Ekstraklasa? Liga Mistrzów UEFA? Liga Narodów UEFA? Liga Europy UEFA? A może Mistrzostwa Świata FIFA? Wytypuj wyniki rozgrywek i zdobywaj punkty. Wyróżnij się oryginalną rangą i czasami ustrzel fajną nagrodę - baw się dobrze!
Copa América, do 1967 Campeonato Sudamericano de Selecciones – najważniejszy turniej piłkarski w Ameryce Południowej organizowany zazwyczaj co 4 lata przez południowoamerykańską konfederację CONMEBOL.
W Copa América uczestniczą reprezentacje Brazylii, Argentyny, Urugwaju, Paragwaju, Chile, Peru, Ekwadoru, Boliwii, Kolumbii i Wenezueli. Od 1993 są też zapraszane niektóre zespoły z Ameryki Północnej (choć nie jest to regułą - w 1999 r. na turnieju grała Japonia, która została też zaproszona do udziału w CA 2011) – zazwyczaj są to mistrz i wicemistrz turnieju o Złoty Puchar CONCACAF.
Od 2007 (na mocy decyzji CONMEBOL) Mistrzostwa Ameryki Południowej odbywają się co 4 lata, chyba że drużyny narodowe zrzeszone w federacji wyrażą chęć zorganizowania turnieju w innych odstępach czasowych. Do 2007 turniej rozgrywano w różnych cyklach: co roku, co dwa lub trzy lata. Często wręcz cykl nie był ustalony. W związku z wejściem w życie polityki rotacyjnej dot. wyboru gospodarza turnieju, Copa América 2015 powinna odbyć się w Brazylii. Jednakże ze względu na organizowanie przez ten kraj trzech innych imprez sportowych (Pucharu Konfederacji, Mistrzostw Świata w Piłce Nożnej oraz Letnich Igrzysk Olimpijskich) wyrażono wątpliwość i ponownie rozpatrzono tę decyzję. W lutym 2011 ostatecznie zadecydowano, że Copa América 2015 zorganizuje nie Brazylia tylko Chile Będzie to 44 edycja tego turnieju.Brazylia zoorganizuje Copa America w 2019 roku. Turniej odbędzie się w dniach 11.06-4.07 2015 w 8 miastach na 9 stadionach: Santiago-dwa, Concepción, Antofagasta, Valparaíso, Temuco, Vina del Mar, Rancagua, La Serena
Ani TY już możesz wstawić swoje typy.... ...Na PNA rzutem na taśmę zdążyłeś....
Janusz mnie natchnął tą CA.... ....i z nudów przejrzałem co w trawie piszczy... Mam nadzieję,że za dwa miesiące odzew będzie większy.... ....bo i grajki "odrobine" lepsi od tych z PNA... Postaram się poszukać jeszcze maskotki turnieju,żeby póżniej nie było wymówek przy ewentualnym Quzie z imprezy...
Ostatnio edytowano 01.04.2015 08:06 przez GOLDEN, łącznie edytowano 1 raz
Maskotka Copa America 2015 ....jeszcze nie ma nazwy,ale po wyglądzie można się spodziewać imion w stylu.....czuku czuku...
Nike zaprezentował oficjalną piłkę turnieju. Przetestował ją sam....Arturo Vidal.
Piłka została nazwana Nike Cachana i jest oparta na modelu Nike Ordem II. Używany jest on w obecnym sezonie w Serie A, Premier League, La Liga czy Copa Libertadores.
Nike opracował specjalny graficzny wzór w kolorach białym, niebieskim, czerwonym i brązowym nawiązujący do kultury chilijskiej.
Ostatnio edytowano 19.05.2015 15:12 przez GOLDEN, łącznie edytowano 1 raz
Więcej niż 75.000 biletów zostało sprzedanych w mniej niż cztery godziny we wtorek i już były wyświetlane nawet oznaki "wyprzedane" do finału i dziewięciu meczów pierwszego etapu. I pomyśleć, że jesteśmy jeszcze nieco ponad dwa miesiące przed rozpoczęciem turnieju.
walp napisał(a):Telewizor sprzedałem. Wystawiłem na pewnym portalu aukcyjnym i po 10 min był pierwszy sms. Niesamowite. W sumie teraz zbędny był. Wiosna idzie, potem wakacje. Na jesień może kupię.
walp napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):A co z LM, Copa America itp .... gdzie mecze oglądać będziesz
No widzisz Januszu, gdybym mial bliżej do Ciebie, to na finał bym się wprosił, a tak ... meczyki online.
Nie wiem czy kolega walp będzie kibicował i typował... ...ale jest jeszcze taka alternatywa...