napisał(a) Gonzales » 19.05.2021 10:44
Kiepura napisał(a):Gonzales napisał(a):Smutne że wśród nas są tacy (i jest to bardzo duża grupa) którym bliżej do średniowiecza niż do XXI wieku
Smutne jest wzajemne obrzucanie się inwektywami. Zwłaszcza w sytuacji gdy żadna ze stron nie ma do końca racji.
Widzę ze zostałem troszkę źle zrozumiany (przynajmniej tak mi się wydaje). Nie było moim zamiarem obrażanie kogokolwiek a na myśli miałem nie użytkowników stricte tego forum ale wszystkich zamieszkujących nasz piękny kraj (o naszej planecie nie będę się rozpisywał).
Nie brakuje wśród nas (zwracam uwagę że tu odnoszę się znowu do wszystkich mieszkańców naszej krainy) wierzących np. że ziemia jest płaska, że ludzie na księżycu to ściema, że nie było holokaustu, że jaszczury z kosmosu przejęły władzę nad ludźmi i można by tak wymieniać do znudzenia. Każdy ma oczywiście prawo wierzyć w co tam uważa i nikomu nic do tego. I o ile wymienione prze zemnie poglądy są raczej nieszkodliwe to odkąd zaczęła się pandemia rozpoczął się zmasowany atak na wiedzę , naukę i dorobek wielu pokoleń . A to już nie jest tak zabawne bowiem ta nagonka, rozpowszechnianie fake-newsów itd jest wielkim zagrożeniem dla nas wszystkich nie tylko w sensie zdrowia ogółu ale naszej wspólnej bliższej i dalszej przyszłości.
I tak jeszcze całkiem na marginesie.
Kiepura napisał(a):Bez urazy, ale dla mnie postawa "nie szczepie się, bo będę miał chipa" nie specjalnie różni się od postawy "szczepię się bo, inaczej nie pojadę do Chorwacji".
Naprawdę nie widzisz różnicy między zachowaniem racjonalnym a irracjonalnym? Motywację pozostawiam na boku.
Pozdrowienia.