Cześć Cromaniacy.
Zimą najlepiej się planuje podróże...pół roku do przodu...sami przyznacie.
Można się przy tym ogrzać wspominając poprzednie wakacje oraz przyspieszyć czas marząc o kolejnych.
Zwiedziliśmy już dość spory kawałek Chorwacji. Preferujemy aktywny tryb wypoczynku. Wybieram miejsca gdzie można sporo zobaczyć (punkt bazowy istotny).
1. Brela i Riwiera Makarska 2010 (NP Krka przy okazji).
2. Krk cała wyspa 2011
3. Zatoka Dubrowacka 2013 (Plitvicke Jezera)
4. Hvar 2014
W każde z tych wakacji zwiedziliśmy cały region w promieniu czasami 100km. Najważniejsze miejsca zostały niejako "zaliczone" (nie lubię tego określenia bo zwiedzam nie robiąc nic na czas), wypoczynki były super udane (z jednym wyjątkiem).
Wiadomo, że jak zabraknie już pomysłów to będę dopieszczał zwiedzanie miejsc już odwiedzonych bo np. na Hvar kiedyś wrócę tak go pokochaliśmy.
Podsumowując, zwiedziłem, załapałem nieco klimatu Kvarneru, zwiedziłem całą Riwierę Makarską, całą południową Dalmację wraz z Mostarem i Kotorem, większość super miejsc na Hvarze.
Jakby spojrzeć na mapę to została północna Dalmacja, Istria lądowy Kvarner i kilka wysp Dalmacji.
W tym roku myślę o:
- Pag,
- Zadar,
- Szybenik,
- Primosten,
Znów chciałbym zwiedzić jak najwięcej nie forsując jak zwykle tempa. Tym razem w planach mam 3 tygodnie urlopu (oby się udało bo zawsze maks 2 tyg.) i chciałbym nocować w 2 miejscach.
Pagu się jakoś boję. Dlatego, że patrząc na zdjęcia w relacjach jest to kompletnie nie "chorwacki" klimat, który tak uwielbiamy z żoną i dziećmi. Ale skądś te pozytywne opinie się biorą przecież.
Istria mnie kompletnie nie ciągnie. Nie wiem co by mnie przekonało...chyba bym wolał już Slavonię bez morza zwiedzić.
Kvarner to jest ostateczna ostateczność. Są lepsze miejsca do zwiedzania. Tamten rejon zostawię chyba na emeryturę...razem ze Slavonią i Istrią.
Macie jeszcze jakieś pomysły dla mnie czy ten mój wybór północnej Dalmacji będzie optymalny również wg. Was ?