Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co zrobić z rozgwiazdą??

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Sado
Autostopowicz
Co zrobić z rozgwiazdą??

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sado » 23.09.2005 12:42

Witam serdecznie.

Właśnie wróciłem z Istrii (Novigrad nieopodal Poreczu).
Fajnie było, ale się skończyło :cry:
Mam pytanie.
Co zrobić z rozgwiazdą (kupioną), która - delikatnie mówiąc - niezbyt przyjemnie pachnie.

Za wszelkie sprawdzone i skuteczne porady serdeczne dzięki.
mitam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mitam » 23.09.2005 15:51

Słyszałęm że trzeba ją włożyć do wrzątku to wtedy twardnieje jak kamień. Ale sam nie próbowałem
Oszkliwiec
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Oszkliwiec » 23.09.2005 16:41

Miałem kiedyś pokażnych rozmiarów osobiście wyłowioną.Suszyłem na chorwackim słońcu.Zesztywniała,kształtu nie straciła ale kolory wyblakły i rybny zapach nie zaniknął :lol:
Yellow6
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yellow6 » 23.09.2005 19:46

Najlepiej zostawić ją w Adriatyku było. Można było by ją może kiedyś jeszcze zobaczyć, cudownie czerwoną. A tak... tylko blado szarą!
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 23.09.2005 21:08

Yellow6 napisał(a):Najlepiej zostawić ją w Adriatyku było. Można było by ją może kiedyś jeszcze zobaczyć, cudownie czerwoną. A tak... tylko blado szarą!

Do kogo to piszesz?Przecież napisał swój nik -Sado.[/b]
Rafi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafi » 23.09.2005 21:09

Co zrobić z rozgwiazdą (kupioną)[/quote]

Na południu można samemu sobie taką złapać
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 23.09.2005 21:25

Rafi napisał(a):Co zrobić z rozgwiazdą (kupioną)

Na południu można samemu sobie taką złapać[/quote]
Rafi to sado do kwadratu.!!!!!!!!
to jego post z sierpnia 2004
Wysłany: 12-08-2004 23:34 Temat postu: Re: Muszle i inne stwory - konserwacja

--------------------------------------------------------------------------------

[quote="Kir"]
Nie wierzę że bez długich przygotowań przywieziesz cokolwiek żywego.

Witam,
robie to bez najmniejszych przygotowan, po prostu biore do auta kilka butelek pet z morska woda i co kilka godzin wymieniam. Wrociem kilka dni temu i rozgwiazda ma sie super. Co do zywej skaly to ona moze byc przewozona nawet nie w wodzie, ja osobiscie od 3 sezonow przyworze ja w workach na smieci i do dnia dzisiejszego ciesza swoim widokiem. Wazne by ja dobrze oczyscic z glonow itp. bo i tak "padną".
A co do kosztow akwarium morskiego to nie sa one az tak wysokie jak piszesz, najwazniejsze to chęci do nauki, no i czeste wyjazdy do cro , poniewaz skala sprzedawana w internecie jest dosc droga a potrzeba jej dosc sporo. Ostatnio ok 47 zł. za kilogram!!

Istotne jest to by, kliku zywych organizmow nie przewozic w jednym zbiorniku, gdyz gdy jeden z nich "padnie" to duzo szybciej psuje sie woda i reszta moze pasc. Ja w zeszlym roku w jednym wiaderku wiozłem rozgwiazdę, wezowidlo, kraby sztuk 2 i slimaka i przezyl tylko slimak.
hubi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) hubi » 25.09.2005 19:50

platon napisał(a):
Rafi napisał(a):Co zrobić z rozgwiazdą (kupioną)

Na południu można samemu sobie taką złapać

Rafi to sado do kwadratu.!!!!!!!!
to jego post z sierpnia 2004
Wysłany: 12-08-2004 23:34 Temat postu: Re: Muszle i inne stwory - konserwacja

--------------------------------------------------------------------------------

Kir napisał(a):
Nie wierzę że bez długich przygotowań przywieziesz cokolwiek żywego.

Witam,
robie to bez najmniejszych przygotowan, po prostu biore do auta kilka butelek pet z morska woda i co kilka godzin wymieniam. Wrociem kilka dni temu i rozgwiazda ma sie super. Co do zywej skaly to ona moze byc przewozona nawet nie w wodzie, ja osobiscie od 3 sezonow przyworze ja w workach na smieci i do dnia dzisiejszego ciesza swoim widokiem. Wazne by ja dobrze oczyscic z glonow itp. bo i tak "padną".
A co do kosztow akwarium morskiego to nie sa one az tak wysokie jak piszesz, najwazniejsze to chęci do nauki, no i czeste wyjazdy do cro , poniewaz skala sprzedawana w internecie jest dosc droga a potrzeba jej dosc sporo. Ostatnio ok 47 zł. za kilogram!!

Istotne jest to by, kliku zywych organizmow nie przewozic w jednym zbiorniku, gdyz gdy jeden z nich "padnie" to duzo szybciej psuje sie woda i reszta moze pasc. Ja w zeszlym roku w jednym wiaderku wiozłem rozgwiazdę, wezowidlo, kraby sztuk 2 i slimaka i przezyl tylko slimak.

Oj uśmiałem się do łez, szkoda tylko biednych żyjątek bo zapewne bardzo się męczyły może by kiedyś tego Sado przewieść w worku albo beczce do Cro i z powrotem.
Ja wielokrotnie zastanawiałem się nad rozgwiazdą w sensie wyłowić, wysuszyć ugotować itd. ale stwierdziłem że to gupota a one i tak najlepiej wyglądają na dnie lub przyczepione do skał. wogóle to mi wstyd, że miałem takie myśli, ale najważniejsze że do rękoczynów nie doszło.
NAJLEPIEJ NIE WYŁAWAIĆ I ZOSTAWIĆ JE W SPOKOJU
Pozdrawiam.
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 25.09.2005 20:08

Hubi, no to mamy takie samo zdanie :)
Już coś o tym było
forum/viewtopic.php?t=9152
Jarek D.
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarek D. » 25.09.2005 20:59

j.w.

Wszelkie żyjątka najlepiej wyglądają na dnie! Mam w domu duże akwarium słodkowodne, ale do głowy by mi nie przyszło wieźć jakieś stworzenia z Cro do Polski. Oburzamy się na przemytników żółwi, że połowa im ginie po drodze :(
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 25.09.2005 21:52

Kulture człowieka poznaje sie po jego stosunku do zwierząt
Sado
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sado » 26.09.2005 10:40

Nie wiem, czy to ja mam problemy ze znaczeniem wyrazów, czy to forumowicze z czytaniem i/lub rozumieniem.
Wydaje mi się, że jak piszę "kupioną" to chodzi mi o taką, którą otrzymuje się od sprzedawcy pamiątek w zamian za pieniążki.
Więc jest ona martwa, wysuszona i przeznaczona do tego, aby bez żadnych skrupułów - trudne słowo - postawić ją w domu np. na komodzie ku uciesze moich oczu i znajomych.

Pozdrawiam.
Masło
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Masło » 29.09.2005 02:38

to są ładne żyjątka szkoda je męczyć ..

Oto zdjęcie z 2004 roku z Krk'u

Została wyłowiona, potrzymana przez moja towarzyszke do zdjęcia i odstawiona spowrotem na swoje miejsce czyli do morza
Obrazek
toudee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toudee » 29.09.2005 07:19

Sado napisał:
Nie wiem, czy to ja mam problemy ze znaczeniem wyrazów, czy to forumowicze z czytaniem i/lub rozumieniem.
Wydaje mi się, że jak piszę "kupioną" to chodzi mi o taką, którą otrzymuje się od sprzedawcy pamiątek w zamian za pieniążki.
Więc jest ona martwa, wysuszona i przeznaczona do tego, aby bez żadnych skrupułów - trudne słowo - postawić ją w domu np. na komodzie ku uciesze moich oczu i znajomych.
Pozdrawiam.

Masz trochę racji rzeczywiście w pierwszym Twoim poście napisałeś, że kupiłeś rozgwiazdę.
Weź jednak od uwagę, że kupując ją dałeś sprzedawcy cztytelny sygnał, że warto wyłowić i np. "ugotować" :twisted: następną ponieważ prawdopodobnie pojawi się kolejny turysta który wyda kasę na taką pamiątkę a "biznes to biznes".
Uogólniając Twoje postępowanie nie różni się zasadniczo od postępwania osoby która sama wyławia żyjące w morzu zwierzęta i następnie osobiście je "oprawia" aby stanowiły fajną pamiątkę - straciłeś tylko dodatkowo trochę kasy.
Rozgwiazdy rzeczywiście najlepiej wyglądają tam gdzie ich miejsce czyli w morzu.

zobacz - http://cro.pl/forum/album_personal.php

Ps. Ja zapewniam Cię nie jestem wojującym ekologiem :D

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone