Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

COVID - szczepionka

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 19.05.2021 10:18

Kiepura napisał(a):
Wpisz w wyszukiwarce tylko Norwegia i Oslo :D
Wyskakuje mi Ambasada i wszystkie szczegóły :mrgreen:

...zrobiłem tak jak poradziłeś i za 'entym' razem się pojawiło...
Screenshot_20210519-093846_Chrome.jpg

...to oczywiście nie big deal, pisząc ambasada jest adres konsulatu, ale grunt że potwierdzą.
Dzięki
* Wykorzystałem mistyczne 'dwójki' i otrzymałem info że faktycznie szczepią Polaków mieszkających za granicą, bez polskiego ubezp. spół., adresu itd., ba...pani nawet od razu chciała mnie zapisać..
...no to jeszcze dodzwonić się do konsulatu.
pozdro
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 19.05.2021 10:32

anakin napisał(a):
Kiepura napisał(a):Swoją drogą widzę, że powstał ciekawy test dla moderacji :mrgreen:
Jej postawa w tej sprawie dużo wyjaśni w temacie przyszłości forum.

Ja bym prosił o rozwinięcie tematu.
Trochę wątków się tu już przewija, dlatego chciałbym mieć trochę więcej informacji. :mrgreen:

No ja w sensie, że w tym temacie :lol:
Gonzales
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gonzales » 19.05.2021 10:44

Kiepura napisał(a):
Gonzales napisał(a):Smutne że wśród nas są tacy (i jest to bardzo duża grupa) którym bliżej do średniowiecza niż do XXI wieku :cry:
Smutne jest wzajemne obrzucanie się inwektywami. Zwłaszcza w sytuacji gdy żadna ze stron nie ma do końca racji.

Widzę ze zostałem troszkę źle zrozumiany (przynajmniej tak mi się wydaje). Nie było moim zamiarem obrażanie kogokolwiek a na myśli miałem nie użytkowników stricte tego forum ale wszystkich zamieszkujących nasz piękny kraj (o naszej planecie nie będę się rozpisywał).
Nie brakuje wśród nas (zwracam uwagę że tu odnoszę się znowu do wszystkich mieszkańców naszej krainy) wierzących np. że ziemia jest płaska, że ludzie na księżycu to ściema, że nie było holokaustu, że jaszczury z kosmosu przejęły władzę nad ludźmi i można by tak wymieniać do znudzenia. Każdy ma oczywiście prawo wierzyć w co tam uważa i nikomu nic do tego. I o ile wymienione prze zemnie poglądy są raczej nieszkodliwe to odkąd zaczęła się pandemia rozpoczął się zmasowany atak na wiedzę , naukę i dorobek wielu pokoleń . A to już nie jest tak zabawne bowiem ta nagonka, rozpowszechnianie fake-newsów itd jest wielkim zagrożeniem dla nas wszystkich nie tylko w sensie zdrowia ogółu ale naszej wspólnej bliższej i dalszej przyszłości.

I tak jeszcze całkiem na marginesie.

Kiepura napisał(a):Bez urazy, ale dla mnie postawa "nie szczepie się, bo będę miał chipa" nie specjalnie różni się od postawy "szczepię się bo, inaczej nie pojadę do Chorwacji".

Naprawdę nie widzisz różnicy między zachowaniem racjonalnym a irracjonalnym? Motywację pozostawiam na boku.

Pozdrowienia.;)
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 19.05.2021 11:53

Kiepura napisał(a):Pomijając różne teorie spiskowe oraz argumentacje typu...

Obawiam się, że się nie zrozumieliśmy, bo ja właśnie nie pomijam teorii spiskowych, ponieważ one wywołują spustoszenie informacyjne, a to z kolei wywołuje u wielu konsternację.
Kiepura napisał(a):Szczepionki nie są do końca przebadane. Nie znamy ich długofalowym skutków dla zdrowia poszczególnych ludzi. Każdy podejmuje własną decyzję, kierując się wyborem mniejszego ryzyka rozważając wszystkie za i przeciw.

Zdaje sobie z tego sprawę, sam rozważałem "za i przeciw" i nie brałem pod uwagę jako argumentu "za" wyjazdu na wakacje. W rodzinie i wśród znajomych mam osoby - o czym już pisałem - które podjęły decyzję, że nie zaszczepią się i potrafią przedstawić argumenty oparte głownie na konsultacji medycznej, a nie na promowanym przez historyka Krajskiego planie masonów.
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 19.05.2021 12:14

jestem po "kompletnym" szczepieniu
ale mi się odwidziało,
mam pytanie ,czy można się gdzieś "odszczepić" ?
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 19.05.2021 12:18

Nie mam zamiaru zajmować się ani jednym, ani drugim.
Ja w tej wypowiedzi nie widzę żadnego 119 czy 257 kk.
Ale jeżeli ktoś widzi tu przestępstwo, powinien zawiadomić odpowiednie organy.
Ba, nawet ma obowiązek to zrobić, pod groźbą odpowiedzialności karnej.
p_majer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) p_majer » 19.05.2021 12:31

599 napisał(a):jestem po "kompletnym" szczepieniu
ale mi się odwidziało,
mam pytanie ,czy można się gdzieś "odszczepić" ?

Tak, oczywiście.
W każdym powiecie są utworzone Punkty Odszczepień.
Zgodnie z procedurą pielęgniarka wbija igłę z pustą strzykawką w miejsce, w które wcześniej była podana szczepionka i pobiera odpowiednią ilość materiału.
Jeśli szczepionka była dwudawkowa - oczywiście procedura ta musi być powtórzona po upływie 35 dni.
Odzyskane w ten sposób szczepionki po wymianie igły mogą być ponownie wykorzystane
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 19.05.2021 12:37

p_majer napisał(a):,,,,,,,,,,,,,,,
Tak, oczywiście.
W każdym powiecie są utworzone Punkty Odszczepień.
Zgodnie z procedurą pielęgniarka wbija igłę z pustą strzykawką w miejsce, w które wcześniej była podana szczepionka i pobiera odpowiednią ilość materiału.
Jeśli szczepionka była dwudawkowa - oczywiście procedura ta musi być powtórzona po upływie 35 dni.
Odzyskane w ten sposób szczepionki po wymianie igły mogą być ponownie wykorzystane

bardzo dziękuję za konkretną odpowiedz,
na taką liczyłem,
jest jeszcze jeden powód że chcę się "odszczepić",
Fazer nie jest kompatybilny z moim telefonem,
o kant d...... taką szczepionkę,
:wink:
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 19.05.2021 12:40

Musi być chińska szczepionka kompatybilna a (C)hu*ałejem :mrgreen:
p_majer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) p_majer » 19.05.2021 12:41

No to ja miałem więcej szczęścia - już po pierwszej dawce Fazera uzyskałem pełną kompatybilność z telefonem.
Jak na razie jedyny efekt uboczny, który zaobserwowałem to drobne zakłócanie fal radiowych w odbiorniku samochodowym, ale to podobno ustaje po poświęceniu auta.
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 19.05.2021 12:51

p_majer napisał(a):drobne zakłócanie fal radiowych w odbiorniku samochodowym, ale to podobno ustaje po poświęceniu auta.

Czym? Chyba, że płynem dezynfekującym, który teraz w kościołach zastąpił wodę święconą... :roll:
J.Kowalski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) J.Kowalski » 19.05.2021 12:52

Gonzales napisał(a):
Kiepura napisał(a):Bez urazy, ale dla mnie postawa "nie szczepie się, bo będę miał chipa" nie specjalnie różni się od postawy "szczepię się bo, inaczej nie pojadę do Chorwacji".

Naprawdę nie widzisz różnicy między zachowaniem racjonalnym a irracjonalnym? Motywację pozostawiam na boku.

Bardzo ważne spostrzeżenie.
ŁukaszCiupa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ŁukaszCiupa » 19.05.2021 12:56

Świetny temat do żartów. Yanush nie dawaj się podpuszczać!
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 19.05.2021 12:59

ŁukaszCiupa napisał(a):Świetny temat do żartów. Yanush nie dawaj się podpuszczać!

Tyle nam pozostało co się pośmiać :papa:
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 19.05.2021 13:48

Po pierwszej dawce Pfizera udało mi się połączyć z przelatującymi Starlinkami, niestety w trakcie padła transmisja danych. Mam nadzieją że z druga dawką nastąpi upgrade oprogramowania i problemy się rozwiążą. :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

COVID - szczepionka - strona 117
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone