Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co zjeść i wypić w Chorwacji?

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
elszynka
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) elszynka » 17.07.2012 09:21

Przeglądałam forum jednak nie udało mi się znaleźć podobnego wątku.
We wrześniu wybieram się ze znajomymi na Euro-tripa i jednym z naszych przystanków będzie właśnie Chorwacja. I tu pojawiają się moje pytania:
* Sołując się w tym pięknym kraju na jakie potrawy i dania warto zwrócić uwagę?
* Czy istnieją jakieś ciekawe regionalne smakołyki?
* Jeśli ktoś zna się na języku tambylców to miło by mi było gdyby podał nazwy własne potraw i to co się pod nimi ukrywa.
* Jak to jest z napojami (chodzi mi zarówno o te procentowe jak i nie) - czego warto spróbować?
* Nie znam się za bardzo na tamtejszych rybach i innych morskich stworach a bardzo bym chciała ich popróbować. Miło by było zobaczyć informację odnośnie tych produktów.
* I Jeszcze jedna rzecz która mnie interesuje - z jakimi kosztami należy się liczyć? Chodzi mi zarówno o jedzenie w restauracjach jak i takie, które sami możemy sobie przygotować (np. wspomniane już ryby).

Wiem, że istnieje wątek na temat ciekawych konob, więc konkretne miejsca raczej mnie nie interesują. Chyba, że ktoś z Was zna jakąś winiarnię na którą warto zwrócić uwagę :)
tygrysek0038
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrysek0038 » 17.07.2012 10:26

kleeberg
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kleeberg » 17.07.2012 11:12

woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 17.07.2012 11:33

elszynka napisał(a):We wrześniu wybieram się ze znajomymi na Euro-tripa i jednym z naszych przystanków będzie właśnie Chorwacja. I tu pojawiają się moje pytania:
* Jeśli ktoś zna się na języku tambylców to miło by mi było gdyby podał nazwy własne potraw i to co się pod nimi ukrywa.
* Jak to jest z napojami (chodzi mi zarówno o te procentowe jak i nie) - czego warto spróbować?
* Nie znam się za bardzo na tamtejszych rybach i innych morskich stworach a bardzo bym chciała ich popróbować. Miło by było zobaczyć informację odnośnie tych produktów.
* I Jeszcze jedna rzecz która mnie interesuje - z jakimi kosztami należy się liczyć? Chodzi mi zarówno o jedzenie w restauracjach jak i takie, które sami możemy sobie przygotować (np. wspomniane już ryby).

8O 8O
..... najważniejsze jest żarcie i napitka. Ot, turystka.
tygrysek0038
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrysek0038 » 17.07.2012 12:14

woka napisał(a):
elszynka napisał(a):We wrześniu wybieram się ze znajomymi na Euro-tripa i jednym z naszych przystanków będzie właśnie Chorwacja. I tu pojawiają się moje pytania:

8O 8O
..... najważniejsze jest żarcie i napitka. Ot, turystka.

Dla mnie też strona kulinarna jest jedną z najważniejszych na wakacjach :lol: - ważne, żeby była typowa dla miejsca pobytu.
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 17.07.2012 14:07

elszynka napisał(a):Przeglądałam forum jednak nie udało mi się znaleźć podobnego wątku.
We wrześniu wybieram się ze znajomymi na Euro-tripa i jednym z naszych przystanków będzie właśnie Chorwacja. I tu pojawiają się moje pytania:
* Jak to jest z napojami (chodzi mi zarówno o te procentowe jak i nie) - czego warto spróbować?* Nie znam się za bardzo na tamtejszych rybach i innych morskich stworach a bardzo bym chciała ich popróbować. Miło by było zobaczyć informację odnośnie tych produktów.

Wiem, że istnieje wątek na temat ciekawych konob, więc konkretne miejsca raczej mnie nie interesują. Chyba, że ktoś z Was zna jakąś winiarnię na którą warto zwrócić uwagę :)

jeśli chodzi o napoje spirytusowe to tylko Rakija taka z 50 %. Kriepkaja, domowej roboty i nie wali w łeb :wink: :D
Można nie trzeżwieć całymi dniami i miło w kulturalnym towarzystwie spędzić wolny urlopowy czas. :wink:
elszynka
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) elszynka » 17.07.2012 18:01

Dzięki wszystkim - w razie gdyby coś komuś jeszcze przyszło do głowy to będę bardzo wdzięczna :)

Powrót do Chorwackie ABC

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone