Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Corazon czyli żeglarskie tournee po Dalmacji sierpień 2021

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pavlo
Cromaniak
Re: Corazon czyli żeglarskie tournee po Dalmacji sierpień 20

Nieprzeczytany postnapisał(a) pavlo » 20.04.2022 10:13

Jako ten spóźniony załogant odkryłem Dalmację na nowo:
Obrazek
Cie choroba, jak mawiał klasyk Kowalewski. Takich śniegów w Dalmacji to ja nie widział nigdy w życiu :D
Ja bym się tak nie położył :mrgreen: :oczko_usmiech: , no może na plecach :mrgreen: :oczko_usmiech:
Epepa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Epepa » 20.04.2022 11:26

Widziałam Primosten tylko w majowej, przedsezonowej odsłonie, gdy plaże były puste i część konob wciąż zamknięta, więc z ciekawością przyglądam się zdjęciom. Z cmentarza jest naprawdę piękny widok, też chodziłam tam oglądać zachody słońca. :D Polecam też wejść na wzgórze, na którym wznosi się posąg Matki Bożej Loretańskiej. Widać ją nawet na tej fotce, taki malutki punkcik obok trapu. :D
Obrazek
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 20.04.2022 13:26

"pavlo"]Jako ten spóźniony załogant odkryłem Dalmację na nowo:

Taka również ma swój urok, nieprawdaż? :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech:

Cie choroba, jak mawiał klasyk Kowalewski. Takich śniegów w Dalmacji to ja nie widział nigdy w życiu :D

Prawie jak w Plitvicach :mrgreen:

Ja bym się tak nie położył :mrgreen: :oczko_usmiech: , no może na plecach :mrgreen: :oczko_usmiech:

Zaprawszam do towarzystwa - zarezerwuję Ci miejsce na naszej plaży :smo: :boss:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 20.04.2022 13:29

Epepa napisał(a):Widziałam Primosten tylko w majowej, przedsezonowej odsłonie, gdy plaże były puste i część konob wciąż zamknięta, więc z ciekawością przyglądam się zdjęciom. Z cmentarza jest naprawdę piękny widok, też chodziłam tam oglądać zachody słońca. :D Polecam też wejść na wzgórze, na którym wznosi się posąg Matki Bożej Loretańskiej. Widać ją nawet na tej fotce, taki malutki punkcik obok trapu. :D

Rzeczywiście widać kropeczkę 8O Musi być stamtąd śliczny widok - na Primosten i morze :hearts:
Majowe miato było zupełnie inne - puste, leniwe, senne. Sierpniowe - zaskoczyło nas ogromną ilością turystów - spodziewaliśmy się tłoku ale chyba nie aż takiego :roll:
pavlo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pavlo » 20.04.2022 15:13

Kapitańska Baba napisał(a):
Zaprawszam do towarzystwa - zarezerwuję Ci miejsce na naszej plaży :smo: :boss:

Tiaaaa,.... na odmrożenia nie jestem gotowy brrrrrrr :mrgreen: :oczko_usmiech:
Na Cro żwirku to bym się tak położył :mrgreen: :oczko_usmiech:
Piękne to Wasze rejsowanie. Nudy nie ma :D :D :D
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 20.04.2022 19:52

"pavlo"]
Tiaaaa,.... na odmrożenia nie jestem gotowy brrrrrrr :mrgreen: :oczko_usmiech:

Te Ci nie grożą, gwarantuję :mrgreen: :wink:

Na Cro żwirku to bym się tak położył :mrgreen: :oczko_usmiech:

Tak na kamieniach? Śnieg zdecydowanie bardziej miękki i przyjemny :smo:

Piękne to Wasze rejsowanie. Nudy nie ma :D :D :D

Dzięki :hearts:

Na rejsie w każdej sekundzie coś się dzieje, na nudę nie ma czasu - i za to właśnie kochamy żagle :wink:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 21.04.2022 06:25

Świetna ta Wasza łódeczka. Można powiedzieć, że wyjątkowo wypasione wrażenie robi :wink:
Desant trwał dłużej, bo załoga większa, ale jak tu nie pozwiedzać miasteczka o zachodzie słońca. Ach, jak bym chciała teraz patrzeć na te cudne widoczki w realu :hearts:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 21.04.2022 09:29

"wiola2012"]Świetna ta Wasza łódeczka. Można powiedzieć, że wyjątkowo wypasione wrażenie robi :wink:

Była całkiem sympatyczna, jak dla nas miała wszystko co potrzeba :wink:

Desant trwał dłużej, bo załoga większa, ale jak tu nie pozwiedzać miasteczka o zachodzie słońca. Ach, jak bym chciała teraz patrzeć na te cudne widoczki w realu :hearts:

Oj tak...tez wiele bym dała żeby teraz móc się tak desantować na brzeg. Ale marzenia trzeba odpuścić niestety :cry:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 21.04.2022 09:46

Zachodzące słońce tworzy nam wspaniałe obrazy.

DSC_0331.JPG

DSC_0333.JPG

Zaglądam do wnętrza kościoła.

DSC_0334.JPG

DSC_0335.JPG

Jest niedziela i okazuje się, że za kilkanaście minut rozpocznie się niedzielna Eucharystia.

Szybka decyzja – zostajemy mimo nie do końca odpowiednich ubrań, po prostu jak większość osób będziemy na zewnątrz.

DSC_0336.JPG

Msza jest bardzo rozciągnięta – zwłaszcza, że duchota wisząca w powietrzu jest dla nas ciężka do wytrzymania.

Ksiądz też jakiś spanikowany – Komunia Święta udzielana tylko na rękę – słabe to ale dzielnie trwamy do końca.

Po Mszy – czas na dłuższy spacer po mieście.

Tylko nasz Kapitan nie wytrzymuje lądowego upału na dłużej – ucieka pontonem na pokład i tam odpoczywa.

A my wędrujemy.

DSC_0337.JPG

DSC_0338.JPG

Ta koszulka bardzo przyciągnęła naszą uwagę.

DSC_0340.JPG

Chcemy pić – idziemy na falochron – tam przecież są portowe krany ze świeżą i w miarę zimną wodą.

Pijemy....jak dobrze.....

I rozglądamy się dla kogo były te portowe rezerwacje.

Ta rzeczywiście piękna.

DSC_0341.JPG

Zatrzymujemy się na lody.

DSC_0342.JPG

Nie smakują nam mimo, że wybrałyśmy bardzo klasyczne smaki.

Sztuczność aż z nich kipi.

Lepiej skupić uwagę na miejskich zaułkach.

DSC_0343.JPG

DSC_0344.JPG

DSC_0345.JPG

DSC_0346.JPG

DSC_0347.JPG

O, jakie śliczne stado kaczek!!!

DSC_0348.JPG

Przechodzimy przez bramę.

DSC_0350.JPG

Zaglądamy do słynnego pomnika.

DSC_0351.JPG

Chodzimy i chodzimy, obeszłyśmy prawie cały półwysep.

Kapitan nie wytrzymał sam na pokładzie – odnalazł nas w tych zaułkach i wędruje dalej z nami.

DSC_0352.JPG

DSC_0353.JPG

DSC_0354.JPG

DSC_0355.JPG

W mieście panował przeraźliwy tłok.

Czytaliśmy przed wyjazdem, że tego roku w Chorwacji jest oblężenie.

Ale że aż tak????

Boimy się pomyśleć co będzie w innych miastach.....

Każde z nas ma już dość spaceru.

Przeszliśmy kawał drogi, bolą nas nogi.

Przysiadamy na chwilę na jakiejś ławce ale wtedy nogi bolą jeszcze bardziej.

Chyba lepiej wrócić na pokład.

Tam – na bosaka (jak ja nienawidzę chodzić w butach w takim upale) będzie można łatwiej wypocząć z dala od jazgotu i tłumu.

Wskakujemy do pontonu i odpływamy w mrok.

DSC_0356.JPG

Od siebie mamy takie nocne widoki.

DSC_0361.JPG

DSC_0362.JPG

DSC_0363.JPG

DSC_0364.JPG

DSC_0365.JPG

DSC_0366.JPG

Jeszcze dość długo siedzimy w ciszy na pokładzie ale w końcu zmęczenie nas dopada i zasypiamy delikatnie kołysani przez fale.
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 21.04.2022 14:15

Ta koszulka bardzo przyciągnęła naszą uwagę.

Obrazek

Widać, że putinowska agentura podczas pandemii robiła swoja robotę także w Chorwacji.

Obrazek

Odnoszę wrażenie, że to jest chyba nowa inwestycja, gdyż nie przypominam sobie tej bramy z czasów mojej ostatniej wizyty w Primosteniu, jeszcze w latach 90-tych ub.w.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 21.04.2022 17:09

"Chris_M"]
Widać, że putinowska agentura podczas pandemii robiła swoja robotę także w Chorwacji.

8O 8O 8O

Odnoszę wrażenie, że to jest chyba nowa inwestycja, gdyż nie przypominam sobie tej bramy z czasów mojej ostatniej wizyty w Primosteniu, jeszcze w latach 90-tych ub.w.

Może jakiś bywalec Primosten rozwiąże wątpliwości? Bo ja nie mam pojęcia :oops:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 21.04.2022 17:44

Kapitańska Baba napisał(a):Ta rzeczywiście piękna.

Eagle Ray.JPG

Szczególnie pięknie wygląda pod pełnymi żaglami :D
"Troszkę" droga przyjemność , ale . . . i jeszcze - ogródka kwiatowego brak :mrgreen:

Pozdrawiam
Piotr
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 21.04.2022 19:32

"Chris_M"]

8O 8O 8O

Ze względu na rozmach akcji od początku było dla mnie oczywiste, że cała ta akcja antyszczepionkowa była przez kogoś organizowana i na ten cel rozdysponowano bardzo duże pieniądze.
Wystarczyło się zastanowić, komu mogło zależeć na tym, aby w krajach będących członkami NATO rozpoczęły się antyrządowe zamieszki oraz by covid dokonał jak największego spustoszenia w wyniku odmawiania przez ludność zaszczepienia się oraz nieprzestrzegania zaleceń sanitarnych.
To były tylko podejrzenia, ale wszelkie wątpliwości ustąpiły po napaści Rosji na Ukrainę, gdy ci sami ludzie, którzy przedtem straszyli śmiertelnymi skutkami przyjęcia amerykańskiej szczepionki, po 24 lutego zaczęli nas przekonywać, że Ukraina nie zasługuje na pomoc gdyż to nie jest nasza wojna, a Ukraińcy są wrogami Polaków.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 22.04.2022 07:21

"piotrf"]
Szczególnie pięknie wygląda pod pełnymi żaglami :D

Chciałabym zobaczyć a jeszce bardziej - być na pokładzie pod pełnymi żaglami.... Tylko czy takie jachty w ogóle stawiają czasem żagle? :wink:

"Troszkę" droga przyjemność , ale . . . i jeszcze - ogródka kwiatowego brak :mrgreen:

Nie bądźmy drobiazgowi :mrgreen:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 22.04.2022 07:28

Chris_M napisał(a):Ze względu na rozmach akcji od początku było dla mnie oczywiste, że cała ta akcja antyszczepionkowa była przez kogoś organizowana i na ten cel rozdysponowano bardzo duże pieniądze.
Wystarczyło się zastanowić, komu mogło zależeć na tym, aby w krajach będących członkami NATO rozpoczęły się antyrządowe zamieszki oraz by covid dokonał jak największego spustoszenia w wyniku odmawiania przez ludność zaszczepienia się oraz nieprzestrzegania zaleceń sanitarnych.
To były tylko podejrzenia, ale wszelkie wątpliwości ustąpiły po napaści Rosji na Ukrainę, gdy ci sami ludzie, którzy przedtem straszyli śmiertelnymi skutkami przyjęcia amerykańskiej szczepionki, po 24 lutego zaczęli nas przekonywać, że Ukraina nie zasługuje na pomoc gdyż to nie jest nasza wojna, a Ukraińcy są wrogami Polaków.

8O 8O To od siebie powiem tylko tyle: oświadczam, ża za opublikowanie tego zdjęcia ani za wszelkie inne negatywne wpisy na temat preparatów nie otrzymałam wynagrodzenia od putinowskiej agendy w złotówkach, euro, dolarach ani rublach transferowych.......niestety :roll: .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Corazon czyli żeglarskie tournee po Dalmacji sierpień 2021 - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone