Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

COVID - szczepionka

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 18.05.2021 20:00

Ten sowiecki sajuz codziennie spotykasz na ulicach i może i w pracy, więc dobrze, że będą zaszczepieni, zamiast być potencjalnym źródłem nowych mutacji.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 18.05.2021 20:01

sviva napisał(a):
fly napisał(a):...jak ktoś szuka swojej szczepionki, to jest ona tutaj
https://wiadomosci.wp.pl/szczepienia-na ... 604737312a

najpierw rozdali JJ w weekend majowy i się doliczyć 700 000 szczepionek nie mogli a teraz sowieckiemu sajuzowi rozdadzą...

Majowy weekend jeszcze jakoś rozumiem, bo szczepiono naszych polskich obywateli....

Ale jakim prawem mają teraz rozdawać szczepionki Ukraińcom, skoro jeszcze Polacy są niezaszczepieni???? :roll: :roll: :roll:

Mam nadzieję, że to jednak fake-news, bo jeśli nie, to brak słów....
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 18.05.2021 20:02

Pudelek napisał(a):Ten sowiecki sajuz codziennie spotykasz na ulicach i może i w pracy, więc dobrze, że będą zaszczepieni, zamiast być potencjalnym źródłem nowych mutacji.

To niech się szczepią u siebie!!

Jakoś w Niemczech czy we Francji nikt polskich pracowników nie szczepi!

Ewentualnie niech Ukraińców i innych poszczepią, jak już będą rezerwy szczepionek, ale nie kosztem Polaków!
Grzesiekmw
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzesiekmw » 18.05.2021 20:04

A co mi tam! To i ja się "pochwalę" 14.05 z małżonką zaszczepiliśmy się JJ. Szczepienie umówione 28.04. Bez zmian terminu i 13 km od domu.
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 18.05.2021 20:09

marekkowalak napisał(a):
Pudelek napisał(a):Ten sowiecki sajuz codziennie spotykasz na ulicach i może i w pracy, więc dobrze, że będą zaszczepieni, zamiast być potencjalnym źródłem nowych mutacji.

Ewentualnie niech Ukraińców i innych poszczepią, jak już będą rezerwy szczepionek, ale nie kosztem Polaków!

...Mówisz o pracownikach,... czy o turystach zarobkowych?
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 18.05.2021 20:10

marekkowalak napisał(a):Ale jakim prawem mają teraz rozdawać szczepionki Ukraińcom, skoro jeszcze Polacy są niezaszczepieni???? :roll: :roll: :roll:
Ministerstwo Zdrowia informuje, że w Polsce zaszczepić może się każdy obcokrajowiec: studenci, pracownicy naukowi, osoby z pozwoleniem na pracę, a także współmałżonkowie i dzieci obcokrajowców.
- Nikt nie musi mieć pozwolenia na pobyt stały, żeby zostać zaszczepionym. Szczepienia w Polsce przysługują każdemu: osobie ubezpieczonej i nieubezpieczonej, obywatelowi Polski i cudzoziemcowi - podkreślał w rozmowie z TVN rzecznik Ministerstwa Zdrowia Wojciech Andrusiewicz

marekkowalak napisał(a):Mam nadzieję, że to jednak fake-news, bo jeśli nie, to brak słów....
Tak, brak słów...
na twoje podejście do tej sytuacji.
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 18.05.2021 20:22

boboo nie jest tak kolorowo, wszystko to jest ...polityka.
Z powodu dość znacznego opóźnienia w szczepieniach w Norge zacząłem się interesować czy nie mógłbym tego zrobić w Polsce, no i żonk, nie mam profilu zaufanego i nie mam konta w banku, nie mam polskiego numeru telefonu, więc nie da rady.
Żona ma profil, i nawet już dwa skierowania na tym e-coś tam, ale nie może z nich skorzystać bo ...nie ma polskiego telefonu.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.05.2021 20:25

marekkowalak napisał(a):
sviva napisał(a):
fly napisał(a):...jak ktoś szuka swojej szczepionki, to jest ona tutaj
https://wiadomosci.wp.pl/szczepienia-na ... 604737312a

najpierw rozdali JJ w weekend majowy i się doliczyć 700 000 szczepionek nie mogli a teraz sowieckiemu sajuzowi rozdadzą...

Majowy weekend jeszcze jakoś rozumiem, bo szczepiono naszych polskich obywateli....

Ale jakim prawem mają teraz rozdawać szczepionki Ukraińcom, skoro jeszcze Polacy są niezaszczepieni???? :roll: :roll: :roll:

Mam nadzieję, że to jednak fake-news, bo jeśli nie, to brak słów....

marekkowalak napisał(a):

Wspaniałe poglądy Prawdziwego Polaka! Wyłazi teraz z narodu całe zło zaszczepiane systematycznie od kilku lat. Żenada jest bardzo delikatnym określeniem na takie zachowanie.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 18.05.2021 20:38

Zaczyba się robić ślisko.
Sugeruje zostawić ten temat w spokoju.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 18.05.2021 21:39

fly napisał(a):Z powodu dość znacznego opóźnienia w szczepieniach w Norge zacząłem się interesować czy nie mógłbym tego zrobić w Polsce, no i żonk, nie mam profilu zaufanego i nie mam konta w banku, nie mam polskiego numeru telefonu, więc nie da rady.
Żona ma profil, i nawet już dwa skierowania na tym e-coś tam, ale nie może z nich skorzystać bo ...nie ma polskiego telefonu.

DA RADĘ. Wystarczy, że masz PESEL. Na szczepienie umówisz się telefonicznie, profil zaufany możesz założyć w konsulacie czy ambasadzie w Norwegii, a zaświadczenie o szczepieniu i kod QR dadzą ci w punkcie szczepień.

A żona może podać numer tel kogoś w Polsce z rodziny. Ja na swój numer umawiałam i siebie i teścia, to nie jest przeszkoda.
String
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) String » 18.05.2021 22:17

Lawliet napisał(a):
String napisał(a):Nie szczep się. Ale też zdeklaruj się, że jeśli w wyniku tej decyzji trafisz na OIOM i uda Ci się przeżyć, to zapłacisz fakturę za wszelkie procedury medyczne, które zostały zastosowane, aby uratować Ci życie :)

Ja mimo, że jestem po szczepieniu bardzo chętnie taką deklarację podpiszę, oczywiście pod warunkiem zwolnienia z płacenia obowiązkowej składki zdrowotnej. Wiesz może Kolego gdzie znajdę wzór takiego pisma, czy tylko tak rzucasz populistycznymi hasłami? :roll:

Czy mógłby kolega sprecyzować co rozumie przez populistyczne hasła? To raz, dwa chyba Kolega niezbyt zrozumiał kontekst.
No chyba, że Kolega chciał obwieścić Urbi et Orbi, że jest zamożnym człowiekiem. Gratuluję i szanuję. :papa:
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 18.05.2021 23:08

piekara114 napisał(a):
fly napisał(a):Z powodu dość znacznego opóźnienia w szczepieniach w Norge zacząłem się interesować czy nie mógłbym tego zrobić w Polsce, no i żonk, nie mam profilu zaufanego i nie mam konta w banku, nie mam polskiego numeru telefonu, więc nie da rady.

DA RADĘ. Wystarczy, że masz PESEL. Na szczepienie umówisz się telefonicznie, profil zaufany możesz założyć w konsulacie czy ambasadzie w Norwegii, a zaświadczenie o szczepieniu i kod QR dadzą ci w punkcie szczepień.

A żona może podać numer tel kogoś w Polsce z rodziny. Ja na swój numer umawiałam i siebie i teścia, to nie jest przeszkoda.

....wchodzę na tą stronę, wypełniam, podaję numer tel. kom. siostry (nie była jeszcze szczepiona) generuje się 6cio cyfrowy kod, siostra mi go podaje, ja go wpisuje i...
20210518_231712_resized.jpg

W Konsulacie w Oslo https://secure.e-konsulat.gov.pl/inform ... acowki=197 prawdopodobnie nie jest to możliwe do załatwienia (upewnie się telefonicznie), A tmczasowy profil zaufany -pewnie utknę na numerze telefonu.
Załączniki:
1773568062_20210518_231543_5984267_resized_1.jpg
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 19.05.2021 04:00

anakin napisał(a):Sugeruje zostawić ten temat w spokoju.
Nie chcę drążyć tego tematu.
Chcę tylko napomknąć, iż ponad rok temu pisałem, że ta pandemia to taki test/sprawdzian z człowieczeństwa.
Dziś chciałoby się temu czy tamtemu powiedzieć: "siadaj, dwója".
To, jak zwykle, moje prywatne zdanie, choć odnoszę wrażenie, że samotny nie jestem.
A to napawa optymizmem.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 19.05.2021 05:47

fly napisał(a):
piekara114 napisał(a):

....wchodzę na tą stronę, wypełniam, podaję numer tel. kom. siostry (nie była jeszcze szczepiona) generuje się 6cio cyfrowy kod, siostra mi go podaje, ja go wpisuje i...

W Konsulacie w Oslo https://secure.e-konsulat.gov.pl/inform ... acowki=197 prawdopodobnie nie jest to możliwe do załatwienia (upewnie się telefonicznie), A tmczasowy profil zaufany -pewnie utknę na numerze telefonu.

A nie próbowałeś po prostu zadzwonić na infolinię ? Ty albo siostra.
Nie wiem jaki jest problem z zagranicznym numerem telefonu, ale na stronie rządowej jest napisane :
Jeśli dzwonisz z zagranicy, wybierz 22 62 62 989.

https://www.gov.pl/web/szczepimysie/zarejestruj-na-szczepienie-przez-infolinie

W przypadku problemów (może z jakiś tam przyczyn nie masz wystawionego e-skierowania) polecam przy wyborze opcji infolinii wybrać 2 a potem 2. Działa chyba tylko w określonych godzinach, ale z doświadczenia wiem, że są tam konsultanci nieco bardziej obyci niż przeszkoleni studenci.

A co do profilu zaufanego tu masz wszystko opisane.

https://powroty.gov.pl/-/jak-zalozyc-profil-zaufany-za-granica

Jak się wgłębisz, to ambasada potwierdza profil.
https://pz.gov.pl/pz/confirmationPointAddressesList
kosik86
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kosik86 » 19.05.2021 06:35

Kojarzycie czy to zaświadczenie z IKP o szczepieniu wystarczy do przekroczenia granicy z Chorwacją?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

COVID - szczepionka - strona 115
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone