Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

COVID - szczepionka

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 12.05.2021 12:18

marekkowalak napisał(a):
Magda O. napisał(a):Mam prośbę: czy mógłby ktoś wrzucić screen tego imiennego zaświadczenia o zaszczepieniu żebym wiedziała, o co mam się bić w przychodni?

No własnie w tym problem, że to zaświadczenie jest jak Yeti - wszyscy o nim słyszeli, a nikt nie widział.

Więc chyba nikt tak naprawdę nie wie, jak ono powinno wyglądać - włącznie z personelem, który to ma wystawiać!

Chyba, że ktoś już to ma, to również bym prosił o wrzucenie, żeby się jednak wykłócić.

Pozwolę sobie zacytować ten wątek żeby w gąszczu wykłócania się o regulamin nie zniknął. Jakby ktoś miał już w ręku takie zaświadczenie i mógł podzielić się jego skanem czy zdjęciem to byłabym wdzięczna. Nie chodzi o zaświadczenie z IKP, tylko o imienne zaświadczenie z pieczątką przychodni. Dziękuję.
naszastruga
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) naszastruga » 12.05.2021 19:29

Magda O. napisał(a):Pozwolę sobie zacytować ten wątek żeby w gąszczu wykłócania się o regulamin nie zniknął. Jakby ktoś miał już w ręku takie zaświadczenie i mógł podzielić się jego skanem czy zdjęciem to byłabym wdzięczna. Nie chodzi o zaświadczenie z IKP, tylko o imienne zaświadczenie z pieczątką przychodni. Dziękuję.

Przecież zaświadczenie z IKP jest imienne.

Dla pogranicznika chorwackiego, amerykańskiego czy zanzibarskiego taka czy inna pieczątka przychodni nic nie znaczy. No chyba że jest oblatanie w systemie polskiej służby zdrowia. Może jeszcze na ukraińskiego by podziałało, u nich im więcej pieczątek, najlepiej dużych i w różnych kolorach, tym większe wrażenie wywierają ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.05.2021 19:37

Dzisiaj okazało się, że antyszczepionkowe wały specjalnie blokują terminy szczepień. Zapisują się na szczepienie, mobilizują i na szczepienie po prostu nie idą a termin jest już zablokowany.
https://www.politykazdrowotna.com/72578 ... -szczepien
Ja wiem, że szczepienie jest dobrowolne, antyszczepionkowcy jednak posuwają się za daleko i to działanie jakiego się dopuszczają powinno być karane.
aras519
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) aras519 » 12.05.2021 19:51

Naprawdę w to wierzysz? Medialny przekaz ma siłę. A w Ameryce podobno biją murzynów.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 12.05.2021 19:53

naszastruga napisał(a):
Magda O. napisał(a):Pozwolę sobie zacytować ten wątek żeby w gąszczu wykłócania się o regulamin nie zniknął. Jakby ktoś miał już w ręku takie zaświadczenie i mógł podzielić się jego skanem czy zdjęciem to byłabym wdzięczna. Nie chodzi o zaświadczenie z IKP, tylko o imienne zaświadczenie z pieczątką przychodni. Dziękuję.

Przecież zaświadczenie z IKP jest imienne.

Następny....

Doczytaj sobie może, o co chodzi, zanim się wypowiesz - było to już kilka razy wałkowane....
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 12.05.2021 20:25

alechandro napisał(a):Dzisiaj okazało się, że antyszczepionkowe wały specjalnie blokują terminy szczepień. Zapisują się na szczepienie, mobilizują i na szczepienie po prostu nie idą a termin jest już zablokowany.
Ja wiem, że szczepienie jest dobrowolne, antyszczepionkowcy jednak posuwają się za daleko i to działanie jakiego się dopuszczają powinno być karane.

Nic się dzisiaj nie okazało, nie siej defetyzmu. W artykule jest informacja, że podobno jacyś ludzie nawołują do takich działań a nie że takie wydarzenia mają faktycznie miejsce. Na koniec podano, że rezygnacji z terminu jest 1,5%, więc to chyba nie jest jakaś porażająca ilość? Nie dajmy się szczuć jeden na drugiego bo nic dobrego z tego nie wyjdzie.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 12.05.2021 21:04

Bardzo proszę zakończyć OT w wątku :idea: :twisted:
Posty przeniesione >>> ot-covid-szczepionka-t56178-30.html
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 13.05.2021 00:21

Calapula napisał(a):
alechandro napisał(a):Dzisiaj okazało się, że antyszczepionkowe wały specjalnie blokują terminy szczepień. Zapisują się na szczepienie, mobilizują i na szczepienie po prostu nie idą a termin jest już zablokowany.

Nic się dzisiaj nie okazało, nie siej defetyzmu. W artykule jest informacja, że podobno jacyś ludzie nawołują do takich działań a nie że takie wydarzenia mają faktycznie miejsce.

W artykule jest także informacja o tym, że:
"Chwalą się między sobą domniemanymi liczbami dawek, jakie udało im się ty sposobem zmarnować"!
Czyli wcale nie tylko "jacyś ludzie nawołują"!

Na koniec podano, że rezygnacji z terminu jest 1,5%, więc to chyba nie jest jakaś porażająca ilość?

A więc policzmy, jaka to może być ilość.

Średnia liczba szczepień przeciw Covid-19 z ostatnich siedmiu dni wynosi około 292,6 tys. dziennie.
- https://300gospodarka.pl/live/ile-zaszc ... vid-polska

292.600 * 7 * 1,5% = 30.723

Prawie 31 tysięcy szczepionek zmarnowanych tygodniowo!
Jeśli faktycznie takie akcje miały miejsce, to sprawcy zasłużyli sobie na to, by nie mieć dla nich żadnej litości!
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 13.05.2021 06:27

Cytowany artykuł jest z kwietnia. W kwietniu praktycznie żadne szczepionki się nie marnowały, bo zawsze pod koniec dnia czekała grupa chętnych. Obecnie wygląda to trochę inaczej, gdyż jest znacznie więcej szczepionek i ludzie szczepią się niemal z marszu, więc rzadziej wystają wieczorami pod punktami szczepień, ale nie słyszałem o tym, żeby coś się masowo marnowało. Większym problemem będzie wkrótce malejąca ilość chętnych do szczepienia - już niektóre punkty informują, że lada dzień szczepionki zaczną przepadać, gdyż zgłasza się znacznie mniej osób niż mogliby przyjąć. A z drugiej strony w innych miejscach są niedobory i trzeba czekać dłużej - logistyka jak zwykle szwankuje...
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 13.05.2021 07:04

...i tu się kłania niedoskonałość systemów wszelakich.
Bo jeśli zamówiło się wizytę i się z niej rezygnuje np. do 24 h to...ok, jeszcze ktoś wskoczy na to miejsce, ale jeśli się nie zgłosiło w wyznaczonym terminie to powinna być jakaś opłata karna.
Tak jest np. w Norge, zabukowałeś sobie termin, nie zgłaszasz się przychodzi faktura, nie płacisz pierwszej przychodzi druga i odsetki, nie płacisz, przychodzi info do pracodawcy że ma Ci sciągnąć należność z pensji, nie płaci pracodawca to urząd skarbowy ściąga w kwietniu ze zwrotu z podatku.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.05.2021 08:04

Takich kar niestety nie ma o czym zainteresowani dobrze wiedzą. A nawiązując to ja wiem, że artykuł jest z kwietnia ale jak widać czynności tego rodzaju są podejmowane nadal. Nie wiem czy to do końca prawda ale jeżeli prawdą jest to, że na forach tego typu ludzie się tym chwalą to powinno być to wyłapane. Mam nadzieję, że sprawa zostanie wyjaśniona a jeżeli potwierdzą się te rewelacje to konsekwencje powinny być poważne. Osobiście mam nadzieję, że nawet antyszczepionkowcy nie posunęliby się do takich czynów i te doniesienia medialne są nie prawdziwe.
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 13.05.2021 08:10

Chris_M napisał(a):...
W artykule jest także informacja o tym, że:
"Chwalą się między sobą domniemanymi liczbami dawek, jakie udało im się ty sposobem zmarnować"!
Czyli wcale nie tylko "jacyś ludzie nawołują"!

Na koniec podano, że rezygnacji z terminu jest 1,5%, więc to chyba nie jest jakaś porażająca ilość?

A więc policzmy, jaka to może być ilość.

Średnia liczba szczepień przeciw Covid-19 z ostatnich siedmiu dni wynosi około 292,6 tys. dziennie.
- https://300gospodarka.pl/live/ile-zaszc ... vid-polska

292.600 * 7 * 1,5% = 30.723

Prawie 31 tysięcy szczepionek zmarnowanych tygodniowo!
Jeśli faktycznie takie akcje miały miejsce, to sprawcy zasłużyli sobie na to, by nie mieć dla nich żadnej litości!

Nie zmyślaj kolego, w artykule napisano że 1,5% osób rezygnuje ze szczepienia a nie że 1,5% szczepionek się marnuje. Wiemy, że szczepionki dla osób które nie stawiły się na umówiony termin podawane są innym chętnym. Trzymajmy się w miarę możliwości faktów.
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 13.05.2021 08:50

alechandro napisał(a):...Osobiście mam nadzieję, że nawet antyszczepionkowcy nie posunęliby się do takich czynów i te doniesienia medialne są nie prawdziwe.

Nie rozumiem Cię kompletnie. Masz nadzieję, że to nieprawda ale jednak uważasz, że trzeba tę hipotetyczną nieprawdę podać dalej? Jak dla mnie ,to brak w tym logiki.
Antyszczepinkowcy mają w nosie to czy inni się zaszczepią czy nie.
Nie ujawniono jak dotąd ani jednego przypadku takiego sabotażu, więc jedynie co można powiedzieć to, to że krąży taka plotka a Ty ją podajesz dalej.
Lepiej już nie kontynuujmy tego albo niech Pan Janusz wyśle nas do działu OT.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.05.2021 10:24

Ale o co Ci chodzi ? Jeżeli ktoś mi tu zapodaje linki dotyczące "wiedzy fachowej" antyszczepionkowców to dlaczego mam nie podać linku tego rodzaju, może kogoś to zainteresuje. Wyraźnie napisane jest tam, że będzie przeprowadzone dochodzenie w tej sprawie więc o co chodzi ? Czy antyszczepionkowcy mają to w nosie czy ktoś się szczepi czy nie ? Mam wątpliwości gdyż sam codziennie na pytanie czy się szczepię widzę wśród swoich antyszczepionkowych znajomych wzrok politowania i wykłady, że nie powinienem gdyż sam sobie wyrządzam krzywdę. Zgadzam się z tym, że na tym dyskusję powinniśmy zakończyć.
Ostatnio edytowano 13.05.2021 13:43 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
dudzis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dudzis » 13.05.2021 11:29

no i dupa
a już taki wątek się rozkręcał hehe bony i szczepienia
admin daj jeszcze luz
:D :D :D :D :D :D :D :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

COVID - szczepionka - strona 108
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone