Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co Ze SwiatŁami W Cro.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
lider
Croentuzjasta
Co Ze SwiatŁami W Cro.

Nieprzeczytany postnapisał(a) lider » 13.08.2005 18:08

CZY W CRO.TRZEBA W SIERPNIU I WRZESNIU JEŻDZIĆ NA SWIATŁACH,BO JAK W ZESZŁYM ROKU OPUSZCZAŁEM CRO. 2 WRZEŚNIA,TO KRETYN CELNIK CHORWACKI UCZYŁ RODAKÓW PRZEPISÓW I KAZAŁ SIĘ WRACAĆ DO CRO.ZAPALIĆ ŚWIATŁA ALBO PŁACIĆ MANDAT.TO BYLO BAAAAARDZO ŚMIESZNE :evil: PROSZĘ O PODPOWIEDZ BO 21.08 ODPALAM MASZYNĘ DO SPLITU AHA CZY AUTOSTRADA Z BUDAPESZTU WZDLUŻ BALATONU JEST BEZPŁATNA,BO ZAWSZE GRZEJE ZA DARMO,ALE PISZE VINIETE MAGNETE...
mirek109
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek109 » 13.08.2005 18:17

lider napisał(a):CZY W CRO.TRZEBA W SIERPNIU I WRZESNIU JEŻDZIĆ NA SWIATŁACH,BO JAK W ZESZŁYM ROKU OPUSZCZAŁEM CRO. 2 WRZEŚNIA,TO KRETYN CELNIK CHORWACKI UCZYŁ RODAKÓW PRZEPISÓW I KAZAŁ SIĘ WRACAĆ DO CRO.ZAPALIĆ ŚWIATŁA ALBO PŁACIĆ MANDAT.TO BYLO BAAAAARDZO ŚMIESZNE :evil: PROSZĘ O PODPOWIEDZ BO 21.08 ODPALAM MASZYNĘ DO SPLITU AHA CZY AUTOSTRADA Z BUDAPESZTU WZDLUŻ BALATONU JEST BEZPŁATNA,BO ZAWSZE GRZEJE ZA DARMO,ALE PISZE VINIETE MAGNETE...

Czy szanowny "lider" musiał swoje słowa wykrzyczeć ?????

Moim zdaniem światła pale by być lepiej widocznym pomimo że sam mam dobry wzrok.

Czy to taki wielki problem jechać z zapalonymi światłami ????

Udanego wypoczynku i bezpiecznej drogi

:)
lider
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lider » 13.08.2005 18:45

dzięki Mirek 109,sorki za ten krzyk-nieświadomy pozd.
jurekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jurekg » 13.08.2005 18:55

lider napisał(a):CZY W CRO.TRZEBA W SIERPNIU I WRZESNIU JEŻDZIĆ NA SWIATŁACH,BO JAK W ZESZŁYM ROKU OPUSZCZAŁEM CRO. 2 WRZEŚNIA,TO KRETYN CELNIK CHORWACKI UCZYŁ RODAKÓW PRZEPISÓW I KAZAŁ SIĘ WRACAĆ DO CRO.ZAPALIĆ ŚWIATŁA ALBO PŁACIĆ MANDAT.TO BYLO BAAAAARDZO ŚMIESZNE :evil: PROSZĘ O PODPOWIEDZ BO 21.08 ODPALAM MASZYNĘ DO SPLITU AHA CZY AUTOSTRADA Z BUDAPESZTU WZDLUŻ BALATONU JEST BEZPŁATNA,BO ZAWSZE GRZEJE ZA DARMO,ALE PISZE VINIETE MAGNETE...

Witaj!!!
Wczoraj wróciłem z Chorwacji. Włączone światła mijania całą dobę (wiadomo o co chodzi) w Chorwacji, Węgrzech i Słowacji. autostrada M3, M30, M7 (także ten kawałek nad Balatonem), M1 - obowiązują winietki. Pozdrawiam miłego wypoczynku. Jurek G
Northstar
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Northstar » 14.08.2005 08:26

W Chorwacji ca
    odobowe uywanie
Northstar
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Northstar » 14.08.2005 08:32

w Chorwacji całodobowe używanie świateł jest obowiązkowe. Informują o tym tablice wraz z informacjami o dopuszczalnych prędkościach, które są ustawione zaraz za przejściami granicznymi. Uświadomił mi to dopiero policjant, ktory chciał mi wręczyć mandat. całe szczęście, że się dał przekonać
Ivcia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ivcia » 16.08.2005 13:47

Mimo to wielu Chorwatow jezdzi bez swiatel :roll:
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 16.08.2005 14:42

Poszukaj na forum wspomnień z tego roku autorstwa Janusza Bajcera: brak świateł w Cro przypłacił słonym mandatem :-(
A.
hubi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) hubi » 16.08.2005 18:02

Wszystko się zgadza cały rok w HR na światłach.
W zasadzie to wszędzie powinno to obowiązywać, samochody są bardziej widoczne. Co prawda niektórzy przesadzają bo z rozmachu jeżdżą na długich.... :lol:
A policja zawsze czepi się obcokrajowca niż swojaka, tak samo jest u nas :!:
rynioo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rynioo » 16.08.2005 19:04

Światła przez cały rok i cały dzień obowiązkowe.Ja z 5 tysięcy kilometrów,które zrobiłem w tym roku w mojej podróży do Cro bez świateł przejachałem 800 metrów(po tym jak zatrzymałem się w dolinie Neretwy aby zrobić kilka zdjęć).Skończyło się mandatem(a właściwie łapówką :lol: -100 kun)Stawka wyjściowa była 300 kun.

pozdrav :papa:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.08.2005 19:46

Autor wspomnień też ostrzega i radzi jechać na światłach, próba obniżena mandatu z 300 na 150-200 kuna nic nie dała , na dodatek nie miałem tyle kun , a w euro mandatu nie pobierają , policjant zabrał prawo jazdy i kazał jechać wymieniać kuny do najbliższego miasteczka(30 km), dobrze, że 500 m dalej od miejsca "przestępstwa" była mała stacja benzynowa gdzie wynieniłem (ze stratą) 40 euro po 7 kuna.
A więc kto jeszce nie był - niech jedzie na światłach.
:papa:
Northstar
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Northstar » 16.08.2005 19:48

Miałem rynioo trochę więcej od ciebie szczęścia przy targowaniu, bo nie zapłaciłem nic, mimo, że jechałem bez świateł i zamiast 80 - 97 km/h. Ale potwierdzam, że minimalna stawka mandatu w Chorwacji, za wykroczenie drogowe, to 300 kn. W czasie "negocjacji" dostałem od policjanta do przeczytania kodeks drogowy po chorwacku :D i kilka innych broszur. Podobnie jak ty bez świateł jechałek niewielki kawałek. Pech tym większy
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 16.08.2005 19:59

zestaw swiatla + pasy 500 Kunek
zaproponowalem 100 a pan policjant pokazal ze moze mnie zakuc i zawiesc do aresztu, wiec porosilem o kredyt no i chlopaki odpuscili
M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M. » 16.08.2005 22:15

Ludzie,czy to taka straszna krzywda być widocznym?!
Ja włączam "krótkie"kiedy wyjeżdżam z salonu i tak już zostaje.
Zadnych problemów,same zalety.
P.S.W salonie nalepili mi też PLkę.I po sprawie.Rozmawiajmy o pięknej HR,a nie o bzdurach .Taka nieśmiała propozycja. :)
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 17.08.2005 14:25

M. napisał(a):Ludzie,czy to taka straszna krzywda być widocznym?!
J

pewnie ze dobrze, ale czasami mozna zapomniec szczegolnie jak jedziesz niedaleczko, lub tak jak w mojej sytuacji nie zapalilem swiatel celowo (akumlator padł) i

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone