefacto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ApropoDefacto » 26.05.2021 10:41

Aż tak się w to nie mam zamiaru zagłębiać :) grunt że jako osoba zaszczepiona prędzej się tam dostane ;) a i podobno zaszczepionych żadne limity obowiązywać nie będą.
naszastruga
Croentuzjasta
Re: Pandemia koronawirusa a wakacje 2021

Nieprzeczytany postnapisał(a) naszastruga » 26.05.2021 12:09

Waldii77 napisał(a):Pewnie i przez wakacje dzieciom do 16 roku też odpuszczą gdy będą ze zaszczepionymi rodzicami...

Tylko jakie przełożenie mają zaszczepieni rodzice na dzieci?
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 26.05.2021 12:33

naszastruga napisał(a):
Waldii77 napisał(a):Pewnie i przez wakacje dzieciom do 16 roku też odpuszczą gdy będą ze zaszczepionymi rodzicami...

Tylko jakie przełożenie mają zaszczepieni rodzice na dzieci?

takie, żeby mogli jechać ich rodzice i euro i kuny wydawać :D
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.05.2021 12:36

Zerowy. I to jest śmieszne. O ile 5 latek sam nigdzie nie chodzi i można mieć kontrolę z kim się spotyka, to już 10-16 latkowie się plączą na całego w różnych miejscach, więc potencjalnie tak samo jak niezaszczepiony 17, 28 czy 30 latek może roznosić wirusa.
Waldii77
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Waldii77 » 26.05.2021 13:06

No chyba jest różnica pomiędzy wspólnym "dachem" gdzie rodzice są zaszczepieni a gdzie nie w tym przypadku. Chodzi o transmisję.
naszastruga
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) naszastruga » 26.05.2021 13:56

Waldii77 napisał(a):No chyba jest różnica pomiędzy wspólnym "dachem" gdzie rodzice są zaszczepieni a gdzie nie w tym przypadku. Chodzi o transmisję.

Nie na różnicy, bo szczepionka niewiele ma z transmisją wspólnego. To nie jest bloker transmisji, ma za zadanie zmniejszyć ryzyko zachorowania zaszczepionej osoby, bądź złagodzić u niej objawy objawy.

Wiele osób myśli, że szczepionka jest panaceum na roznoszenie wirusa, a to elementarny błąd.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

COVID - szczepionka - strona 132
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone