uboat napisał(a):Ad 1. Scedro - płyniesz z Ivan Dolac wynajętą motorówką - 250 kn za 4 godziny najmu. Droga w dwie strony to 2 godziny. Łajbę wynajmuje taki dziadek - rybak, który jest przed północną knajpą rozlokowany. Jednak jak mocno wieje to nie pożycza łódek turystom.
AniaJ. napisał(a):W tym roku ponownie Hvar
Za tydzień ruszamy, no i jak zwykle zbieram informacje - co i, gzie i którędy
Mam kilka pytań i nie chcąc zakładać kolejnego hvarowego wątku - spytam tutaj.
Nieoceniona Kasiu i inni Cromianiacy, poproszę o kilka podpowiedzi:
1. Scedro - skąd popłynąć i za ile?
2. Grabceva Spilia - jak do niej dotrzeć, w jakich godzinach jest czynna, ile kosztuje zwiedzanie, jaka jest temperatura w jaskini, czy można robić zdjęcia?
3. Sv Nikola - pieszo drogę znam, mam nawet "mapkę" od właścicielki campu Lili z wyrysowaną drogą.
Ale chodzi mi o drogę "samochodową" - czy najlepiej (tak wynika z info wyszukanego na forum) wjechać ze starej drogi Stari Grad-Hvar (w którym miejscu?jak je znaleźć?) a zjechać do Svirce lub do nowej drogi???
4. Kabal - planujemy dokładnie zwiedzić Stari Grad i okolice, bo w czasie poprzedniego pobytu na wyspie spędziliśmy tam tylko jeden wieczór, czasu zabrakło...Więc oprócz samego miasta, chcemy pokluczyć po okolicy: a więc Rudina, zatoka Zukova, no i Kabal.
Moje pytanie jets następujące: czy da sie tam jeździć autem? Czy jest tam droga asfaltowa, czy szutrowa? Czy może za wąsko na auto? W jaki sposób można dotrzeć do zatoczek Kabala? Po przeczytaniu relacji kulki 53 zastanawiam się, czy damy radę tam dotrzeć... Może z innej strony?
Pytam o takie szczegóły, bo będziemy z małymi dziećmi i nie wszystkie miejsca są dla nas dostępne. Łatwiej planować wycieczki z malcami, kiedy wiem, ile przejedziemy autem, czy musimy zabierać wóze, czy konieczne nosidło itd
Będę wdzięczna za informacje
Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne