Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Corazon czyli żeglarskie tournee po Dalmacji sierpień 2021

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty
Re: Corazon czyli żeglarskie tournee po Dalmacji sierpień 20

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.04.2022 12:47

:papa:
Ostatnio edytowano 20.06.2022 21:27 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 14.04.2022 14:21

Chris_M napisał(a):Głębokość 2,60 i mnóstwo skał po bokach :x
Wam było lżej, bo mieliście 1,70 zanurzenia, ale ja mam 2,30, więc nie miałbym odwagi tamtędy przejść.
Zresztą wtedy gdy ja płynąłem do Betiny, to jeszcze nie było map elektronicznych, miałem tylko mapę papierową, która jest bez porównania mniej szczegółowa.

Było ciut stresu ale nie byliśmy jedyną łajbą która tak poszła. Jedna osoba na dziobie na oku i dało radę. Corazon nie jest głęboko zanurzony co zdecydowanie ułatwia takie przejścia :wink:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 14.04.2022 14:23

croktoś napisał(a):Płynę z Wami 8) ... a robota leży :roll:

Robota nie zając - nie ucieknie.
A Corazon z nami odpłynie.
Więc Twój wybór jak najbardziej prawidłowy :mrgreen:
Witaj croktoś :papa:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 15.04.2022 05:51

Kapitańska Baba napisał(a):
te kiero napisał(a):Dlaczego?

Bo nie pamiętam żebyś ostatnimi dawnym czasy u mnie bywał :wink:

Bo "cyce i wino" to dla mnie pokusa :oczko_usmiech: chce mi się bardzo nastawić nowego winiaka, ale nie ma kiedy.
Poza tym jesteś strasznie aktywną kobietą, to in plus, za in plus :P

te kiero napisał(a):Napewno cumowali, prądu nie widziałem podłączanego, raczej nie ma tam takowej infrastruktury.
Nie wiem czy ktoś pobierał opłaty, ale wydaje mi się że zarządza tym Vlastnik Timun Hotel i Restoran. Na pewno stamtąd przychodzili pomagać cumować pracownicy.

Jeśli przychodzili z pomocą to na bank i z opłatą :mrgreen:
Fajne miejsce. Zapisujemy je w locji do zapamiętania. Mam nadzieję, że wolne będzie na nas czekało gdy zdecydujemy się na postój :smo:

Przez tydzień przewinęło się tam kilka jednostek, max na 2 dni. Raczej było pustawo, przełom 08/09.

te kiero napisał(a):Były jachty pod różnymi banderami. Najdalsza to Nowa Zelandia.

Pamiętasz jak wyglądała ta bandera? Miała krzyż południa?

Były również takowe, ale ta miała flagę NZ, jam Ci olimpijczyk z Gegry, flagę od razu poznałem i byłem w szoku.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 15.04.2022 08:54

"te kiero"]
Bo "cyce i wino" to dla mnie pokusa :oczko_usmiech: chce mi się bardzo nastawić nowego winiaka, ale nie ma kiedy.

Zamiast szukać wymówek, ze nie ma kiedy - zakasuj rękawy i nastawiaj :mrgreen:

Poza tym jesteś strasznie aktywną kobietą, to in plus, za in plus :P

U nas to chyba rodzinne - nie usiedzimy w miejscu bo się nawzajem pozabijamy już pierwszego dnia :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech:

Przez tydzień przewinęło się tam kilka jednostek, max na 2 dni. Raczej było pustawo, przełom 08/09.

Kto wie...może w tym roku? U nas nigdy nie ma planu wakacji ale spontaniczne wizyty cieszą najbardziej :wink:

Były również takowe, ale ta miała flagę NZ, jam Ci olimpijczyk z Gegry, flagę od razu poznałem i byłem w szoku.

Kiedyś sptkaliśmy katamaran z Australii - zacumował w Starim Gradzie - więc wszystko jest możliwe :D A to, ze był z Australii wiemy nie tylko po banderze - rozmawialiśmy ze skiperem tej łodzi :D Są na tym świecie szczęściarze, którzy mają możliwość spędzać duuużo czasu na wodzie...
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 15.04.2022 09:05

Nad głowami lata nam helikopter.

DSC_0256.JPG

DSC_0257.JPG

Ruch na wodzie ogromny.

DSC_0258.JPG

Ale gorąco.

Bardzo gorąco.

I przerwa wiatrowa.

Zdecydowanie czas na pierwszą kąpiel.

20210815_145425.jpg

O dziwo – również wskakuję do wody! 8O

Od razu – pierwszego dnia! 8O

I tak już mi zostanie bo woda po raz pierwszy w życiu w moim odczuciu nie jest zimna a gorąca! :mrgreen:

Co to morsowanie ze mną narobiło.... :roll:

20210815_145510.jpg

20210815_145517.jpg

20210815_151603.jpg

I po co nam jakieś plaże – zatłoczone, z jadowitymi rybami, jeżowcami czy ukwiałami skoro mamy jedna wielką ogromną plażę tylko dla siebie?

20210815_151607.jpg

Z kąpieliska cały czas zerkamy na Vodice.

DSC_0259.JPG

DSC_0260.JPG

DSC_0261.JPG

DSC_0262.JPG

Zabawom wodnym nie ma końca.

20210815_152218.jpg

A tam co?

Holują się.

DSC_0263.JPG

DSC_0264.JPG

DSC_0265.JPG

DSC_0266.JPG

DSC_0267.JPG

DSC_0268.JPG

DSC_0269.JPG

DSC_0270.JPG

Tam na pewno fajnie wieje skoro genaker postawiony.

DSC_0271.JPG

DSC_0272.JPG

A u nas jeszcze spokój więc kąpieli ciąg dalszy.

DSC_0273.JPG

DSC_0274.JPG

DSC_0275.JPG
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 16.04.2022 17:44

Kapitańska Baba napisał(a):O dziwo – również wskakuję do wody! 8O
I tak już mi zostanie bo woda po raz pierwszy w życiu w moim odczuciu nie jest zimna a gorąca! :mrgreen:

A dla osób niemorsujących też by była ciepła? Woda przy brzegu, wiadomo, jest przyjemna :D (dla mnie w Chorwacji zawsze była ciepła), a na środku morza jest duża, odczuwalna różnica?
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 16.04.2022 18:21

wiola2012 napisał(a):

A dla osób niemorsujących też by była ciepła? Woda przy brzegu, wiadomo, jest przyjemna :D (dla mnie w Chorwacji zawsze była ciepła), a na środku morza jest duża, odczuwalna różnica?

Wyręczę Beatę i pozwolę sobie odpowiedzieć, ponieważ dla naszej Rodziny te kąpiele są jednymi z zasadniczych uroków żeglowania w Chorwacji, a trasy naszych rejsów w ostatnich latach w dużej mierze sprowadzały się do poszukiwania miejsc z ciepłą wodą :)
Wzdłuż chorwackiego wybrzeża płynie na północ ciepły prąd z Morza Śródziemnego, który na północy Adriatyku zawraca i potem płynie wzdłuż wybrzeża włoskiego na południe. Dlatego po zewnętrznej stronie chorwackich wysp zazwyczaj woda jest cieplejsza niż przy lądowej linii brzegowej, a Pula należy do miejsc z najcieplejszą wodą.
Skrajnym przypadkiem była sytuacja bodajże z lipca zeszłego roku, gdy w Dubrowniku była najzimniejsza woda z całego chorwackiego wybrzeża i miała tylko 19°C, podczas gdy w tym samym czasie w rejonie Hvaru miała ona 26°C.
Oczywiście, zawsze zdarzają się odstępstwa od tej reguły, w płytkich przybrzeżnych zatokach woda potrafi się nagrzać do bardzo miłej temperatury, z kolei po silnych wiatrach następuje wymieszanie warstw wody i wówczas na powierzchnię wypływa z głębi całkiem zimna woda.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 18.04.2022 18:14

Chris_M napisał(a):
wiola2012 napisał(a):

Wyręczę Beatę i pozwolę sobie odpowiedzieć, ....

Ciekawe spostrzeżenia, dziękuję :)

Chris_M napisał(a):Skrajnym przypadkiem była sytuacja bodajże z lipca zeszłego roku, gdy w Dubrowniku była najzimniejsza woda z całego chorwackiego wybrzeża i miała tylko 19°C,

Brrr..., to prawie jak w Bałtyku 8O .
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 19.04.2022 09:01

wiola2012 napisał(a):A dla osób niemorsujących też by była ciepła? Woda przy brzegu, wiadomo, jest przyjemna :D (dla mnie w Chorwacji zawsze była ciepła), a na środku morza jest duża, odczuwalna różnica?

Nie mam pojęcia :oops: Bo u mnie cała rodzina zawsze się kąpała a ja wrzeszczałam ze zimno i nie wchodziłam. Nie istaniała nigdzie ciepła woda więc nie jestem w stanie Ci odpowiedzieć :oops:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 19.04.2022 09:17

Chris_M napisał(a):Wyręczę Beatę i pozwolę sobie odpowiedzieć, ponieważ dla naszej Rodziny te kąpiele są jednymi z zasadniczych uroków żeglowania w Chorwacji, a trasy naszych rejsów w ostatnich latach w dużej mierze sprowadzały się do poszukiwania miejsc z ciepłą wodą :)
Wzdłuż chorwackiego wybrzeża płynie na północ ciepły prąd z Morza Śródziemnego, który na północy Adriatyku zawraca i potem płynie wzdłuż wybrzeża włoskiego na południe. Dlatego po zewnętrznej stronie chorwackich wysp zazwyczaj woda jest cieplejsza niż przy lądowej linii brzegowej, a Pula należy do miejsc z najcieplejszą wodą.
Skrajnym przypadkiem była sytuacja bodajże z lipca zeszłego roku, gdy w Dubrowniku była najzimniejsza woda z całego chorwackiego wybrzeża i miała tylko 19°C, podczas gdy w tym samym czasie w rejonie Hvaru miała ona 26°C.
Oczywiście, zawsze zdarzają się odstępstwa od tej reguły, w płytkich przybrzeżnych zatokach woda potrafi się nagrzać do bardzo miłej temperatury, z kolei po silnych wiatrach następuje wymieszanie warstw wody i wówczas na powierzchnię wypływa z głębi całkiem zimna woda.

O proszę, nie miałam o tym pojęcia :oops: Całe zycie się człowiek uczy - fajnie, że na forach są ludzie chcący dzielić się swoją wiedzą :D
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 19.04.2022 09:18

wiola2012 napisał(a):Brrr..., to prawie jak w Bałtyku 8O .

Dziś Ci powiem: brrrrr, za gorąca :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 19.04.2022 09:36

Na szczęście cisza nie trwa wiecznie.

Widać już zmarszczkę na wodzie.

Wszyscy wracają na pokład, po chwili przychodzi wiatr i płyniemy dalej!!!

Po kąpieli oczywiście jakaś zupa – w końcu woda wyciągnęła z nas energię, trzeba uzupełnić zapasy.

Płyniemy – z całkiem przyzwoitą prędkością bo i wieje fajnie.

DSC_0277.JPG

DSC_0278.JPG

DSC_0279.JPG

DSC_0280.JPG

DSC_0281.JPG

DSC_0282.JPG

DSC_0283.JPG

DSC_0284.JPG

DSC_0285.JPG

Tylko dokąd na nockę?

Pewnie Rogoźnica, tam powinno być jakieś miejsce nawet jeśli wpadniemy wieczorem.

A jak nie – to ewentualnie jakaś bojka na dziko albo kotwica.

Jest już dość późno, jesteśmy na wysokości Primosten.

Kapitan rzuca hasło żeby tam zajrzeć.

Postukałam się tylko w głowę.

Oszalałeś???

Primosten???

Przecież wiesz, że falochron tylko z rezerwacją a żeby złapać bojkę trzeba być najpóźniej w południe a nie o osiemnastej.

Ale uparł się.

Ok.

Wpłyńmy, sprawdźmy, wycofajmy się.

DSC_0287.JPG

DSC_0288.JPG

DSC_0289.JPG

Tak też robimy.

Wpływamy w pobliże portu.

Przy falochronie są miejsca ale jest też wielki napis rezerwacja.

Bojki – wszystkie zajęte po horyzont....

Cóż, chyba logiczne było, że nie da się zacumować w porcie masowego rażenia o godzinie 18.....

Wycofujemy się patrząc jak do portu wpływa kilka kolejnych jednostek aby szukać szczęścia a raczej kotwicy.

I wtedy zza falochronu na pełnej prędkości wypadła motorówka i goni nas.

A z niej harbour master krzyczy: Polacy???

Tak – odpowiadamy.

Chcecie bojkę???

Chcieliśmy ale przecież nie ma żadnej wolnej – wołamy.

Dla was jest! Ostatnia! Płyńcie za mną.

Oczy nam urosły.

Pan podpłynął do maleńkiej buteleczki unoszącej się na wodzie i spod niej wyciągnął linę do mocowania jachtu!!!

Wow!!!

Zszokowani patrzymy a on z uśmiechem mówi: bojka Jamesa Bonda.

Hahaha.

Cumujemu ucieszeni, pan mówi, że za kilka minut ktoś podpłynie po opłatę i wraca do siebie.

Mamy chyba dziś więcej szczęścia niż rozumu.

Nie dość, że mamy bojkę to jeszcze najlepszą w całym Primosten bo najbliżej brzegu!

Genialnie!!!

Szybki obiad, potem ponton na wodę i desant na brzeg.

20210815_174950.jpg

20210815_175011.jpg
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 19.04.2022 09:47

Ale fart, szczęście Wam niesamowicie dopisało! :D
eXtreme
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) eXtreme » 19.04.2022 10:04

Kapitańska Baba napisał(a):...
I wtedy zza falochronu na pełnej prędkości wypadła motorówka i goni nas.
A z niej harbour master krzyczy: Polacy???
Tak – odpowiadamy.
Chcecie bojkę???
Chcieliśmy ale przecież nie ma żadnej wolnej – wołamy.
Dla was jest! Ostatnia! Płyńcie za mną.
...

Sam był jak James Bond na tej motorówce:)
Fajnie, bardzo miła sytuacja, ja czytając to się uśmiechnąłem, a co dopiero Wy wtedy.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Corazon czyli żeglarskie tournee po Dalmacji sierpień 2021 - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone