Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

COVID - szczepionka

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Inde
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Inde » 21.05.2021 13:53

ŁukaszCiupa napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Bezobjawowy też zaraża.
Dlatego w bonusie ma kwarantannę.
Podobnie jak zaszczepiony. :(

Z tego co wiadomo faktycznie: (badania z końcówki marca)

Wstępne badania dotyczące transmisji wirusa wśród zaszczepionych pokazują, że przeskok wirusa wyhamowuje bardzo mocno. Wśród domowników (czyli osób z którymi śpimy, jemy, dzielimy toaletę itd) jest to 30% szans względem stanu przed szczepienia. Natomiast szansa na reinfekcje graniczy z cudem - u 81 proc. do 100% badanych nie stwierdzono zarażenia gdy mieszkał z osobą zaszczepioną.

Źródło:
https://www.ecdc.europa.eu/en/publicati ... -infection
Ostatnio edytowano 21.05.2021 13:55 przez Inde, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.05.2021 13:54

ŁukaszCiupa napisał(a):

https://www.medonet.pl/porozmawiajmyosz ... 75961.html
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 21.05.2021 16:33

Bravik napisał(a):
croner napisał(a):Ale co bardziej złośliwy??? Jeśli coś masz do mnie, a zwłaszcza do bliskiej mi osoby??? (bezczelne to, ale świadczy tylko o Tobie. Ogarniasz co piszesz? Jak coś masz to pisz!!! Ale konkretnie - cytat i odpowiedź, a nie takie pierdu,pierdu...

Ochłoń i ogarnij czytanie ze zrozumieniem. To tyle. Nie chce mi się więcej polemizować z kimś w końskich okularach.

Czegóż to można po autorze postu się spodziewać. Nic mądrego. Porównywanie do końskich okularów, żenujące żeby nie powiedzieć chamskie. Bezczelność to jego dewiza na forum. Do czasu :papa:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 21.05.2021 17:19

Ural napisał(a):Czegóż to można po autorze postu się spodziewać. Nic mądrego. Porównywanie do końskich okularów, żenujące żeby nie powiedzieć chamskie. Bezczelność to jego dewiza na forum. Do czasu :papa:

Nie sądźcie, a nie będziecie sądzeni.
Słowo się rzekło ( kilka stron wstecz).
:papa:
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 22.05.2021 11:11

Wczoraj (21.05) w Niemczech podano 797.359 dawek szczepionek.
To ten żółty słupek po prawej.
impfung_o_b_05_21.png
Jeśli się mu dobrze przyjrzeć, to w górnej części widać dwa punkciki.
To Olga i boboo 8)
AstraZeneca.
Samopoczucie dobre, objawy dopiero dzisiaj... jak "jeden dzień przed grypą". Gorączki brak.
Druga dawka za 9 tygodni, czyli już po urlopie.
WojtekKRK
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WojtekKRK » 22.05.2021 12:41

Inde napisał(a):
ŁukaszCiupa napisał(a):

Z tego co wiadomo faktycznie: (badania z końcówki marca)

Wstępne badania dotyczące transmisji wirusa wśród zaszczepionych pokazują, że przeskok wirusa wyhamowuje bardzo mocno. Wśród domowników (czyli osób z którymi śpimy, jemy, dzielimy toaletę itd) jest to 30% szans względem stanu przed szczepienia. Natomiast szansa na reinfekcje graniczy z cudem - u 81 proc. do 100% badanych nie stwierdzono zarażenia gdy mieszkał z osobą zaszczepioną.

Źródło:
https://www.ecdc.europa.eu/en/publicati ... -infection
.

Dokładnie tak jest ...
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 22.05.2021 12:53

boboo napisał(a):Wczoraj (21.05) w Niemczech podano 797.359 dawek szczepionek.
To ten żółty słupek po prawej.
Jeśli się mu dobrze przyjrzeć, to w górnej części widać dwa punkciki.
To Olga i boboo 8)
AstraZeneca.
Samopoczucie dobre, objawy dopiero dzisiaj... jak "jeden dzień przed grypą". Gorączki brak.

Czyli jednak Niemcy przeprosiły się z Zenecą.
Zdrówka dla obojga. :wink:
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 22.05.2021 15:16

Dziękujemy :D
Doszedł jeden objaw: drzemka poobiednia była godzinkę dłuższa :lol:

Co do przeprosin z "AZ" to chyba nie takie proste.
Na parę dni zawieszono (politycznie) szczepienia (po "trombozach") potem po porównaniu statystyk i braku poparcia tej decyzji przez EMA i RKI znowu dopuszczono.
Ale jeśli dobrze pamiętam, to kontraktu nie przedłużono. Czyli nie ma nowych zamówień (dla EU).
To, co się teraz "wyszczepia" i planuje na drugą dawkę jest jeszcze ze starego kontraktu.
A kontraku nie przedłużono nie z powodu "trombozy", tylko z powodu niedotrzymywania terminów i ilości przez "AZ".

To tyle co wiem z "pierwszych stron gazet".
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 22.05.2021 15:30

boboo napisał(a):To ten żółty słupek po prawej.
To Olga i boboo 8)
AstraZeneca.

Dużo zdrówka :D
Witamy na pokładzie i pozdrawiamy :papa:
pavlo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pavlo » 22.05.2021 16:05

Zastanawia mnie w tym wątku jedna rzecz:
Argumentacja do szczepień dotyczy czasu teraźniejszego i na nich tu obecni dyskutanci się opierają.
Zastanawia mnie to dlatego, że koniec badań klinicznych nad szczepionkami zakończy się najwcześniej pod koniec 2024 roku.(to i tak jest krótko). Nie znamy zatem, jaki będzie wynik końcowy tych badań.
Kolejna zagadka: dlaczego mówi się o szczepionce jako jedynym panaceum? Czy nie istnieją inne sposoby?
Zastanawia mnie też to, że Brytyjczycy zaczynają eksperymenty z mieszanym systemem stosowania szczepionek, mimo że obecne szczepionki nie zakończyły jeszcze procesu badań klinicznych.
TYm bardziej to zastanawiające dla mnie, że czasie kiedy masowo propaguje się szczepienia, są już analizy, które wskazują na możliwe poważne i nieodwracalne zmiany w organiźmie. Wszystko zmienne osobniczo.

W najwyższym stopniu cenię świat medycyny i jej osiągnięcia, podobnie jak cały świat nauki.
Pytanie, czy nie za wcześnie ktoś nacisnął START i rakieta poszła w kosmos bez sprawdzenia wszystkiego.

Na koniec powiem tak; szczepieni jedną dawką, dwoma dawkami, czy nie szczepieni bądźcie bardzo dociekliwi.
Po ciężkiej walce o życie mojego syna (nie covid-19), wiem że moja dociekliwość miała wielki sens.
Ja i moja rodzina jesteśmy po przejściu tej paskudy. Jak tylko dowiedzieliśmy się, że covid-19 jest w Polsce podkręcaliśmy nasze organizmy do samoobrony. Covid-19 był u nas, ale szybko poszedł sobie. Nadal jednak trzeba dbać o pożądny system autoimmunologiczny.

Zdrowia życzę,
Paweł
Gonzales
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gonzales » 22.05.2021 16:27

pavlo napisał(a):Kolejna zagadka: dlaczego mówi się o szczepionce jako jedynym panaceum? Czy nie istnieją inne sposoby?ł

No właśnie jak do tej pory nie ma nic innego. A co do szczepionek to wystarczy zobaczyć co słychać w takim Izraelu. Dwa dni temu było tam 24 potwierdzone przypadki zakażeń a kraj wrócił już prawie całkowicie do "normalności"..
Można też podać przykład Włoch gdzie wśród kilkunastu milionów zaszczepionych nie stwierdzono z powodu covidu
żadnego zachorowania wymagającego hospitalizacji, żadnego ciężkiego przebiegu zakażenia ani żadnego zgonu.
Wnioski nasuwają się same.

Moje dzieci dzisiaj pojechały się zaszczepić z Małopolski na Podkarpacie do Ropczyc. Parking przy punkcie szczepień w 3/4 wypełniony samochodami posiadającymi na tablicy rejestracyjnej literę K jako pierwszą. I na tej informacji poprzestanę :( :( :(

Pozdrowienia.;)
pavlo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pavlo » 22.05.2021 16:33

W moim poście kładę mocny nacisk na przyszłość. Teraźniejszość wygląda OK, no może prawie OK.
Gonzales
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gonzales » 22.05.2021 16:37

pavlo napisał(a):W moim poście kładę mocny nacisk na przyszłość. Teraźniejszość wygląda OK, no może prawie OK.

Niestety działać trzeba tu i teraz a nie w przyszłości.

Pozdrowienia.;)
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 22.05.2021 16:44

Habanero napisał(a):Dużo zdrówka :D
Witamy na pokładzie i pozdrawiamy :papa:
Dziękujemy pięknie.
Ale na urlop i tak z testami przyjdzie nam jechać (choć szczepieniu absolutnie nie przyświecała myśl o urlopie).

Echhh, chciałoby się znowu Wam nakruszyć na stole jakimś ciastem :lol:
pavlo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pavlo » 22.05.2021 16:46

Działać tu i teraz, jak najbardziej zgadzam się. Czy tylko szczepionką???
Przyszłość należy mieć jednak na uwadze.
Jeszcze raz powtórzę trzeba być dociekliwym.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

COVID - szczepionka - strona 122
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone