Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

COVID - szczepionka

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 09.05.2021 07:07

Mój termin rejestracji przypadał na 24 kwietnia.
23 kwietnia wylądowałem tu gdzie wylądowałem.
Więc nici z rejestracji.
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 09.05.2021 07:42

alechandro napisał(a):Z IKP można pobrać, jest info po polsku i angielsku oraz kod QR. Wygląda tak :
Obrazek

...nie ma/nie widzę nazwy preparatu?
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 09.05.2021 07:45

anakin napisał(a):Mój termin rejestracji przypadał na 24 kwietnia.
23 kwietnia wylądowałem tu gdzie wylądowałem.
To jest o tyle "powszechne", że aż ciekawe.
Od znajomych otrzymuję sygnały, że ten i ów został trafiony "za pięć dwunasta" (albo "pięć po").
Tak, jakby podatność na zarażenie wzrastała krótko (tydzien-dwa) przed szczepieniem i takoż długo utrzymywała się po szczepieniu (pierwszym).
Procentowo wygląda to niekorzystnie dla tych z terminem, ale grupka (znajomych) jest zbyt mała aby wyciągać jakieś ogólniejsze wnioski.
Choć we łbie coś tam kiełkuje w kierunku: "psychiczne rozluźnienie" i (pod)świadome zmniejszenie ostrożności.
Z drugiej strony, przy obecnym tempie szczepień, prawdopodobieństwo spotkania się wirusa ze szczepionką w tym samym czasie (taki dwutygodniowy przedział) i miejscu - póki co - wzrasta.
tranquilo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tranquilo » 09.05.2021 07:58

Ja bym to właśnie przypisał tej trzeciej fali. Ostatnio tych zachorowań było naprawdę bardzo dużo.
W tym samym czasie tempo szczepień też naprawdę się zwiększyło. Więc i prawdopodobieństwo zetknięcia się zachorowania z terminem szczepień było większe.

W pracy widziałem jak lawinowo jeden po drugim kładą się do łóżka z powodu Covida i aż dziwne że mnie nie położyło. Albo byłem bezobjawowy.

Ja osobiście mając na uwadze że zbliża się mój termin szczepienia jeszcze bardziej zwiększyłem ostrożność bo zależało mi żeby to szczepienie się odbyło.
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 09.05.2021 08:23

Habanero napisał(a):
maslinka napisał(a):
Habanero napisał(a):
boboo napisał(a):
Habanero napisał(a):Dzisiaj o 18-tej druga dawka AZ.
Żyjemy? :wink:

Jest ok. Jak na razie czuję się zaskakująco dobrze. Dużo lepiej niż przed :wink: :papa:

Zaraz po szczepieniu AZ czułam coś w rodzaju przyjemnego turbodoładowania ;) Chyba szczepionka podniosła mi ciśnienie (zwykle mam bardzo niskie).

Ja drugą dawkę dostałam w ostatni wtorek. Wieczorem pojawił się stan podgorączkowy i dreszcze; noc była słaba, ale w miarę szybko przeszło :) Dużo szybciej niż po pierwszej dawce.

Powodzenia, Konrad :D

Dzięki Aga :D
Zobaczymy czy mnie złapie po drugiej.
Dam znać jak było :papa:

Po drugiej dawce AZ zero jakichkolwiek dolegliwości.
Jakbym w ogóle nie był szczepiony.
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 09.05.2021 08:26

fly napisał(a):
alechandro napisał(a):Z IKP można pobrać, jest info po polsku i angielsku oraz kod QR.

...nie ma/nie widzę nazwy preparatu?

Zgadza się . U mnie też nie ma. Przy kodzie QR również brak informacji czym się szczepiliśmy.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 09.05.2021 08:37

Już o tym na forum było. Nie ma nazywy szczepionki, ani numeru partii i dlatego to zaświadczenie nie będzie uznane do wjazdu do Bułgarii, gdzie te dane są obowiązkowe.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 09.05.2021 08:39

Ale jest na tej brązowej karteczce z naklejkami, którą mamy zachować. Czy chciałoby im się to sprawdzać?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 09.05.2021 08:43

To okaże się w praktyce. I BG na zaświadczeniu jeszcze wymaga podpisu i pieczątki.... U nas brak nawet informacji, że dokument wygenerowany elektronicznie i jest ważny bez podpisu.... Szkoda, bo to nie jest wielki problem ustawić (tak jak stały nagłówek).
marco156
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marco156 » 09.05.2021 08:43

piekara114 napisał(a):Już o tym na forum było. Nie ma nazywy szczepionki, ani numeru partii i dlatego to zaświadczenie nie będzie uznane do wjazdu do Bułgarii, gdzie te dane są obowiązkowe.

Musimy wszyscy pisać w tej sprawie na adres adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl ,( chyba dobrze maila zapisałem) z prosbą aby na zaświadczeniu była umieszczana informacja o rodzaju szczepionki i numerze partii. Kilka dni temu napisałem to odpisali ze gdzieś to przekażą, ale jak wielu z nas jeszcze w tej sprawie wyśle maila to może potraktują to poważnie.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 09.05.2021 08:49

marco156 napisał(a):Musimy wszyscy pisać w tej sprawie na adres adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl ,( chyba dobrze maila zapisałem) z prosbą aby na zaświadczeniu była umieszczana informacja o rodzaju szczepionki i numerze partii. Kilka dni temu napisałem to odpisali ze gdzieś to przekażą, ale jak wielu z nas jeszcze w tej sprawie wyśle maila to może potraktują to poważnie.

No to ja już napisałam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.05.2021 09:15

Podawanie nazwy preparatu jest bez sensu bo to nie ma znaczenia. Jeżeli Bułgarzy są nadgorliwi to ich problem. Ważne że jest informacja o pełnym cyklu szczepienia. Może w paszportach będzie taka wzmianka.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 09.05.2021 09:41

alechandro napisał(a):Z IKP można pobrać, jest info po polsku i angielsku oraz kod QR. Wygląda tak :
]

Nie o to pytałem - a o imienne zaświadczenie z punktu szczepień, którego wymagają niektóre państwa (np. Rumunia, Bułgaria). To zaświadczenie z IKP już mam - ale ono może nie zostać uznane na granicy (z powodu braku istotnych danych, o czym już pisało kilka osób).
Taką informację otrzymałem również z Ambasady Rumunii.

Więc nie tylko Bułgarzy są nadgorliwi, Rumuni też, a za chwilę mogą do nich dołączyć inni.
No i jeśli mnie zatrzymają na granicy i nie wpuszczą, to raczej nie będzie problem Bułgarów czy Rumunów, tylko mój!

Ja wiem, że to nie ma sensu, jest strasznie irytujące i tworzy niepotrzebny bałagan - ale niestety do momentu wprowadzenia paszportów ten bałagan nie minie.
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 09.05.2021 10:26

Podejrzewam, że Bułgarzy i Rumunii wymagają tego, co mają u siebie albo w ogóle nie mają - czyli jeśli rumuński i bułgarski certyfikat takie dane posiada, to sądzą, że posiadają je w innych krajach. Ewentualnie nie mają żadnego certyfikatu, więc wymyślili sobie jak on może wyglądać... Niby na żółtej książeczce mam i nazwę preparatu i pieczątkę (więc można to uznać za imienne zaświadczenie - w końcu na książeczce jest imie i nazwisko), ale to nadal jest wszystko wolna amerykanka. Z drugiej strony nie wyobrażam sobie, aby w sezonie nie wpuścili turystów, bo ktoś tam nie ma jakiegoś numeru na karteczce... Na szczęście jadę w wojaże w drugiej połowie lipca i do tego czasu będą już jakieś wieści z tych, którzy przetestowali to w praktyce :P
Gonzales
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gonzales » 09.05.2021 11:05

Według nieoficjalnych informacji nasze władze chcą przyspieszyć podawanie drugiej dawki szczepionki.

https://wiadomosci.wp.pl/szczepienia-przeciw-covid-19-kolejne-przyspieszenie-programu-6637777664285632a

Nie wiem czy to dobry kierunek no ale ja się nie znam.

Pozdrowienia.;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

COVID - szczepionka - strona 100
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone