Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Corazon czyli żeglarskie tournee po Dalmacji sierpień 2021

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kapitańska Baba
Weteran
Re: Corazon czyli żeglarskie tournee po Dalmacji sierpień 20

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 19.05.2022 08:59

wiola2012 napisał(a):
Też tak sobie pomyślałam, że piękne :) . Ale muszę przyznać, że dzisiaj Twoje zdjęcia są wyjątkowo piękne i ostre, bo wreszcie mam nowy komputer z porządnym wyświetlaczem :mrgreen:

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Ostre powiadasz :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: To tak mi się skojarzyło: w ubiegłym roku wywołałam parę zdjęć w dużym formacie aby powiesić na ścianę. Mąż się im przyglądał i stwierdził, że są nieostre i że powinniśmy zmienić body fotograficzne bo pewnie stare się zużyło - co uczyniliśmy. A zimą oboje nabyliśmy okulary do czytania. I w tych okularach mąż spojrzał na wywołane zdjęcia z okrzykiem: one są ostre jak żyleta! Trzeba było od razu okulary kupić a nie body do aparatu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Ale nie ma tego złego - mamy i okulary i nowy sprzęt foto :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 19.05.2022 09:24

Na wysokości cypla Brać przed Sumartinem wszystko zgasło.

DSC_0556.JPG

DSC_0557.JPG

Ale już mamy bliziutko.

Płyniemy na żaglach, wachta gospodarcza bez problemu może w końcu zająć się przygotowaniem obiadu bo wszyscy już wściekle głodni.

O 19:33 na stole w końcu pojawia się posiłek.

20210817_193319.jpg

20210817_193400.jpg

I już widać Sumartin – ja od samego rana wierzyłam, że tu dopłyniemy choć warunki wiatrowe absolutnie na to nie wskazywały.

20210817_193541.jpg

DSC_0558.JPG

DSC_0559.JPG

Po obiedzie wachta gospodarcza sprząta a my przygotowujemy się do manewru cumowania.

Cumy, odbijacze, bosak, oczywiście rękawiczki szotówki na dłonie.

Wpływamy do portu w Sumartin w promieniach zachodzącego słońca.

Jest pięknie.

Sympatyczny harbour master już na nas czeka wskazując miejsce – jesteśmy ustawieni burtą do nabrzeża, bardzo dobrze.

Sprawny manewr i stoimy.

DSC_0566.JPG

DSC_0567.JPG

DSC_0568.JPG

DSC_0569.JPG

Można wznieść toast za dzisiejszy – jakże urozmaicony dzień.

DSC_0570.JPG

DSC_0572.JPG

DSC_0573.JPG

To zrzut z ekranu naszej dzisiejszej trasy:

281252524_758338365579201_3071949719476184729_n.jpg

Tomek z dzieciakami idzie na plażę miejską.

Nasza młodzież długo tam skacze z platformy, robi jakieś wyścigi – szaleństwu i zabawie o zmroku wydaje się nie być końca.

My z Kapitanem zostajemy na pokładzie i czekamy.

DSC_0574.JPG

DSC_0575.JPG

Najważniejszy w porcie sprzęt – dwie kostkarki do lodu – działają na pełnych obrotach.

DSC_0576.JPG

Mija góra dziesięć minut i przy burcie pojawiają się nasi dzisiejsi Goście.

To dla Nich tak bardzo chciałam spać w Sumartin.

Michał (mchrob) z Żoną – witamy Was Kochani!!!

DSC_0578.JPG

Zdjęcie z Cycem musi być, prawda?

DSC_0579.JPG

DSC_0580.JPG

To był długi wieczór z cudownymi, pełnymi pozytywnej energii i humoru ludźmi!!!

Umawialiśmy się na to spotkanie od kilku tygodni i po cichu liczyłam, że dojdzie do skutku.

Choć wiadomo, na morzu nie da się nic zaplanować.

Wasza wizyta na naszym skromnym pokładzie była dla nas zaszczytem i ogromną przyjemnością – i nie ukrywam, mam nadzieję, że uda nam się jeszcze nie raz wspólnie posiedzieć gdzieś w którymś innym chorwackim miasteczku!!!

I bardzo dziękujemy za pyszny prezent!!! :hearts: :hearts: :hearts:

Ten wieczór z Wami miał tylko jeden minus – stanowczo zbyt szybko minął!!!
p_majer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) p_majer » 19.05.2022 09:47

Kapitańska Baba napisał(a):
wiola2012 napisał(a):
Też tak sobie pomyślałam, że piękne :) . Ale muszę przyznać, że dzisiaj Twoje zdjęcia są wyjątkowo piękne i ostre, bo wreszcie mam nowy komputer z porządnym wyświetlaczem :mrgreen:

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Ostre powiadasz :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: To tak mi się skojarzyło: w ubiegłym roku wywołałam parę zdjęć w dużym formacie aby powiesić na ścianę. Mąż się im przyglądał i stwierdził, że są nieostre i że powinniśmy zmienić body fotograficzne bo pewnie stare się zużyło - co uczyniliśmy. A zimą oboje nabyliśmy okulary do czytania. I w tych okularach mąż spojrzał na wywołane zdjęcia z okrzykiem: one są ostre jak żyleta! Trzeba było od razu okulary kupić a nie body do aparatu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Ale nie ma tego złego - mamy i okulary i nowy sprzęt foto :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

No tak okulary mają swoje plusy (w zależności od wady wzroku - dodatnie lub ujemne), ale niestety w okularach czasem widać za dużo niepotrzebnych rzeczy - jakieś zmarszczki na ten przykład.
Ja na razie próbuje obyć się bez okularów - co nie dowidzę, to sobie domacam :oczko_usmiech:
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 19.05.2022 10:41

Kapitańska Baba napisał(a):Michał (mchrob) z Żoną – witamy Was Kochani!!!

To był długi wieczór z cudownymi, pełnymi pozytywnej energii i humoru ludźmi!!!
Umawialiśmy się na to spotkanie od kilku tygodni i po cichu liczyłam, że dojdzie do skutku.
Choć wiadomo, na morzu nie da się nic zaplanować.
Wasza wizyta na naszym skromnym pokładzie była dla nas zaszczytem i ogromną przyjemnością – i nie ukrywam, mam nadzieję, że uda nam się jeszcze nie raz wspólnie posiedzieć gdzieś w którymś innym chorwackim miasteczku!!!

I bardzo dziękujemy za pyszny prezent!!! :hearts: :hearts: :hearts:

Ten wieczór z Wami miał tylko jeden minus – stanowczo zbyt szybko minął!!![/color][/b]

To My jeszcze raz Wam dziękujemy za zaproszenie. To był cudowny wieczór. :hearts: :hearts: :hearts:
Mam nadzieję że uda się jeszcze Nam kiedyś spotkać. :papa:

Cyc jak wiadomo rzecz niezbędna, ale ten domowy smalczyk to był hit wieczoru. :mrgreen:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 19.05.2022 14:31

p_majer napisał(a):No tak okulary mają swoje plusy (w zależności od wady wzroku - dodatnie lub ujemne), ale niestety w okularach czasem widać za dużo niepotrzebnych rzeczy - jakieś zmarszczki na ten przykład.
Ja na razie próbuje obyć się bez okularów - co nie dowidzę, to sobie domacam :oczko_usmiech:

Mój mąż po tygodniu używania poszedł do optyka z reklamacją okularów. Bo: wszędzie jest brudno, świat nie jest taki kolorowy, kobiety mają właśnie zmarszczki, asystentka w pracy nie jest tak ładna jak się wydawało itd. Pani optyk miała wielkie oczy :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ale aparat nowy mam :oczko_usmiech: Teraz jeszcze tylko obiektyw trzeba zmienić i będzie git :mrgreen:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 19.05.2022 14:34

"mchrob"]

To My jeszcze raz Wam dziękujemy za zaproszenie. To był cudowny wieczór. :hearts: :hearts: :hearts:
Mam nadzieję że uda się jeszcze Nam kiedyś spotkać. :papa:

Na to liczę - zresztą nie tylko w Chorwacji :wink:
Teraz już wiesz że "stanę na uszach" by dopłynąć w odpowiednie miejsce :wink:
Cyc jak wiadomo rzecz niezbędna, ale ten domowy smalczyk to był hit wieczoru. :mrgreen:

Rejs bez smalczyku to rejs stracony :mrgreen: Zawsze z nami żegluje. Cieszę się, że smakował :smo:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.05.2022 18:21

:papa:
Ostatnio edytowano 20.06.2022 21:26 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 20.05.2022 06:43

"croktoś"]Smalczyk jak kto lubi,czemu nie :wink: ,ja już nie :D

Zawsze można wykombinować coś zamiast :wink:

Ale ta wachta z obiadem o 19.33 zasługuje na połajankę :twisted:

Przy normalnej pogodzie by solidnie oberwali. Darowalismy im tylko ze względu na burze i późniejszą borę - nie chciałam ich gonić do gotowania przy dużych przechyłach bo istniało ryzyko, że obiad zamiast do naszych brzuchów trafi na podłogę kambuza :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Oni nie za bardzo potrafili poruszać się po krzywej podłodze, nie mówiąc już o gotowaniu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 20.05.2022 08:15

Po cromaniackim spotkaniu rano wcale nie chciało nam się wstać.

Pojawiliśmy się na pokładzie dopiero koło dziewiątej!!!

Oczywiście pierwsza czynność to wizyta w piekarni – daleko nie mam, z 50 metrów.

Cztery chleby kupione, idę uzupełnić wodę jachtową.

A potem – razem z Kapitanem zaglądamy do cumujących kutrów.

Ale na nich cisza, nie ma rybaków.

A nam chce się ryb!!!

Podobno za plażą jest jakaś ribarica – idziemy sprawdzić.

20210818_095901.jpg

DSC_0581.JPG

Tak dziś staliśmy zacumowani:

DSC_0582.JPG

DSC_0583.JPG

Miejscowy detal:

DSC_0584.JPG

DSC_0585.JPG

DSC_0586.JPG

DSC_0587.JPG

Niby ribarica zamknięta na cztery spusty i nie wygląda jakby ostatnio w ogóle bywała czynna.

Wracamy do siebie.

Ale co tam widać w główkach portu???

Jakiś kuter wpływa.

Lecę szybko – skoro jest kuter to muszą być moje sardynki!!!!!

Kuter cumuje, pytam o ryby – mówią, że mają duże ryby.

A sardynki???

Chyba nie ale sprawdzą.

Chyba moja smutna mina zdziałała cuda bo sardynki się znalazły!!!

Cztery kilo – choć na mój gust chyba więcej tego było – siatki były bardzo ciężkie.

20210818_095751.jpg

Zadowolona z łowów wracam na pokład i w końcu możemy odpłynąć.

Manewr odejścia jest skomplikowany – przytrzymujemy się na cumie rufowej aby odstawić dziób od nabrzeża – niestety Corazon słabo skręca na biegu wstecznym ale udaje się wyjść z tego ciasnego miejsca bez żadnego problemu.

Silnik, praca na cumach i jest ok.

Łapię na chwilę ster aby Kapitan poskładał liny – nie lubię ich klarować bo są grube i bardzo ciężkie.

A potem...cóż...idę do kambuza.

Dziś moja wachta gospodarcza – muszę przygotować późne śniadanie.

Kilkanaście minut i na stole pojawia się twarożek, wędlina, sery, dżemy, tradycyjny gar z herbatą i inne akcesoria.

Po śniadaniu sprzątanie kambuza i ....... pora zabrać się za patroszenie ryb.

Rufę po wszystkim posprząta Kapitan.

20210818_103230.jpg

20210818_103232.jpg

Patroszenie i czyszczenie ryb zajęło mi ze 20 minut.

Umyte, posolone lądują w lodówce razem ze złowioną wczoraj makrelą – dziś wszystkie je usmażę w porze obiadowej.

A tymczasem mogę uwolnić wzrok.

DSC_0588.JPG

DSC_0589.JPG

DSC_0590.JPG
p_majer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) p_majer » 20.05.2022 09:19

Patroszenie sardynek - chyba mało przyjemne zajęcie.
Doświadczenie mam tylko w patroszeniu dorady i labraksa - ale to jednak większe gabaryty :)
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 20.05.2022 10:53

Kapitańska Baba napisał(a):Manewr odejścia jest skomplikowany – przytrzymujemy się na cumie rufowej aby odstawić dziób od nabrzeża – niestety Corazon słabo skręca na biegu wstecznym ale udaje się wyjść z tego ciasnego miejsca bez żadnego problemu.

Domyślam się, że w rzeczywistości odchodziliście na szpringu rufowym, a nie na cumie?
Obecnie budowane jachty mają szerokie rufy i ten manewr nie wychodzi tak zgrabnie jak na starszych jachtach, które najszersze są gdzieś w połowie długości.
W tym przypadku najlepiej chyba byłoby odejść na poprowadzonej do tyłu cumie rufowej założonej z prawej burty i pracując silnikiem naprzód. Sam tego jeszcze nie miałem okazji przećwiczyć, ale widziałem taki manewr na YT i gdy jest ciasno, to pozwala on obrócić się jachtem praktycznie w miejscu.
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 20.05.2022 11:11

Czy dobrze myślę, że będziecie teraz przepływali między Braciem a Hvarem ? Ciekawe czy masz jakieś zdjęcia w stronę Hvaru, moze "moja" Prapatna się przypadkiem załapie ... 8) :hut:

pozdrawiam, Michał
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 20.05.2022 16:35

Domyślam się że morze było gładkie jak stół że tak na tej rufie te ryby sprawiałaś?
Od samego patrzenia na zdjęcia się boję że do tej wody wpadniesz. 8O
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 20.05.2022 19:34

Gratuluję kolejnego udanego spotkania. :) Nieźle nas przetrzymałaś w napięciu :wink: .
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 21.05.2022 19:37

p_majer napisał(a):Patroszenie sardynek - chyba mało przyjemne zajęcie.
Doświadczenie mam tylko w patroszeniu dorady i labraksa - ale to jednak większe gabaryty :)

Nie, czyści się je migiem, większość nie wymaga żadnego skrobania, niektóre tylko mają łuskę. A łeb i wnętrzności usuwa się właściwie jednym ruchem noża. Praktyka czyni mistrza :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Corazon czyli żeglarskie tournee po Dalmacji sierpień 2021 - strona 21
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone