Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co zrobić aby na zdjęciu wyszło ciemno niebieskie niebo??

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mariush_foto
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariush_foto » 09.08.2006 09:05

Do uzyskania granatowego koloru nieba niezbędny jest filtr polaryzacyjny, ewentualnie kolorowa połówka.
Do kompaktu (a takiego aparatu używa autor wątka) niekoniecznie musi być to poalr kołowy - może być liniowy, działa tak samo, a jest 2x tańszy. Polar kołowy zaleca się do lustrzanek, natomiast ja używam w swojej lustrzace filtra liniowego i działa bez zarzutów.

Co do uzysiwania efektu polaryzacji PSem... można próbować (są nawet gotowe zestawy filtrów) natomiast efekt nigdy nie będzie porównywalny.
Tomek O.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek O. » 14.08.2006 13:08

A co sądzicie o filtrach skylight???? Zastanawiam się własnie nad kupnem skylightów na obydwa moje obiektywy i polaryzacyjnym na krótszy (bardziej do krajobrazów)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 14.08.2006 14:13

Czy to będzie dobrym porównaniem? Fotki robione Nikonen D50 z tylko z filtrem UV. Tisno, CRO, okolice Kapitanatu.
Oba zdjęcia robione z tego samego miejsca, obrót w prawo o około 90 st.

To robione pod słońce....

Obrazek

... a to prawie dokładnie pod kątem 90 st. Popatrzcie na cienie rzucane przez przedmioty.

Obrazek
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 23.09.2006 16:45

Zdjęcie robione pod słońce zawsze będzie miało jaśniejsze niebo niż robione, jak FUX pokazał, po obrocie już o 90 st a robione po obrocie 180 st i ustawienie czasu otwarcia migawki i przysłony na niebo po czym zrobieniu zdjęcia z obiektywem skierowanym na ulice i zabudowania da efekt pięknego błękitnego przy czym jeśli fotografowane przedmioty (osoby) nie będą oświetlone przez słońce, będą poprostu za ciemne.
Wystarczy popatrzeć na prawą część zderzaka tego zielonego Merolka na górnym zdjęciu. :twisted: on jest w cieniu.
maadoox
Cromaniak
Re: Co zrobić aby na zdjęciu wyszło ciemno niebieskie niebo?

Nieprzeczytany postnapisał(a) maadoox » 02.06.2007 07:34

urbandi napisał(a):Witam. Za dwa tygodnie wyruszam do Cro z nowym aparatem NIKON coolpix 5000. Prosze o poradę jak wykonywac zdjęcia (szczególnie przy słonecznej bezchmurnej pogodzie)aby niebo na fotografiach było ciemno niebieskie. Ostatnio widziałem parę takich fotek i byłem pod wrażeniem. Czy mój aparat jest w stanie coś takiego wykonać!! Może jakieś filtry????
Z góry dzięki za odzew.

Ja bym generalnie poczekał aż zacznie sie ściemniać;))).
JasioJasio
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JasioJasio » 02.06.2007 10:23

Tyulko że wtedy niebo wyjdzie czarne albo szare :)
Filtr polaryzacyjny albo połówkowy albo kuuupa szczęścia. To ostatnie rzadko ale zrobiłem takie zdjęcie, na którym niebo jest ślicznie błękitne a nie fatalnie jasne.
maadoox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maadoox » 02.06.2007 11:56

JasioJasio napisał(a):Tyulko że wtedy niebo wyjdzie czarne albo szare :)
Filtr polaryzacyjny albo połówkowy albo kuuupa szczęścia. To ostatnie rzadko ale zrobiłem takie zdjęcie, na którym niebo jest ślicznie błękitne a nie fatalnie jasne.

Ale ja nie mogę inaczej niz czekać na ciemniejsze niebo bo do mojego coolpixa zaden filtr nie podejdzie. Tak więc obstawiam za zmrokiem:))).
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.06.2007 12:28

maadoox napisał(a):...Ale ja nie mogę inaczej niz czekać na ciemniejsze niebo bo do mojego coolpixa zaden filtr nie podejdzie. Tak więc obstawiam za zmrokiem:))).

więc.........najwyższy czas na zmianę :lol: :lol: :lol:
Poprzednia strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Co zrobić aby na zdjęciu wyszło ciemno niebieskie niebo?? - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone