Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

COVID - szczepionka

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
croner
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) croner » 20.05.2021 21:42

Do Bravika:

croner napisał(a):
boboo napisał(a):Aby szczepionka była skuteczna, musi wywołać "małą chorobę".
Inaczej organizm nie nauczy się rozpoznawać wroga.
Przy 7 miliardach różnych genotypów (w tym z wadami/brakami), wręcz niemożliwym jest zrobić wszystkim dobrze.
Zawsze będzie "na kogoś bęc".
Pytanie brzmi:
jak zareagowałby ów "bęcnięty" na naturalnego wirusa w przyzwoitej dawce, będąc w niezaszczepionym stanie?

Twoja teza jak najbardziej trafiona (logiczne i mądre rozumowanie). Ale teraz popatrz inaczej... "ów bęcniety" przy odrobinie szczęścia nie musiałby się zetknąć z wirusem nigdy..., a Ty w ten sposób rzucasz delikwenta od razu na głęboką wodę i ten niestety tonie. Tylko proszę nie pisz, że to jeden na milion, no i w imię lepszej racji. Ten jeden dla siebie samego (i swoich najbliższych) jest najważniejszy naświecie...
Uważam, że nikt do końca nie wie jak zareaguje na szczepienie, ale są tacy, którzy przed powinni sie dwa (lub dwanaście) razy zastanowić.
Co do samych szczepień jestem jak najbardziej za, ale proszę podkreślajcie w swojej argumentacji, że mogą być osoby, które mają przciwwskazania i jednak powinny być szczególnie ostrożne. Nie można takich ludzi poddawać żadnej presji, żadnej... Oczywiście chodzi o osoby, które są świadome podwyższonego ryzyka, a nie "wyznawców teorii"...
PS.

Przeczytaj jeszcze raz co napisałem, bo każesz mi czytać wątek, ale sam nie czytasz, co było napisane stronę wcześniej...
Zwyczajnie piszesz... by pisać.
Ostatnio edytowano 21.05.2021 23:34 przez croner, łącznie edytowano 1 raz
croner
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) croner » 20.05.2021 21:46

Bravik napisał(a):
croner napisał(a):Chorujesz onkologicznie?

Nie znam Cię na tyle, żeby ujawniać Ci dane wrażliwe. Ba, nie znam Cię w ogóle...

croner napisał(a):Jeśli jesteś onkologiczny to chyba zdajesz sobie sprawę, że nie tylko w obliczu COVID, każdy taki pacjent narażony jest wielokrotnie bardziej na wszelakie obciążenia?

Tacy pacjenci chwytają się każdej możliwości, by dać sobie szansę ...

...
Ostatnio edytowano 21.05.2021 23:33 przez croner, łącznie edytowano 2 razy
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 20.05.2021 21:51

Co jest, co to za zbiegowisko. Co tu na forum za konfabulacje się dzieją. Hola, hola niech nikt nikomu nie próbuje udowadniać swojej jedynie poprawnej i słusznej racji. Rozejść się obywatele. Dość tej polemiki.
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 20.05.2021 21:54

...
Ostatnio edytowano 21.05.2021 23:30 przez Bravik, łącznie edytowano 2 razy
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 20.05.2021 21:58

croner napisał(a):ale przekonaj pacjenta onkologicznego, żeby się zaszczepił, choć nie wie czy takie szczepienie przeżyje. Albo powiedz mu, że pomimo, iż się póki co dobrze czuje

No ja znam takich co w zeszłym roku bali się aby przy okazji problemów nowotworowych nie złapać jeszcze koronki. Myślę że większość z nich chętnie skorzysta i się zaszczepi.

croner napisał(a):to nie może jechać np. do Chorwacji, bo jest nieszczepiony i stwarza zagrożenie dla innych... Choćby to była ostatnia rzecz, która da mu radość w tym życiu.

Co zrobić. Jest pandemia, są obostrzenia. Jak chce jechać to wie co musi zrobić.

croner napisał(a):A ja mam w najbliższej rodzinie - druga dawa Pfizera (po pierwszej średnie powikłania) po drugiej duże nadciśnienie i duże problemy z oddychaniem, zakończone hospitalizacją. I co powiesz, że ktoś to sobie wymyślił???

A zastanawiałeś się jak by się jego przygoda bezpośrednio z covidem skończyła?

Ural napisał(a):Co jest, co to za zbiegowisko. Co tu na forum za konfabulacje się dzieją. Hola, hola niech nikt nikomu nie próbuje udowadniać swojej jedynie poprawnej i słusznej racji. Rozejść się obywatele. Dość tej polemiki.

Nowy mod czy co?
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 20.05.2021 22:00

croner napisał(a):Dla tego uważasz,

Na tym forum dbamy o język polski, dlatego zwracaj uwagę na tekst ;)
croner
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) croner » 20.05.2021 22:07

empire13 napisał(a):
croner napisał(a):ale przekonaj pacjenta onkologicznego, żeby się zaszczepił, choć nie wie czy takie szczepienie przeżyje. Albo powiedz mu, że pomimo, iż się póki co dobrze czuje

No ja znam takich co w zeszłym roku bali się aby przy okazji problemów nowotworowych nie złapać jeszcze koronki. Myślę że większość z nich chętnie skorzysta i się zaszczepi.

croner napisał(a):to nie może jechać np. do Chorwacji, bo jest nieszczepiony i stwarza zagrożenie dla innych... Choćby to była ostatnia rzecz, która da mu radość w tym życiu.

Co zrobić. Jest pandemia, są obostrzenia. Jak chce jechać to wie co musi zrobić.

croner napisał(a):A ja mam w najbliższej rodzinie - druga dawa Pfizera (po pierwszej średnie powikłania) po drugiej duże nadciśnienie i duże problemy z oddychaniem, zakończone hospitalizacją. I co powiesz, że ktoś to sobie wymyślił???

A zastanawiałeś się jak by się jego przygoda bezpośrednio z covidem skończyła?

Ural napisał(a):Co jest, co to za zbiegowisko. Co tu na forum za konfabulacje się dzieją. Hola, hola niech nikt nikomu nie próbuje udowadniać swojej jedynie poprawnej i słusznej racji. Rozejść się obywatele. Dość tej polemiki.

Nowy mod czy co?

Uczył Marcin Marcina!
Wiem, że OT, ale jak taki mądrala jesteś, to dbaj o przecinki.
Teraz masz zadanie domowe i wstaw brakujące przecinki, aby Twoje wypowiedzi miały sens:

* No ja znam takich co w zeszłym roku bali się aby przy okazji problemów nowotworowych nie złapać jeszcze koronki. Myślę że większość z nich chętnie skorzysta i się zaszczepi.

* Co zrobić. Jest pandemia, są obostrzenia. Jak chce jechać to wie co musi zrobić.

* A zastanawiałeś się jak by się jego przygoda bezpośrednio z covidem skończyła?
Ostatnio edytowano 21.05.2021 23:40 przez croner, łącznie edytowano 6 razy
croner
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) croner » 20.05.2021 22:10

Bravik napisał(a):Współczuję, ale co w związku z tym? Dlatego mamy się nie szczepić? I odradzać to innym?.

Gdzie napisałem, żeby się nieszczepić??? I odradzam innym??? (wszystkim?, czy konkretnym osobom? Jednej, dwum, trzem, ale nie wszystkim!!! Co ty sugerujesz???)
Bravik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 20.05.2021 22:16

....
Ostatnio edytowano 21.05.2021 23:41 przez Bravik, łącznie edytowano 1 raz
croner
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) croner » 20.05.2021 22:22

....
Ostatnio edytowano 21.05.2021 23:42 przez croner, łącznie edytowano 2 razy
J.Kowalski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) J.Kowalski » 20.05.2021 22:25

........
Ostatnio edytowano 21.05.2021 08:21 przez J.Kowalski, łącznie edytowano 2 razy
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 20.05.2021 22:31

"Dobrze zrozumiana nauka chroni człowieka przed pychą, gdyż ukazuje mu jego granice."
Bravik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 20.05.2021 22:32

...
Ostatnio edytowano 21.05.2021 23:31 przez Bravik, łącznie edytowano 3 razy
croner
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) croner » 20.05.2021 22:45

....
Ostatnio edytowano 21.05.2021 23:37 przez croner, łącznie edytowano 3 razy
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 20.05.2021 22:51

résumé...
"Każdy wielki myśliciel jest głupcem dla innego wielkiego myśliciela."
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

COVID - szczepionka - strona 120
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone