napisał(a) bluesman » 27.06.2012 07:16
arturac napisał(a):bluesman napisał(a):Widzisz zadałem konkretne pytanie, a Ty mnie obrażasz. Jeżeli Cie obraziłem to wskaż gdzie, a ja Cie przeproszę .Jeżeli coś piszę to odpowiadam za to. Miałem nadzieje na merytoryczną dyskusje na temat muzyki. No cóż dziękuję za miły kontakt
problem pewnie w tym, że to co słyszał z aktualnych przebojów było takim umpa umpa, że szybko przełączył kanał-więc jak ma pamiętać? może jest trochę fajnej muzyki ale przykryta taką ilością badziewia puszczanego w radio i tv, że normalnie cierpliwy człowiek nie daje rady ogarnąć tej kuwety.
Najważniejsze to nie zamykać się w jednym gatunku i nie twierdzić, że to co było, było najlepsze
. Aczkolwiek do dzisiaj mnie śmieszy wykorzystywanie np. w reklamach starych melodii czy piosenek
Moja ukochana muzyka, na której się wychowałem to Hard Rock, który świadomie percepowałem od połowy lat siedemdziesiątych. Nie ma co wymieniać nazw grup bo wszyscy znają. Oprócz zespołów anglosaskich i amerykańskich perełkami były rockowe zespoły NRD-owskie, Węgierskie, z ZSRR (nawet japońskie !!!) i Jugosłowiańskie za którymi szczególnie przepadałem takie jak Vatreni Poljubac, Teska Industrija, Bijelo Dugme, Atomsko Skloništ i inne. Kiedyś muzyki tez było dużo ale była bardziej przejrzysta i docierała dzięki dobrym gustom między innymi takich prezenterów jak Kaczkowski czy Mann. Słynne programy radiowe, które je przedstawiały jak Muzyczna Poczta UKF, W Tonacji Trójki. Było kapitalne czarno białe pisemko strasznie siermiężnie wydane, a redagowane między innymi przez Manna Non Stop. Z takich mediów człowiek się dowiadywał o nowo powstającej muzyce. Do dziś pamiętam jak uciekłem z lekcji w liceum by nagrać na zk 120t koncertową płytę AC-DC If You Want Blood. Ale do rzeczy, poza wszechobecną skomercjalizowaną do granic możliwości w radiu i tv, muzyczna papką jest wiele niszowych zespołów i wykonawców wydających własnym sumptem płyty w małych nakładach lub prezentujących się tylko w necie. Chcąc ją znaleźć trzeba wiedzieć czego się szuka lub wiedzieć gdzie znajdują się w necie witryny skupiające miłośników takiej poszukiwanej muzyki. Ci ludzie dzielą się z innymi swoimi odkryciami. Słucham bardzo dużo i bardzo różnej gatunkowo muzyki.
Masz rację, że trzeba mieć cierpliwość ale warto. Uczestniczyłem w kilku forach gdzie puszczano muzykę ale niestety taką, którą znają wszyscy
Przecież Led Zeppelin, Stinga, Marillion znają wszyscy
sztuka puścić coś ładnego ale nieznanego
Szkoda, że ludzie, z którymi próbuje się podjąć jakąkolwiek dyskusją nie umieją dyskutować bo dyskutuje się ad rem, a nie ad personam. Używają poza merytorycznych argumentów ośmieszając się w ten sposób. Czasem powinni sobie sprawdzić pewne terminy choćby w Wikipedii przed zaprezentowaniem ich na forum
Taka mała anegdota: w kręgu wojskowych toczy się zażarta dyskusja na temat kobiecej urody, w pewnym momencie jednemu z adwersarzy kończą się argumenty. Wstaje więc i mówi "ja wiem lepiej bo jestem majorem Panie poruczniku" po czym wychodzi