Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Corazon czyli żeglarskie tournee po Dalmacji sierpień 2021

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Chris_M
Cromaniak
Re: Corazon czyli żeglarskie tournee po Dalmacji sierpień 20

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 18.09.2022 13:00

Kapitańska Baba napisał(a):Rok 2020 nie byl miarodajny i fałszował obraz - z racji tego, ze mariny stały pełne i nie było chętnych na czarter mozna było uzyskać wysokie rabaty wszak lepsze coś w kieszeni czarterującego niż nic.

Wszystkie ceny pochodzą z okresów listopad-styczeń, wtedy gdy szukam jachtu dla siebie na następny sezon, czyli w 2020 r. jeszcze sprzed okresu pandemii.
A jak się zaczęła pandemia, to ja wtedy już miałem jacht zadatkowany i miałem dylemat czy jechać, czy zrezygnować i stracić kasę zapłaconą za czarter.
Na szczęście pojechaliśmy, chociaż nerwówka też była, bo po kilku dniach mój Syn dostał telefon z pracy, że jego zmiennik (pracujący na zmianę przy tym samym biurku i używający tej samej klawiatury komputerowej) rozchorował się na Covida i wylądował w szpitalu. Była wręcz sugestia, że to Syn przyniósł Covida do firmy, gdyż pracuje dodatkowo jeszcze w innych firmach.
W pierwszej chwili przerażenie, ale potem konkluzja, że skoro my już od kilku dni jesteśmy na jachcie, a Syn nie ma żadnych objawów, to chyba nie jest źle. I faktycznie tak było; Covid Syna ominął, chociaż jego zmiennik Covida przeszedł bardzo ciężko i wrócił do pracy dopiero po kilku miesiącach.

Trzeba będzie szukać w mniej wysokim sezonie

A propos "mniej wysokiego sezonu", wiadomość z ostatniej chwili:
https://www.facebook.com/watch/?extid=C ... 8749885699
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 19.09.2022 08:56

dangol napisał(a):
Kapitańska Baba napisał(a): Trochę podrożało ale Grecja też nie tania.

No niestety...

Jakieś konkrety przekażę, jak wrócimy z rejsu (zaczynamy w najbliższą sobotę). Tyle, że my nie płyniemy w szczycie sezonu, więc u Was trzeba wziąć poprawkę :wink:
Na razie pewna jest cena za czarter : Oceanis 50 - za tydzień 3000 EUR (do podziału na 10 osób). No i cena za bilety na samolot, ale to już zależy od tego, jak komu udało się "upolować" lot do Aten :mrgreen:

O Szczęściarzu!!! Ja też chcę!!!
Danusiu - miałabym do Ciebie prośbę gdyby to nie był kłopot.... zanotuj dla mnie miejsca postoju i koszty - cena za nabrzeże, czy z mediami czy bez i ewentualnie ceny mediów. Będę bardzo wdzięczna :D
I życzę wspaniałej bezpiecznej żeglarskiej Przygody!!! Ahoj!!!
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 19.09.2022 09:04

Chris_M napisał(a):
Kapitańska Baba napisał(a):Rok 2020 nie byl miarodajny i fałszował obraz - z racji tego, ze mariny stały pełne i nie było chętnych na czarter mozna było uzyskać wysokie rabaty wszak lepsze coś w kieszeni czarterującego niż nic.

Wszystkie ceny pochodzą z okresów listopad-styczeń, wtedy gdy szukam jachtu dla siebie na następny sezon, czyli w 2020 r. jeszcze sprzed okresu pandemii.
A jak się zaczęła pandemia, to ja wtedy już miałem jacht zadatkowany i miałem dylemat czy jechać, czy zrezygnować i stracić kasę zapłaconą za czarter.
Na szczęście pojechaliśmy, chociaż nerwówka też była, bo po kilku dniach mój Syn dostał telefon z pracy, że jego zmiennik (pracujący na zmianę przy tym samym biurku i używający tej samej klawiatury komputerowej) rozchorował się na Covida i wylądował w szpitalu. Była wręcz sugestia, że to Syn przyniósł Covida do firmy, gdyż pracuje dodatkowo jeszcze w innych firmach.
W pierwszej chwili przerażenie, ale potem konkluzja, że skoro my już od kilku dni jesteśmy na jachcie, a Syn nie ma żadnych objawów, to chyba nie jest źle. I faktycznie tak było; Covid Syna ominął, chociaż jego zmiennik Covida przeszedł bardzo ciężko i wrócił do pracy dopiero po kilku miesiącach.

Trzeba będzie szukać w mniej wysokim sezonie

A propos "mniej wysokiego sezonu", wiadomość z ostatniej chwili:
https://www.facebook.com/watch/?extid=C ... 8749885699

Bardzo dobrze, że pojechaliście :idea: Szkoda było i zaliczki i straconej przygody :wink:

Takie bory się zdarzają ale przecież one nie trwają wiecznie :wink:
Sama bardzo chętnie jeździłabym choćby we wrześniu - ale niestety na tę chwilę zawsze muszę zahaczyć o sierpień. Jeden tydzień szkoły córkom bez problemu odpuszcza, dwa to zwłaszcza w przypadku Ewy byłoby trochę dużo :cry:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 19.09.2022 09:38

Po chwili oddechu i toaście za cudowne ocalenie każdy zajmuje się sobą i swoimi obowiązkami – trzeba spakować rzeczy, wynieść je do samochodów.

Nie lubimy tego i prawdę mówiąc nie mogliśmy się z Kapitanem za to zabrać.

Zamiast się pakować włóczyliśmy się po marinie.

20210827_180457.jpg

20210827_180525.jpg

20210827_180530.jpg

20210827_180703.jpg

DSC_2313.JPG

DSC_2314.JPG

DSC_2317.JPG

DSC_2318.JPG

Nad lądem podziwialiśmy tworzący się z chmur wał, który w każdej chwili mógł zamienić się w mocną borę.

DSC_2319.JPG

DSC_2321.JPG

DSC_2323.JPG

Chmury zaczęły się przelewać przez Velebit jak kipiące mleko – wspaniałe widowisko!

DSC_2325.JPG

DSC_2326.JPG

Zerkaliśmy na trening optymistów w zatoce – jeszcze niedawno nasza Ewa na takim pływała a dziś....ważna pani sternik na 420-tce. :mrgreen:

DSC_2307.JPG

DSC_2308.JPG

DSC_2309.JPG

DSC_2310.JPG

DSC_2311.JPG

DSC_2312.JPG

Podziwialiśmy ostatni zachód słońca.

20210827_191404.jpg

20210827_191424.jpg

20210827_192035.jpg

I marzyliśmy o powrocie na morze w październiku :oops: .

Czy się uda?

Nie wiemy – czy znajdziemy chętnych, czy „pandemiczne wariatkowo” nie pokrzyżuje nam kolejny raz planów nawet jeśli zbierze się załoga?

Trzeba wierzyć, że się uda.

Bez tej wiary nic nigdy byśmy nie osiągnęli :idea: .

Siedzieliśmy z Kapitanem na końcu naszego pirsu trzymając się za ręce pełni nadziei, że jednak wrócimy.

Do Betiny czy do innej mariny – nie ważne, byle znowu żeglować!!!

Milczeliśmy ale każde z naszej dwójki miało to samo pragnienie w sercu.....

Potem szybki sen, jakieś śniadanie (niewielkie gdyż jeszcze nie było nawet czwartej rano) i pora opuścić Betinę.

Około 10:30 byliśmy już w Budapeszcie.

20210828_104908.jpg

Na autostradzie spotkaliśmy takie cudo:

20210828_111757.jpg

Po piętnastej obiad w Barwinku i ostatnie godziny drogą przez mękę (bo w budowie) do domu.

To był ciekawy rejs – powrót na dużą łódź, z dużą ilością ludzi na pokładzie.

Udało się odwiedzić fajne porty, po latach znowu zajrzeć do Stari Gradu.

Wspaniałym dodatkiem do żeglugi były trzy cromaniackie spotkania – dziękuje Wam kochani za wspólne wieczory na Corazonie! :hearts:

Było wietrznie mimo szczytu sezonu – każdego dnia morze dawało nam sporo prawdziwej żeglarskiej zabawy.

Corazon – stary jacht Gib Sea sprawdził się bardzo dobrze.

Od razu po powrocie do domu rozpuściłam wici po znajomych o pomyśle październikowej żeglugi.

Czy coś z tego wyszło – dam znać.

Dziękuję za Wasz czas poświecony tej relacji, za motywujące komentarze, za ciepło i uśmiech, za dodanie mi sił gdy już chciałam odpuścić :oops: i być może do zobaczenia na żywo gdzieś w pięknej Chorwacji, której miłośniczką pozostanę z rodziną na zawsze. :papa:
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 19.09.2022 09:47

I ja dziękuję za jak zwykle bardzo fajną relację :)
Wierzę, że niedługo "przeczytamy" się w następnej :)

pozdrawiam serdecznie, Michał :papa:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 19.09.2022 09:50

majkik75 napisał(a):I ja dziękuję za jak zwykle bardzo fajną relację :)
Wierzę, że niedługo "przeczytamy" się w następnej :)

pozdrawiam serdecznie, Michał :papa:

Dzięki, że byłeś i za każde dobre słowo :smo:
Zapraszam już jutro - będzie się działo :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 19.09.2022 18:21

Ja też serdecznie dziękuję za relację. I teraz bardzo mnie ciekawi ten październik :D
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 19.09.2022 18:25

Dzięki za kolejną ciekawą relację z morza :D I oczywiście czekam na następną 8)
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 19.09.2022 19:49

Nie dziwię się Waszym humorom smutnym.
Dziękuję za piękną podróż i czekam na kolejną :papa: :smo:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 19.09.2022 22:00

pomorzanka zachodnia napisał(a):Ja też serdecznie dziękuję za relację. I teraz bardzo mnie ciekawi ten październik :D

Dziękuję, że byłaś :hearts: Październik...a skąd pewność, że w ogóle był? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Był....spektakularny :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: Sama zobaczysz :smo:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 19.09.2022 22:01

maslinka napisał(a):Dzięki za kolejną ciekawą relację z morza :D I oczywiście czekam na następną 8)

Dziękuję Maslinko, że tyle lat a Ty wciąż jesteś z nami :hearts: Następna jutro...bo nie umiem żyć bez żagli :oops:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 19.09.2022 22:06

wiola2012 napisał(a):Nie dziwię się Waszym humorom smutnym.
Dziękuję za piękną podróż i czekam na kolejną :papa: :smo:

Nienawidzę końca! Nienawidzę mariny macierzystej. Te chwile są bez sensu :cry: :cry: :cry:
Dziękuję, że pływałaś z nami i za każde Twoje dobre słowo (za te w trudnych chwilach szczególnie....)
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 19.09.2022 22:52

Kapitańska Baba napisał(a):
wiola2012 napisał(a):Dziękuję za piękną podróż i czekam na kolejną :papa: :smo:

Dziękuję, że pływałaś z nami i za każde Twoje dobre słowo (za te w trudnych chwilach szczególnie....)

:smo:
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 20.09.2022 07:31

Dziękuję Ci za tą relację i za to, że mogłem być gościem nie tylko tu ale i wcześniej na Corazonie. :D
Czekam na kolejny odcinek waszych przygód :papa:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 20.09.2022 08:34

mchrob napisał(a):Dziękuję Ci za tą relację i za to, że mogłem być gościem nie tylko tu ale i wcześniej na Corazonie. :D
Czekam na kolejny odcinek waszych przygód :papa:

Michał - wieczór spędzony z Wami był mega, pełen tak bardzo pozytywnych emocji - ufam, że go powtórzymy nie raz :idea: Dziękuję :hearts:
PS - za pyszny prezent także :smo:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Corazon czyli żeglarskie tournee po Dalmacji sierpień 2021 - strona 55
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies