Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Corazon czyli żeglarskie tournee po Dalmacji sierpień 2021

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kapitańska Baba
Weteran
Re: Corazon czyli żeglarskie tournee po Dalmacji sierpień 20

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 07.04.2022 15:19

mchrob napisał(a):Na razie do nieba się nie wybieram ale warto mieć zapas jakby co :mrgreen:

Niebo bez Cyca to nie niebo - zawsze to powtarzam :mrgreen:
A cycowe zapasy jak najbardziej wskazane - w naszej spiżarce bywają całkiem pokaźne :wink:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 07.04.2022 15:27

p_majer napisał(a):Salami z niedźwiedzia - możesz rozwinąć trochę temat, bo brzmi bardzo intrygująco.

Powiem Ci szczerze, że gdy pierwszy raz usłyszałam o tym niedźwiedziu sama się potem zastanawiałam czy aby na pewno dobrze zrozumiałam co Gospodarz miał na myśli :oops: - mój angielski mógłby być lepszy. :roll:
Ale przy następnym spotkaniu upewniłam się, ża On naprawdę zrobił tę kiełbasę z niedźwiedziego mięsa 8O Podobno w Słowenii jest dość sporo misiów i myśliwi mają na nie odstrzały. I właśnie kawałek takiego misia stał sie własnością naszego Gospodarza i znalazł się na talerzu przygotowanym na naszą kolację.
Różnił się delikatnie od świńskiego - moim zdaniem zdecydowanie na plus. Był ostrzejszy i bardziej wyrazisty w smaku.
A o misiach dowiedziałam się też, że swego czasu Francuzi przewieźli kilka ze Słowenii do Francji. I podobno za bardzo im się tam rozmnożyły i zaczynają mieć z nimi kłopot 8O
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 07.04.2022 16:39

Kapitańska Baba
Na wstępie przekazujemy Gospodarzom przywiezione z Polski prezenty – piwo, wędzone przez nas sery i inne pyszności.

Wędzicie sami sery? Niesamowite. Mam dostęp do domowych wyrobów, gdyż moja siostra ze szwagrem, od jakiegoś czasu rozpoczęła mini produkcję i dochodzi w tym do perfekcji :D . Boczuś i polędwiczka to poezja. Kurczaki też kiedyś tata wędził. Ale sery? Muszą być pyszne.
Gitara podczas wieczornych posiadówek z przyjaciółmi jest niezastąpiona. Umieliście grać wcześniej, czy to taka nowa umiejętność? Ostatnio, podczas mazurskiej wyprawy śpiewałaś, a grał ktoś inny :)
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 07.04.2022 16:47

Byłbym nowy temat przegapił, ale już się melduję wychodząc z założenia, że lepiej późno niż wcale ;)
Niecierpliwie czekam na moment, gdy dotrzecie na Murter :)

Kapitańska Baba napisał(a):
LUKASQ napisał(a):Bywam w Słowacji służbowo i to prawda kraj momentami zalatuje ostrą dzikością...

Cześć LUKASQ :papa:

Zwłaszcza ta wschodnia część.

Nic dziwnego jeśli weźmiemy pod uwagę, że jest to obszar w dużej części zamieszały przez tych, co kradną czołgi ;)
I pomyśleć, że dawno temu ten kraj wydawał mi się taki ładny i inny. My poszliśmy do przodu. Oni chyba stoją w miejscu.

Przez 15 lat na narty jeździłem na Słowację, gdzie infrastruktura narciarska była wręcz fantastyczna w porównaniu z tym co mieliśmy w Polsce, a półki sklepowe były pełne towaru.
Ja już od wielu lat na narty wolę jeździć w Alpy, gdzie za niewiele większe pieniądze można pojeździć sobie bez porównania więcej, natomiast Słowacy coraz częściej przyjeżdżają do Polski i to zarówno na narty, jak i na zakupy!
ZAQ_12
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZAQ_12 » 07.04.2022 17:10

ja to wiem kiedy się wbić na imprezkę :)
rybkujaca
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) rybkujaca » 07.04.2022 19:17

Naczytałam sie o "cycach" i aż sobie winka nalałam...do towarzystwa :) :oczko_usmiech:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 08.04.2022 07:57

"wiola2012"]
Wędzicie sami sery? Niesamowite. Mam dostęp do domowych wyrobów, gdyż moja siostra ze szwagrem, od jakiegoś czasu rozpoczęła mini produkcję i dochodzi w tym do perfekcji :D . Boczuś i polędwiczka to poezja. Kurczaki też kiedyś tata wędził. Ale sery? Muszą być pyszne.

Oczywiście że sami :wink: To jedno z moich ulubionych dań z wędzarki :hearts: Zwłaszcza takie ciepłe. Uwielbiam je :wink:
Co do boczusia - pełna zgoda, tez jest pyszny :D No i kiełbaska.... ale ta rzadziej bo jednak wymaga więcej pracy - pokroić mięsko, długo wyrobić, wieczór znika :wink: Ale efekty zawsze szybko znikają z półmisków :wink:
Ciesz sie z dobrej siostry - że chętna podzielić się pysznościami :hearts:

Gitara podczas wieczornych posiadówek z przyjaciółmi jest niezastąpiona. Umieliście grać wcześniej, czy to taka nowa umiejętność? Ostatnio, podczas mazurskiej wyprawy śpiewałaś, a grał ktoś inny :)

Gramy od czasów szkoły średniej :wink: Kapitan lepiej, ja zdecydowanie gorzej ale jako akompaniament do ogniska damy radę :wink:
U siebie zdecydowanie stawiam na śpiewanie. Lubię gdy ktoś gra - a jak jeszcze gra bardzo dobrze - mogę śpiewać do białego rana :mrgreen:
Ostatnimi czasy wzięłam się za siebie na poważnie z tym śpiewem - i sama czuję, że jest coraz lepiej :wink:
Aktualnie walczę z takim fajnym kawałkiem (starowłoski nie jest moja mocną stroną :roll: )

Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 08.04.2022 08:02

"Chris_M"]Byłbym nowy temat przegapił, ale już się melduję wychodząc z założenia, że lepiej późno niż wcale ;)

A ja się już zastanawiałam gdzie się podziewasz :roll: Dobrze że jesteś :papa:

Niecierpliwie czekam na moment, gdy dotrzecie na Murter :)

Dziś :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Nic dziwnego jeśli weźmiemy pod uwagę, że jest to obszar w dużej części zamieszały przez tych, co kradną czołgi ;)

To chyba jedyny ich chwalebny wyczyn niestety :roll: :cry: Z ostatnich tygodni mam mniej miłe informacje na temat tej nacji :cry:

Przez 15 lat na narty jeździłem na Słowację, gdzie infrastruktura narciarska była wręcz fantastyczna w porównaniu z tym co mieliśmy w Polsce, a półki sklepowe były pełne towaru.
Ja już od wielu lat na narty wolę jeździć w Alpy, gdzie za niewiele większe pieniądze można pojeździć sobie bez porównania więcej, natomiast Słowacy coraz częściej przyjeżdżają do Polski i to zarówno na narty, jak i na zakupy!

Popatrz na ich wsie - kiedyś wydawały się zadbane i ładne. Teraz - czasem mam wrażenie że jedziemy przez miejsca duchów. Stare, brzydkie. Tam prawie nie ma nowych budynków - przynajmniej w naszej części tranzytowej. Dziwny kraj.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 08.04.2022 08:03

ZAQ_12 napisał(a):ja to wiem kiedy się wbić na imprezkę :)

Pozazdrościć wyczucia chwili :wink: Tę słoweńską imprezę juz opuszczamy - ale spokojnie, będą następne :mrgreen:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 08.04.2022 08:03

rybkujaca napisał(a):Naczytałam sie o "cycach" i aż sobie winka nalałam...do towarzystwa :) :oczko_usmiech:

Mmmmnnniammmm :hearts: To Twoje zdrowie :idea: :hearts:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 08.04.2022 08:37

Poranek – jak zawsze w winnicy – budzi nas pięknym słońcem za oknem.

Biegniemy na taras gdzie leżą efekty naszej nocnej pracy w piwnicy.

Sporo tego – wystarczy na cały rejs, wszystkich gości którzy przewiną się przez pokład a część pojedzie z nami do domu do konsumpcji przez cały kolejny rok.

20210814_012811.jpg

Zaglądam jeszcze do kuchni.

20210814_014950.jpg

20210814_014955.jpg

I zerkam na dojrzewające na krzakach wino.

20210814_071140.jpg

20210814_071145.jpg

20210814_071148.jpg

Gospodarz już woła nas na śniadanie.

DSC_0183.JPG

20210814_080800.jpg

Śniadanie jedzone z takim widokiem.

20210814_083313.jpg

DSC_0184.JPG

Chciałoby się posiedzieć dłużej ale niestety czas biegnie nieubłaganie.

DSC_0172.JPG

DSC_0174.JPG

DSC_0175.JPG

DSC_0176.JPG

DSC_0177.JPG

DSC_0179.JPG

DSC_0180.JPG

Trzeba pakować cyce do busa i wracać do Chorwacji.

Dostajemy od Gospodarza masę prezentów – w tym śliczne czerwone koszulki firmowe.

Czeka też na nas morska wędka – mamy ją wypróbować na wodach chorwackich.

Żegnamy się już zapowiadając kolejne odwiedziny i ruszamy w trasę.

Tym razem inną drogą – aby nie jechać po zwiniętym asfalcie.

DSC_0186.JPG

Do granicy dojeżdżamy szybko.

Na szczęście nie ma kolejki, pogranicznik tylko macha ręka aby szybciej jechać więc chwila moment i znowu jesteśmy w Chorwacji.

Na Lućko się nie wybieramy.

Sobotni poranek – nawet nie chcemy sobie wyobrażać co tam się może dziać.

Górskimi drogami dojeżdżamy do następnego węzła i wpinamy się w autostradę.

A tam ........ korek.

Coś się porusza ale więcej stoi.

I tak do rozjazdu na Rijekę.

Chwilami jedziemy aby za chwile znowu się zatrzymywać.

Spędzamy na autostradzie ponad 5 godzin.

W upale na zewnątrz dochodzącym do 40 stopni.

W pewnej chwili czuję zawroty głowy, robi mi się słabo.

Przesiadam się na tył busa – tam nie ma wielkiej szyby i nie grzeje, powoli dochodzę do siebie.

Przed zjazdem z autostrady zmieniam Kapitana za kółkiem i pokonuję ostatnie kilometry zatłoczonej autostrady i potem zwykłą drogę.

Jedziemy na wyspę Murter.

Dziwnie tak – samochodem, przez most i już wyspa.

Ale co będzie z parkingiem?

I czego możemy się spodziewać w samej marinie skoro już na drodze była taka masakra???

Trochę się boimy.

Przecinam wyspę i kieruję się do Betiny.

Widać już znaki prowadzące do mariny.

Przed samą bramą widzimy tabliczkę „Parking – 20 euro za tydzień”.

O kurcze, toż to taniej jak na Mazurach!

To już wiemy gdzie zostawimy samochody.

Od razu dodam że nasz załogant Tomek wrócił z naszymi autami w to miejsce i po krótkim targu dobił cenę 70 euro za dwa tygodnie za dwa pojazdy.

Super!

Ale co w marinie?

Wjeżdżamy.

Jakoś pusto tu.

Parkujemy na chwilę na luźnym parkingu.

Dziwne.

Wysiadamy, idziemy do biura armatora.

Pani pracująca tam wita nas szerokim uśmiechem i pyta o jacht.

Corazon?

Gotowy.

Poproszę papiery i załatwiamy.

Zbieram szczękę z podłogi....

Przecież w innych marinach zawsze trzeba tyle czekać.

A tu???

Daję umowę czarterową, uprawnienia Kapitana, płacę opłatę za sprzątanie, podatek turystyczny, wpłacamy też kaucję.

Pani mówi gdzie stoi jacht i zaznacza, że gdybyśmy cokolwiek potrzebowali mamy natychmiast do niej przyjść i ona pomoże.

Szczęka kolejny raz na podłodze......

Idziemy na nasz pirs.

A tam kilka jachtów z załogami na pokładzie, kilka stoi pustych.

20210814_153258.jpg

20210814_153312.jpg

Nasz Corazon jeszcze jest sprzątany, musimy zaczekać koło godziny.

Pani sprzątająca bez problemu pozwala mi wejść na pokład, zapoznać się z jednostką i przepakować nasze lodówki turystyczne do tej jachtowej żeby jedzenie nie stało na piekielnym upale.

Wciąż nie wierzymy z Kapitanem w to co widzimy.....
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 08.04.2022 10:07

Niczym w serialu telewizyjnym, przerwałaś w najbardziej interesującym momencie, każąc nam czekać na zdjęcie łódki do poniedziałku!
PS:
Ale już go sobie wygooglałem - Gip Sea 43 z 2003 r.
:D
Ostatnio edytowano 08.04.2022 10:12 przez Chris_M, łącznie edytowano 1 raz
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 08.04.2022 10:11

Coś mi się zdaje, że nie będzie to wasz ostatni jacht czarterowany z tej mariny.
p_majer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) p_majer » 08.04.2022 10:16

Słoweńskie śniadanie w cudownych okolicznościach przyrody.
Ilość cyców - imponująca :oczko_usmiech:
ZAQ_12
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZAQ_12 » 08.04.2022 10:52

Szczególnie zainteresowała mnie wędka morska. Czekam niecierpliwie na rozwinięcie tematu.... uwielbiam wędkowanie w Chorwacji, tylko zawsze do tej pory łowiliśmy tylko z brzegu, choć dla mnie to i tak mega frajda :wink: nie wspominając już o kotach, które wprowadzają się do nas już po pierwszych połowach i nie odstępują do końca pobytu. W poprzednim roku, podczas urlopu w Czarnogórze naszymi stałymi gośćmi była karmiąca kotka z małymi, szylkretowymi kociętami. Cudne były i ciężko było mi się z nimi rozstać.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Corazon czyli żeglarskie tournee po Dalmacji sierpień 2021 - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone