Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Coś co przypomina o Chorwacji........

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
antek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) antek » 11.03.2005 21:54

Czy macie jakąś rzecz, pamiatkę, zwyczaj, cos co na codzień przypomina Wam o wczasach, morzu, Chorwacji???
Może to Was rozbawi, ale u nas w domu oprócz zdjęc czymś takim jest sól chorwacka!!!
Oprócz walorów smakowych, które owa sól ma niewątpliwe (zapach Jadrana) to.....jakiz sentyment w kuchni przez cały rok!!!!!
Za kazdym razem gdy sięgasz po sól czyli praktycznie codziennie, przed oczami otwiera sie widok morza, zapach lasu wymieszany tymi najprzerózniejszymi zapachami ziół.....
Niby mała rzecz, ale na nas działa magicznie!!!!

Morski Pasie!!!
Przekaz swojej szanownej małzonce tekst o soli. Podczas naszego spotkania w Krakowie rozmawiałem z nią o tym,że co roku przywozimy z Chorwacji 2, 3 kilo soli.:):) Takie zboczenie:):)
Pozdrów Krzysiu małzonkę:)
A od czasu jak zrobiłeś kalendarze to oprócz soli codziennie o Chorwacji przypomina mi kalendarz, który wisi nad moim kompem....

Otrzymywanie soli z morza to nie wymagające modernizacji zajęcie, znane już starożytnym Rzymianom, a przy tym nieskomplikowane, o ile zapewnione są podstawowe warunki. Po pierwsze, morze z którego uzyskuje się sól musi być niezwykle czyste i o zwiększonym zasoleniu. Następnie, temperatura wody i klimatu powinna sprzyjać wyparowywaniu wody i w końcu, należy znaleźć płytką i rozległą zatokę, niezależną od stanu morza, w której bez przeszkód będzie trwał proces wyparowywania.

Obszar wokół Stonu odpowiada wszystkim wymienionym warunkom, dlatego już w XIII wieku powstała tu warzelnia soli, która pracuje do dziś, produkując sól w taki sam sposób jak przed ośmioma wiekami. Zatoka Stońska podzielona jest na płytkie baseny, do których zbiera się wodę morską, ogrzewaną energią słoneczną. Stopniowo, pod wpływem wysokiej temperatury woda wyparowuje. Na dnie basenu pozostaje błyszcząco - biały osad kryształków soli, który zgarnia się następnie drewnianymi łopatami, a dokładniej «zbiera» i przesypuje na wózki. W porównaniu z solą z innych krajów, sól ze Stonu już na pierwszy rzut oka wyróżnia się pełną i lśniącą bielą, co świadczy o czystości morza, z którego została uzyskana.
Amelka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amelka » 11.03.2005 22:25

Zapachniało Chorwacją :)) Ja przywożę wlasnoręcznie suszony tymianek i macierzanke i dodaje je do salatek i pizzy. Pachna w kuchni i dobrze smakuja. Czasem tez zbieram liście laurowe, które nie są tak aromatyczne jak te kupowane w sklepie (te sa zwykle z jakichś bardziej egzotycznych krajów, czasem z Turcji), ale mają posmak sentymentalny :))
Ech, już by czlowiek nasycil nos Dalmacją i Jadranem :)
Pozdrawiam
Amelka
gripen
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gripen » 11.03.2005 22:31

Cześć !!!

Mnie o Chorwacji przypomina strona z kamerą inetrnetową IZOR-u.

http://www.izor.hr/webcameng.htm
Prawie od dwóch lat mam ustawioną ją, jako stronę startową.

Przypominają również pamiątki z wyjazdów do Chorwacji.

pzdr

gripen
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 11.03.2005 22:46

A ja mam zasuszony kwiat palny jaki przywiozłem sobie cztery lata temu i oczywiście kalendarz. Już wkrótce tapetą na kompie bedzie zdjęcie zrobione w Chorwacji.
Pozdrawiam :wink:
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 11.03.2005 23:46

...tym co wolnego stanu ciwilnego...to zabrac chorwata lub chorwatke :lol: :wink:
...morze otworze agecje matrimonijalna...... :lol:
...jusz kilka par mam za saba...ale to tylko bile sprawi urzendowe..naprawde sie ponali za granica...
....znajomim i turista zalatwiam pamjantki typu zembi rekina (nie koniecznie z adriatiku ale marketing dzwignia chandlu :wink: :wink: ) :wink:
muszle swientego jauba, i uszy swietego piotra dla najmlodszich
trawarice dla starych, terluki dla Pan...
liszcie lurowe dla licznich znajomich i rodziny w Polsce
dla tescia wino od proboszcza
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 11.03.2005 23:58

:d

No to ja przywożę zawsze wielkie słoiki ajvaru i pfeferoni (ale tylko jednego producenta), dżemy figowy i od šipka, zapląta się parę butelek Karlovačko (choć nie jestem piwoszem) tudzież ulubionego Prošku i Kruškovca, a także domačeg vina ze Škripu (wyspa Brač), czekolady z Kraša, zależnie od pory roku: arbuzy, suszone figi, granaty...

W tym roku przywiozę sól - choć ja mogę wszystko prawie bez soli, więc pewnie dlatego nigdy do niej nie przywiązywałam wagi ;)

Plumek
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 12.03.2005 07:46

Mój ranking wygląda następująco (kolejność jest bez znaczenia):
1.Rakija(niestety, ale przypominała, albowiem skończyła się).
2.Ajvar (jw).
3.Liście laurowe (jeszcze są).
4.Fotografie.
To tyle z rzeczy, ale jeszcze są wspomnienia ...
Pozdrawiam.
Diego M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Diego M » 12.03.2005 11:07

A oto moje pamiatki-wspomnienia
1.Kruskovac i domowe wino/już wypite/ :(
2.Rakija/w trakcie/ :oops:
3.Akwarelki na ścianie i drobne pamiatki/kamyczki z niektórych plaż/ 8O
4.Lavenda z Hvaru w butelce po rakiji/niestety już nie pachnie/. :lol:
5.Zdjęcia i film/ogladane coraz częśćiej jak przybliża sie wyjazd/. :)
Aktualizacja Cro poprzez internet/oczyiście Cro.pl/ :lol:

pzdr :papa: :papa:
aga.mac
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga.mac » 12.03.2005 11:41

Ja od kilku lat mam nieschodzącą, adriatycko-chorwacka opaleniznę. Zdecydowanie najtrwalsza. Wina, rakije, nawet morska sól sa już wspomnieniem, ale kolor ciągle trzyma. W tym roku trzeba przedłużyć.

pozdr 8)
ewa.z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa.z » 12.03.2005 14:49

Ja przywożę:
1. ser kozi
2. liście laurowe (zebrane z drzewa)
3. osty
4. figi
5. winko
6. ocet winny
7. i oczywiście zaszczepki roślinek
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 12.03.2005 19:26

A ja mam... Was :) I to mi wystarcza.
bazyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bazyl » 12.03.2005 19:27

a mnie zostawisz tam samego Ewcia ?????????? :cry:
BigJar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BigJar » 12.03.2005 21:27

w wa-wie przy ul. Puławskiej jest nieduża karczma-restauracja, która nazywa sie Banjaluka a tam jedzonko rodem z Chorwacji, a wieczorem muzyka live, wszystkie osoby występują w strojach tamtejszych... jest bardzo sympatycznie i nastrojowo...

pozdrawiam,
BJ
rysiek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek » 12.03.2005 22:09

Może to dziwne ale co roku przywozimy z żoną kamienie ,i małe i bardzo duże . W swoich kształtach są fantastyczne . Po kilku latach w ogródku mamy już sporą kolekcję wokól stawku .
Żona oprócz tego zawsze zbiera na polach suche rośliny, tworzy póżniiej z nich bukiety które przypominają nam o Chorwacji ( szczególnie w takie zimowe dni jak teraz)

rysiek
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 12.03.2005 23:18

Gdybym wiedziała ostatnim razem, że rozłąka z Chorwacją potrwa tak długo - przywiozłabym znacznie więcej :-)
A tak?- poza wspomnieniami i filmami do wywołania - ostatnim razem zabraliśmy do domu:

- kamyki, szkiełka, muszle
- lawendę
- palmową owocnię
- wejściówki z różnych ciekawych miejsc
- miniaturkę statku z nazwą miejscowości na burcie (dla zbieracza, który został z dziadkami w domu)
- drobne blizny po jeżowcach i skałkach
- opaleniznę
- trunki dla znajomych
- trunki na domowy użytek
- nie dopitą Jamnicę
- notes z notatkami "z trasy"
- broszurki informacyjne
- "tapetę" ... pod powiekami - w jadrańskim kolorze
- "pustą" kartę bankomatową ;-)
- zapas energii i sił witalnych
- obietnicę, że jeszcze TU wrócimy ... 8)
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone