Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

COViD 20 – Coś O Vinie i Dalmacji 2020

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 08.11.2021 08:46

maslinka napisał(a):Ale bym zjadła domowy smalczyk z ogórkiem kiszonym :hearts:
Chociaż nie wiem, czy by mi to pasowało podczas chorwackich upałów ;), ale kto wie, nigdy nie próbowałam.

Pasuje i w zimno i w upał - wielkorotnie przetestowane :smo:
Zapraszam do nas - właśnie mamy świeżutki z chili :wink:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 08.11.2021 08:47

"piotrf"]Przecież domowy smalczyk z ogórkiem kiszonym smakuje w każdych warunkach i o każdej porze przeznaczonej na posiłek :mrgreen:

O to, to - w każdej :idea: :smo:
Nie wszystkie przysłowia zostały zakute w ramy , co wcale nie umniejsza ich trafności . . . .
Słyszałem i pogoda faktycznie się z . . .psuła :papa:

Pozdrawiam
Piotr

Ono niestety z tych co się sprawdzają :oczko_usmiech:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 08.11.2021 08:48

mchrob napisał(a):
Oj smalczyk od Beaty pięknie wchodzi, nawet w upale. Coś o tym wiem. :lol:

Miód na me serce, dziękuję :hearts:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 08.11.2021 08:49

wiola2012 napisał(a):[
A nas w tym roku zaatakował taki 8O. Jakoś utrzymywanie dystansu na pokładzie im nie wyszło :wink:

Ło matko i córko 8O 8O 8O Więcej ich tam się nie zmieściło??? Ale masakra 8O :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 08.11.2021 10:06

Minęliśmy Splitskie Wrota.

Wiatr cały czas wieje jakby mu się nic nie chciało – w porywach może kilka węzłów.

To tego dnia, płynąc wzdłuż Solty wdałam się w śmieszną dyskusję na forum z jednym, z użytkowników (chyba z nudów z braku wiatru na forum zajrzałam) na temat pogody i komunikatów.

Miałam wmawiane, że tu wieje – śmieszą mnie opowieści pisane gdzieś z domu zza biurka – bo przecież nikt na serio będąc gdzieś obok nie wypisywałby takich bzdur.

Tego popołudnia wielokrotnie też słyszeliśmy komunikat securite nadawany przez Radio Split: „u wybrzeży Biseva dryfuje 9-metrowa łódka bez załogi”.

Bardzo jesteśmy ciekawi co się stało...

Oby nikomu nic złego.....

Wierzymy, że łódź może po prostu zeszła z kotwicy.

Niestety nie poznamy finału tego dziwnego przypadku – rozwiązania przez radio nie są podawane.

Zastanawiamy się gdzie dziś spać.

Rzucam hasło: Sutivan.

Kapitan kręci nosem ale mówi: ok., sprawdzimy.

DSC_5568.JPG

Powietrze się jakby trochę oczyściło, Split lepiej widoczny niż z rana.

DSC_5569.JPG

Jakiś prom mknie na wyspy.

DSC_5570.JPG

DSC_5571.JPG

DSC_5573.JPG

DSC_5574.JPG

Patrzymy na kamieniołom nad Splitem – jego kształt kojarzy nam się z wielkim wycieczkowym statkiem.

DSC_5575.JPG

DSC_5576.JPG

DSC_5577.JPG

DSC_5578.JPG

DSC_5579.JPG

DSC_5580.JPG

Powoli zbliżamy się do Sutivanu.

DSC_5582.JPG

DSC_5583.JPG

DSC_5584.JPG

DSC_5585.JPG

DSC_5586.JPG

DSC_5587.JPG

DSC_5588.JPG

DSC_5589.JPG

DSC_5590.JPG

DSC_5591.JPG

DSC_5592.JPG

DSC_5593.JPG

DSC_5594.JPG

DSC_5596.JPG

Przygotowujemy się do podejścia.

Ale najpierw dla zabawy robimy zwrot przed plażą – widzimy zdziwienie w oczach plażowiczów.

A potem zaglądamy do portu żeby sprawdzić czy jest dla nas miejsce.

Oczywiście tradycyjnie – nie ma.

Jakieś jedno z tablicą rezerwacja.

Nie to nie.

Zawracamy i odpływamy z Sutivanu.

DSC_5597.JPG

DSC_5598.JPG

DSC_5599.JPG

DSC_5600.JPG

DSC_5601.JPG

DSC_5602.JPG

DSC_5603.JPG

DSC_5604.JPG

DSC_5605.JPG

DSC_5606.JPG

DSC_5608.JPG

DSC_5609.JPG

DSC_5610.JPG

DSC_5611.JPG

DSC_5612.JPG

DSC_5613.JPG

DSC_5614.JPG

DSC_5615.JPG

DSC_5617.JPG

DSC_5618.JPG

DSC_5619.JPG
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 08.11.2021 18:05

Kapitańska Baba napisał(a):Zapraszam do nas - właśnie mamy świeżutki z chili :wink:

Dzięki :D Dzisiaj już chyba nie dam rady ;)

Nie ma co żałować Sutivanu ;)
Będzie Supetar? :mrgreen:
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 08.11.2021 19:13

Kapitańska Baba napisał(a):
Chris_M napisał(a):[
Fajny wierszyk :-D
Nie znałem, w żadnym podręczniku żeglarskim go nie widziałem ;)

8O 8O 8O Niemożliwe 8O To zna każdy żeglarz 8O :mrgreen: (oczywiscie z odpowiednim zakończeniem :mrgreen: )

Wierszyk bardzo zgrabny, łatwo wpada w ucho i zapada w pamięć, ale nie miałem szans go poznać, gdyż żeglarstwa uczyłem się w czasach gdy używanie słów niecenzuralnych kompromitowało człowieka (tak, były takie czasy!), a za publiczne użycie takiego słowa można było nawet dostać Kolegium.
A poza tym, słowo które tworzy brakujący rym weszło do powszechnego użytku dopiero w ostatnich kilkunastu latach, więc nie miałem od kogo tego wierszyka poznać :D
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 08.11.2021 19:46

maslinka napisał(a):Będzie Supetar? :mrgreen:

To i ja spytam:

Będą Pakleni Otoči?
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 08.11.2021 19:59

Na wieży kościelnej kotek nadal siedzi :oczko_usmiech: . Dopiero na zbliżeniu go widać.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 09.11.2021 09:18

"maslinka"][
Dzięki :D Dzisiaj już chyba nie dam rady ;)

Ale gdybyś kiedykolwiek wybierała sie w moje okolice - zaproszenie masz stałe (choć nie wiem czy będzie smalczyk ale coś zawsze wynajdę :smo: )

Nie ma co żałować Sutivanu ;)

On nas bardzo nie chce przyjąć w swoje progi :roll:

Będzie Supetar? :mrgreen:

Hmmmm......... nie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 09.11.2021 09:20

Chris_M napisał(a):[
Wierszyk bardzo zgrabny, łatwo wpada w ucho i zapada w pamięć, ale nie miałem szans go poznać, gdyż żeglarstwa uczyłem się w czasach gdy używanie słów niecenzuralnych kompromitowało człowieka (tak, były takie czasy!), a za publiczne użycie takiego słowa można było nawet dostać Kolegium.
A poza tym, słowo które tworzy brakujący rym weszło do powszechnego użytku dopiero w ostatnich kilkunastu latach, więc nie miałem od kogo tego wierszyka poznać :D

Ktoś go tak ułożył...a może sam się "przeinaczył". Nie mam pojęcia. Też używam na zakończenie słowa jak najbardziej kulturalnego :wink: Choć na myśl o "psuje" w głowie czasem niestety te niecenzuralne same się pojawiają :mrgreen:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 09.11.2021 09:21

Chris_M napisał(a):
maslinka napisał(a):Będzie Supetar? :mrgreen:

To i ja spytam:

Będą Pakleni Otoči?

Zbliża się wieczór, przy tym słabieńkim wietrze bez szans :oczko_usmiech: Więc........ nie :mrgreen:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 09.11.2021 09:25

pomorzanka zachodnia napisał(a):Na wieży kościelnej kotek nadal siedzi :oczko_usmiech: . Dopiero na zbliżeniu go widać.

Siedzi, siedzi..ale widzisz jaki wredny? Nie zarezerwował dla nas miejsca. Nieużyty z niego kocisko :roll: :mrgreen:
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 09.11.2021 09:36

Kapitańska Baba napisał(a):
Chris_M napisał(a):To i ja spytam:

Będą Pakleni Otoči?

Zbliża się wieczór, przy tym słabieńkim wietrze bez szans :oczko_usmiech: Więc........ nie :mrgreen:

Chodziło mi o ten rejs, a nie o ten dzień :)
Tym nie mniej szkoda, bo mam fajny, krótki filmik z drona, nakręcony w tym roku nad Palmiżaną.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 09.11.2021 10:03

Chris_M napisał(a):Chodziło mi o ten rejs, a nie o ten dzień :)
Tym nie mniej szkoda, bo mam fajny, krótki filmik z drona, nakręcony w tym roku nad Palmiżaną.

Wklej jeśli możesz, z przyjemnością obejrzę :idea:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży