Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

COVID - szczepionka

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 10.05.2021 12:19

Janusz Bajcer napisał(a):
Calapula napisał(a):
boboo napisał(a):...W takich Niemczech przysługuje każdemu darmowy "oficjalny" test raz w tygodniu....

No popatrz, a stronę wcześniej w tym wątku, niejaki WojtekKRK sugerował, że na świecie nie ma nic darmowego. Jego interlokutor z resztą, został zaraz wywalony z forum na zawsze.

Interlokutora nikt z Administracji forum nie wywalił, sam sobie skasował konto.

A to źle oceniłem sytuację, przepraszam.
Trudno odróżnić tych wywalonych od zrezygnowanych. To, że sam skasował konto, też nie jest dla administratora powodem do dumy.
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 10.05.2021 12:24

empire13 napisał(a):
Calapula napisał(a):a stronę wcześniej w tym wątku, niejaki WojtekKRK sugerował, że na świecie nie ma nic darmowego. Jego interlokutor z resztą, został zaraz wywalony z forum na zawsze.

Ktoś za to płaci.
Skoro nie obywatel (bezpośrednio) to Państwo (a więc pośrednio obywatel).

A to ja wiem. Napisz to do boboo bo to on podał, że w Niemczech mają darmowe testy, co mogłoby wywołać reakcję negatywną Wojtka KRK, gdyby to przeczytał
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 10.05.2021 13:33

Calapula napisał(a):
empire13 napisał(a):
Calapula napisał(a):a stronę wcześniej w tym wątku, niejaki WojtekKRK sugerował, że na świecie nie ma nic darmowego. Jego interlokutor z resztą, został zaraz wywalony z forum na zawsze.

Ktoś za to płaci.
Skoro nie obywatel (bezpośrednio) to Państwo (a więc pośrednio obywatel).

A to ja wiem. Napisz to do boboo bo to on podał, że w Niemczech mają darmowe testy, co mogłoby wywołać reakcję negatywną Wojtka KRK, gdyby to przeczytał

Myślę że każdy dorosły wie, że jeśli coś jest bezpłatne dla obywatela to opłacane jest to z budżetu państwa, gminy itp ;)
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 10.05.2021 15:19

Calapula napisał(a):To, że sam skasował konto, też nie jest dla administratora powodem do dumy.
A niby dlaczego?
Może "się skasował" bo zmienił zainteresowania?
Może zamiast Chorwacji zaczęły mu się podobać - dajmy na to - Malediwy?
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 10.05.2021 16:19

boboo napisał(a):
Calapula napisał(a):To, że sam skasował konto, też nie jest dla administratora powodem do dumy.
A niby dlaczego?
Może "się skasował" bo zmienił zainteresowania?
Może zamiast Chorwacji zaczęły mu się podobać - dajmy na to - Malediwy?

Dopóki to tylko Twój problem, to możesz wierzyć sobie w co chcesz. Nie pomogę Ci.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 10.05.2021 16:53

Calapula napisał(a):Nie pomogę Ci.
Wiem.
Ale przypomniał mi się taki stary kawał, jak przez most idą słoń i mrówka, i mrówka mówi: ale tupiemy.
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 10.05.2021 18:30

boboo napisał(a):Edytować nie będę, ale dodam:
pod "zaszczepionymi" miałem na myśli "uprawnionych" (durne słowo, ale wiadomo, o co chodzi), czyli też takich z testami.
I tu mamy różnicę:
Calapula napisał(a):Wydanie 450zł na test też może być warunkiem zaporowym
W takich Niemczech przysługuje każdemu darmowy "oficjalny" test raz w tygodniu. Póki co, ten test ma "moc" przekraczania granicy Chorwackiej.

I dokładnie taki też my (Olga i ja) mamy plan (na sytuację obecną) - dzień przed wyjazdem -> test
...

piekara114 napisał(a):A przy tym niemieckim darmowym teście jest tłumaczenie na ENG i wydają zaświadczenia? że zagranicą jest uznawany?
...

boboo napisał(a):Nie wiem, bo jeszcze nie robiłem.
Wiem, że na tych testach już "kilku" urlopowiczów z niemieckiego forum do Chorwacji wjechało. Ale szczegółów nie podawali.

Pewny jesteś że to ten test?
W NO testy są ogólnie dostępne praktycznie z ulicy-jedziesz autem i na Drop-in 3-5 minut i już, wynik niby do 72 h, ale zwykle krócej jak 24 h.
Potem dostajesz sms-a i logujesz się na konto pacjenta i jest tam wynik w języku norweskim i angielskim, jeśli chodzi o wersję do druku, natomiast sam wynik na twoim koncie pacjęta jest w języku jaki sobie wybrałaś,
A gdyby był pozytywny to zanim byś dostał sms-a już by wydzwaniał lekarz rodzinny , jakiś tam lekarz naczelny regionu i jeszcze sanepid,
...jedyne co brakuje na tym wydruku z konta pacjena to podpis lekarza/laboranta który ten test wykonał.
..bo jeśli chcesz wyjechać za granicę to musisz wykonać test prywatnie/odpłatnie i będzie ze stemplem i podpisem.
Stąd moje pytanie do Ciebie boboo
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 10.05.2021 18:49

fly napisał(a):Pewny jesteś że to ten test?
O innych nie pisali (na niemieckim forum).
Ale tutaj te "darmowe oficjalne testy" to się robi normalnie u lekarza (ale nie u wszystkich), albo w DRK (niemiecki czerwony krzyż) ze wszystkimi "konsekwencjami" typu "deutsches dokument", stempel i podpis. Się czeka ~15 minut i się otrzymuje ładną laurkę.
I nie ma, że przyjdziesz z ulicy. Trzeba się zarejestrować.
I też nie wszyscy lekarze/przychodnie to robią. Nasza wioskowa przychodnia nie ma tych darmowych w ofercie.
Muszę jechać do "stolicy" gminy, jakieś 6 km i też tylko 1 punkt jest, który to robi (chodzi mi o te należne/darmowe), właśnie DRK.
A że niedługo muszę do fryzjera :lol: , to osobiście zobaczę jak to wygląda.
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 10.05.2021 19:05

boboo napisał(a):
fly napisał(a):Pewny jesteś że to ten test?
O innych nie pisali (na niemieckim forum).
Ale tutaj te "darmowe oficjalne testy" to się robi normalnie u lekarza (ale nie u wszystkich), albo w DRK (niemiecki czerwony krzyż) ze wszystkimi "konsekwencjami" typu "deutsches dokument", stempel i podpis. Się czeka ~15 minut i się otrzymuje ładną laurkę.
I nie ma, że przyjdziesz z ulicy. Trzeba się zarejestrować.
I też nie wszyscy lekarze/przychodnie to robią. Nasza wioskowa przychodnia nie ma tych darmowych w ofercie.
Muszę jechać do "stolicy" gminy, jakieś 6 km i też tylko 1 punkt jest, który to robi (chodzi mi o te należne/darmowe), właśnie DRK.
A że niedługo muszę do fryzjera :lol: , to osobiście zobaczę jak to wygląda.

Ten Drop-in , to jedna z wielu możliwości, podobnie jak u Ciebie mamy też te z rejestracją na konkretny dzień i godzinę, ale te gratisowe nie mają mocy wyjazdowej bo nie ma stempla.
Zgodnie z zaleceniem norweskiego rządu obywatele powinni unikać podróży zagranicznych, stąd jeśli chcesz się bawić to płać.
pozdro
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 10.05.2021 19:34

piekara114 napisał(a):
boboo napisał(a):Niezaszczepionych Niemców jest więcej niż Polaków.
DE - póki co ~50 mln niezaszczepionych,
PL - póki co ~25 mln niezaszczepionych.

Ale jak porównamy to liczbą ludności to na jedno wychodzi. DE - 83 mln, PL - 37,5 mln
Tu raczej chodziło o "gołe liczby" a nie o proporcje.
Po prostu chciałem wskazać, że niezaszczepieni Niemcy mogą bez problemu i bez dodatkowych kosztów (testy) zapełnić "lukę" po 300 tysiącach niezaszczepionych Polaków, którzy testów robić nie będą (powód nieistotny, choć koszty testów często tu się przewijają) i do Chorwacji nie pojadą.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 10.05.2021 20:46

Napisałem wczoraj maila do Ministerstwa Zdrowia w sprawie tych zaświadczeń o szczepieniach. Oto co mi dziś odpisali:

W celu przygotowania dokumentu, który będzie uznany przez władze innego docelowego państwa, należy każdorazowo oraz indywidulanie zapoznać się z wymogami stawianymi przez dany kraj. Nie ma obecnie międzynarodowego standardu dokumentu, ani systemu ich wzajemnego uznawania. Poszczególne kraje indywidualnie wskazują rozwiązania w tym zakresie.

Jeśli informacja generowana na IKP jest niewystarczająca, to w systemie gabinetowym (gabinet.gov.pl) znajdują się wszelkie informacje na temat szczepienia pacjenta. Lekarz mający dostęp do tego systemu może wydać na Pana prośbę, stosowne zaświadczenie zawierające wymagane informacje, jednak prawdopodobnie nie będzie ono w języku angielskim. Kwestia przygotowania dokumentu spełniającego wymogi kraju docelowego (np. tłumaczenie przysięgłe) będzie spoczywać po Pana stronie.

Obecnie na forum UE trwają prace w zakresie wzajemnego uznawania dokumentów dotyczących COVID-19. Zgodnie z zapowiedzią Przewodniczącej Komisji Europejskiej wdrożenie tzw. " zielonych zaświadczeń cyfrowych" powinno zakończyć się w okresie letnim. W ramach tego systemu będą wydawane zaświadczenia dotyczące przyjęcia szczepienia/ bycia ozdrowieńcem/ wyniku testu. Po wprowadzeniu rozwiązania we wszystkich państwach członkowskich będziemy dysponowali wystandaryzowanym, wzajemnie uznawanym systemem zaświadczeń umożliwiających realizację swobody przemieszczania na terytorium UE.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 10.05.2021 21:09

Dostałam identyczną odpowiedź
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 10.05.2021 21:10

Jak to dalej będzie szło, w tę stronę jakiś zielonych zaświadczeń cyfrowych, testów, paszportów szczepiennych to turystyka mocno przysiądzie. Nawet gdyby wszyscy chcieli się wybrać do Chorwacji jak co roku, to co to będzie na granicy? Sprawdzanie zaświadczeń, ten ma w komórce - ale mu bateria siadła, tamten miał gdzieś na kartce ale nie może znaleźć, ten wcale nie ma bo zapomniał, inny ma wszystko jak należy ale nie w tym języku. Korki do granicy w Chorwacji będą zaczynały się już w Polsce. Ja pierniczę, nie jadę. W tym roku Bieszczady.
Uriziel
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Uriziel » 10.05.2021 21:17

Witam wszystkich,
Ja mam takie pytanie jestem zaszczepiony i 3 czerwca wyjazd do cro, i czy na tym wydruku z pacjent.gov wpuszczają do Chorwacji ? W ogóle ktoś próbował, na podstawie tego wjechać do Chorwacji w ostatnim czasie ?
Belfegor
Croentuzjasta
Re: Pandemia koronawirusa a wakacje 2021

Nieprzeczytany postnapisał(a) Belfegor » 10.05.2021 21:30

Użytkownik usunięty napisał(a):
WojtekKRK napisał(a):
pascalek napisał(a):
kaliszanka napisał(a):Ja to w ogóle nie rozumiem tej nagonki na szczepienia. Skoro niby nie jest obowiązkowa to jakim prawem utrudniają życie osobom które szczepić się nie chcą. Lub nie mogą. Jeszcze sobie jakieś paszporty covidowe wymyślają i co jeszcze! Temat nie na tą grupę, ale już strasznie irytuje to co z nami robią.

https://www.rp.pl/Unia-Europejska/210419735-UE-chce-kupic-od-Pfizera-jeszcze-18-mld-dawek-szczepionki.html

Pomnóż 1.8 mld dawek przez cenę jednostkową rzędu kilkanaście € :mrgreen:

Ile masz lat drogi Panie ?

Czy uważasz że na tym świecie coś jest jeszcze za darmo ?

Skąd tak głupie przypuszczenie, czyżbyś mierzył innych swoją miarą?

Z kilkunastu mld € można wykroić całkiem spory budżet na dział PR.

Swoją drogą prezydent USA to dopiero musi być niedojrzały:
https://wyborcza.pl/7,75399,27054950,biden-poparl-zawieszenie-patentow-na-szczepionki-przeciw-covid-19.html

Czym jest kilkanaście mld € w porównaniu do tego, co wydały państwa Unii Europejskiej na pomoc dla swoich obywateli i przedsiębiorstw?
Ile mld € obywatele Unii wydają każdego roku na zakup witaminy C? To też jest PR lub przekupstwo?
Poza tym weź pod uwagę koszt chipa, ktróry znajduje się w każdej szczepionce. Myślę, że koncerny dopłacają do każdej szczepionki :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

COVID - szczepionka - strona 105
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone