sviva napisał(a):fly napisał(a):...jak ktoś szuka swojej szczepionki, to jest ona tutaj
https://wiadomosci.wp.pl/szczepienia-na ... 604737312a
najpierw rozdali JJ w weekend majowy i się doliczyć 700 000 szczepionek nie mogli a teraz sowieckiemu sajuzowi rozdadzą...
Pudelek napisał(a):Ten sowiecki sajuz codziennie spotykasz na ulicach i może i w pracy, więc dobrze, że będą zaszczepieni, zamiast być potencjalnym źródłem nowych mutacji.
marekkowalak napisał(a):Pudelek napisał(a):Ten sowiecki sajuz codziennie spotykasz na ulicach i może i w pracy, więc dobrze, że będą zaszczepieni, zamiast być potencjalnym źródłem nowych mutacji.
To niech się szczepią u siebie!!
Jakoś w Niemczech czy we Francji nikt polskich pracowników nie szczepi!
Ewentualnie niech Ukraińców i innych poszczepią, jak już będą rezerwy szczepionek, ale nie kosztem Polaków!
marekkowalak napisał(a):Ale jakim prawem mają teraz rozdawać szczepionki Ukraińcom, skoro jeszcze Polacy są niezaszczepieni????
Ministerstwo Zdrowia informuje, że w Polsce zaszczepić może się każdy obcokrajowiec: studenci, pracownicy naukowi, osoby z pozwoleniem na pracę, a także współmałżonkowie i dzieci obcokrajowców.
- Nikt nie musi mieć pozwolenia na pobyt stały, żeby zostać zaszczepionym. Szczepienia w Polsce przysługują każdemu: osobie ubezpieczonej i nieubezpieczonej, obywatelowi Polski i cudzoziemcowi - podkreślał w rozmowie z TVN rzecznik Ministerstwa Zdrowia Wojciech Andrusiewicz
Tak, brak słów...marekkowalak napisał(a):Mam nadzieję, że to jednak fake-news, bo jeśli nie, to brak słów....
marekkowalak napisał(a):sviva napisał(a):fly napisał(a):...jak ktoś szuka swojej szczepionki, to jest ona tutaj
https://wiadomosci.wp.pl/szczepienia-na ... 604737312a
najpierw rozdali JJ w weekend majowy i się doliczyć 700 000 szczepionek nie mogli a teraz sowieckiemu sajuzowi rozdadzą...
Majowy weekend jeszcze jakoś rozumiem, bo szczepiono naszych polskich obywateli....
Ale jakim prawem mają teraz rozdawać szczepionki Ukraińcom, skoro jeszcze Polacy są niezaszczepieni????
Mam nadzieję, że to jednak fake-news, bo jeśli nie, to brak słów....
marekkowalak napisał(a):Pudelek napisał(a):Ten sowiecki sajuz codziennie spotykasz na ulicach i może i w pracy, więc dobrze, że będą zaszczepieni, zamiast być potencjalnym źródłem nowych mutacji.
To niech się szczepią u siebie!!
Jakoś w Niemczech czy we Francji nikt polskich pracowników nie szczepi!
Ewentualnie niech Ukraińców i innych poszczepią, jak już będą rezerwy szczepionek, ale nie kosztem Polaków!
fly napisał(a):Z powodu dość znacznego opóźnienia w szczepieniach w Norge zacząłem się interesować czy nie mógłbym tego zrobić w Polsce, no i żonk, nie mam profilu zaufanego i nie mam konta w banku, nie mam polskiego numeru telefonu, więc nie da rady.
Żona ma profil, i nawet już dwa skierowania na tym e-coś tam, ale nie może z nich skorzystać bo ...nie ma polskiego telefonu.
Lawliet napisał(a):String napisał(a):Nie szczep się. Ale też zdeklaruj się, że jeśli w wyniku tej decyzji trafisz na OIOM i uda Ci się przeżyć, to zapłacisz fakturę za wszelkie procedury medyczne, które zostały zastosowane, aby uratować Ci życie
Ja mimo, że jestem po szczepieniu bardzo chętnie taką deklarację podpiszę, oczywiście pod warunkiem zwolnienia z płacenia obowiązkowej składki zdrowotnej. Wiesz może Kolego gdzie znajdę wzór takiego pisma, czy tylko tak rzucasz populistycznymi hasłami?
piekara114 napisał(a):fly napisał(a):Z powodu dość znacznego opóźnienia w szczepieniach w Norge zacząłem się interesować czy nie mógłbym tego zrobić w Polsce, no i żonk, nie mam profilu zaufanego i nie mam konta w banku, nie mam polskiego numeru telefonu, więc nie da rady.
Żona ma profil, i nawet już dwa skierowania na tym e-coś tam, ale nie może z nich skorzystać bo ...nie ma polskiego telefonu.
DA RADĘ. Wystarczy, że masz PESEL. Na szczepienie umówisz się telefonicznie, profil zaufany możesz założyć w konsulacie czy ambasadzie w Norwegii, a zaświadczenie o szczepieniu i kod QR dadzą ci w punkcie szczepień.
A żona może podać numer tel kogoś w Polsce z rodziny. Ja na swój numer umawiałam i siebie i teścia, to nie jest przeszkoda.
Nie chcę drążyć tego tematu.anakin napisał(a):Sugeruje zostawić ten temat w spokoju.
fly napisał(a):piekara114 napisał(a):fly napisał(a):Z powodu dość znacznego opóźnienia w szczepieniach w Norge zacząłem się interesować czy nie mógłbym tego zrobić w Polsce, no i żonk, nie mam profilu zaufanego i nie mam konta w banku, nie mam polskiego numeru telefonu, więc nie da rady.
DA RADĘ. Wystarczy, że masz PESEL. Na szczepienie umówisz się telefonicznie, profil zaufany możesz założyć w konsulacie czy ambasadzie w Norwegii, a zaświadczenie o szczepieniu i kod QR dadzą ci w punkcie szczepień.
A żona może podać numer tel kogoś w Polsce z rodziny. Ja na swój numer umawiałam i siebie i teścia, to nie jest przeszkoda.
....wchodzę na tą stronę, wypełniam, podaję numer tel. kom. siostry (nie była jeszcze szczepiona) generuje się 6cio cyfrowy kod, siostra mi go podaje, ja go wpisuje i...
W Konsulacie w Oslo https://secure.e-konsulat.gov.pl/inform ... acowki=197 prawdopodobnie nie jest to możliwe do załatwienia (upewnie się telefonicznie), A tmczasowy profil zaufany -pewnie utknę na numerze telefonu.
Jeśli dzwonisz z zagranicy, wybierz 22 62 62 989.
Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko