napisał(a) fly » 10.05.2021 18:30
boboo napisał(a):Edytować nie będę, ale dodam:
pod "zaszczepionymi" miałem na myśli "
uprawnionych" (durne słowo, ale wiadomo, o co chodzi), czyli też takich z testami.
I tu mamy różnicę:
Calapula napisał(a):Wydanie 450zł na test też może być warunkiem zaporowym
W takich Niemczech przysługuje każdemu
darmowy "oficjalny" test raz w tygodniu. Póki co, ten test ma "moc" przekraczania granicy Chorwackiej.
I dokładnie taki też my (Olga i ja) mamy plan (na sytuację obecną) - dzień przed wyjazdem -> test
...
piekara114 napisał(a):A przy tym niemieckim darmowym teście jest tłumaczenie na ENG i wydają zaświadczenia? że zagranicą jest uznawany?
...
boboo napisał(a):Nie wiem, bo jeszcze nie robiłem.
Wiem, że na tych testach już "kilku" urlopowiczów z niemieckiego forum do Chorwacji wjechało. Ale szczegółów nie podawali.
Pewny jesteś że to ten test?
W NO testy są ogólnie dostępne praktycznie z ulicy-jedziesz autem i na Drop-in 3-5 minut i już, wynik niby do 72 h, ale zwykle krócej jak 24 h.
Potem dostajesz sms-a i logujesz się na konto pacjenta i jest tam wynik w języku norweskim i angielskim, jeśli chodzi o wersję do druku, natomiast sam wynik na twoim koncie pacjęta jest w języku jaki sobie wybrałaś,
A gdyby był pozytywny to zanim byś dostał sms-a już by wydzwaniał lekarz rodzinny , jakiś tam lekarz naczelny regionu i jeszcze sanepid,
...jedyne co brakuje na tym wydruku z konta pacjena to podpis lekarza/laboranta który ten test wykonał.
..bo jeśli chcesz wyjechać za granicę to musisz wykonać test prywatnie/odpłatnie i będzie ze stemplem i podpisem.
Stąd moje pytanie do Ciebie
boboo