Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

COVID - szczepionka

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 20.05.2021 10:49

Kiepura napisał(a):Szczepionki nie są do końca przebadane. Nie znamy ich długofalowym skutków dla zdrowia poszczególnych ludzi.

W takim razie za ile lat będą na tyle przebadane aby zaryzykować i się zaszczepić? Czekać dwa lata czy może dwadzieścia?
Inde
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Inde » 20.05.2021 11:24

empire13 napisał(a):
Kiepura napisał(a):Szczepionki nie są do końca przebadane. Nie znamy ich długofalowym skutków dla zdrowia poszczególnych ludzi.

W takim razie za ile lat będą na tyle przebadane aby zaryzykować i się zaszczepić? Czekać dwa lata czy może dwadzieścia?

Nie potrzeba ani dwóch lat ani też dwudziestu :) Nad preparatem na bazie mRNA, który mamy dzisiaj od firm Pfizer i Moderna myślano już przy "okazji" pojawienia wirusa SARS (SARS-CoV-1) w Chinach w 2002 roku, a prace z nim związane zaczęto przy Japońskiej epidemii wirusa MEV-1 w 2011. Zresztą nad mRNA pracuje się nie tylko przy ludzkich wirusach. Samo znaczenie mRNA jest w biologii znane od bardzo dawna. Powstały na ten temat setki prac naukowych, także w Polsce. Ba! W 2006 pisano z tego prace magisterskie ;) Natomiast szczepionka firmy Jonson & Jonson to odpowiednio zmodyfikowany (pod SARS-CoV-2) preparat, którym zwalczono epidemię wirusa Eboli w 2016. Myślę, że to o wiele lepiej przebadane środki na przykład od setek suplementów diety, którymi faszeruje się społeczeństwo. ;) Dużo zdrówka everyone! :papa:
Gonzales
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gonzales » 20.05.2021 11:38

empire13 napisał(a):

Ciekawe czy ci którzy szczepią się na grypę a co rok ta szczepionka ma inny skład nie czekają na sprawdzenie długofalowych skutków tej szczepionki dla ich zdrowia :lol:

A tak dla przypomnienia jak to drzewiej bywało historia czarnej ospy z czasów "komuny".

https://wydarzenia.interia.pl/historia/news-czarna-ospa-we-wroclawiu-jak-w-1963-r-zaszczepiono-osiem-mln,nId,4974178

Wtedy nikt nie kontestował zasadności szczepienia, skuteczności szczepionki, jej składu itp. Nie podawano informacji ile było NOPów, ile osób zmarło na skutek szczepienia (dzisiaj te archiwalne dane są dostępne). Był przymus i tyle. Ówczesna władza uznała że jest tylko jeden sposób na poskromienie epidemii i nie patyczkowano się z nikim.
Dzisiaj mamy dostęp do pełnej informacji (choć wielu uważa ze prawda jest ukrywana) i każdy może zrobić jak uważa. Jednakże należy mieć na względzie że podjęcie decyzji o nie szczepieniu się może przełożyć się na życie i zdrowie wszystkich z którymi stykamy się na co dzień. Ale kto by się tam martwił innymi :(

Pozdrowienia.;)
Ostatnio edytowano 20.05.2021 12:07 przez Gonzales, łącznie edytowano 1 raz
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 20.05.2021 11:53

Inde napisał(a):
empire13 napisał(a):

Nie potrzeba ani dwóch lat ani też dwudziestu :) Nad preparatem na bazie mRNA, który mamy dzisiaj od firm Pfizer i Moderna myślano już przy "okazji" pojawienia wirusa SARS (SARS-CoV-1) w Chinach w 2002 roku, a prace z nim związane zaczęto przy Japońskiej epidemii wirusa MEV-1 w 2011. Zresztą nad mRNA pracuje się nie tylko przy ludzkich wirusach. Samo znaczenie mRNA jest w biologii znane od bardzo dawna. Powstały na ten temat setki prac naukowych, także w Polsce. Ba! W 2006 pisano z tego prace magisterskie ;) Natomiast szczepionka firmy Jonson & Jonson to odpowiednio zmodyfikowany (pod SARS-CoV-2) preparat, którym zwalczono epidemię wirusa Eboli w 2016. Myślę, że to o wiele lepiej przebadane środki na przykład od setek suplementów diety, którymi faszeruje się społeczeństwo. ;) Dużo zdrówka everyone! :papa:

No ja to wiem ale chciałem uzyskać info od antyszczepionkowców, którzy podobno nie ulegają teoriom spiskowym.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 20.05.2021 11:55

Gonzales napisał(a):Ciekawe ze ci którzy szczepią się na grypę a co rok ta szczepionka ma inny skład nie czekają na sprawdzenie długofalowych skutków tej szczepionki dla ich zdrowia :lol:

Zakładasz że ktoś taki szczepił się kiedykolwiek na grypę? 8O
Gonzales
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gonzales » 20.05.2021 12:09

empire13 napisał(a):
Gonzales napisał(a):Ciekawe ze ci którzy szczepią się na grypę a co rok ta szczepionka ma inny skład nie czekają na sprawdzenie długofalowych skutków tej szczepionki dla ich zdrowia :lol:

Zakładasz że ktoś taki szczepił się kiedykolwiek na grypę? 8O

Mea culpa, mea culpa :oops: :oops: :oops: . Wkradł się mały błąd. Miało być "Ciekawe czy ci którzy szczepią się na grypę".
Już poprawione. Dziękuję za czujność :papa:

Pozdrowienia.;)
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 20.05.2021 13:10

Gonzales napisał(a):
I tak jeszcze całkiem na marginesie.

Kiepura napisał(a):Bez urazy, ale dla mnie postawa "nie szczepie się, bo będę miał chipa" nie specjalnie różni się od postawy "szczepię się bo, inaczej nie pojadę do Chorwacji".

Naprawdę nie widzisz różnicy między zachowaniem racjonalnym a irracjonalnym? Motywację pozostawiam na boku.

Ale w tym zdaniu chodziło tylko i wyłącznie o motywacje. :roll:

To czy coś jest racjonalnym działaniem czy nie to kwestia subiektywnej oceny w danym momencie dziejów. Dla mnie w tej chwili racjonalnym działaniem jest szczepienie się, ale nie wiem czy za dwa lub pięć lat nie uznam tego za błąd.

Nie pisałem o racjonalności ale o motywacjach. Zapewne bardzo się tu narażę (nie pierwszy raz zresztą), ale dla mnie motywacja "szczepię się bo, inaczej nie pojadę do Chorwacji" jest nawet gorsza od "nie szczepie się, bo będę miał chipa". Ta druga opcja wynika przynajmniej z jakiś przesłanek, mniejsza z tym, że ja je uznaje za głupie.
Jeszcze raz. Piszę o motywacjach, nie działaniu.

Inde napisał(a):
empire13 napisał(a):

Fajno, że pracowali, pracują i pracować będą.
Konkrety. Jest ktoś w stanie podać informację, dokument, dopuszczenie (inne niż warunkowe), artykuł w którym mówi się, że proces badań został zakończony we wszystkich aspektach a skutki użycia tych szczepionek są przebadane. Chętnie się uspokoję.

Nie mam syndromu wyparcia, nie przystąpiłem do sekty* "szczepionkowców". Podjąłem ryzyko i nie będę twierdził, że wszystko jest OK. To co napisałeś jest jednym z przyczynków do podjęcia decyzji, ale nie gwarancją jej słuszności. Ja podjąłem decyzję, że się szczepie, ale rozumiem tych którzy mają wątpliwości.
Można ich przekonywać, ale nie obrażać.

A swoją drogą, jak chodzi o zdrowie, to te decyzje się różnie układają.
Niewielu znam "sceptyków", ale większość z nich na co dzień ma raczej poglądy dość "postępowe". Ot, taki paradoks. Przynajmniej u mnie.

A w temacie. Drugi fajzer minął bezproblemowo. Może tylko to tylko placebo było... :D

* Celem wyjaśnienia - chodzi o sposób myślenia nie dopuszczający żadnych wątpliwości, a nie że ktoś konkretny, czy Ci co się zaszczepili należą do jakieś sekty.
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 20.05.2021 16:22

Żona już po drugiej Zenece . Druga dawka po niecałych trzech tygodniach od zwolnienia z izolacji po Covidzie. Wczoraj wieczorem ból mięśni i głowy, dziś już w pracy. Do mojego drugiego Pfizera jeszcze dwa tygodnie.
Damian_80
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Damian_80 » 20.05.2021 17:22

Kiepura napisał(a):
Gonzales napisał(a):
...

Fajno, że pracowali, pracują i pracować będą.
Konkrety. Jest ktoś w stanie podać informację, dokument, dopuszczenie (inne niż warunkowe), artykuł w którym mówi się, że proces badań został zakończony we wszystkich aspektach a skutki użycia tych szczepionek są przebadane. Chętnie się uspokoję.

...

Kupujemy w 100% przetestowane samochody, sprzęt elektroniczny, oprogramowanie, żywność... Każde z nich jest w 100% idealne, nie wymaga żadnych poprawek, jest zdrowe (żywność)... Koncerny farmaceutyczne mają mega budżety. Nie wypuszczą nic, co mogłoby im zaszkodzić w jakikolwiek sposób, bo media (z ogromną pomocą konkurentów) by ich "zjadły". Oni na szczepionkach zarobią mniej, niż mogliby zarobić na leczeniu nas. Właśnie dlatego, że mamy kilku producentów i wariantów szczepionek, nie boję się szczepić. Wolę "przecierpieć" skutki uboczne (nawet długofalowe), żeby jak najbardziej stłumić rozwój wirusa, bo mało niezaszczepionych = mniejsza "ilość" wirusa w obiegu = mniejsza szansa na mutacje. Jeżeli zmutuje tak, że zacznie ubijać dzieci, to będziemy wszyscy żałować i wtedy nasze "długofalowe skutki uboczne" to przy tym będzie "pikuś".
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 20.05.2021 17:42

@Kiepura,
masz w avatarze podobiznę człowieka, który mimo swojej mądrości, intuicji i inteligencji, do końca swojego życia nie wierzył w pewne procesy w jednej z gałęzi fizyki.
A owe procesy mają się dziś świetnie, działają, że hoho.

Aby szczepionka była skuteczna, musi wywołać "małą chorobę".
Inaczej organizm nie nauczy się rozpoznawać wroga.
Przy 7 miliardach różnych genotypów (w tym z wadami/brakami), wręcz niemożliwym jest zrobić wszystkim dobrze.
Zawsze będzie "na kogoś bęc".
Pytanie brzmi:
jak zareagowałby ów "bęcnięty" na naturalnego wirusa w przyzwoitej dawce, będąc w niezaszczepionym stanie?
croner
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) croner » 20.05.2021 19:15

boboo napisał(a):Aby szczepionka była skuteczna, musi wywołać "małą chorobę".
Inaczej organizm nie nauczy się rozpoznawać wroga.
Przy 7 miliardach różnych genotypów (w tym z wadami/brakami), wręcz niemożliwym jest zrobić wszystkim dobrze.
Zawsze będzie "na kogoś bęc".
Pytanie brzmi:
jak zareagowałby ów "bęcnięty" na naturalnego wirusa w przyzwoitej dawce, będąc w niezaszczepionym stanie?

Twoja teza jak najbardziej trafiona (logiczne i mądre rozumowanie). Ale teraz popatrz inaczej... "ów bęcniety" przy odrobinie szczęścia nie musiałby się zetknąć z wirusem nigdy..., a Ty w ten sposób rzucasz delikwenta od razu na głęboką wodę i ten niestety tonie. Tylko proszę nie pisz, że to jeden na milion, no i w imię lepszej racji. Ten jeden dla siebie samego (i swoich najbliższych) jest najważniejszy naświecie...
Uważam, że nikt do końca nie wie jak zareaguje na szczepienie, ale są tacy, którzy przed powinni sie dwa (lub dwanaście) razy zastanowić.
Co do samych szczepień jestem jak najbardziej za, ale proszę podkreślajcie w swojej argumentacji, że mogą być osoby, które mają przciwwskazania i jednak powinny być szczególnie ostrożne. Nie można takich ludzi poddawać żadnej presji, żadnej... Oczywiście chodzi o osoby, które są świadome podwyższonego ryzyka, a nie "wyznawców teorii"...
PS.
Chciałbyś być "bęcnięty"?
Ostatnio edytowano 20.05.2021 19:35 przez croner, łącznie edytowano 1 raz
Gonzales
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gonzales » 20.05.2021 19:34

croner napisał(a):Chciałbyś być "bęcnięty"?

Codziennie na drogach (nie ze swojej winy !!!) ginie kilka, kilkanaście bądź kilkadziesiąt nawet osób. I mimo tego codziennie miliony wyjeżdżają na drogi nie mogąc być pewnym czy wrócą do domu.

Pozdrowienia.;)
croner
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) croner » 20.05.2021 19:39

Codziennie na drogach (nie ze swojej winy !!!) ginie kilka, kilkanaście bądź kilkadziesiąt nawet osób. I mimo tego codziennie miliony wyjeżdżają na drogi nie mogąc być pewnym czy wrócą do domu.

Pozdrowienia.;)

Pełna zgoda. Tylko jeśli nie chcesz wyjechać na drogę, to nikt na forum nie mówi Ci, że jesteś taki albo taki...
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 20.05.2021 19:41

croner napisał(a):PS.
Chciałbyś być "bęcnięty"?
Pogodziłem się z tym, że pewnego dnia (może jutro, może za 30 lat...) osiągnę równowagę termodynamiczną z otoczeniem i... potrafię (dobrze i wesoło) żyć z tą świadomością.
Dwa razy byłem blisko, bliziutko.
Czy chciałbym być "bęcnięty"? Z chęcią to nie ma nic wspólnego.
Podobnie nie chciałbym jutro "zarobić sztachetą w łeb". Lecz nie wiem czy jakiś Kuba-R zza węgła nie wyskoczy.
Ale...
croner napisał(a):przy odrobinie szczęścia nie musiałby się zetknąć z wirusem nigdy
mój ulubiony virusolog Drosten powiedział niedawno (on należy do tych, którzy wiedzą co mówią), że "Cov-2" stanie się (a w sumie już prawie jest) endemiczny.
Oznacza to, że prędzej czy później (okres ocenił tak do około dwóch lat od "dziś") dostanie go każdy.
Jedyne pytanie: jak organizm będzie przygotowany na jego przyjęcie i jaką ilość wirusa otrzyma?
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 20.05.2021 19:51

croner napisał(a):

Pozdrowienia.;)

Pełna zgoda. Tylko jeśli nie chcesz wyjechać na drogę, to nikt na forum nie mówi Ci, że jesteś taki albo taki...

Może dlatego, że się z tym po forach nie obnosi i nie namawia innych np. na utylizację samochodów? Bo samochody to samo złoooo...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

COVID - szczepionka - strona 118
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone