Re: Corazon czyli żeglarskie tournee po Dalmacji sierpień 20
napisał(a) Chris_M » 17.09.2022 14:49
Kapitańska Baba napisał(a):Chris_M napisał(a):Szanse na "odmianę" będą w 2023 roku, bo pierwsze cenniki na przyszły rok opublikowane przez największych chorwackich operatorów raczej skłaniają do szukania innych kierunków
Trochę podrożało ale Grecja też nie tania. I dojazd gorszy niestety. O innych kierunkach nawet nie myślę bo te zawsze były kosmicznie drogie
To nie jest "trochę", bo czartery stale i niepostrzeżenie drożeją już od kilku lat, a teraz nastąpił jeszcze dodatkowy skok cen.
Ja od kilku lat wrzucam sobie ceny interesujących mnie łódek do arkusza kalkulacyjnego i właśnie zrobiłem porównanie cen czarteru tych samych jachtów na przestrzeni ostatnich kilku lat.
Na przestrzeni ostatnich 4 lat, tzn. od 2020 do 2023 roku ceny tych samych jachtów wzrosły o 43%, chociaż te jachty są coraz starsze, coraz bardziej zużyte i w coraz gorszym stanie.
Na razie czekam na cenniki operatora z usług którego dotychczas korzystałem. Jeśli i on znacznie podniesie ceny, to liczę się z tym, że w przyszłym roku nie pojadę do Chorwacji, a zaoszczędzoną kasę wydam na dodatkowy wyjazd na narty w Alpy.
Grecji też raczej nie biorę pod uwagę ze względu na odległość i koszty dojazdu.