kudlik napisał(a):Mam taki problem. Chcemy z dziewczyną jechać do Cro po raz pierwszy i pojawił się mały problem. Lepsza połówka chce plażing i jakieś zwiedzanie, ja jako że mam gawiedziowstręt i unikam tłumów chciałbym czasem odpocząć na jakimś górskim szlaku lub po prostu z dala od ludzi. Do tego chcielibyśmy zatrzymać się na jakimś kempingu.
Polecilibyście coś, kochani?
Jak miło...
Plażing, zwiedzanie, górskie wędrówki...
Moim zdaniem Vjetar ma rację. Okolice Biokova byłyby w sam raz.
Góry do wędrówek na miejscu. Jak się uprzesz, to wejdziesz nawet na Sv. Jure.
Do tego
możesz pozwiedzać świetne miasta od Splitu z pałacem Dioklecjana (UNESCO), przez dość przyjemny Omiš z twierdzą ponoć piratów, aż po niepowtarzalny, niesamowity Dubrovnik. Możesz podjechać do Mostaru w BiH, Počitelj tamże, no i zajrzeć po drodze do bardzo wielu mniejszych interesujących miejsc, o których poczytasz tu na forum w relacjach lub innych wątkach. Da się również popłynąć na jakąś dalmatyńską wyspę by poczuć odrobinę dawny klimat tych rejonów.
Plaże do byczenia się też bardzo przyjemne w tych okolicach, IMO lepsze niż przy Paklenicy jeśli chodzi o
podłoże.
Ludzi sporo w sezonie - ale nie wiemy nawet kiedy jedziecie.
W związku z tymi ludźmi i kempingami sugeruję, byś poszukał na forum koleżanki o wdzięcznym nicku
maslinka, zapoznał się z jej relacjami, gdyż regularnie spędzała wakacje właśnie na kempingach chorwackich także pod Biokovem i zna je jak mało kto oraz
opisuje dokładnie w swoich relacjach. Może cię naprowadzi na jakieś Živogošče lub inne miejsce w okolicy, gdzie znajdziesz bardziej kameralne campy.
gusia-s też pewnie pomoże w kwestii kempingu.
Oczywiście zajrzyj do działu kempingowego z masą przydatnych informacji:
kempingi-f16.htmlChorwacja (oczywiście nie cała!) to strzał w dziesiątkę, jeśli chcesz połączyć plażing z górami i zwiedzaniem.
Powodzenia.