Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co zwiedzic na wyspie Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
fumarek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fumarek » 29.02.2008 14:42

W sierpniu będę na tej wyspie w miejscowości Vrboska.Ale chciałabym także pozwiedzac inne miejscowści.Poczytałam trochę na forum więc co nie co wiem.Ale z racji ograniczonej liczby dni (tylko 9) jakie tam spędzę wszytskiego nie dam rady robaczyc, więc muszę coś wybrac. Więc poradzcie co warto zobaczyc a co mozna sobie odpuści.
Dzięki[/code]
Stela
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stela » 29.02.2008 16:58

1. Południowe wybrzeże wyspy
2. miasto Hvar
3. Szczyt Sv. Nikola
4. Jelsa (to masz po sąsiedzku)

ale Ci zazdroszczę, buuuuuuuuuuuuuuuu
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 29.02.2008 17:49

Przeklejam moją wypowiedź...

Na Hvarze naprawdę jest co oglądać
Wypunktuję (oczywiście pomijając
- Hvar,
- Stari Grad,
- Vrboską i
- Jelsę wraz z ich wszystkimi ciekawostakami które są oczywistymi i obowiąkowymi punktami "wycieczki" ; pominę i sławetny tunel "Pitve"
, który stali bywalcy Zavali i Ivan Dolca znają jak własną kieszeń) :

- przejazd starą drogą ze starego Gradu do Hvaru. Po drodze można obejrzeć typowe dla Hvaru stare osady: Selca, ukryte wśród lawendowych pól Brusje, odcięte od świata Velo i Malo Grablje. Warto poświęcić chwilkę, by zatrzymac się w tych wioskach.
Po drodze przepiękne widoki na Brač, Šoltę, Paklene Otoke, Vis, hvarski półwysep Kabal i oczywiście Sv. Nikolę...

-Sv. Nikola, jeśli piesza wycieczka - najlepiej ze wsi Sv. Nedjelja; najpierw dojdziecie do klasztoru w jaskini (Gospa Snježna - pozostałości po klasztorze augustiańskim z XV wieku), a potem na szczyt; szlak jest oznaczony, więc nie powinniście mieć problemu.

- Šćedro. Skoro już jesteśmy po południowej stronie wyspy, to polecam przepłynąć się na tę wysepkę Piękne plaże, ale i doskonale zachowane Kodunje gomile (Iliryjskie tulumusy) czyli kurhany, kopce być może spełniające funkcje grobowców w czasach starożytnych Ilirów. W zatoce Mostir ruiny klasztoru Dominikanów z XV wieku i starochrześcijańskiego kościoła sv. Marija od Milosrđa. W zatoce Rake fragmenty mozaiki rzymskiej letniej wiejskiej rezydencji. W sezonie nie powinno być problemu z przeprawą na wysepkę. Ja jeszcze niestety tam nie byłam, ale mam nadzieję już wkrótce sama to zobaczę.

- Wracamy na północną stronę wyspy i tu koniecznie trzeba zobaczyć moje ukochane, niesamowite Pitve (ze snobistycznym klubem - galerią słynnego hr fotografa Lupino- niestety nie wiem, czy jeszcze funkcjonuje).

- Vrisnik z przepięknie położonym na wzgórzu kościółkiem sv. Antuna Opata

Dalej okolice Jelsy:
- Humac - osada rybacka z XVII wieku- etnograficzny pomnik kultury 7 km na wschód od Jelsy

- Grapčeva špilja czyli jaskinia z okresu neolitu (5000 - 4000 lat przed Chrystusem) jedno z najstarszych nalazisk w rejonie Adriatyku

- Galešnik - średniowieczne miasto - twierdza i Tor grecko- iliryjska twierdza (wieża) z IV wieku przed Chrystusem połozone na 230 m n.p.m

- Purkin Kuk archeologiczny lokalitet na zachód od osady Dol, gdzie znajdują się tak zwane "cyklopowe mury" chroniące kiedyś ludność z pobliskich osad przed atakami najeźdźców z morza (piratów).

- wzgórze Hum (pomiędzy Dolem a Vrbanjem; 207 m.n.p.m ) - na jego szczycie znajdowała się niegdyś osada iliryjska (w czasach antyku); niestety nic właściwie po niej nie zostało (poza suhozidami); w pobliżu, na tym samym wzgórzu znajdują się ruiny wczesnoromańskiego kościółka (sv.Vid) z X/ Xi w.

- Glavica czyli punkt widokowy górujący na Starim Gradem (z niego piękny widok na Starigradski zaljev i antyczny ager

- przejazd drogą (nad klifami) sv.Nedjelja - Dubovica

To tak w telegraficznym skrócie.
Dorzucę jeszcze strony każdego z miasteczek:

http://www.tzhvar.hr/en/

http://www.hvar.hr/

http://www.stari-grad-faros.hr/index_en.html

http://www.tz-vrboska.hr/

http://www.jelsa-online.com/_en/default.asp

i stronka ogólna wyspy
http://www.island-hvar.info/otok_hvar.htm

wpisane na listę UNESCO Starogradsko polje (polecam lot widokowy)
http://starogradsko-polje.net/index.php?p=1

Pozdrawiam
P.S. Jeśli trzeba jeszcze badziej szczegółowych info, pomogę...Warto też "przekopać" forumową wyszukiwarkę, bo tematów o Hvarze jest bardzo dużo...
Ostatnio edytowano 13.01.2010 11:19 przez Katarzyna Głydziak Bojić, łącznie edytowano 2 razy
fumarek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fumarek » 29.02.2008 19:46

Dziękuje za te wskazówki.Na pewno skorzystam.Już nie moge się doczekać tych widoków....oby tylko konflikt bałkański się nie rozrósł.
Szkoda że będziemy tam tylko 10 dni....
Borbaska
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Borbaska » 29.02.2008 19:59

A ja będę po sąsiedzku w Basinie :) Też w sierpniu ale tylko 7 dni :( No cóż... trzeba dobrze rozplanować zwiedzanie :)
Pozdrawiam :)
fumarek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fumarek » 29.02.2008 21:28

Mam nadzieje że w Vrbosce będzie można jakiś skuterek wypożyczyć na zwiedzanie.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 30.05.2008 09:57

czesc, dopiero teraz przypadkiem trafiłam na to pytanie... :?
Tak, w Vrboskiej można wypożyczyć skuterek; w marinie (czyli przy przystani jachtowej)
Pozdrawiam
James Bond
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) James Bond » 30.05.2008 11:51

Dziękuję pani Katarzynie Głydziak Bojić za wszelkie informacje dotyczące Hvaru a szczególnie Starego Gradu.
Wszystkie informacje z różnych postów kopiuję i drukuję.
Powstanie mój prywatny przewodnik po wyspie.
Teraz szukam informacji dotyczących tajnych miejsc do plażowania w okolicy Starego Gradu.Zaznaczam ,że jestem "tekstylny" i nie interesują mnie miejsca dla "gołych".
Wiem ,że gdzieś czytałem na cro.pl o tajnych plażach ale gdzie to było ?
Jak już tu otrzymam info , to te plaże i miejsca nie będą tajne.
Jakoś się pomieścimy.

Pani Kasiu mam odrębne pytanie.
Chciałem ustalić strony świata.Chodzi konkretnie o hotel Arkada.
Mam zamiar rezerwować pokój od zacienionej strony ale mam trudności z ustaleniem kierunków świata.Geografia nie była moją mocną stroną.
W tym hotelu już byłem i wiem jak wygląda.
Stojąc na wprost hotelu od strony morza (morze za plecami) , to z lewej strony hotelu jaki jest kierunek świata ?
Niby jestem James Bond ale ogólnie to d... jeżeli chodzi o kierunki świata.
Byłem w tym hotelu 6 lat temu i chyba nie obrócił się ten hotel ? :-)
Czy w ciągu tych 6 lat ,z lewej strony hotelu coś wybudowano nowego ?
Dziękuję za wszelkie informacje i pozdrawiam !!
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 30.05.2008 15:11

Kiedy staniemy na przeciwko hotelu (mając morze za plecami), to z lewej strony będzie północ lub północny zachód; o ile dobrze kojarzę, to okna hotelowej restauracji wychodzą na zachód (północny lub południowy zachód; mniej więcej). w Arkadzie najlepsze są pokoje z widokiem na morze; te z balkonami na parking i dziedziniec hotelowy to nie najlepszy pomysł, bo tam powietrze "stoi"; nie ma przewiewu.
Z lewej strony (jesli morze mamy za plecami)nie dobudowano nic, jak był tak jest rt Baba (i tam bym się plażowała w okolicach hotelu, gdybym mieszkała w Arkadzie). A jeśli jesteście Państwo autkiem, to każdego dnia można na palżę w inne miejsce...
Pozdrawiam serdecznie
James Bond
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) James Bond » 30.05.2008 17:05

"te z balkonami na parking i dziedziniec hotelowy to nie najlepszy pomysł, bo tam powietrze "stoi"; nie ma przewiewu. "
To poznałem 6 lat temu.Gorąco i do tego poranne przyjazdy do pracy pracowników na "bele czym".Strasznie głośno chodziły te ("mopliki" po sląsku) motorowery.Teraz wiem jak się ustawić do rezerwacji pokoju.
Z lewej strony (morze za plecami)
Dziekuję i oczekuję na informacje o tajnych miejscach w Starym Gradzie (plaże,zatoczki itp.).
Musze przyznac ,że trochę roboty ma Pani na tym portalu.
Wiele pytań a Pani zna odpowiedź na wszystkie.
Pozdrawiam
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 30.05.2008 17:08

James Bond napisał(a): "Dziekuję i oczekuję na informacje o tajnych miejscach w Starym Gradzie

Kopnij się do kiosku po Voyage; tam doczytasz..... 8)
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 30.05.2008 17:55

Zatoczki i plaże w pobliżu St.Gradu..
Hm... ja plażuję się w Žukovej, bo mieszkam w pobliżu (zatoczka z widokiem na Brač a konkretnie Bol ). Nalezy dojechać do wioski Vela Rudina czyli (za szeregiem pawilonów handlowych Kerum, Volat, Dalmadom, sklep mięsny) skręczany w ulicę Put Rudine i 2 km jedziemy w górę -po obu stronach gaje oliwne (uwaga - droga wąska, nie wszędzie mieszczą się dwa auta; ale dość często są poszerzenia, by można było się wyminąć). Na skrzyżowaniu (pomnik i krzyż) skęcamy w lewo i parkujemy autko. Tutaj znajduje się drewniany znak wskazujący drogę na Žukovą w lewo (asfaltowa droga "osiedlowa"; można też zapytać; mijamy dość charakterystyczny dom z ochydnymi krasnalami różnej maści po lewej stronie i schodzimy laskiem, miejscami wąwozem leśnym w dół - jakieś 10 min. spaceru). W zatoce szukamy miejsca dla siebie. Generalnie plaża to przede wszyskim półeczki skalne (zasada niepisana to: na lewno tekstynie - bo miejsca, gdzie ludzie przychodzą z dzieciarnią, a na prawo "wolna amerykanka")
wygląda to tak
http://picasaweb.google.com/kasiamarko/Ukova

Bardzo lubię też plaże Kabla od północnej strony. Rt Kabal to półwysep; z Rudiny jedziemy prosto.... dość szybko kończy się asfalt.
Tu plaże Kabla
http://picasaweb.google.com/kasiamarko/Kabal

Wielu tez uwielbia Milną, Zaraće i Dubovicę (to w stronę Hvaru); Dubovica to prawie zaraz za tunelem, potem Zaraće i Milna najbliżej Hvaru. Po południowej stronie za tunelem Pitve polecam Jagodną.

Całkiem niezła tez jest Baba (rt Baba) w pobliżu Arkady. W lasku, zatem o cień nie trudno...
W okolicach Vrboskiej uvala Maslinica i rt Soline ale od południa (północ FKK).
P.S. A tu foto - uzupełnienie listy "Co warto zobaczyć na Hvarze"
http://picasaweb.google.com/kasiamarko

Pozdrawiam
James Bond
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) James Bond » 31.05.2008 20:31

Dziękuję i głębokie ukłony.
James Bond
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) James Bond » 31.05.2008 20:31

FUX napisał(a):
James Bond napisał(a): "Dziekuję i oczekuję na informacje o tajnych miejscach w Starym Gradzie

Kopnij się do kiosku po Voyage; tam doczytasz..... 8)

Rzuciłem okiem ale nic ciekawego tam nie odkryłem.
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 31.05.2008 20:44

fumarek napisał(a):W sierpniu będę na tej wyspie w miejscowości Vrboska.Ale chciałabym także pozwiedzac inne miejscowści.Poczytałam trochę na forum więc co nie co wiem.Ale z racji ograniczonej liczby dni (tylko 9) jakie tam spędzę wszytskiego nie dam rady robaczyc, więc muszę coś wybrac. Więc poradzcie co warto zobaczyc a co mozna sobie odpuści.
Dzięki[/code]

My jedziemy 18 czerwca :!: :!:
Do zobaczenia na Hvarze :!: :!:
Kasiu dzięki za cenne rady :D
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies