Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co zwiedzać w Dalmacji?

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotrek_99
Podróżnik
Co zwiedzać w Dalmacji?

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrek_99 » 28.04.2007 08:29

Patrze na prognoze na Dalmacje na poczatek maja i wyglada na to ze moze padac :cry: Co mozecie polecic na deszczow dzien w tym regionie, oprocz zalewania robala :lol: ?
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 28.04.2007 09:11

No cóż, jak mam być szczera, to o kompleksowym plażowaniu (kąpiel morska i słoneczna) na początku maja raczej trudno mówić nawet tutaj. Chyba, że dla odważnych (temperatura wody nie przekracza 21 stopni w najlepszym razie). Na to więc moźe nie koniecznie trzeba się nastawiać, planując odpoczynek w Chorwacji w tym okresie.

Raczej zalecam "ostro" zabrać się do zwiedzania (korzystając z tego,że nie będzie jeszcze uciążliwych upałów). A co można, a nawet wypada czy wręcz koniecznie zobaczyć i odwiedzić trzeba? O tym napisano już bardzo wiele...

Poza tym Dalmacja jest naprawdę duża...Byłoby łatwiej Piotrze, gdybyś sprecyzował, w której jej części zamierzasz się zatrzymać..
A wracajac do pogody. Rzeczywiscie w ostatnich dniach pojawiły się prognozy zapowiadające dla hr wybrzeża od środy 2 maja ochłodzenie. Ale

primo: tutaj pogoda potrafi zmieniać się dość gwałtownie; nie wszystkie długofalowe prognozy się sprawdzają. Wystarczy, że nagle pojawi się jakiś szybko przemieszczający się front atmosferyczny i wszystkie prognozy biorą w łeb.
Wiemy przecież, że ostatnio pogoda na całym globie jest ciężka do przewidzenia i natura coraz częściej płata figle.

secundo: Zapewniam, że nawet jeśli zapowiadane ochłodzenie się pojawi, to i tak w Chorwacji będzie znacznie cieplej niż w Polsce (z tego co słyszałam w jednej z pl stacji Tv, to juz od jutra w Polsce ma się zrobić naprawdę zimno)!!!

Poza tym wachlarz chorwackich przyrodnicznych i architektonicznych perełek jest tak szeroki, że na pewno długi weekend będzie udany. :D
Pozdrawiam serdecznie ze słonecznej wyspy :D
piotrek_99
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrek_99 » 28.04.2007 10:19

Chcialem pojechac gdzies w rejonu Sibienika, Splitu, ale to jest jeszcze temat otwarty, teoretycznie im dalej na poludnie tym cieplej. Moze na wyspy w tym rejonie. Jesli chodzi o mnie to do opalania wystarczy mi lekko powyzej 20 stopni :) jestem zahartowany wakacjami nad naszym morzem :lol:

esli mozesz polecic kilka miejsc ktore warto zobaczyc w tym rejonie, to bede wdzieczny.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 28.04.2007 10:47

Dobrze, w takim razie w wielkim skrócie podrzucam kilka haseł:
Split, Trogir, Šibenik, NP.Krka, Vransko jezero, NP.Kornati, a może i w drugą stronę Zadar, NP.Paklenica. Co do wysp, to ja jestem "specjalistą" w sprawie Hvaru i o tym mogłabym naprawdę bez końca (lokalny patriotyzm) . Ale powiem, że i na Braču i na Korčuli jest co oglądać, oj jest!
Co do opisu poszczególnych miejsc, wrzuc teraz w naszą forumową wyszukiwareczkę ich nazwy, poczytaj troszkę, by sprawdzić, co najbardziej Cię zachęca.
Jeśli pojawią się kolejne pytania, chętnie pomogę, ile mogę :D
piotrek_99
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrek_99 » 28.04.2007 10:51

Wielkie dzieki, przesledze forum i w razie czego bede pytal.
Miniu
Odkrywca
Salona.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miniu » 07.05.2007 07:32

Polecam ruiny w w płn. cześc Splitu - salona. Bardzo fajne miejsce - amfiteatr na 15 tys ludzi w super stanie.
mumin
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mumin » 14.06.2007 18:01

Trogir, Makarska, Split, Dubrovnik. Trogir-super miasteczko z katedra (nie pamietam z ktorego wieku, ale jest stara...) Makarska-po prostu fantastyczne widoczki. Split - ładne widoczki i duzo zabytkow. Dubrovnik-o tym miescie to raczej kazdy powienien wiedziec :wink: pozdrawiam

Powrót do Pogoda i klimat

Co zwiedzać w Dalmacji?
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone