co racja to racja, ale "starówki" są piękniejsze w innych miejscach Chorwacji, choćby na Wyspie Rab
Pozdrawiam
maniusc napisał(a)::papa: co racja to racja, ale "starówki" są piękniejsze w innych miejscach Chorwacji, choćby na Wyspie Rab
Pozdrawiam
maniusc napisał(a):Wyspa Hvar jest mocno przereklamowana
Mikromir napisał(a):maniusc napisał(a):Wyspa Hvar jest mocno przereklamowana
A co właściwie na niej zobaczyłeś, maniusc?... I którędy jechałeś?...
Bo na mnie wyspa zrobiła bardzo pozytywne wrażenie. Szczególnie zatoki takie jak Pokrivenik, wieś Humac i wędrówka do Grapcevej Spilji, wspinaczka do ruin klasztoru w jaskini nad Sv. Nedjelą oraz klifowe wybrzeże w zatunelowej części Hvaru, widoki z twierdzy Spanjola, wejście na Glavicę przy Starim Gradzie, przejazd starą drogą do Hvaru i "lawendowe pejzaże" przy Brusje, oraz masa innych miejsc, zagubionych gdzieś w głębi wyspy.
Po pobycie w Czarnogórze i przejazdach rozmaitymi skrótami w tamtym kraju, drogi na Hvarze wydawały mi się już ok, choć nie powiem, że nie były wymagające - zjazdy do zatoczek są wąskie i bardzo kręte, nierzadko tylko szutrowe, więc zwłaszcza wyjazdy z różnych zadoopi czasem były wyzwaniem.
Rozumiem jednak, że w jeden dzień tego wszystkiego nie da się zobaczyć.
powiem tylko tyle:
nie byliście na Rabie...
maniusc napisał(a): ale "starówki" są piękniejsze w innych miejscach Chorwacji, choćby na Wyspie Rab
Nie znalazłam żadnego chorwackiego źródła, które informowałoby o występowaniu zielonej gliny na wyspie Hvar...artineo napisał(a):Dla tych co pisali, że nie wiedza nic o glince na Hvarze. Tekst z jednej ze stron (wystarczy w google wpisac "Hvar zielona glinka"):
Terapie zielonymi glinkami:
na wyspie Hvar występują naturalne pokłady zielonej glinki. W otoczeniu dziewiczej przyrody, w pięknej zielonej zatoce, będziemy nakładać preparat na całe ciało i włosy, a potem kąpać się w krystalicznej wodzie Adriatyku i dziwić się jak gładką mamy skórę. Z dnia na dzień cera, włosy i paznokcie będą pięknieć...
Zresztą na tym forum tez ktoś pisał, że o ile dobrze pamietam chyba w okolicach campingu Milna w jakiejś zatoce znalazł. Nie mogłem znaleźć tego posta, więc Was (znawców Hvaru) pytałem. Teraz już mnie to nie interesuje, ale może ktoś inny będzie jechał.
jolcix napisał(a):witam:) żeby nie było, że nie szukałam-szukałam ale albo robiłam to nie dokładnie, albo nie wiem co, ale za dużo informacji nie znalazłam,
czy na Hvarze są jakieś trochę odludne plaże? takie , które mają swój urok ale nie ma na nich za dużo ludzi?
Będę od 10 lipca w Vrboskiej, mogą to być plaże w pobliżu ale również w sporej odległości, ważne żeby uniknąć, w miarę możliwości tłumów:)
Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne