Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Corazon czyli żeglarskie tournee po Dalmacji sierpień 2021

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kapitańska Baba
Weteran
Re: Corazon czyli żeglarskie tournee po Dalmacji sierpień 20

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 16.08.2022 08:00

"Chris_M"]
Wnioskuję, że to był skiper z tego Beneteau po Waszej prawej burcie?

Dokładnie tak :wink:

Ta polska flaga pod prawym(!) salingiem jest już wystarczającym świadectwem poziomu jego żeglarskich kwalifikacji ;)
Na jego obronę przemawia tylko fakt, że na pokładzie są dzieci, czyli jest to rejs rodzinny, a nie komercyjny. Ale z drugiej strony, jeśli oni nie mieli na pokładzie żadnego prowiantu i żeglowali metodą "od konoby do konoby", to nie najlepiej świadczy nie tylko o skipperze, ale także i o żeńskiej części załogi.

Nawet nie zauważyłam tej ich bandery :oops: 8O Masz rację - sposób jej powieszenia świadczy o poziomie i wiele wyjaśnia :wink: Dobrze, że przynajmniej nie była porwana :oczko_usmiech:
Nam to wyglądało na rodzinę a raczej dwie z wynajętym skiperem ale oczywiście mogę się mylić :D
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 16.08.2022 08:05

Chris_M napisał(a):
Kapitańska Baba napisał(a):Chris widzę że już wróciłeś :D Udał się rejs? :wink:

Jak tylko się ogarnę z powstałymi w międzyczasie zaległościami, to napiszę parę słów o rejsie :)

Czekam (z nadzieją, że przeczytam przed własnym wyjazdem :wink: )
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 16.08.2022 08:36

Co chwilę ktoś wpływa do portu.

Szef(owa) ustawia nowe jachty w różnych miejscach.

DSC_1920.JPG

W pewniej chwili niedaleko nas cumuje łódź.

Co za szczęście, że nie przy naszej burcie.

Ich podejście jest...... nie wiem jak powiedzieć.

Nagraliśmy film szkoleniowy – jak nie należy cumować w Rogoźnicy 8O .

Harbour master łapał się za głowę.

No porażka.

Dobrze, że nie wiało bo by chyba porozbijali wszystkie zacumowane już jachty.

DSC_1923.JPG

Trzeba trochę odpocząć u siebie po tych wrażeniach z podejścia.

20210825_175233.jpg

Cała nasza załoga jakoś chyba przykleiła się do pokładu – nikt nie chce iść do miasta.

20210825_175853.jpg

To może jeszcze posiedzę na swoim ulubionym miejscu.

20210825_181336.jpg

I dojem resztki zieleniny z obiadu – jak prawdziwa dama – z gara :mrgreen: .

20210825_183251.jpg

Przed naszym trapem wyleguje się taki słodziak.

DSC_1924.JPG

DSC_1926.JPG

DSC_1931.JPG

DSC_1932.JPG

Córa zmieniła strój i fryzurę.

DSC_1934.JPG

Trzeba dolać wody do zbiorników, żeby się zagrzała.

Oczywiście kto się tym zajmie?

No my z Kapitanem.....

DSC_1952.JPG

DSC_1953.JPG

A ten co zrobił z uchem?

DSC_1954.JPG

Dość siedzenia, trzeba się ruszyć.
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 16.08.2022 08:45

Kapitańska Baba napisał(a):Czekam (z nadzieją, że przeczytam przed własnym wyjazdem :wink: )

Na początek filmik z zeszłorocznego rejsu, którego montaż Syn wczoraj ukończył korzystając z tego, że był dzień wolny od pracy:

1:18 - Marina Palmiżana i Pakleni Otoci
3:56 - Marina Kornati w Biogradzie
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 16.08.2022 09:46

Kapitańska Baba napisał(a):Płyniemy do Rogoźnicy – oczywiście do kei miejskiej – tam dziś poszukamy miejsca na nocleg.

Szef portu już z daleka na nas gwiżdże pokazując fajne miejsce przy pięknie odnowionym nabrzeżu.

Po zacumowaniu idę pogadać z naszym harbour masterem.

Znam Go już tyle lat i wciąż twierdzę, że jest jednym z sympatyczniejszych obsługujących w całej Chorwacji.

Dostaję najważniejsze portowe akcesoria – identyfikator i gwizdek.

Obrazek

No, to teraz ja tu rządzę :idea: :mrgreen: .

Szkoda, że nie rządziłaś tam w niedzielę 14 sierpnia br., gdyż nie było nam wówczas dane zacumować przy miejskiej kei, chociaż mieliśmy szczerą chęć tam stanąć by udać się do Rogoźnicy na "uciechy portowe" ;)
Kejowi nie pozwolili nam tam zacumować, najwyraźniej wolne miejsca mieli już dla kogoś zarezerwowane, więc musieliśmy stanąć na bojkowisku Mariny Frapa:

Obrazek

Zaletą tego bojkowiska jest, że za te 300 HRK opłaty postojowej można następnego dnia na 3 godziny dobić do pirsu tranzytowego i zatankować wodę, naładować akumulatory, wyrzucić śmieci oraz skorzystać z toalet.
Niestety, "uciechom portowym" mogliśmy tylko przyglądać się z daleka, chociaż na miejskim nabrzeżu miała miejsce jakaś impreza.
pavlo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pavlo » 16.08.2022 12:04

Obrazek

Przypomniało mi się takie przysłowie: Robota jak w Rzymie, jeden czuwa a trzech drzymie :mrgreen: :D
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 16.08.2022 15:19

Chris_M napisał(a):Na początek filmik z zeszłorocznego rejsu, którego montaż Syn wczoraj ukończył korzystając z tego, że był dzień wolny od pracy:

Super film! Dron jednak daje ogromne możliwości udokumentowania morskich przygód :D
Popatrzyłam i jeszcze bardziej zachciało mi się wakacji :roll:

Marina w Biogradzie to jednak kolos. Dobrze że nie jest naszym tegorocznym wakacyjnym celem :mrgreen:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 16.08.2022 15:22

Chris_M napisał(a):Szkoda, że nie rządziłaś tam w niedzielę 14 sierpnia br., gdyż nie było nam wówczas dane zacumować przy miejskiej kei, chociaż mieliśmy szczerą chęć tam stanąć by udać się do Rogoźnicy na "uciechy portowe" ;)
Kejowi nie pozwolili nam tam zacumować, najwyraźniej wolne miejsca mieli już dla kogoś zarezerwowane, więc musieliśmy stanąć na bojkowisku Mariny Frapa:

Obrazek

Zaletą tego bojkowiska jest, że za te 300 HRK opłaty postojowej można następnego dnia na 3 godziny dobić do pirsu tranzytowego i zatankować wodę, naładować akumulatory, wyrzucić śmieci oraz skorzystać z toalet.
Niestety, "uciechom portowym" mogliśmy tylko przyglądać się z daleka, chociaż na miejskim nabrzeżu miała miejsce jakaś impreza.

Nie wiem czemu ta Rogoźnica robi sie taka popularna :roll: Jeszcze całkiem niedawno zawsze były miejsca - a teraz, mimo że powiekszyli nabrzeże - wraz problem :roll:
Sytuację ratują bojki we Frapie i w centrum miasteczka na prawo od mostu - choć tam jeszcze nie staliśmy ale jest to jakaś alternatywa.
300 kun zależne od długości łodzi czy stała opłata?
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 16.08.2022 15:23

pavlo napisał(a):Przypomniało mi się takie przysłowie: Robota jak w Rzymie, jeden czuwa a trzech drzymie :mrgreen: :D

:mrgreen: :mrgreen: To śródziemnomrskie ptaki, zasadę mają we krwi i w genach :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 16.08.2022 19:24

Kapitańska Baba napisał(a):Nie wiem czemu ta Rogoźnica robi sie taka popularna :roll: Jeszcze całkiem niedawno zawsze były miejsca - a teraz, mimo że powiekszyli nabrzeże - wraz problem :roll:

Po pierwsze, Rogoźnica jest ostatnim portem na dość długim odcinku otwartego morza, co zmusza skipperów do stanięcia tam na nocleg jeśli nie chcą tułać się po nocy w poszukiwaniu jakiegoś miejsca postoju.
Po drugie, (jak wnioskuje z Twoich zdjęć) Rogoźnica w ostatnich latach bardzo wyładniała, a to stanowi mocną zachętę by właśnie ją wybrać jako miejsce na postój.

300 kun zależne od długości łodzi czy stała opłata?

Na bojkach mogą stawać łodzie o długości do 13 metrów i to jest stała opłata, niezależna od długości łodzi.

Cennik postoju na boi Mariny Frapa.jpg

- https://www.marinafrapa.hr/Portals/0/ad ... 0HR-EN.pdf

Przeglądając powyższy cennik zwróciłem uwagę na informację o należącym również do Mariny Frapa bojkowisku w zatoce SIČENICA, które chyba dopiero niedawno powstało:

Uvala Sicenica.jpg

To bojkowisko tworzy nową i dość ciekawą możliwość schronienia się na noc podczas pokonywania tego odsłoniętego odcinka wybrzeża, chociaż przy południowych wiatrach może okazać się pułapką.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 17.08.2022 08:31

"Chris_M"]
Po drugie, (jak wnioskuje z Twoich zdjęć) Rogoźnica w ostatnich latach bardzo wyładniała, a to stanowi mocną zachętę by właśnie ją wybrać jako miejsce na postój.

I chyba to - na nasze nieszczęście jest głównym powodem :cry: Bo inne czynniki się nie zmieniły - poza tym, że chyba żeglujących przybyło :cry:

Na bojkach mogą stawać łodzie o długości do 13 metrów i to jest stała opłata, niezależna od długości łodzi.

Dzięki, dobrze wiedzieć - czyli nawet cenowo w naszym wypadku korzystniej jest cumować w centrum miasta :wink:

Przeglądając powyższy cennik zwróciłem uwagę na informację o należącym również do Mariny Frapa bojkowisku w zatoce SIČENICA, które chyba dopiero niedawno powstało:

Uvala Sicenica.jpg

To bojkowisko tworzy nową i dość ciekawą możliwość schronienia się na noc podczas pokonywania tego odsłoniętego odcinka wybrzeża, chociaż przy południowych wiatrach może okazać się pułapką.

Zawsze to alternatywa i lepsze niż kotwiczenie. Zapamiętane bo w tym regionie nie ma za bardzo gdzie spokojnie spać - dziekuję za namiar :idea:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 17.08.2022 09:12

Idziemy z Kapitanem i Anią na krótką wędrówkę.

DSC_1927.JPG

DSC_1929.JPG

DSC_1955.JPG

DSC_1956.JPG

Zaglądamy do kościoła na wzgórzu.

DSC_1957.JPG

Niesamowite drzewo.

DSC_1958.JPG

Z góry jest fajny widok na port.

DSC_1959.JPG

DSC_1960.JPG

Tu jakaś wielka uprawa pomidorów.

DSC_1961.JPG

DSC_1962.JPG

Miejsce na autoportret.

DSC_1963.JPG

I taka fajna roślina.

DSC_1964.JPG

Zaglądamy w różne zaułki.

DSC_1965.JPG

DSC_1966.JPG

I idziemy do akwarium.

DSC_1967.JPG

DSC_1968.JPG

DSC_1969.JPG

Robi się coraz ciemniej.

DSC_1970.JPG

Zachodzące słońce oświetla Frapę.

DSC_1971.JPG

W konobach już tłumy.

DSC_1972.JPG

DSC_1973.JPG

DSC_1974.JPG

DSC_1975.JPG

DSC_1976.JPG

DSC_1977.JPG

A ten łobuz dalej nas pilnuje.

DSC_1978.JPG

DSC_1979.JPG

DSC_1980.JPG

DSC_1981.JPG

DSC_1982.JPG

Cirrus na niebie......pogoda się.....jak mówi stare żeglarskie przysłowie.

DSC_1983.JPG

DSC_1984.JPG

Kiedy się popsuje?

Już pod wieczór Kapitan oczywiście wysłał nasze dziewczyny do konoby po kalmarki.

20210825_202154.jpg

Uwielbiam takie wieczory – gdy mogę siedzieć na pokładzie i patrzeć na ludzi na nabrzeżu.

20210825_205150.jpg

20210825_205224.jpg

20210825_212858.jpg

20210825_213132.jpg

Wieczór w Rogoźnicy był tradycyjny – gitara i śpiew.

Śpiew na wesoło bo przez kisiel o którym Ania ciągle myśli i mówi – śpiewanie nam nie do końca wychodziło.

To znaczy szło dobrze ale co chwilę ktoś zamiast jakiegoś dowolnego słowa w piosence wrzucał słowo kisiel – no i wszyscy wtedy zaśmiewaliśmy się w głos zamiast śpiewać dalej.

Starsze małżeństwo Niemców z łódki obok dziwnie na nas zerkało.

Niestety nie rozumieli o czym śpiewamy więc nie mieli pojęcia z czego tak co chwilę pokładamy się ze śmiechu.

Myślę, że wydawało im się że jesteśmy strasznie pijani i plącze nam się język – a to wszystko przez kisiel a nie przez procenty.

Wieczór był dość chłodny i jakoś nikt nie miał zbytnio ochoty na chłodne wino – popularnością raczej cieszyła się gorąca herbata.

Ale sąsiedzi o tym nie wiedzieli.....

Ciąg dalszy historii o nich będzie rankiem.

Teraz pora już spać.

To był miły wieczór – tylko jak każdego wieczoru na tym rejsie brakowało mi integracji z innymi łódkami – wszędzie towarzystwo jakieś drętwe, nie do pogadania.

A przecież jutro ostatni pełny dzień i ostatni port.

Znowu bez nikogo obcego?

Smutno nam trochę z tego powodu.....
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 17.08.2022 15:19

Koszula w którą ubrała się Ewa w poprzednim odcinku- bardzo w stylu mojej córki :mrgreen:
pavlo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pavlo » 17.08.2022 15:48

Obrazek

A ten gwizdek to metoda komunikacji/nawoływania ?
Wszystkie gwizdki w jednej tonacji, czy jakaś różnorodność :) ?
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 18.08.2022 08:07

Chciałam tę relację dokończyć bo nie w moim stylu jest zaczynać i nie kończyć, chciałam napisać kolejne bo trochę przygód już za nami a kolejne przed nami ale skoro tu na forum w swoich własnych opowieściach nie mam prawa przedstawić swojego zdania, jeśli z powodu własnych myśli jestem obmawiana w jakichś pobocznych wątkach wyrzucanych potem do kosza ale co się zobaczy to się nie odzobaczy, jeśli niektórzy użytkownicy mają prawo od wielu lat obrażać, wypisywać kłamstwa na temat ludzi żeglujących (jacyś podglądacze spuszczający szambo w zatokach) i to jest jak najbardziej ok. to chyba po prostu szkoda energii i czasu poświęconych na pisanie, zmniejszanie zdjęć i wszystko co potrzebne do relacji.
Przepraszam.
I dziękuję za Wasz czas poświęcony moim relacjom, za motywujące komentarze, za ciepło i uśmiech i być może do zobaczenia na żywo gdzieś w pięknej Chorwacji, której miłośniczką pozostanę z rodzina na zawsze!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Corazon czyli żeglarskie tournee po Dalmacji sierpień 2021 - strona 47
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone