Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

COVID - szczepionka

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 11.05.2021 21:46

marekkowalak napisał(a):dysponowały pieczątkami (stwierdziły, że żaden punkt szczepień nie dostał pieczątek)

to co w takim razie wbito mi w żółtą książeczkę? Pieczątkę punktu szczepień! Niestety, ale panie kłamały. Pytanie czy z niewiedzy czy raczej złośliwie? Podejrzewam, że KAŻDY punkt szczepień ma swoją pieczątkę, przecież muszą pokwitować odbiór szczepionek, preparatów i tym podobnych! Stawiam na tę drugą opcję - złośliwość i tumuwisizm... Tak jak u mnie na początku.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 11.05.2021 23:17

W żółtą książeczkę wbiły mi pieczątkę przychodni - i też musiałem się uprzeć!
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 11.05.2021 23:22

A ja byłem szczepiony w Powszechnym Punkcie Szczepien i taką mam od nich pieczątkę. Tak jak pisałem wyżej - wciskają kity z tym, że nikt nie dostał pieczątki. W tym kraju pieczątki są potrzebne wszędzie, a co dopiero w przypadkach zdrowotnych!
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 12.05.2021 06:59

Mam prośbę: czy mógłby ktoś wrzucić screen tego imiennego zaświadczenia o zaszczepieniu żebym wiedziała, o co mam się bić w przychodni?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.05.2021 07:22

Miejmy nadzieję, że Czechy zmienią podejście do tego wszystkiego bo jak widać póki co nocleg jest w sumie wykluczony w każdym kraju. Liczę także na to, że zniesiony zostanie obowiązek robienia testów u dzieci ale na szczęście zostało jeszcze sporo czasu.
Ostatnio edytowano 12.05.2021 07:25 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 3 razy
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 12.05.2021 07:31

Ch. Drosten napisał(a):diejenigen, die sich aktiv gegen die Impfung entscheiden, die müssen wissen, dass sie sich damit auch aktiv für die natürliche Infektion entscheiden
translator napisał(a):osoby, które aktywnie decydują się na odmowę szczepienia, muszą wiedzieć, że również aktywnie opowiadają się za naturalną infekcją
Dalej się wypowiedział, że Corona będzie endemiczna. Nie ma innych możliwości, przejdą ją wszyscy.
Albo w "postaci szczepionki", albo w "postaci normalnego wirusa".

Link do źródła:
https://www.msn.com/de-de/gesundheit/medizinisch/gegen-corona-impfen-lassen-oder-sich-infizieren/ar-BB1gDlh9?ocid=msedgntp
espeso
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) espeso » 12.05.2021 08:35

https://www.gov.pl/web/chorwacja/zasady ... chorwacji2

tu piszą coś o tłumaczeniach ... zaświadczenie o szczepieniu mam tłumaczyć ? jeszcze nie wiem jak wyglada bo jestem przed :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.05.2021 08:53

Tu nie chodzi o zaświadczenie o szczepieniu bo to pobrane z IKP jest w języku angielskim tylko o test. Czyli tak, jeżeli ktoś wyjeżdża w niedzielę, w piątek musi zrobić test i jeszcze przetłumaczyć go u tłumacza przysięgłego. Najgorsze są te testy u dzieci. Czarno to widzę aby jeszcze dziecku robić test, nie wiem zresztą jaki aby był honorowany, gdzie go zrobić i jeszcze przetłumaczyć.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 12.05.2021 09:04

espeso napisał(a):https://www.gov.pl/web/chorwacja/zasady-wjazdu-do-chorwacji2
tu piszą coś o tłumaczeniach ... zaświadczenie o szczepieniu mam tłumaczyć ? jeszcze nie wiem jak wyglada bo jestem przed :D

Było już ono w tym wątku wrzucane: post2207992.html#p2207992
Ostatnio edytowano 12.05.2021 09:05 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
woojtekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) woojtekg » 12.05.2021 09:04

To trzeba zrobić od razu test z wynikiem po angielsku. Wiele laboratoriów ma to w ofercie.
Pierwsze lepsze współpracujące akurat z naszym lekarzem jednorodzinnym:

Koszt 125 zł, Wynik po 15-20 minutach.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.05.2021 09:51

Miejmy nadzieję, że to się zmieni. Ja aby zrobić szybki test musiałbym jechać 40 km do Zgorzelca bo w Bolesławcu takich nie wykonują. Szkoda, że nie można zrobić w sobotę lub niedzielę bo laboratoria pracują od pn - pt a wyjazd z niedzieli na poniedziałek.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 12.05.2021 09:58

Magda O. napisał(a):Mam prośbę: czy mógłby ktoś wrzucić screen tego imiennego zaświadczenia o zaszczepieniu żebym wiedziała, o co mam się bić w przychodni?

No własnie w tym problem, że to zaświadczenie jest jak Yeti - wszyscy o nim słyszeli, a nikt nie widział.

Więc chyba nikt tak naprawdę nie wie, jak ono powinno wyglądać - włącznie z personelem, który to ma wystawiać!

Chyba, że ktoś już to ma, to również bym prosił o wrzucenie, żeby się jednak wykłócić.
Ostatnio edytowano 12.05.2021 10:06 przez marekkowalak, łącznie edytowano 1 raz
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 12.05.2021 10:30

Dyskutantów odsyłam do Regulaminu.
Każdy następny post komentujący decyzję będzie skutkował banem.

Samowolka w wątku się skończyła.
I mam zamiar to egzekwować nadal.
A przynajmniej do momentu kiedy ten wątek będzie istniał
Inde
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Inde » 12.05.2021 10:52

Dość pozytywne wieści dochodzą zza kulis negocjacji Rady Europejskiej z Komisją Europejską. Do 15 czerwca powinien być gotowy "zielony paszport", dzięki któremu nie będą potrzebne zaświadczenia z punktów szczepień lub przychodni. Nie będzie potrzeby starania się o pieczątki pod szczepieniami imiennymi, oraz zostanie wprowadzony jednolity dokument dla całej UE. Projekt darmowych testów raczej nie przejdzie tak jak to chcieli Włosi. W zamian UE będzie współfinansowało testowanie osób zgłaszających chęć opuszczenia kraju. Trwają negocjacje w jakim % ale na pewno nie mniej niż 50%. Dotyczy to zarówno testów PCR jak i antygenowych. Możliwy jest też wariant gdzie 50% dokłada UE a 50% dokłada państwo. Rada Europejska przygląda się rozwiązaniom z Wielkiej Brytanii gdzie do testów dokładają się biura podróży i linie lotnicze. Zatem pewnie w UE powstanie coś hybrydowego ;)

:papa:
woojtekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) woojtekg » 12.05.2021 12:07

alechandro napisał(a):Miejmy nadzieję, że to się zmieni. Ja aby zrobić szybki test musiałbym jechać 40 km do Zgorzelca bo w Bolesławcu takich nie wykonują. Szkoda, że nie można zrobić w sobotę lub niedzielę bo laboratoria pracują od pn - pt a wyjazd z niedzieli na poniedziałek.

We Wrocławiu na pewno w jakimś laboratorium zrobisz. Zostaje tez lotnisko, ale tam chyba drogo jest. Kawałek z Bolesławca masz, ale da się to zrobić. Na lotnisko szybko dojedziesz.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

COVID - szczepionka - strona 107
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone