Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

COVID - szczepionka

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Anel
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anel » 13.05.2021 13:04

coglin

Nie starszy niż 48h to wiem tylko chodzi mi o to kto to potwierdza ze jest negatywny? co mam kupić (antygenowy) i zrobic na granicy go? i pokazac? co z EnterChorwacja, musze tam dodać załącznik wiec musze mieć potwierdzenie, że jest negatywny.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 13.05.2021 13:14

Test antygenowy robisz w laboratorium i on ci da wynik. Jak zgłosisz i dopłacisz to dostaniesz zaświadczenie po angielsku. Użyj googla, wpisz test antygenowe covid wakacje i czytaj, jak i gdzie to możesz zrobić. Będzie też tam cena testu uzależniona od laboratorium. Szukanie informacji w Google nie boli i czasu dużo nie zajmuje...
mariusz123
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz123 » 13.05.2021 18:36

marekkowalak napisał(a):
Calapula napisał(a):Jak to dalej będzie szło, w tę stronę jakiś zielonych zaświadczeń cyfrowych, testów, paszportów szczepiennych to turystyka mocno przysiądzie. Nawet gdyby wszyscy chcieli się wybrać do Chorwacji jak co roku, to co to będzie na granicy? Sprawdzanie zaświadczeń, ten ma w komórce - ale mu bateria siadła, tamten miał gdzieś na kartce ale nie może znaleźć, ten wcale nie ma bo zapomniał, inny ma wszystko jak należy ale nie w tym języku. Korki do granicy w Chorwacji będą zaczynały się już w Polsce. Ja pierniczę, nie jadę. W tym roku Bieszczady.

Myślę, że jak już ten zielony paszport wejdzie, to będzie jakby sprzężony z dowodem lub/i paszportem - i przy zeskanowaniu dokumentu przez pograniczników od razu wyskoczą im informacje o szczepieniach.

Jednak można być pewnym, że przynajmniej na początku bajzel będzie niemiłosierny - i możliwe, że po jakimś czasie odpuszczą kontrole graniczne.

Zgadzam się - bajzel będzie niesamowity, a kolejki prawie do Polski ;)
Dlatego władze europejskie widząc ogromny problem i niezadowolenie ludzi wprowadzą nowe świetne rozwiązanie - czipy dla chętnych (to na początek - później obowiązkowo dla wszystkich) zawierające informację m.in. o wykonanych szczepieniach.
I dzięki temu takie zaczipowane osoby będą mogły przekraczać granice bez żadnych kontroli - specjalnym pasem niczym jak z bramkami viatoll na autostradzie.
Ktoś będzie protestował? Pewnie niewielu - w końcu to będzie kolejny krok do powrotu do "normalności" ;)
Czy to kolejna teoria spiskowa? Na chwilę obecną może tak, ale proszę sobie przypomnieć ten wpis za pół roku, w końcu te teorie spiskowe tak szybko stają się rzeczywistością ;)
https://www.benchmark.pl/aktualnosci/na ... zdego.html
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 13.05.2021 19:10

mariusz123 napisał(a):Czy to kolejna teoria spiskowa? Na chwilę obecną może tak, ale proszę sobie przypomnieć ten wpis za pół roku, w końcu te teorie spiskowe tak szybko stają się rzeczywistością ;)
https://www.benchmark.pl/aktualnosci/na ... zdego.html

https://businessinsider.com.pl/technolo ... 20/0ez2y2m
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 13.05.2021 19:28

Dwa cudowne zdania:
Bill Gates zwyczajnie, chcąc poświęcać swój czas i zasoby na coś wartościowego, czytał prace naukowców, zamiast czytać posty w mediach społecznościowych.
Niestety, wielu z nas jest zwyczajnie chciwych. W głębi duszy wszyscy chcemy być bogaci. I trudno nam jest pojąć, że ktoś może nie być tak samo chciwy, jak my.
dukas29
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dukas29 » 14.05.2021 10:06

Nie wydaje się słuszne, aby zmuszać wszystkich do szczepień. Ale bez tego nie da się tego zrobić.
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 14.05.2021 10:36

mariusz123 napisał(a):Dlatego władze europejskie widząc ogromny problem i niezadowolenie ludzi wprowadzą nowe świetne rozwiązanie - czipy dla chętnych (to na początek - później obowiązkowo dla wszystkich) zawierające informację m.in. o wykonanych szczepieniach.
I dzięki temu takie zaczipowane osoby będą mogły przekraczać granice bez żadnych kontroli - specjalnym pasem niczym jak z bramkami viatoll na autostradzie.
Ktoś będzie protestował? Pewnie niewielu - w końcu to będzie kolejny krok do powrotu do "normalności" ;)
Czy to kolejna teoria spiskowa? Na chwilę obecną może tak, ale proszę sobie przypomnieć ten wpis za pół roku, w końcu te teorie spiskowe tak szybko stają się rzeczywistością ;)
Załączniki:
Bill Gates (Copy).jpg
mariusz123
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz123 » 14.05.2021 10:51

[quote="Bravik"][/quote]
Masz rację - najlepiej kogoś wyśmiać, przecież każdy chce tylko naszego dobra ;)
Rok temu jakby ktoś napisał o obowiązkowych paszportach szczepionkowych, to byś go "zabił śmiechem".
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 14.05.2021 10:55

Rok temu o tej porze Cypr już głośno mówił o konieczności jakiegoś zaświadczenia dla osób zaszczepionych w przyszłości. Był czas, aby się z myślą oswoić.
Gonzales
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gonzales » 14.05.2021 10:56

Zdaję sobie sprawę że ta informacja to młyn na wodę wyznawców teorii spiskowych ale musimy pozostać w prawdzie.
Coś mi się zdaje ze Bill zaciera już ręce :lol: :lol: :lol:

https://tech.wp.pl/powstal-najmniejszy-czip-w-historii-ma-zrewolucjonizowac-medycyne-6639488430099392a

mariusz123 napisał(a):Rok temu jakby ktoś napisał o obowiązkowych paszportach szczepionkowych

Jakoś nie mogę znaleźć nigdzie informacji o tym obowiązku? Możesz pomóc i bardziej naświetlić temat?

Pozdrowienia.;)
Ostatnio edytowano 14.05.2021 10:58 przez Gonzales, łącznie edytowano 1 raz
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 14.05.2021 10:57

mariusz123 napisał(a):Rok temu jakby ktoś napisał o obowiązkowych paszportach szczepionkowych (...)
A to są obowiązkowe?
Bravik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 14.05.2021 11:14

Gonzales napisał(a):Zdaję sobie sprawę że ta informacja to młyn na wodę wyznawców teorii spiskowych ale musimy pozostać w prawdzie.
Coś mi się zdaje ze Bill zaciera już ręce :lol: :lol: :lol:

Kontrola pana Zenka będzie jeszcze prostsza. :oczko_usmiech:
mariusz123
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz123 » 14.05.2021 12:42

boboo napisał(a):
mariusz123 napisał(a):Rok temu jakby ktoś napisał o obowiązkowych paszportach szczepionkowych (...)
A to są obowiązkowe?

A myślałem, że nikt nie zauważy. Oczywiście, że nie są i nikt (a zwłaszcza UE) nic nie robi w tym kierunku.
Będziemy mogli tak jak dotychczas podróżować po całym świecie, bo wicie, rozumicie - mamy przecież znowu normalność. Tym razem taką nową i świecką ;)
PS.
I czipów też nie wprowadzą (tak mi mówił Pan Zenek na piwie) ;)
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 14.05.2021 13:45

Bravik napisał(a):...

Ten sam dowcip z Chorwatem o imieniu Marko, też by Cię Bravik tak rozbawił? Bo prawdy i sensu byłoby w nim tyle samo.
Nie chce się zacytować tu to zdjęcie, które nam zaprezentowałeś, nie wiem dlaczego? Chyba edytor się wstydzi?
Bravik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 14.05.2021 15:25

Calapula napisał(a):
Bravik napisał(a):...

Ten sam dowcip z Chorwatem o imieniu Marko, też by Cię Bravik tak rozbawił? Bo prawdy i sensu byłoby w nim tyle samo.
Nie chce się zacytować tu to zdjęcie, które nam zaprezentowałeś, nie wiem dlaczego? Chyba edytor się wstydzi?

A teraz przetłumacz to na polski. Dziękuję. 8O
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

COVID - szczepionka - strona 109
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone