Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co z naklejką PL w Chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Shadi
Globtroter
Co z naklejką PL w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Shadi » 11.07.2011 15:15

Mam pytanie do znających temat.Co z naklejką PL na samochodzie? Z tego co wiem to znaczek mamy na tablicy rejestracyjnej, ale Chorwacja nie należy (jeszcze) do UE i tam może to podlegać innym regulacjom.
Semedi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Semedi » 11.07.2011 15:21

Shadi napisał(a):Mam pytanie do znających temat.Co z naklejką PL na samochodzie? Z tego co wiem to znaczek mamy na tablicy rejestracyjnej, ale Chorwacja nie należy (jeszcze) do UE i tam może to podlegać innym regulacjom.

Nie mam. Byłem 2 razy i nikt się nie czepiał. Na tablicy mam PL. Naklejkę wożę w schowku jakby co.
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 11.07.2011 15:49

Shadi napisał(a):Mam pytanie do znających temat.Co z naklejką PL na samochodzie? Z tego co wiem to znaczek mamy na tablicy rejestracyjnej, ale Chorwacja nie należy (jeszcze) do UE i tam może to podlegać innym regulacjom.

ZTCP
- czarne blachy - naklejka PL obowiązkowa
- białe blachy nieunijne - naklejka PL nieobowiązkowa
- białe blachy unijne - naklejka PL nieobowiązkowa
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 11.07.2011 16:35

el_guapo napisał(a):

ZTCP
- czarne blachy - naklejka PL obowiązkowa
- białe blachy nieunijne - naklejka PL nieobowiązkowa
- białe blachy unijne - naklejka PL nieobowiązkowa

Naklejka cropl obowiązkowo. :D
Shadi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Shadi » 11.07.2011 20:00

Dzięki za informacje.Poza tym jeszcze tytlko 12 dni i wyjazd
Semedi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Semedi » 12.07.2011 09:32

Shadi napisał(a):Dzięki za informacje.Poza tym jeszcze tytlko 12 dni i wyjazd

To na zachętę:

Obrazek
Stiopa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stiopa » 12.07.2011 12:29

el_guapo napisał(a):ZTCP

A tak z ciekawości el_quapo mam dwa pytania:
1. co oznacza powyższy skrót ?
2. kiedyś rozgryzałeś (o ile dobrze pamiętam) temat jazdy na światłach dziennych, jakie były tego wyniki ?

pzdr
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 12.07.2011 12:32

ZTCP = Z Tego Co Pamiętam

:wink:

Światła dzienne - nie kojarzę. Fakt "rozgryzłem" go technicznie, tj. włączyłem taką funkcję w moim i Ojca Oplu na szynie CAN - teraz w dzień świecą tylko światła mijania, bez pozycji, podświetlenia tablicy rej., świateł tylnych, podświetlenia konsoli centralnej w środku.
Stiopa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stiopa » 12.07.2011 12:39

Dzięki.

Muszę poszukać tego tematu związanego ze światłami dziennymi.
Z moich informacji i czynionej kiedyś analizy wynika, że praktycznie bez względu na drogę przejazdu do Cro, można ich bezproblemowo używać. Bez konieczności załączania świateł mijania.

pzdr
misiaczek-bartek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) misiaczek-bartek » 12.07.2011 13:01

A ja ręki bym sobie uciąć nie dał że nie jest wymagana. Taka naklejka to koszt 2,5 zł. nawet jeżeli nie jest wymagana to dla świętego spokoju ją nalepiam :)
dojazd.php ostanini pkt. może coś rozjaśni :)

Światła dzienne - nie kojarzę. Fakt "rozgryzłem" go technicznie, tj. włączyłem taką funkcję w moim i Ojca Oplu na szynie CAN - teraz w dzień świecą tylko światła mijania, bez pozycji, podświetlenia tablicy rej., świateł tylnych, podświetlenia konsoli centralnej w środku.
nie lepiej założyć ledy? a podświetlanie obniżyć na maksa? no ale kombinowanie czego kolwiek na Can = wielki szacun :)
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 12.07.2011 13:12

misiaczek-bartek napisał(a): nie lepiej założyć ledy? a podświetlanie obniżyć na maksa? no ale kombinowanie czego kolwiek na Can = wielki szacun :)

Nie lepiej - nie mam miejsca na LEDy, a włączenie tego w CAN to 5min. roboty, tak jak:
- uruchomienie ryglowania drzwi po przekroczeniu 5km/h
- uruchomienie kompa pokładowego, tam gdzie nie zrobił tego producent,
- uruchomienie domykania szyb, po zaryglowaniu centralnego,
- itp., itd.
bezelek_89
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bezelek_89 » 12.07.2011 13:40

na OBDII w BMW jest to kwestia 2-3minut :)))
mając interfejs chwila zabawy i wszystko gotowe;)
edytasek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) edytasek » 12.07.2011 14:16

Fajnie,że jest taki temat. Sama sie zastanawialam gdyż nie posiadam naklejki. Na wiosne rejestrowalam samochód i gdzies mi wypadła, i do tej pory jakos nie udało mi sie wejsc do starostwa, ciągły brak czasu. A teraz już troche za pózno...mam nadzieje,że uda sie bez niej. A wyjazd już w niedziele :D
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 12.07.2011 14:18

3 razy byłem w Chorwacji bez naklejki, ale na prawie unijnych blachach (czyli z polską flagą) i nikt złego słowa nie powiedział :-)
edytasek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) edytasek » 12.07.2011 14:21

No to uspokoiłam się, bo maz mnie straszył,ze tak nie można jechać :D
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi