Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Corazon czyli żeglarskie tournee po Dalmacji sierpień 2021

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kapitańska Baba
Weteran
Re: Corazon czyli żeglarskie tournee po Dalmacji sierpień 20

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 31.05.2022 07:35

"mchrob"]

Tragedia, to już wolę ten z Postiry. To wygląda jak blokowisko z wielkiej płyty. 8O

Niby trochę mniejszy ale boję się myśleć jak będzie wyglądał po skończeniu budowy :cry:

Trafiony :smo: Piękny budynek w pięknych okolicznościach przyrody - jak widać da się budować z klasą :D
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 31.05.2022 07:45

"Epepa"]Ja też byłam w niemałym szoku, gdy dowiedziałam się z Twojej ubiegłorocznej relacji, gdzie lądują nieczystości z jachtów.

Dobrze, że zapamiętałaś - unikasz w ten sposób mikroelementów :oczko_usmiech:

Myślałam, że one mają takie zbiorniczki jak np. w kamperach lub przyczepach i są opróżniane w marinach.

Toalety chemiczne - bo o nich wspominasz - są montowane na zyczenie w większości mazurskich łodzi. Ich wadą jest maleńka pojemność - przy większej załodze w południe już byłaby pełna niestety.

I tak unikałam miejskich plaż i nie pamiętam, kiedy się na takiej kąpałam, ale od tej pory dodatkowo mam zakodowane, żeby na takowych do morza nie włazić. :oczko_usmiech:

I słusznie :mrgreen:

Widzę, że pojawił się tu hotel Jadran z Tućepi. Byłam tam w 2014 i miałam okazję zwiedzić budynek, gdy był jeszcze w stanie ruiny. Niesamowity klimat i te ogromne palmy na dziedzińcu! Pamiętam, że przy schodach był napis Led Zeppelin (Stairway to Heaven). :D

Ależ musiał być w nim klimat :hearts: :hearts: :hearts: Żal że odbudowali :cry: :wink:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 31.05.2022 07:54

LUKASQ napisał(a):No to garść statystyk w BARDZO krzywym zwierciadle (aczkolwiek podparte matematycznymi faktami :mrgreen: )

A gdybyśmy tak wszyscy do Adriatyku... sikali :?:
Średnia objętość sika to od 1L do 2,5L więc przyjmijmy 1,75L
Pojemność Adriatyku to 35,000 km 3, czyli 35 000 000 000 000 000 Litrów
Populacja Polski to 38 000 000 ludzi
Gdyby wszyscy Polacy oddali jeden sik do Adriatyku, byłoby to średnio 66,500,000 litrów..
.. co stanowiłoby 0,000019% całkowitej objętości całego akwenu morza
Gdyby wszyscy Polacy sikali raz dziennie do Adriatyku przez 90 dni w roku (cały sezon), morze po sezonie składało by się w 0,0017% z sików
A gdyby cała ludność Europy (746 mln ludzi), sikała do Adriatyku przez te 90 dni w roku, to morze składało by się w aż 0,034% z sików
A gdyby cały świat (7.9 mld ludzi), sikał do Adriatyku raz dziennie też przez 90 dni w roku, to morze po sezonie składało by się w 0,3 % z sików, natomiast aby ukochany Adriatyk nasz, składał się w 50% z sików, cała ludność świata musiała by raz dziennie do niego sikać codziennie przez 34 lata

Ależ się uśmiałam czytając wyliczenia, dzięki :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech:
Ale - statystyka statystyką, średnie nie ujmują faktu, że morze miejscami jest głębokie, tam zanieczyszczenia docierają w mniejszym stopniu za to gromadzą się na płytkich wodach w sprzyjających okolicznościach :mrgreen:

Zabawa liczbami może być śmieszna no ale mimo wszystko najlepiej zostanie jak będziemy korzystać nad morzem z toalet jak na normalnego człowieka przystało :)

Dokładnie! Dbajmy o nasze wspólne kochane morze :hearts:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 31.05.2022 08:16

Po minięciu Igrane nareszcie coś powiało.

Załoga idzie na nawietrzną burtę trochę pobalastować.

20210819_143453.jpg

A ja bawię się sterem.

20210819_143449.jpg

W końcu mamy przyzwoitą żeglugę.

Choć kilwater jakiś pokręcony się wydaje.

20210819_151422.jpg

DSC_0854.JPG

DSC_0855.JPG

DSC_0856.JPG

DSC_0857.JPG

DSC_0858.JPG

DSC_0859.JPG

DSC_0860.JPG

DSC_0863.JPG

A to zdjęcie – no nie wiem czemu naszych panów strasznie śmieszyło.

DSC_0861.JPG

Flaming za sterem.

DSC_0875.JPG

I jedynie słuszny napis :hearts: :

DSC_0876.JPG

Zbliżamy się do końcówki Hvaru.

DSC_0867.JPG

DSC_0869.JPG

Tam przed dziobem na wodzie widać zdecydowanie silniejszy wiatr!

DSC_0871.JPG

Już za chwileczkę, już za momencik.....

DSC_0872.JPG

DSC_0873.JPG

Rozpędzamy się.

Wieje pięknie!!!

Huuuurrrrrraaaaa!!!!!!!

20210819_153430.jpg

Kapitan każe wszystkim założyć szelki.

20210819_153437.jpg

20210819_153440.jpg

Cycowi też!

20210819_172953.jpg

Sami w takich warunkach absolutnie byśmy się nie wpinali ale musimy pilnować Załogi i dawać im przykład.

Niestety nowi ludzie na pokładzie zawsze niosą ze sobą ryzyko, że poranią się lub połamią lub wypadną za burtę – oni nie są przyzwyczajeni do ruchu łodzi, chodzą po niej jak po podłodze u siebie w mieszkaniu a to niestety pierwszy krok do skrzywdzenia siebie i narobienia wszystkim kłopotu.

Zawsze uczulamy: jedna ręka dla łodzi a druga dla siebie.

Zawsze przypominamy o trzech punktach podparcia – i co?

Jakże często widzimy jak idą nie trzymając się.

A wtedy jedno nagłe gibnięcie łodzi i leżą.

Na gretingu lub za burtą.

Więc wpinamy ich gdy mocniej gnie lub buja.

Gdy cokolwiek dzieje się bliżej dziobu zawsze idziemy sprawdzić i naprawić sami – Kapitan, Ewa lub ja.

W trudniejszych warunkach nie puszczamy innych ludzi na dziób.

Żeglując naszą prywatną MaBe nauczyliśmy się instynktownie czuć jej każdy najlżejszy ruch i każdą zmianę siły czy kierunku wiatru.

Ona wyostrzyła nasze zmysły do granic możliwości – ale dzięki temu z łatwością i zwinnością poruszamy się po każdym pokładzie.

Dwa dni temu w borze wypadł mi za burtę jeden odbijacz.

Był oczywiście uwiązany ale majtał się po zawietrznej stronie strasznie mnie denerwując.

Tomek chciał go poprawić ale nie puściłam go – zawietrzna strona jest niebezpieczna, fale chlapały, burta szła pod wodę – gdybym Go tam puściła na bank za chwilę mielibyśmy alarm człowiek za burtą.

Poszłam sama, wyciągnęłam odbijacz – po sprawie.

Tak, sztuka sprawnego poruszania się po pokładzie to naprawdę nie jest prosty temat.
LUKASQ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LUKASQ » 31.05.2022 10:01

Masyw Biokovo wygląda kapitalnie. Będąc na morzu jeszcze lepiej. Lepszych widoczków chyba nie można uświadczyć...
pavlo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pavlo » 31.05.2022 13:02

No to już wiem, że płynęliście po wodach jakie kilka razy zaliczałem (dużo powiedziane :smo: ) na pontonie, SUP'ie, czy wypożyczonej motorówce.
Byłem w Živogošče Blato trzy razy(na sześć wszystkich wyjazdów do Chorwacji). Mała kameralna wioska. Fajne położenie, bo z niedalekiego Drvenika można dostać się na urokliwy Hvar.
Ja osobiście to bym szukał za każdym razem innego miejsca, ale rodzinka się w tej miejscówce zakochała i chce tam pojechać ponownie :)
pavlo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pavlo » 31.05.2022 13:17

Obrazek

Tam między wyspami (i półwyspem też) tworzy się chyba czasem solidna dysza, stąd pewnie ten wiatr i fale.
No to jazda była niezła :oczko_usmiech:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 31.05.2022 16:22

LUKASQ napisał(a):Masyw Biokovo wygląda kapitalnie. Będąc na morzu jeszcze lepiej. Lepszych widoczków chyba nie można uświadczyć...

Masz rację, nie można :wink: Potęga przyrody na tym fragmencie chorwackiego wybrzeża jest genialna :hearts:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 31.05.2022 16:24

pavlo napisał(a):No to już wiem, że płynęliście po wodach jakie kilka razy zaliczałem (dużo powiedziane :smo: ) na pontonie, SUP'ie, czy wypożyczonej motorówce.
Byłem w Živogošče Blato trzy razy(na sześć wszystkich wyjazdów do Chorwacji). Mała kameralna wioska. Fajne położenie, bo z niedalekiego Drvenika można dostać się na urokliwy Hvar.
Ja osobiście to bym szukał za każdym razem innego miejsca, ale rodzinka się w tej miejscówce zakochała i chce tam pojechać ponownie :)

O proszę, a nam nie dane było ani razu odwiedzić Živogošče Blato :wink:
Mówisz przemierzamy Twoje morskie szlaki? Dobrze, że na pontonie czy SUPie nie wpadłeś w ten wiaterek co my :oczko_usmiech:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 31.05.2022 16:26

pavlo napisał(a):Tam między wyspami (i półwyspem też) tworzy się chyba czasem solidna dysza, stąd pewnie ten wiatr i fale.
No to jazda była niezła :oczko_usmiech:

Tak, tworzy się tam porządna dyszka i jak nie wieje - to tam jest szansa na frajdę z prawdziwej żeglugi :mrgreen: A jak wiadomo - takie miejsca lubimy więc zaglądamy w tę dziurę od czasu do czasu :smo:
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 31.05.2022 18:45

Intuicja podpowiada mi, że najbliższy postój będzie w zatoce Loviste na końcu Peljesaca :)
pavlo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pavlo » 31.05.2022 20:11

Chris_M napisał(a):Intuicja podpowiada mi, że najbliższy postój będzie w zatoce Loviste na końcu Peljesaca :)

Loviste, a potem Viganj :mrgreen: Bo jazda musi być :mrgreen: :oczko_usmiech:
Tam w tej okolicy to dopiero robi się zwężka Venturiego :mrgreen: :oczko_usmiech:
Byłem tam kilka razy,... no wieje, mocno wieje :oczko_usmiech:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 01.06.2022 06:01

Nadrobiłam, uff :hut:
Czytałam posty o zanieczyszczeniach i mi się włosy na głowie podnosiły. Dobrze, że temat wypłynął. Najbardziej wkurzające są ścieki miejskie :evil: , wiedziałam, że tak było, ale myślałam, że w dzisiejszych czasach już nie. To czym się różnimy od mieszkańców średniowiecznych miast, gdzie zlewki lądowały na ulicy ( albo głowie przechodniów :wink: )?

Ok, zmieniam temat :)
Dla pasażerów - nowicjuszy, rejs w szelkach musiał być pełen emocji i wrażeń. Patent z przypinaniem b. dobry, przecież Kapitan odpowiada za bezpieczenstwo załogi, a strzeżonego …….
Widoczki jak zwykle rewelacyjne :)
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 01.06.2022 08:28

Chris_M napisał(a):Intuicja podpowiada mi, że najbliższy postój będzie w zatoce Loviste na końcu Peljesaca :)

Słusznie Ci podpowiada - dokładnie jak naszemu Kapitanowi :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Ale na pokładzie jest jeszcze kobieta :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 01.06.2022 08:36

pavlo napisał(a):Loviste, a potem Viganj :mrgreen: Bo jazda musi być :mrgreen: :oczko_usmiech:
Tam w tej okolicy to dopiero robi się zwężka Venturiego :mrgreen: :oczko_usmiech:
Byłem tam kilka razy,... no wieje, mocno wieje :oczko_usmiech:

A tam mocno :mrgreen: W lecie to co najwyżej delikatna bryza :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Corazon czyli żeglarskie tournee po Dalmacji sierpień 2021 - strona 28
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone