napisał(a) platon » 23.09.2005 21:25
Rafi napisał(a):Co zrobić z rozgwiazdą (kupioną)
Na południu można samemu sobie taką złapać[/quote]
Rafi to sado do kwadratu.!!!!!!!!
to jego post z sierpnia 2004
Wysłany: 12-08-2004 23:34 Temat postu: Re: Muszle i inne stwory - konserwacja
--------------------------------------------------------------------------------
[quote="Kir"]
Nie wierzę że bez długich przygotowań przywieziesz cokolwiek żywego.
Witam,
robie to bez najmniejszych przygotowan, po prostu biore do auta kilka butelek pet z morska woda i co kilka godzin wymieniam. Wrociem kilka dni temu i rozgwiazda ma sie super. Co do zywej skaly to ona moze byc przewozona nawet nie w wodzie, ja osobiscie od 3 sezonow przyworze ja w workach na smieci i do dnia dzisiejszego ciesza swoim widokiem. Wazne by ja dobrze oczyscic z glonow itp. bo i tak "padną".
A co do kosztow akwarium morskiego to nie sa one az tak wysokie jak piszesz, najwazniejsze to chęci do nauki, no i czeste wyjazdy do cro , poniewaz skala sprzedawana w internecie jest dosc droga a potrzeba jej dosc sporo. Ostatnio ok 47 zł. za kilogram!!
Istotne jest to by, kliku zywych organizmow nie przewozic w jednym zbiorniku, gdyz gdy jeden z nich "padnie" to duzo szybciej psuje sie woda i reszta moze pasc. Ja w zeszlym roku w jednym wiaderku wiozłem rozgwiazdę, wezowidlo, kraby sztuk 2 i slimaka i przezyl tylko slimak.