Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Corazon czyli żeglarskie tournee po Dalmacji sierpień 2021

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
LUKASQ
Croentuzjasta
Re: Corazon czyli żeglarskie tournee po Dalmacji sierpień 20

Nieprzeczytany postnapisał(a) LUKASQ » 19.04.2022 12:44

Haha ale situazione :lol: byłem w Primosten w Sierpniu. Była kolacja w knajpie czy tylko zakup prowiantu ?
Epepa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Epepa » 19.04.2022 13:41

Zawsze czekam na moment, gdy będą zdjęcia z Primosten. :D Super, że udało Wam się tam zawinąć na noc i pewnie będzie jakaś relacja ze spaceru po miasteczku. :mrgreen:
ZAQ_12
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZAQ_12 » 19.04.2022 13:53

A tak z ciekawości, można wiedzieć ile kosztuje takie cumowanie na jedną noc? :oops:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 19.04.2022 15:04

Chris_M napisał(a):Ale fart, szczęście Wam niesamowicie dopisało! :D

Prawda? Sam wiesz jak to jest w szczycie sezonu z portami masowego rażenia :roll: :mrgreen: Byliśmy w totalnym szoku :oczko_usmiech:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 19.04.2022 15:06

"eXtreme"]
Sam był jak James Bond na tej motorówce:)

Trochę tak :wink:

Fajnie, bardzo miła sytuacja, ja czytając to się uśmiechnąłem, a co dopiero Wy wtedy.

Ja przez pierwsze minuty nie wierzyłam w to co się dzieje a potem....oj bardzo się cieszyłam bo lubię Primosten a z powodu jego popularności rzadko ostatnio w nim bywamy. Uśmiechy były ogromne. :hearts:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 19.04.2022 15:18

LUKASQ napisał(a):Haha ale situazione :lol: byłem w Primosten w Sierpniu. Była kolacja w knajpie czy tylko zakup prowiantu ?

Może się gdzieś minęliśmy przypadkiem? Kto wie :wink:
Żadnych knajp - były tylko lody dla chętnych :D
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 19.04.2022 15:20

Epepa napisał(a):Zawsze czekam na moment, gdy będą zdjęcia z Primosten. :D Super, że udało Wam się tam zawinąć na noc i pewnie będzie jakaś relacja ze spaceru po miasteczku. :mrgreen:

Tak czułam, że ucieszysz się z tego portu nie mniej niż my :smo:
Oczywiście, że będą zdjęcia, nawet całkiem sporo - w końcu dla naszych córek to była pierwsza wizyta w tym pięknym mieście :wink:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 19.04.2022 15:22

ZAQ_12 napisał(a):A tak z ciekawości, można wiedzieć ile kosztuje takie cumowanie na jedną noc? :oops:

Za tę bojkę zapłaciliśmy o ile dobrze pamiętam 250 kun - to bardzo przyzwoita cena :D W porcie przy nabrzeżu byłoby chyba duuuużo drożej :roll:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 19.04.2022 15:38

Po długiej przerwie, oficjalnie melduję się na Waszym jachcie. Na poprzednio relacjonowanych rejsach też byłam, ale bez ujawniania obecności...
W tym roku, po kilku latach przerwy (od Eoliech trochę czasu minęło), wracam do żeglowania (a raczej, w moim przypadku, do balastowania), tym razem w Grecji. Mam nadzieję, że nie pojawią się żadne okoliczności uniemożliwiające rejs.

Co do jedzonka na rejsach, u nas w Cro były opcje mieszane. Sporo żarełka zabieraliśmy z kraju, część dokupowaliśmy w trakcie rejsu, aby samemu pichcić na jachcie. Jednak jakieś konoby też być musiały, bo lubimy poznawać lokalną kuchnię. Trzeba się przekonać, czy coś nam pasuje, czy nie.

Z oczywistych względów (docieranie na Sycylię, czy do Grecji, samolotem), niektóre rejsy muszą opierać się na pichceniu wyłącznie z produktów nabytych na miejscu, od czasu do czasu korzystamy też z lokalnej gastronomii. No bo dla nas poznawanie nowych miejsc, to także odkrywanie ich przez kuchnię. Nie tylko na jachcie, ale też podróżując we dwoje autem (z opcją spania w bagażniku), ostatnio ta opcja brała górę. Przed wyjazdem zapoznawaliśmy się teoretycznie z lokalną kuchnią, w sklepikach na bieżąco robiliśmy zakupy tak, aby samemu wyczarować (bardzo często na plaży, czy na klifie z widokiem na morze) typowe dla regionu potrawy. Tak lubimy najbardziej, ale opcji zabierania całego jedzenia z kraju nie neguję, bo przecież gusta kulinarne różne są i nie każdy musi robić tak, jak my. W przypadku 8 - 10 osobowej załogi jachtu, jest to bardzo odczuwalne, zazwyczaj każdy musi zdobyć się na jakieś ustępstwo.
:papa:
Ostatnio edytowano 19.04.2022 21:40 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 19.04.2022 21:08

Primošten!
Chętnie popatrzę. Bardzo mi się tam podobało. Pomimo, że byliśmy w lipcu, udało nam się znaleźć ciche i klimatyczne uliczki na spacer :)
pavlo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pavlo » 20.04.2022 07:51

Jak to, to... to... to.... mnie tutaj nie było ????, aż się jąkać zacząłem :oczko_usmiech:
Teraz wszystko muszę hurtem przepłynąć :D
No to jazda :mrgreen: :oczko_usmiech:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 20.04.2022 08:39

"dangol"]Po długiej przerwie, oficjalnie melduję się na Waszym jachcie. Na poprzednio relacjonowanych rejsach też byłam, ale bez ujawniania obecności...

Witaj Danusiu :papa: Ależ mi niespodziankę zrobiłaś :hearts: Rozgość się w naszych skromnych progach :D

W tym roku, po kilku latach przerwy (od Eoliech trochę czasu minęło), wracam do żeglowania (a raczej, w moim przypadku, do balastowania), tym razem w Grecji. Mam nadzieję, że nie pojawią się żadne okoliczności uniemożliwiające rejs.

Nareszcie :idea: Już dziś zapisuję się na relację :idea: Grecja - piękny kraj, tak bardzo zachwalany przez wszystkich żeglarzy - ależ Wam zazdroszczę tego rejsu :oops:

Co do jedzonka na rejsach, u nas w Cro były opcje mieszane. Sporo żarełka zabieraliśmy z kraju, część dokupowaliśmy w trakcie rejsu, aby samemu pichcić na jachcie. Jednak jakieś konoby też być musiały, bo lubimy poznawać lokalną kuchnię. Trzeba się przekonać, czy coś nam pasuje, czy nie.

Z oczywistych względów (docieranie na Sycylię, czy do Grecji, samolotem), niektóre rejsy muszą opierać się na pichceniu wyłącznie z produktów nabytych na miejscu, od czasu do czasu korzystamy też z lokalnej gastronomii. No bo dla nas poznawanie nowych miejsc, to także odkrywanie ich przez kuchnię. Nie tylko na jachcie, ale też podróżując we dwoje autem (z opcją spania w bagażniku), ostatnio ta opcja brała górę. Przed wyjazdem zapoznawaliśmy się teoretycznie z lokalną kuchnią, w sklepikach na bieżąco robiliśmy zakupy tak, aby samemu wyczarować (bardzo często na plaży, czy na klifie z widokiem na morze) typowe dla regionu potrawy. Tak lubimy najbardziej, ale opcji zabierania całego jedzenia z kraju nie neguję, bo przecież gusta kulinarne różne są i nie każdy musi robić tak, jak my. W przypadku 8 - 10 osobowej załogi jachtu, jest to bardzo odczuwalne, zazwyczaj każdy musi zdobyć się na jakieś ustępstwo.
:papa:

Przy dużych załogach trzeba wprowadzić z góry ustalone jasne zasady bo inaczej po prostu nie zapanujemy nad niczym - w kuchni też :mrgreen:
Jeśli kiedyś zaczniemy żeglować we dwoje na bardziej odległych akwenach - na pewno również będziemy opierać się więcej na miejscowych produktach, tak samo jak Wy. Teraz - z dziećmi - to inny świat, inne rejsy i również dostosowane do nich zwyczaje. Nie ukrywam - koszty też istotne - przy stołowaniu się w konobach cena takiego dwutygodniowego rejsu byłaby dla nas nieakceptowalna niestety :cry:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 20.04.2022 08:40

wiola2012 napisał(a):Primošten!
Chętnie popatrzę. Bardzo mi się tam podobało. Pomimo, że byliśmy w lipcu, udało nam się znaleźć ciche i klimatyczne uliczki na spacer :)

To maleńkie miasteczko ale zaskakuje właśnie możliwością wyszukania miejsca tylko dla siebie. Uwielbiam je :wink:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 20.04.2022 08:42

pavlo napisał(a):Jak to, to... to... to.... mnie tutaj nie było ????, aż się jąkać zacząłem :oczko_usmiech:
Teraz wszystko muszę hurtem przepłynąć :D
No to jazda :mrgreen: :oczko_usmiech:

Masz szczęście, że daleko nie odpłynęliśmy bo musiałbyś chyba jakimś ścigaczem pędzić za nami :mrgreen: A tak - James Bond pomoże :oczko_usmiech:
Cześć pavlo, fajnie że jesteś :hearts:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 20.04.2022 08:54

Jesteśmy bardzo blisko miejskiej plaży.

DSC_0290.JPG

Miejskie bojkowisko wygląda tak:

DSC_0291.JPG

A my z pokładu mamy takie widoki:

DSC_0292.JPG

DSC_0293.JPG

DSC_0294.JPG

DSC_0295.JPG

DSC_0296.JPG

DSC_0297.JPG

DSC_0298.JPG

DSC_0299.JPG

DSC_0300.JPG

DSC_0301.JPG

DSC_0303.JPG

DSC_0304.JPG

DSC_0305.JPG

Ewa – nasz pontoniarz – kursuje między Corazonem a brzegiem.

DSC_0306.JPG

DSC_0307.JPG

Nasza łódeczka.

DSC_0308.JPG

DSC_0309.JPG

Potem zmiana za sterami pontonu – Kapitan wozi pozostałych.

DSC_0311.JPG

Wszyscy desantowali się na ląd.

Trzeba przecież obejrzeć miasto.

Osiołek.

DSC_0312.JPG

I urocze okienko.

DSC_0313.JPG

Primosteńskie deptaki.

DSC_0316.JPG

DSC_0317.JPG

DSC_0318.JPG

DSC_0320.JPG

DSC_0321.JPG

Na plaży miejskiej robi się pusto.

DSC_0322.JPG

DSC_0324.JPG

DSC_0325.JPG

DSC_0326.JPG

DSC_0327.JPG

DSC_0328.JPG

Tradycyjnie biegniemy na cmentarz.

DSC_0329.JPG

DSC_0330.JPG

20210815_193357.jpg

20210815_193539.jpg

20210815_193541.jpg
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Corazon czyli żeglarskie tournee po Dalmacji sierpień 2021 - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone